kecaje 23.06.04, 15:55 Amelia znaczy "pracowita".. i to wszystko co o tym imieniu wiem. Oglądałem "Dziewczęta z Nowolipek" i tam była Amelia. A "Amelia" była inspiracją do nazwania mojej córki tym imieniem. Poza tym najczęściej zwracamy się do niej Amelka (poza "ryba", "słonko" i te inne bzdurne zdrobnienia, których trudno uniknąć.. Pozdrawiam Amelie z całego globu, a odwiedzającym "Klub Amelii" przypominam u imieninach - 10lipca. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szczekuszka Re: Klub Amelii 23.06.04, 16:46 Ladne imie. A Amelia z "Nowolipek" (zreszta uwielbiam tworczosc Gojawiczyńskiej) to byla niesamowita postac, ale o wiele ciekawsza niz ta francuska Amelia. Moze zainteresuje Cie to forum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20381 Odpowiedz Link Zgłoś
ejjacek Re: Klub Amelii 23.06.04, 17:09 to mój nowy login i raczej z niego już nie zrezygnuję serdeczne dzięki za polecenie forum, już się tam pojawiłem.. jestem świerzo upieczonym ojcem i również forumistą, bo dopiero od dwóch dni "biegam" po forum i szukam "złotego środka" na kolkę dla córki.. a teraz jestem już po pracy i biegnę do moich kobietek.. pozdrawiam ociec - jacek Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Klub Amelii 27.06.04, 11:58 Czesc 1 Gdybym mieszkala w Polsce ,moze tez wkrotce znalazlabym sie w waszym klubie,ale mojemu mezowi nie za bardzo podoba sie to imie.Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
grazynka13 Re: Klub Amelii 28.06.04, 21:31 A nie przeraża Was, że 'amelia' w języku medycyny to dziecko, które urodziło się bez nóżek i bez rączek? ktoś tu już o tym pisał... mnie się to imię bardzo podoba, ale ta informacja, podana kiedyś na forum, przeraziła mnie... Przez to, i tylko przez to, nie miałabym odwagi tak nazwać swojego dziecka.. Czy słusznie? Odpowiedz Link Zgłoś
fionna Re: Klub Amelii 28.06.04, 23:44 Dokładnie - amelia po grecku to wrodzony brak kończyn. Odpowiedz Link Zgłoś
ejjacek Re: Klub Amelii 30.06.04, 14:00 Nikt kto ma zdrowo pod sufitem nie nazwałby swojego dziecka "wrodzony brak kończyn"... A gdybym doszukiwał się znaczenia swojego imienia we wszystkich języka świata to pewnie niejedno znaczenie bym znalazł... Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: Klub Amelii 05.07.04, 17:13 Moja prababcia miała na imię Amelia... Dostała je dość przypadkowo - urodziła się jako 11 dziecko i nikt nie miał pomysłu na imię dla kolejnej dziewczynki. Trzy dni po tym wydarzeniu w gazecie ukazała się wiadomość o śmierci jakiejś królowej Amelii... Zresztą moja prababcia też była dość pomysłowa - swego pierwszego syna nazwała Napoleon... Odpowiedz Link Zgłoś