pluskotka 03.08.10, 21:51 Ciekawe imię. A zaobserwowane na filmiku szkoleniowym na prawo jazdy. Wpisane w Google pokazało mi szwedzkiego malarza, szkołę jazdy tegoż pana i postać w grze Tibia. A w naszym rankingu porównawczym było? Aczkolwiek nie nadałabym raczej, kojarzy mi się nie wiedzieć czemu z muszkieterami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
donmari-2 Re: Dankwart 03.08.10, 23:12 Nie podoba mi się, dużo bardziej podoba mi się Markwart, ale obu bym nie nadała-są dla mnie za hardcorowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emma Re: Dankwart IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.10, 10:57 A mi się w przeciwieństwie do przedmówczyń bardzo podoba. W ogóle lubię tego typu imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Dankwart 04.08.10, 12:47 Hm, wygląda na germańskie: Dank - niem. dzięki wert - niem. warty czyli Warty Podzięki Niezależnie od sympatycznego znaczenia, nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Dankwart 04.08.10, 15:26 Faktycznie niemieckie, ale znaczenie nieco inne: de.wikipedia.org/wiki/Dankwart Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Dankwart 04.08.10, 19:22 annajustyna napisała: > Faktycznie niemieckie, ale znaczenie nieco inne: > de.wikipedia.org/wiki/Dankwart No właśnie. Dla mnie zbyt germańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Przy okazji: Markieł 04.08.10, 20:36 Pisałam już w tym wątku o Markwarcie, a przed chwilą przeglądałam archiwalny wątek o tym imieniu. Znalazłam tam wpis, że jednym ze zdrobnień Markwarta jest Markiel. Czy zatem występujący w "Doktorze Żywago" Markieł mógłby być Markwartem?(oczywiście daleko idące przemyślenia, bo w książce był tylko Markieł). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dankwart 07.08.10, 15:19 Dankwart baaardzo mi się podoba, uwielbiam takie średniowieczne imiona. Było notowane w Polsce w czasach średniowiecza. Notowany również w śreniowieczu w PL Markiel był albo derywatem od Marka, albo od germańskich imion na Mark-. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dankwart 07.08.10, 22:34 Nota bene, Rymut wykazuje tylko 1 Dankwarta. Odpowiedz Link Zgłoś