15.04.04, 09:24
Co sadzicie o tym imieniu?
Juz od wielu lat jest nadawane sporadycznie, mialo pewnien okres popularnosci
(oczywiscie nie na masowa skale) przed wojna.
Mysle, ze ma szanse wrocic za jakis czas wraz z innymi imionami typu Sonia
czy Nadia.
Obserwuj wątek
    • aniadm Re: Z O J A 15.04.04, 09:37
      Nie wiedziałam, że to osobne imię.
      Spotkałam się z nim parę razy, ale tylko jako ze zdrobnieniem od Zofii (i to
      używanym przez osoby starsze).
      • madziarek_edziecko Re: Z O J A 15.04.04, 11:15
        Witaj.
        Na forum był wątek o tym imieniu. Imię to kojarzy mi się jedynie ze
        zdrobnieniem od Zofii, wczesniej nie mialam pojecia, że funkcjonuje jako
        odrębne imię.
        Mi niezbyt sie podoba , ale to tylko moje zdanie.
        Pozdrawiam
        Madzia
    • jagienka27 Re: Z O J A 15.04.04, 11:48
      moja bratanica nosi to imię i ma bliżniaczkę Zulę
      fajny komplet a i imie ładne nie ma nikogo komu by się nie podobało ale wszyscy
      uważają je za dośc oryginalne
      jagienka
      • kalamburka_89 Re: Z O J A 15.04.04, 14:07
        Rosey, ubiegłaś mnie. Czytam właśnie książkę pt. "Stan podgorączkowy", której
        główna bohaterka to Zojka. Bardzo mi się to imię spodobało i zastanawiałam się
        od czego to zdrobnienie (jestem dopiero w połowie, może gdzieś dalej przewinie
        się odpowiedź), albo może i nie zdrobnienie... Bo właściwie Zojka podoba mi się
        bardziej niż Zoja.
        • rosey Re: Z O J A 15.04.04, 14:56
          Tak mi jakos wpadlo w oko to imie smile))
          Powiem szczerze, ze nie wiedzialam, ze jest to zdrobnienie od Zofii, moze
          dlatego, ze nie znam takowych.

Pragne tez zwrocic uwage, ze obecnie jest tendencja do nadawania imion bedacych
          usamodzielnionymi skrotami innych imion, np.:
          Jagoda
          Pola
          Nela.

Pozdrowionka!
          • katkun Re: Z O J A 15.04.04, 16:01
            mój pies tak się nazywa, więc nie polecam.
            • kalamburka_89 Re: Z O J A 15.04.04, 21:28
              Nie lubisz swojego psiaka?? tongue_out
              • katkun Re: Z O J A 16.04.04, 10:54
                psa uwielbiam (jak można nie kochac labradora?) i właśnie dlatego nie polecam
                tego imienia dla dziecka
                • sunny_day Re: Z O J A 08.08.04, 23:12
                  Kotek moich znajomych nosi imię Rysiek (a to dlatego, ze jest podobny do rysia)-
                  ale czy to oznacza, ze nie nalezy nadawac takiego imienia chłopcom? smile))
    • rosey Jednak nie skrót! 16.04.04, 09:40
      Zajrzałam do Słownika imion Grzeni i co widzę - imię Zoja nie jest żadnym
      skrótem tylko samodzielnym imieniem.
      W formie Zoja przyjęło sie w krajach wschodnioeuropejskich, na zachodzie jest
      uzywane w formie Zoe, od greckiego "zoe" - życie.
      • eenia Re: Jednak nie skrót! 16.04.04, 11:28
        Mnie sie bardzo podoba!!!
        • szczekuszka Re: Jednak nie skrót! 16.04.04, 13:14
          eenia napisała:

> Mnie sie bardzo podoba!!!

A mnie nie. To ja juz wole Gaje, Kaje, Maje. Zoja jakos mi nie pasismile.
      • gaudencja Zoja - do monikaj1 07.08.04, 23:25
        rosey napisała:

> Zajrzałam do Słownika imion Grzeni i co widzę - imię Zoja nie jest żadnym
        > skrótem tylko samodzielnym imieniem.
        > W formie Zoja przyjęło sie w krajach wschodnioeuropejskich, na zachodzie jest
        > uzywane w formie Zoe, od greckiego "zoe" - życie.

Właśnie mój m. przeglądał sobie słownik imion, i co od niego usłyszałam? Że
        Zoja bardzo, bardzo mu się podoba! Kto wie, może też kiedyś będę miała małą
        Zoję (przynajmniej na drugie imię), jesli sie doczekam drugiej córeczki smile)) -
        bo dla pierwszej imię już wszak wybrane.
        • monikaj1 Re: Zoja - do monikaj1 08.08.04, 21:03
          gaudencja napisała:

> Właśnie mój m. przeglądał sobie słownik imion, i co od niego usłyszałam? Że
          > Zoja bardzo, bardzo mu się podoba! Kto wie, może też kiedyś będę miała małą
          > Zoję (przynajmniej na drugie imię), jesli sie doczekam drugiej córeczki smile)) -
          > bo dla pierwszej imię już wszak wybrane.

No cóż - pogratulować gustusmile))) Wybór uważam za doskonały - i dla pierwszej, i
          dla drugiej córeczkismile
          • gaudencja Zoe... - UWAGA 01.09.04, 14:39
            Moniko, kupiłam sobie właśnie słownik Ossolineum pod red. W. Janowowej i in. z
            1991 r. (o którym już pisałam w innym wątku), który podaje polskie formy
            wszystkich imion oraz formy w innych jezykach i.... wykazuje on jako polską
            formę Zoe, a Zoja - jako formę funkcjonującą w językach: białoruskim,
            bułgarskim, estońskim, litewskim, łotewskim, macedońskim, rosyjskim, serbskim,
            słowackim, słoweńskim i ukraińskim!
            • monikaj1 Re: Zoe... - UWAGA 01.09.04, 14:59
              No to jestem, że tak powiem, lekko zdziwionasmile Zoe do tej pory wydawało mi się
              raczej formą pretensjonalną (brakuje tylko kropek nad 'e') jak na polskie
              warunki, chociaż widziałam w Rymucie, że jest to postać w naszym kraju
              funkcjonująca (aż w trzech egzemplarzachsmile) Uznałam, że to pewnie córki
              cudzodziemców - a tu taka niespodzianka. Ja chyba jednak zostanę przy Zoi -
              obawiam się, że w moim USC nie poznają się na dążeniu do używania poprawnych
              dla polszczyzny formsmile
              Dzięki Gaudencjosmile
              • gaudencja Re: Zoe... - UWAGA 01.09.04, 16:42
                monikaj1 napisała:

> cudzodziemców - a tu taka niespodzianka. Ja chyba jednak zostanę przy Zoi -
                > obawiam się, że w moim USC nie poznają się na dążeniu do używania poprawnych
                > dla polszczyzny formsmile
                > Dzięki Gaudencjosmile

smile Wiesz, na upartego można się w razie kłopotów zwrócić zawsze do Rady Języka
                Polskiego, która ma słownik Janowowej, bo mi nawet wydawała opinię na tej
                podstawie. To możliwe, ze wyjsciowo forma Zoja była powszechniejsza wśród np.
                mniejszosci białoruskiej i ukraińskiej, a ostatnio obserwuję powrót takich
                imion (Aleksy, Maksym). Zoe widocznie niegdy nie była popularna... jak byk jest
                Zoja patrz Zoe i dopiero pod Zoe całe hasło. Jak chcesz, mogę Ci skserować i
                przysłać smile
                • monikaj1 Re: Zoe... - UWAGA 01.09.04, 19:41
                  gaudencja napisała:

Jak chcesz, mogę Ci skserować i
                  > przysłać smile

A wiesz, byłabym Ci bardzo wdzięczna. Odezwę się na privsmile
            • pejsaty Re: Zoe... - UWAGA 01.09.04, 22:47
              gaudencja napisała:

> Moniko, kupiłam sobie właśnie słownik Ossolineum pod red. W. Janowowej i in.
              z
              > 1991 r. (o którym już pisałam w innym wątku), który podaje polskie formy
              > wszystkich imion oraz formy w innych jezykach i.... wykazuje on jako polską
              > formę Zoe, a Zoja - jako formę funkcjonującą w językach: białoruskim,
              > bułgarskim, estońskim, litewskim, łotewskim, macedońskim, rosyjskim,
              serbskim,
              > słowackim, słoweńskim i ukraińskim!

nie trzeba byc wielkim znawca jezyka polskiego, by zauwazyc ze forma zoja jest
              lepiej przystosowana do jezyka polskiego niz forma zoe. forma zoe nawet nie
              kojarzy sie jednoznacznie z imieniem zenskim (por. imie noe). to ze forma zoja
              funkcjonuje zarowno w jezykach wschodnio-, poludniowo- i zachodnioslowianskich
              jest dodatkowym argumentem na jej korzysc i choc oczywiscie powstala pozniej
              powinna byc umieszczona w slowniku na pierwszym miejscu jako lepsza (na miejscu
              kierownika usc odradzalbym nawet nadanie imienia zoe).
              • gaudencja Re: Zoe... 01.09.04, 23:03
                pejsaty napisał:

> nie trzeba byc wielkim znawca jezyka polskiego, by zauwazyc ze forma zoja
                jest
                > lepiej przystosowana do jezyka polskiego niz forma zoe.

Co fakt, to fakt, że Zoja wpisuje się w nurt spolszczania imion (por. Leja
                zamiast Lea)...
                • gaudencja Re: Zoe... 02.09.04, 18:12
                  ...z drugiej strony, przemyślałam sprawę i doszłam do innego wniosku. W Polsce
                  zawsze były w użyciu nieco inne imiona, niż w słowiańskich krajach
                  prawosławnych. Takie imiona, jak Pantalejmon, Agafia czy Eudoksja występowały
                  wszędzie w otoczeniu, tylko nie w Polsce, która była zapatrzona w katolicki
                  świat, a nie w słowiańszczyznę. Z tego punktu widzenia bardziej uzasadniona
                  wydaje się "nieprawosławna" wersja "Zoe"...
                  • monikaj1 Re: Zoe... 02.09.04, 18:22
                    gaudencja napisała:

Z tego punktu widzenia bardziej uzasadniona
                    > wydaje się "nieprawosławna" wersja "Zoe"...

Coś nam się te punkty widzenia zaczynają zbytnio mnożyćsmile Ja też przemyślałam
                    sprawę i zostaję przy Zoi. Po pierwsze - tak, jak już pisałam, forma "Zoe"
                    wydaje mi się pretensjonalna (jeszcze mnie ktoś posądzi o upodobanie do np.
                    Nicolewink), po drugie - podzielam pogląd pejsatego, po trzecie - rodzina się
                    wreszcie osłuchała, a kolejnej porcji krytycznych uwag mogę nie wytrzymaćwink
                    • gaudencja Re: Zoe... 27.11.04, 21:24
                      Ciekawe, właśnie dowiedziałam się, że znajomy znajomego nazwał córkę Zoe. I
                      podobno po grecku imię to wymawia się "Zoi", stąd Zoja.
    • itsola Re: Z O J A 16.04.04, 21:19
      Czesc !
      Nie jestem przekonana do tego imienia,ale wydaje mi sie ze jeszcze troszke i
      bedzie tez b.popularne.W Niemczech juz jest ,ale w formie ZOE wymawia sie
      (Zoji,albo Soji)-nie wiem dokladnie,ale cos w tym sensie.Pa Ola
      • agunek1 Re: Z O J A 08.08.04, 09:16
        Piękne imię.
    • adziunia Re: Z O J A 09.08.04, 15:35
      niedawno u babci widziałam starą bajkę w której bohaterkami były: Ania(Polka)
      Zoja (Rosjanka) Tina(Niemka) i Hana (Czeszka)
      Ogolnie podoba mi sie to imie
    • milenium5 Re: Z O J A 01.09.04, 16:15
      To ciekawe, bo mi akurat Zoe jakoś bardziej podoba się od Zoi
      • anilia Re: Z O J A 01.09.04, 22:19
        A mnie się niezmiernie podobają obie wersje, choć Zoja brzmi troszkę jak
        niekompletne imię.
    • itymonka Re: Z O J A 24.04.05, 20:16
      Bardzo mi się podoba smile
      • monikaj1 Re: Z O J A 25.04.05, 22:49
        Przeczytałam sobie jeszcze raz ten wątek - aż się wierzyć nie chce, że moja
        Zoja niedługo kończy pół rokusmile Jak dotychczas, najzabawniejszą przygodę z jej
        imieniem mieliśmy przy zgłaszaniu do chrztu. Poszłam do księdza z aktem
        urodzenia, w którym stoi jak byk - "Zoja Marianna". A ksiądz twardo
        zapisuje "Zofia Marianna". Zwracam mu więc uwagę - a on na to, "tak,
        oczywiście - Zoja" i znowu pisze Zofia. "Zoja, proszę księdza" - "a, Zoja - no
        to trzeba było tak od razu mówić"smile Bardzo się na mnie zdenerwowałwink Przy
        chrzcie, wbrew mojemu przekonaniu, nie było już problemu i ochrzcił Małą jako
        Zoję.
        • mamaemmy Re: Z O J A 25.04.05, 22:59
          monikaj1 napisała:

> Poszłam do księdza z aktem
          > urodzenia, w którym stoi jak byk - "Zoja Marianna". A ksiądz twardo
          > zapisuje "Zofia Marianna". Zwracam mu więc uwagę - a on na to, "tak,
          > oczywiście - Zoja" i znowu pisze Zofia. "Zoja, proszę księdza" - "a, Zoja - no
          > to trzeba było tak od razu mówić"smile Bardzo się na mnie zdenerwowałwink Przy
          > chrzcie, wbrew mojemu przekonaniu, nie było już problemu i ochrzcił Małą jako
          > Zoję.

Ha ha ha!To jest własnie ten minus przy takich imionachsmileJa jak zapisuje Emmę do lekarza przez telefon-to mówie Emma i nazwisko a pani powtarza ZAWSZE poprawnie nazwisko i Anna...smile))) Pozdrowienia dla Twej Zoi-nie Zofiismile
          • gaudencja Re: Z O J A 22.09.05, 21:37
            Stąd wniosek, że najlepsze są jednak rzadkie imiona niepodobne do żadnych
            innych smile
    • anka241 Re: Z O J A 22.09.05, 22:43
      Piękne imię smile

Moja Nadia
    • zojka Re: Z O J A 02.10.05, 15:30
      A ja se brałam tego nicka to byłam pewna, że to od Zofii smile
      • bodomlake Re: Z O J A 02.10.05, 17:15
        podoba mi sie, ale Zoe o wiele bardziej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.