dalenia 07.03.11, 19:55 Było trochę o imionach śląskich, było też o kaszubskich. A ja ostatnio rozmyślam o góralskich imionach. Jakie imiona kojarzą Wam się z górami i góralami ? Mnie do głowy przychodzą: Jędrzej/Andrzej, Józef, Tadeusz, Klemens, Wincenty, Stanisław z żeńskimi mam większy problem: Hanna, Jagna (tak, to zdrobnienie, ale jakoś iście góralsko mi się kojarzy) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: godziasia Re: Góralskie imiona IP: *.toya.net.pl 07.03.11, 22:22 mnie Maryna chyba przez Janosika chyba że to też jako zdrobnienie i chyba Antoni - Jontek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me Re: Góralskie imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.11, 22:30 Najbardziej: Hanka i Jędrek (Jędrzej, Andrzej). Jagna, Kaśka, Maryśka, Jasiek. Takie przyszły mi do głowy Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Góralskie imiona 08.03.11, 12:56 Mnie jeszcze przyszła do głowy Aniela. I Maryśka- faktycznie też Odpowiedz Link Zgłoś
ewela345 Re: Góralskie imiona 08.03.11, 14:47 dokładnie to co napisałyście najbardziej mi się kojarzy: Aniela, Jędrek i Maryna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me Re: Góralskie imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 17:05 Jeszcze mi przyszło do głowy: Józek, Halka (Halina). Mam koleżankę Anię z Zakopanego, ale tam ją Hanka wołają Natomiast w papierach ma Anna. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Góralskie imiona 09.03.11, 12:24 Monika. Spotkałam trzy góralki o tym imieniu - jedna miała osiemdziesiąt lat, druga siedemdziesiąt dwa, trzecia czterdzieści kilka. Nie jest to więc imię na Podhalu nowe. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Góralskie imiona 09.03.11, 15:33 minerwamcg napisała: > Monika. O tak! Tak się składa, że mam sporo znajomych z Podhala i imię Monika ma tam jakąś nadreprezentację. Poza tym przyszedł mi do głowy Staszek. Imię niby wszędzie popularne, ale wydaje mi się, że kiedy w latach 70-ych i 80-ych w innych rejonach Polski przeżywało zapaść, na Podhalu ostało się na szczytach list. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Góralskie imiona 11.03.11, 13:14 Mnie Kazimierz i Halszka. Choć to drugie nie bardzo wiem dlaczego. A ze znajomych, to tylko Kamila z Żywca, nikogo bliżej Tatr niestety nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Góralskie imiona 11.03.11, 13:19 O, Halszka mi też, faktycznie! Jeszcze mnie do głowy przyszła Danuśka, Danka. Odpowiedz Link Zgłoś
ronalilly Re: Góralskie imiona 08.03.12, 18:53 Znam dość liczną góralską rodzinę, ale pamiętam tylko niektóre imiona. Na pewno jest Marysia, Zosia, Bernadeta, Paweł, Piotrek, Staszek, Tadeusz. Kojarzą mi się też Basia i Hanka, ale tu akurat pewności nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
lubomiro Przepykne góralske ymona :-) 08.03.12, 21:36 Przepykne góralske ymona Janosik Bachleda-Córuś Karpiela-Bulecka Room-zeiss - Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Przepykne góralske ymona :-) 08.03.12, 21:39 Matko, co za suche poczucie humoru ... Albo ja mam jakieś 'plebejskie'. Odpowiedz Link Zgłoś
lubomiro Re: Przepykne góralske ymona :-) 08.03.12, 21:41 dalenia napisała: > Matko, co za suche poczucie humoru ... Albo ja mam jakieś 'plebejskie'. wreszcie moja wielbicielka się odezwała, wszystkiego najlepszego z okazji dnia kobiet* * noszących słowiańskie imię ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Góralskie imiona 08.03.13, 10:38 Wydaje mi się, że jeszcze Maciej jest dość popularnym góralskim imieniem - osobiście znam dwóch Maćków - Górali Odpowiedz Link Zgłoś
klakla91 Re: Góralskie imiona 09.03.13, 13:02 Z górami najbardziej kojarzą mi się Wojciech, Staszek i Maciej. Natomiast z żeńskich Maria, Hanna, Jagna. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Góralskie imiona 07.03.14, 10:28 Rozalka bardzo mi się góralsko kojarzy Pewnie przez "Rogasia z Doliny Roztoki" Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Góralskie imiona 07.03.14, 12:30 Według mnie to zdecydowanie Klemens. Pochodzę ze wschodu Polski i tam do tej pory nie spotkałam nikogo noszącego to imię. W górach natomiast wręcz przeciwnie. Przez wiele lat spędzania tam wakacji, co roku poznawałam moich rówieśników - Klimków. Inne imiona, które również kojarzą mi się z górami to Jan, Stanisław, Andrzej, Maria, Alicja, Janina, Rozalia i Róża. Na Podhalu noszą je osoby w różnym, także zbliżonym do mnie wieku, a w moim regionie do tej pory były to imiona zarezerwowane dla osób w wieku moich rodziców i dziadków. A, i jeszcze Halina mi się z górami kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Góralskie imiona 08.03.14, 13:22 Jeszcze Ludwina - na podstawie kwerendy w drzewie genealogicznym męża. Odpowiedz Link Zgłoś
aledziwok Re: Góralskie imiona 08.03.14, 18:47 Z góralskimi imionami kojarzą mi się: Jędrek, Józek, Klimek. Kolega ze studiów (rodowity zakopianin) ma na imię Miłosz (22 lata). Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: Góralskie imiona 16.03.14, 18:20 Babcia koleżanki (80+) niegdyś młoda góralska żona przywieziona przez żołnierza, ma na imię Rozalia. Ludwina kojarzy mi się z południem przez wątek z tego forum, ale rodzice zdecydowali się chyba wtedy na coś innego. Poza tym standardy: Jagna, Maryna, Maria, Jędrzej, Stanisław. Odpowiedz Link Zgłoś