Gość: edytka IP: *.tktelekom.pl 28.12.09, 22:22 Do porodu coraz bliżej a my nadal nie możemy wybrać imienia. Mój mąż uparł sie na Zuzannę. W sumie podoba mi sie to imię, ale nasze pięcioliterowe nazwisko posiada w środku literę "ź" i jakoś Zuzia w połączeniu z nazwiskiem wogóle mi nie brzmi. Ostatnio zaczęłam rozważać też Karolinę - ładnie brzmi z nazwiskiem, ale nie wiem jak można zdrabniać to imie poza Karolinką. Które imię wg was jest ładniejsze? (dodam, że nie biorę pod uwagę popularności imienia, bo gdyby tak było musiałabym Zuzannę skreślić już na początku). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Zuzanna czy Karolina? 28.12.09, 22:29 Wolę Karolinę. Mniej popularna i moim zdaniem ładniejsza. Nie potrafię sobie wyobrazić 40letniej Zuzi (tak, tak, mam kiepską wyobraźnię). Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Zuzanna czy Karolina? 28.12.09, 22:39 Karolina. Znajome Karoliny nazywane są też Karola, Karla. Byłam skłonna oddac głos na Zuzannę, ale "ź" w nazwisku... nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edytka Re: Zuzanna czy Karolina? IP: *.tktelekom.pl 28.12.09, 22:41 no własnie mi też trudno sobie wyobrazić dorosłą Zuzię, ale niestety mój mąż na razie skupia sie na wybraniu imienia dla małej dziewczynki i nie bierze pod uwage że ta dziewczynka szybko dorośnie. Poza tym twierdzi że wtedy wszyscy będą do niej wołać Zuzanna. Mnie osobiście chyba bardziej podchodzi Karolina, tylko szukam jakiegoś ładnego zdrobnienia, zwłaszcza na początek, kiedy będzie malutka. Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Zuzanna czy Karolina? 28.12.09, 22:57 Karolinka, Karolcia... Znam Karolinę zdrabnianą w dzieciństwie do Kali ... i tak już jej zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
tanizaki Re: Zuzanna czy Karolina? 28.12.09, 22:36 Karolina, mam jakąś awersje do Zuzanny, nie wiem dlaczego... Odpowiedz Link Zgłoś
waniliooowa Re: Zuzanna czy Karolina? 28.12.09, 23:34 Rownież nie mogę sobie wyobrazić dorosłej Zuzi, wiec wybieram Karolinę. Ze zdrobnień Karoliny przychodzą mi do głowy jeszcze Karolka, Karolcia, Karusia. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Zuzanna czy Karolina? 29.12.09, 00:03 rowniez stawiam na Karoline pozdrawiam Kwiecienka Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Zuzanna czy Karolina? 29.12.09, 08:45 zdecydowanie wolę Karolinę! albo jeszcze coś innego kiedyś Zuzia była mi obojętna, teraz, kiedy 2 koleżanki tak nazwały swoje córki, i na dodatek często słyszę to imię "w piaskownicy" bardzo mi się przejadło. a dorosła osoba może używać wersji Zuza, tu akurat nie widzę problemu Odpowiedz Link Zgłoś
jowa80 Karolina 29.12.09, 09:11 Zdecydowanie bardziej podoba mi się imie Karolina. Ze zdrobnień dla malucha np. Linka, Karolcia, Karusia, Lola. Masz rację z tą dorosłą Zuzią - ludzie powszechnie używają zdrobnień i w przyszłości pewnie byłaby panią Zuzią. Ja mimo, że przedstawiam się Joanna, dla większości jestem Asią ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edytka Re: Karolina IP: *.tktelekom.pl 29.12.09, 09:23 Dzięki dziewczyny za pomoc, troche mi rozjaśniłyście umysł! Po waszych opiniach doszłam do wniosku że muszę wybić tę Zuzie mężowi z głowy Co do Karoliny nie jestem jeszcze przekonana na 100% ale na razie jest pierwsza na liście. A może macie jeszcze jakąś inną fajną propozycję? tylko dodam że to nie może być imię zbyt oryginalne, bo mój mąż preferuje polskie proste współczesne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam propozycje 29.12.09, 10:40 Może zamiast Zuzy - Zofia (też na "z" ). Albo trochę rzadsze (ale wciąż bardzo popularne): Hanna Antonina Marta Emilia Michalina Albo jeszcze rzadsze: Laura Łucja Urszula Kornelia Liliana Pozdrawiam i powodzenia w wyborze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edytka Re: propozycje IP: *.tktelekom.pl 29.12.09, 11:19 Ładne propozycje podałaś ale w najbliżeszj rodzinie mamy już małą Zosie (bardzo mi sie to imie pododba), Hanie, Ule, Laurę więc odpadają. Podoba mi sie tez Łucja, ale mąż sie nie zgadza. Natomiast przez długi czas numerem jeden była dla mnie Kornelia, zawsze marzyłam żeby tak dać na imię własnej córce. I przeżyłam ogromne rozczarowanie po opiniach rodziny, znajomych i męża. Dla mnie to piękne imię, a wszyscy byli zbulwersowani. Stąd pojawił sie własnie pomysł Karoliny, bo troszke podobnie brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: propozycje 29.12.09, 16:21 Zawsze można użyć silniejszej perswazji Znam jedna Kornelię i wszyscy są zachwyceni jej imieniem. Mówi się do niej Nela, Nelcia, Korni, Kornela, Kornelka... Z każdym świeżym imieniem trzeba się osłuchać, a potem skojarzyć je z konkretną uroczą, małą osóbką. I wtedy wszyscy są już zachwyceni. Np. parę lat temu wiele osób krzywiło się na Stanisława, a nawet Zofię, a dziś to częste i lubiane dziecięce imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Karolina 29.12.09, 09:19 Karolka, Karolcia, Kanka, Karusia, Kajusia, Linka i wiele, wiele innych Moja byłaby Kanką. Odpowiedz Link Zgłoś
mug75 Re: Karolina 29.12.09, 09:30 Obydwa imiona juz w dzieciństwie mi się podobały, ale teraz to faktycznie Zuź jest troche za dużo. Karolina jest śliczna Dla małej dziewczynki Karolcia lub Lotka brzmi miło Może Marcelina również wchodzi w rachubę- czy za wymyślne dla męża? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edytka Re: Karolina IP: *.tktelekom.pl 29.12.09, 11:12 Marcelina mi sie podoba, ale już zdrobnienie Marcysia nie za bardzo (niestety kojarzy mi sie z Marcysią ze Złotopolskich). Odpowiedz Link Zgłoś
mug75 Re: Karolina 29.12.09, 11:26 Mnie się właśnie Marcysia podoba, a to dlatego że w dzieciństwie czytałam książeczkę o Marcysi, która była słodka! żadna Złotopolska jej nie zaszkodzi juz teraz Odpowiedz Link Zgłoś
kachnab Re: Zuzanna czy Karolina? 29.12.09, 12:11 Zuzia to rzeczywscie zdrobnienie dla dziewczynki. Ale Zuza nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Zuzanna czy Karolina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.09, 14:09 Karolina to bardzo ladne imie I zdrobnien tez ma mnostwo! Mala moze byc Karusia, Kalisia, Lola, Karolcia itp. My na nasza kolezanke Karoline mowimy Karo Zuzanne tez lubie ale mysle, ze dla doroslej kobiety moze to byc faktycznie odrobine klopotliwe imie... A z innych moze: Weronika Maja Alicja Acha, no i zastanow sie moze jeszcze nad ta Kornelia To przeciez piekne imie! Zdrabniane do Nelusi podoba mi sie najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Zuzanna czy Karolina? 29.12.09, 14:28 Ja tam bym Zuzię wybrała, mimo popularności. Karolina jest od Zuzanny niewiele mniej popularna. Do Kornelii spróbuj męża przekonać, a rodziną i znajomymi się nie przejmuj-to Wasze dziecko, nie ich. A co powiesz na Konstancję? Odpowiedz Link Zgłoś
lafenda Re: Zuzanna czy Karolina? 29.12.09, 20:23 Mnie podoba się i Zuzanna i Karolina Ale Karolina bardziej I gdyby nie to, że moja młodsza siostra tak ma na imię wybrałabym to imię dla córeczki, która ma się za jakiś czas urodzić. Moją siostrę najczęściej zdrabniamy: Karola, Karolka, Karolcia, Karolinka Pozdrawiam Joanna. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zuzanna czy Karolina? 29.12.09, 20:33 Z tych dwóch zdecydowanie wolę Zuzannę. Wszystkie zdrobnienia Karoliny oprócz Karolinki brzmia mi nienaturalnie, a Karolinka jest za dluga. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina-81 Re: Zuzanna czy Karolina? 29.12.09, 23:10 Ja za swoim imieniem (Karolina) nigdy nie przepadałam właśnie ze względu na brak zdrobnień - całą podstawówke i LO byłam Karoliną ew. Karolą i tyle Na szczeście na studiach znajomi wymysli dwa zdrobnienia które strasznie przypadły mi do gustu i bardzo lubie gdy ktoś tak mnie nazywa (choć pewnie większość forumowiczek stwierdzi, ze zdrobnienia są straszne ja naprawdę lubię gdy ktoś się tak do mnie zwraca - ale znajomy oczywiście ) Te zdrobnienia to zwyczajne Karo i moje ulubione: Kari Imie zuzanna fajne ale dla małej dziewczynki. Moja rodzina tez nalegała abym tak nazwałam córkę. Ja jednak zawsze miałam przed oczami znajomą ze studiów - kobieta wysoka, grubokoścista (ale nie gruba - po prostu duża) i jej najbliższe przyjaciółki wołające do niej "Zuzia". Jakoś wyjątkowo nie pasowało mi właśnie to imie do tej właśnie osoby... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka przeniesione 22.12.10, 14:42 Zuzia Gość: asia 22.12.10, 13:22 Odpowiedz Zuzanna to dobre imię dla małej dziewczynki, ale potem hm... no włąśnie jak się zwracać do takiej 19 latki ??? Zuziu - to zbyt infantylnie, Pani Zuzo - o matko, Zuzanno ??? powtórzcie to kilka razy, masakra... Odpowiedz Link Zgłoś