szarrak 08.05.12, 22:44 >Imię męskie pochodzenia greckiego, gr. Τελεσφορος (Telesphóros), oznaczające "doprowadzony do końca, doprowadzony do doskonałości"<. Imieniny 2 stycznia, żeńska forma to oczywiście Telesfora. Dla mnie za duży hardcore, ale jestem bardzo ciekawa Waszych opinii, bo Telesfor dotąd nie doczekał się swojego wątku. Ja kojarzę to imię ze smokiem i piosenką "Cztery słonie, zielone słonie" tylko dzięki opowieściom mamy, sądzę, że rodzice wybierający dziś imię dla dzieci są raczej wolni od tego skojarzenia. Skrajnie rzadkie chyba nie jest, bo z innego wątku można dowiedzieć się, że panów noszących to imię było jeszcze niedawno prawie pół tysiąca. Co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Telesfor 08.05.12, 23:36 Bardzo mi się podoba i okresowo bardzo silnie za mną chodzi. Myślę jednak, że nie odważyłabym się. Gros nadań, o których piszesz, pochodzi z okresu sprzed 1940 rokiem. W latach 70. nie było ani jednego nadania, a w 80. - jedno w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_irl Re: Telesfor 09.05.12, 00:21 kojarzy mi się tylko i wyłacznie z Pora na Telesfora. Jako imię nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Telesfor 09.05.12, 12:32 Mnie się kojarzy z telewizorem, telefonem. Nowocześnie mi się kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Telesfor 09.05.12, 12:37 Kojarzy mi się tak jak założycielce wątku. I jeszcze z teleskopem. Dla mnie - nie do nadania. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Telesfor 09.05.12, 17:08 Wg mnie jest straszne. I raczej staram się tak nie mówić o imionach, ale w tym przypadku to już wg mnie lekko ociera się o "krzywdzenie dziecka". Odpowiedz Link Zgłoś
bohemiere Re: Telesfor 09.05.12, 18:29 Będziecie się śmiać pewnie... nazywam tak swojego psa, dokładnie - Niesforny Telesfor. Dziecku bym nie dała takiego imienia, choć znaczenie ma całkiem w porządku Odpowiedz Link Zgłoś
froobek Re: Telesfor 09.05.12, 21:14 A ja akurat mam bardzo pozytywne skojarzenia, z przyjacielem mojego Taty, wspaniałym człowiekiem, ciepłym lekarzem. Tolek - dzieciństwo mi się przypomina, jakieś wakacyjne szaleństwa z jego córkami Raczej bym mimo wszystko nie nadała. Odpowiedz Link Zgłoś
a_andzia28 Re: Telesfor 09.05.12, 23:32 Jak byłam mała, myślałam, że telesfor to ktoś, kto lubi spędzać czas przed TV oglądając głównie bajki... Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Telesfor 10.05.12, 09:33 Kiedyś czytałam artykuł o panu, który miał na imię Telesfor i po lekturze osłuchałam się z tym imieniem. W sumie imię mnie nie zachwyca, skojarzenie z telewizorem, ale też nie jest aż takie złe. Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Telesfor 10.05.12, 09:41 Dzień dobry. Piszę po raz pierwszy, choć Wasze forum czytam systematycznie już od prawie ośmiu lat. Zdopingował mnie właśnie ten wątek dotyczący imienia Telesfor. Znam jednego pana w wieku około 60-tki, noszącego to właśnie imię. I muszę Wam powiedzieć, iż w moim odczuciu imię to pasuje do niego rewelacyjnie. Jest to bardzo miły, wesoły i kulturalny pan, pracujący w jednostce kulturalno-oświatowej, podległej mojemu miejscu pracy. Na początku miałam z nim kontakt jedynie telefoniczny i rzeczywiście imię intrygowało. Gdy pojawił się u nas osobiście, nie omieszkałam go zapytać skąd takie imię. Powiedział mi wtedy, że to imię nosił też jego tato, a i on sam takowe chciał nadać swemu synowi (rodzinna tradycja, ale też lubi swoje imię), ale tu już wkroczyła jego żona, która po prostu nie zgodziła się na Telesfora. W codziennych kontaktach zwracam się do niego per panie Telesforze (i brzmi to całkiem naturalnie), ale zauważyłam, iż niektórzy mówią - panie Telku (i też wg mnie kapitalnie). Pozdrawiam, agjato, mama dwóch synów (11 i pół oraz 9 lat) Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Telesfor 10.05.12, 09:55 To może o tym Panu czytałam artykuł. Pan Telesfor z artykułu też miał ojca o imieniu Telesfor i syna też chciał tak nazwać, ale żona wkroczyła. Już nie pamiętam gdzie pracował i czy była o tym mowa w artykule. Może to ten sam hehe Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Telesfor 10.05.12, 10:49 Gratuluję refleksu i pamięci olinininko, to właśnie ten Pan. Ja też pamiętam ten artykuł. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Telesfor 10.05.12, 15:19 Czyżby chodziło o ten artykuł,w którym oprócz Telesfora była mowa o Ariadnie i Balladynie ? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Telesfor 10.05.12, 20:19 Sympatyczne zdrobnienie - nad zdrobnieniami się co nieco zastanawiałam. I miło, że się odezwałaś Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Telesfor 02.01.21, 14:09 Ostatnio natknęłam się na sympatyczne zdrobnienie Telesfora - Teleś. Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Telesfor 10.05.12, 16:12 Niestety, aż tak dokładnie tego nie pamiętam.Wydaje mi się, że to był krótki artykuł tylko na temat imienia Telesfor wraz ze zdjęciem Pana Telesfora. W każdym razie ja zapamiętałam tylko jego imię, może dlatego, że już wcześniej miałam przyjemność poznać go i porozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Telesfor 10.05.12, 21:20 Mnie też jest bardzo miło, Gaudencjo. Dzięki za odzew. Zbierałam się już kilka razy, aby zabrać głos, bo imionami fascynuję się od dawna, a forum, które moderujesz jest po prostu świetne. Podziwiam Cię za szeroką wiedzę na temat imion oraz za rzeczowe, pisane ze swadą posty. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja OT 11.05.12, 18:52 Pozostaje mi ogromnie Ci podziękować za miłe słowa. Mam nadzieję, że pisząc pozostaniesz z nami co najmniej równie długo, ile trwa Twój staż czytelniczy. Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Telesfor 11.05.12, 19:41 Jeszcze raz dziękuję za miłe przyjęcie i zaproszenie do dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Telesfor 04.01.21, 10:54 A ja niestety nie jestem wolna od skojarzenia z bajką "Pora na Telesfora" Odpowiedz Link Zgłoś
allegra1989 Re: Telesfor 04.01.21, 11:39 Nie do końca w moim guście, ale u kogoś bym doceniła. Ma piękne znaczenie, a zdrobnienia są nawet ciekawe. Ostatecznie jednak bym nie nadała. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Telesfor 04.01.21, 20:10 Telesfor bardzo mi sie podoba. Nie przeszkadza mi poczatek -tele. Uwielbiam tworcze zdrobnienia i byly maly telestworek pewnie czasami. Moglabym nadac. Odpowiedz Link Zgłoś