Dodaj do ulubionych

O imieniu Stanisław

15.07.11, 09:40
Generalnie to imię podoba mi się dla małego chłopca. Staś, Stasiu, fajnie. Ale jakoś dużym problemem wydaje mi się imię Stanisław, jak chłopiec dorośnie. Jak mówić do 30 letniego Stanisława? Stasiu? To trochę infantylne - mama może tak mowić, żona może też, ale reszta? Koledzy pewnie będą mówili Stachu - ale tylko ci najblizsi. A reszta? A w pracy? Panie Stanisławie? Panie Stasiu? Panie Staszku? Staszek mi się niezbyt podoba, Stachu fajne dla kumpli, Stasiu tylko od czasu do czasu, bo zbyt infantylne dla dorosłego chłopaka.
Jak Waszym zdaniem najlepiej się zwracać do dużego Stasia?
Obserwuj wątek
    • olianka Re: O imieniu Stanisław 15.07.11, 11:13
      Koleżanka ma i męża i brata Stanisławów (obydwaj przed trzydziestką). Staszkami są. Bardzo podoba mi się to imię.
      • kleo881 Re: O imieniu Stanisław 15.07.11, 13:44
        Staszek wink
    • dalenia Re: O imieniu Stanisław 15.07.11, 13:49
      Znam jednego młodego Stanisława, niedawno przekroczył 20-stkę i wszyscy mówią do niego "Stasiek". Dla mnie to dość naturalne, podobnie mówi się do dorosłych Krzyśków, Grześków czy Jaśków.
      • uwierz_mirando Re: O imieniu Stanisław 15.07.11, 15:29
        Znam jednego Stanisława, po 20-tce i wszyscy mówią Stasiu lub Stachu. Staszkiem nigdy nie był.
        • andzi-a233 Re: O imieniu Stanisław 16.07.11, 22:18
          Staś bardzo mi się podoba ale Stachu brzmi okropnie. Koleżanka ma synka Stasia. Dla małego chłopca imię ekstra. Takie samo odczucie mam do imion Zosia, Antosia.
          Moja córka ma na imię Marysia, mam nadzieję że jak dorośnie nie będą do niej mówić Marycha wink
    • Gość: mm Re: O imieniu Stanisław IP: *.adsl.inetia.pl 17.07.11, 23:55
      czekam na czasy kiedy zdrabnianie imion w stosunkach oficjalnych zacznie być w złym guście, tak jak dowodzik, pieniążki etc., i znikną panie Hanie, Madzie, Kasie, panowie Wojtki, Witki, Tomki itp.
      • dalenia Re: O imieniu Stanisław 18.07.11, 13:24
        Gość portalu: mm napisał(a):
        > czekam na czasy kiedy zdrabnianie imion w stosunkach oficjalnych zacznie być w
        > złym guście,

Ja też, ja też! smile
    • abiela Re: O imieniu Stanisław 18.07.11, 00:44
      Myślę, że Staszek jest całkiem neutralnym zdrobnieniem. Mnie sie Stanisław bardzo podoba.
      • donmari-2 Re: O imieniu Stanisław 18.07.11, 21:29
        Raczej bym tak dziecka nie nazwała, ale wolę dużo bardziej niż kolejnego Kubę, Kacpra czy Oliwiera.
    • koza_w_rajtuzach Re: O imieniu Stanisław 19.07.11, 07:39
      Staszek to tak wieśniacko trochę.. Na szczęście nigdy nikt do mojego syna tak się nie zwracał.
      U nas na Stasia my oraz otoczenia mówi: Staś, Stasiu, Stachu, Stanuś i Stasiek. Jak będzie w przyszłości to nie wiem, ale do takiego delikatnego chłopca jakim jest mój syn chyba zawsze ten Staś będzie pasować wink.
      • koza_w_rajtuzach Re: O imieniu Stanisław 19.07.11, 07:40
        Widzę, że masz syna Krzysztofa. Myślę, że zdrobnienia są mniej więcej podobne Krzyś, Staś, Krzysiu, Stasiu... jak Krzyś będzie większy to będą na niego Krzysiek mówić i na Stasia też mogą Stasiek mówić.
        • cysia.b Re: O imieniu Stanisław 19.07.11, 09:12
          A mnie się właśnie Stasiek wydaje bardziej gminne ("Apaszem Stasiek był w krąg znały go ulice..."), a Staszek bardziej eleganckie. Może być też Stach, to z kolei popularne w latach 20-30.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.