Dodaj do ulubionych

Góralskie imiona

07.03.11, 19:55
Było trochę o imionach śląskich, było też o kaszubskich. A ja ostatnio rozmyślam o góralskich imionach. Jakie imiona kojarzą Wam się z górami i góralami ? smile

Mnie do głowy przychodzą:
Jędrzej/Andrzej, Józef, Tadeusz, Klemens, Wincenty, Stanisław
z żeńskimi mam większy problem: Hanna, Jagna (tak, to zdrobnienie, ale jakoś iście góralsko mi się kojarzy)
Obserwuj wątek
    • Gość: godziasia Re: Góralskie imiona IP: *.toya.net.pl 07.03.11, 22:22
      mnie Marynawink chyba przez Janosikabig_grin chyba że to też jako zdrobnieniesmile i chyba Antoni - Jontekbig_grin
      • Gość: me Re: Góralskie imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.11, 22:30
        Najbardziej: Hanka i Jędrek (Jędrzej, Andrzej).

Jagna, Kaśka, Maryśka, Jasiek.

Takie przyszły mi do głowy smile
    • dalenia Re: Góralskie imiona 08.03.11, 12:56
      Mnie jeszcze przyszła do głowy Aniela. I Maryśka- faktycznie też smile
      • ewela345 Re: Góralskie imiona 08.03.11, 14:47
        dokładnie to co napisałyście
        najbardziej mi się kojarzy:
        Aniela, Jędrek i Maryna big_grin
        • Gość: me Re: Góralskie imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 17:05
          Jeszcze mi przyszło do głowy:
          Józek, Halka (Halina).
          Mam koleżankę Anię z Zakopanego, ale tam ją Hanka wołają wink Natomiast w papierach ma Anna.
    • minerwamcg Re: Góralskie imiona 09.03.11, 12:24
      Monika. Spotkałam trzy góralki o tym imieniu - jedna miała osiemdziesiąt lat, druga siedemdziesiąt dwa, trzecia czterdzieści kilka. Nie jest to więc imię na Podhalu nowe.
      • quasi.modo Re: Góralskie imiona 09.03.11, 15:33
        minerwamcg napisała:

> Monika.

O tak! Tak się składa, że mam sporo znajomych z Podhala i imię Monika ma tam jakąś nadreprezentację.

Poza tym przyszedł mi do głowy Staszek. Imię niby wszędzie popularne, ale wydaje mi się, że kiedy w latach 70-ych i 80-ych w innych rejonach Polski przeżywało zapaść, na Podhalu ostało się na szczytach list.
        • pluskotka Re: Góralskie imiona 11.03.11, 13:14
          Mnie Kazimierz i Halszka.
          Choć to drugie nie bardzo wiem dlaczego. smile
          A ze znajomych, to tylko Kamila z Żywca, nikogo bliżej Tatr niestety nie znam.
          • dalenia Re: Góralskie imiona 11.03.11, 13:19
            O, Halszka mi też, faktycznie! Jeszcze mnie do głowy przyszła Danuśka, Danka.
    • Gość: higa Re: Góralskie imiona IP: *.capitalone.pl 16.03.11, 14:55
      Roch
    • ronalilly Re: Góralskie imiona 08.03.12, 18:53
      Znam dość liczną góralską rodzinę, ale pamiętam tylko niektóre imiona. Na pewno jest Marysia, Zosia, Bernadeta, Paweł, Piotrek, Staszek, Tadeusz. Kojarzą mi się też Basia i Hanka, ale tu akurat pewności nie mam.
    • lubomiro Przepykne góralske ymona :-) 08.03.12, 21:36
      Przepykne góralske ymona

Janosik
      Bachleda-Córuś
      Karpiela-Bulecka
      Room-zeiss
      -
      • dalenia Re: Przepykne góralske ymona :-) 08.03.12, 21:39
        Matko, co za suche poczucie humoru ... Albo ja mam jakieś 'plebejskie'.
        • lubomiro Re: Przepykne góralske ymona :-) 08.03.12, 21:41
          dalenia napisała:

> Matko, co za suche poczucie humoru ... Albo ja mam jakieś 'plebejskie'.

wreszcie moja wielbicielka się odezwała, wszystkiego najlepszego z okazji dnia kobiet*

* noszących słowiańskie imię ;-P
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Góralskie imiona 08.03.13, 10:38
      Wydaje mi się, że jeszcze Maciej jest dość popularnym góralskim imieniem - osobiście znam dwóch Maćków - Górali smile
    • 3fanta Re: Góralskie imiona 08.03.13, 21:24
      Jak z Janosika to Walenty(Waluś)
    • klakla91 Re: Góralskie imiona 09.03.13, 13:02
      Z górami najbardziej kojarzą mi się Wojciech, Staszek i Maciej. Natomiast z żeńskich Maria, Hanna, Jagna.
    • rosynanta Re: Góralskie imiona 07.03.14, 10:28
      Rozalka bardzo mi się góralsko kojarzy smile
      Pewnie przez "Rogasia z Doliny Roztoki" wink
    • misselene Re: Góralskie imiona 07.03.14, 12:30
      Według mnie to zdecydowanie Klemens. Pochodzę ze wschodu Polski i tam do tej pory nie spotkałam nikogo noszącego to imię. W górach natomiast wręcz przeciwnie. Przez wiele lat spędzania tam wakacji, co roku poznawałam moich rówieśników - Klimków. Inne imiona, które również kojarzą mi się z górami to Jan, Stanisław, Andrzej, Maria, Alicja, Janina, Rozalia i Róża. Na Podhalu noszą je osoby w różnym, także zbliżonym do mnie wieku, a w moim regionie do tej pory były to imiona zarezerwowane dla osób w wieku moich rodziców i dziadków. A, i jeszcze Halina mi się z górami kojarzy smile
      • gaudencja Re: Góralskie imiona 08.03.14, 13:22
        Jeszcze Ludwina - na podstawie kwerendy w drzewie genealogicznym męża.
    • aledziwok Re: Góralskie imiona 08.03.14, 18:47
      Z góralskimi imionami kojarzą mi się: Jędrek, Józek, Klimek.
      Kolega ze studiów (rodowity zakopianin) ma na imię Miłosz (22 lata).
    • vi0let Re: Góralskie imiona 16.03.14, 18:20
      Babcia koleżanki (80+) niegdyś młoda góralska żona przywieziona przez żołnierza, ma na imię Rozalia. Ludwina kojarzy mi się z południem przez wątek z tego forum, ale rodzice zdecydowali się chyba wtedy na coś innego. Poza tym standardy: Jagna, Maryna, Maria, Jędrzej, Stanisław.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.