kwiecienka1 07.10.12, 23:13 Przedszkole "firmowe", Mainz, sa 2 grupy: grupa pierwsza: Carlotta Charlotte David David Esma Felix Ivo Jasmin Klara (moja corka) Lasse Lena Leon Lilly Lisa Marc Marlene Mattis Silas /chlopiec/ grupa druga: Alexander Annabell Bennett David Elisa Emil Finn Henrik Johanna Johannes Jonathan Juliana Laura Malte /dziewczynka/ Marla Marlon Maxim Maximilian Noah Ömer /chlopiec/ Sarah Tamina Yassine w wiekszosci dzieci maja przynajmniej jednego rodzica Niemca jak wam sie podobaja imiona? pozdrawiam Kwiecienka z Lista Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: to teraz niemieckie przedszkole ;) 07.10.12, 23:58 Szokująca jest dziewczynka o imieniu Malte oraz chłopiec o imieniu Esma! Pozostałe imiona nie zaskakują, wszystkie osłuchane. Najciekawsza chyba jest Tamina. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Nasze przedszkole 08.10.12, 00:02 Mam wrażenie, że już w innym wątku podawałam ale do porównania: Tobias i Henrik (bracia) Noah Timo (siostra Lea) Jan (bracia Niklas i Felix) Felix (siostra Ronja) Patrick (siostra Sandra) Tarek (pochodzenie marokańskie) Nelson (siostra Nancy, tata pochodzenie wietnamskie) Marie (siostra Sophie) Johannes (siostra Imken) Jakob (brat Oscar) Philip Lena (siostra Angelique, Giuletta, brat Oliver) Hannah (siostry Miley, Livia i Tara) Madeleine Cedric Adrian (brat David) Sarah-Michelle i Sonja Kristina i Ksenia (Rosjanki) Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: to teraz niemieckie przedszkole ;) 08.10.12, 05:39 abiela napisała: > Szokująca jest dziewczynka o imieniu Malte oraz chłopiec o imieniu Esma! > > Pozostałe imiona nie zaskakują, wszystkie osłuchane. Najciekawsza chyba jest Tamina. > Mam b. podobe przemyślenia. Przy czym rzuciła mi się w oczy jeszcze Merlene. Do tej pory spotykałam się raczej z negatywnym podejściem do tego imienia jako do wyjątkowo staromodnego. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: to teraz niemieckie przedszkole ;) 10.10.12, 16:04 Mnie nie szokuje, bo juz sie z tym spotkalam. Zdaje sie zreszta, ze to imie unisex? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: to teraz niemieckie przedszkole ;) 12.10.12, 23:03 annajustyna napisała: > Mnie nie szokuje, bo juz sie z tym spotkalam. Zdaje sie zreszta, ze to imie uni > sex? Spotkałam się z tym imieniem tylko wśród mężczyzn po trzydziestce. Jest to zresztą imię duńskie, zdecydowanie męskie, pochodzące od staroniemieckiego Helmolt. Zachęcam do zapoznania się z twórczością Rilke. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: to teraz niemieckie przedszkole ;) 13.10.12, 14:57 Chyba Rilkego? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: to teraz niemieckie przedszkole ;) 13.10.12, 15:44 annajustyna napisała: > Chyba Rilkego? Znaczy nie znasz ale zamiast to przyznać wolisz poprawiać? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: to teraz niemieckie przedszkole ;) 13.10.12, 17:44 Znaczy - nie znasz odmiany, ale zamiast przyznac racje, wolisz sie popisywac? . Pisalam juz, ze znam to imie, skad nie podalam. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: to teraz niemieckie przedszkole ;) 13.10.12, 18:16 annajustyna napisała: > Znaczy - nie znasz odmiany, ale zamiast przyznac racje, wolisz sie popisywac? ; > ). Pisalam juz, ze znam to imie, skad nie podalam. Wyobraź sobie, że celowo nie odmieniłam, żeby nie było wątpliwości o kogo chodzi. Następnym razem użyję imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: to teraz niemieckie przedszkole ;) 13.10.12, 19:32 A ja przez brak odmiany przez moment myslalam, ze chodzi o jakas kobite . Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: to teraz niemieckie przedszkole ;) 12.10.12, 22:58 quasi.modo napisała: . Przy czym rzuciła mi się w oczy jeszcze Merlene. Do > tej pory spotykałam się raczej z negatywnym podejściem do tego imienia jako do > wyjątkowo staromodnego. > Oj ja się spotkałam z małymi Marlenami i mam ważenie, że to imię wraca. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: to teraz niemieckie przedszkole ;) 10.10.12, 18:37 abiela napisała: > Szokująca jest dziewczynka o imieniu Malte oraz chłopiec o imieniu Esma! > Malte to bardzo stare imię, tyle, ze męskie... > Odpowiedz Link Zgłoś
vivyan Re: to teraz niemieckie przedszkole ;) 12.10.12, 19:12 Serio męskie? Nie wiedziałam. Mam koleżankę o tym imieniu, kobita dobrze po trzydziestce Odpowiedz Link Zgłoś
sommer08 Nasze - Bawaria 10.10.12, 14:41 Grupa mojej Heleny w zeszlym roku: (rodzenstwa, ktorych imiona pamietam) Milo (brat blizniak: Josh) Julius Samantha Charlize (siostra: Enya) Luca Benedikt Zeynep (Turczynka) Tom Jasmin (Brat: Said; pol Polacy-pol Irakijczycy) Sebastian Kira Helena (brat: Jan, Polacy Emma (Brat: Nico, tata z Czarnogory)) Sophie (pol Rosjanka) Paul x2 Jan Tobi (Tobias?) Charlotte (siostra: Larissa, pol Angielki) Hannah (Brat: David) Lilian (Brat: Nelson, pol Kanadyjczycy) Fynn (Bracia: Louis i Till) Elisa (Siostry: Amelie i Sophie-blizniaczka Elisy) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Nasze - Bawaria 10.10.12, 16:05 To byly dzieci rdzennie niemieckie (tfu, bawarskie?). Odpowiedz Link Zgłoś
sommer08 Re: Nasze - Bawaria 12.10.12, 14:52 Tak, rdzennie niemieckie i przewaznie pewnie bawarskie o ile jest mi to wiadome. Ci, ktorych rodzic/e pochodza z innych krajow, zaznaczylam. Przedszkole podmonachijskie, jedno z 3 w naszym miasteczku. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Nasze - Bawaria 13.10.12, 14:59 No to jestem w szoku, bo Bawarczycy raczej gustuja w normalnych (czyt. tradycyjnych i "nudnych") imionach... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Nasze - Bawaria 12.10.12, 23:01 Josh i Milo powalają Jak czytany jest Milo? Majlo? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Nasze - Bawaria 13.10.12, 14:59 Dziwne to przedszkole - rodzice nie slyszeli, ze takie dziwolagi to nie imiona, a diagnoza? Odpowiedz Link Zgłoś
sommer08 Re: Nasze - Bawaria 14.10.12, 13:09 Milo czytany tak jak sie pisze. Rodzice Niemcy, mlodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinahh1 Re: to teraz niemieckie przedszkole ;) 10.10.12, 17:30 mieszkam w Polsce i na dniach rodzę MARLONA Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: to teraz niemieckie przedszkole ;) 12.10.12, 14:59 Czyli jednak Marlon będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: to teraz niemieckie przedszkole ;) 13.10.12, 09:39 Przedszkole w ktorym pracuje (Brandenburgia): Emma i jej brat Luca Finja i jej brat Colin Emily i siostra Leony Anna i siostra Stefanie Rijad - maly Serb Kasandra- corka polskich rodzicow Daniel Tim Lea i Tom- bliznieta Lea Pia Paul razy 2 Ole Milda Jenny i Jan - rodzenstwo Carlotta Nele Nico Luna Lucy Czyli w sumie normalne imiona... Oprocz dwoch ktorych nie rozumiem Falyn (dziewczynka) i Curtis Jay (chlopczyk) ktory do tego ma najbanalniejsze nazwisko niemieckie. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: to teraz niemieckie przedszkole ;) 13.10.12, 15:00 Ciesz sie, ze nie masz McKenzie i z 5 Dzastinow . Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: to teraz niemieckie przedszkole ;) 13.10.12, 15:04 nie wiem czy to do mnie bylo, ale mi akurat obojetnie jak sie dzieci nazywaja. Czasem tylko musze westchnac, jak przy Curtisie, ale ani mnie to ziebi ani grzeje. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: to teraz niemieckie przedszkole ;) 13.10.12, 15:07 Moze to i lepiej - w nowych landach uszy wiedna od wiekszosci imion nowo narodzonych. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: to teraz niemieckie przedszkole ;) 13.10.12, 15:43 annajustyna napisała: > Moze to i lepiej - w nowych landach uszy wiedna od wiekszosci imion nowo narodz > onych. Tak? Zachęcam choćby do lektury chantalismus.tumblr.com Znalazłam kilka przykładów z Bawarii (o całych Niemczech Zach. już nie mówię) ale nieopatrznie sobie posta skasowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: to teraz niemieckie przedszkole ;) 13.10.12, 17:45 Byc moze jestem uprzedzona - ale zyjac w Brandenburgii 10 lat przezywalam przynajmniej raz w tygodniu "zgroze" . A Kevinismus w Bawarii jak najbardziej istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: to teraz niemieckie przedszkole ;) 13.10.12, 18:18 annajustyna napisała: > Byc moze jestem uprzedzona - ale zyjac w Brandenburgii 10 lat przezywalam przyn > ajmniej raz w tygodniu "zgroze" . A Kevinismus w Bawarii jak najbardziej istn > ieje. Jesteś uprzedzona, IMO. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: to teraz niemieckie przedszkole ;) 13.10.12, 19:33 Ale po co mnie cytujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: to teraz niemieckie przedszkole ;) 13.10.12, 22:24 annajustyna napisała: > Ale po co mnie cytujesz? Nie wiesz po co się cytuje na forach? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: to teraz niemieckie przedszkole ;) 13.10.12, 22:50 Jesli chce sie np. odniesc do pojedynczych zdan, a cytowany post byl dlugi. W przeciwnym razie to nie ma sensu, zasmieca sie tylko watek. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: to teraz niemieckie przedszkole ;) 13.10.12, 22:54 annajustyna napisała: > Jesli chce sie np. odniesc do pojedynczych zdan, a cytowany post byl dlugi. W p > rzeciwnym razie to nie ma sensu, zasmieca sie tylko watek. 3 linijki to długi post? Proszę Cię... odczep się ode mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: to teraz niemieckie przedszkole ;) 13.10.12, 23:11 Kto sie do kogo doczepil . Wlasnie - post byl krotki, a Ty wbrew logice jeszcze go powtorzylas cytujac...Bez sensu - do tego teraz zrobilas to po raz drugi. Walisz w klawiature bez zastanowienia? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: to teraz niemieckie przedszkole ;) 13.10.12, 15:34 Czy ja wiem czy takie normalne? Leony w tej pisowni okropna, Milda nie zachwyca, podobnie Jenny. Bardzo mnie ciekawi jak wymawiany jest Jan? Podoba mi się za to Ole. Reszta bardzo popularna. No a Falyn i Curtis Jay poza wszelką krytyką. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: to teraz niemieckie przedszkole ;) 13.10.12, 17:46 Jan to chyba tak jak sie pisze? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: to teraz niemieckie przedszkole ;) 13.10.12, 17:52 Aha, w nawiazaniu do innego watku o niemieckim placu zabaw - Josephin bez e na koncu istnieje i jest wymawiana po angielsku . Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: to teraz niemieckie przedszkole ;) 14.10.12, 18:17 Jan jest wymawiany jak Jan, normalnie. I wydaje mi sie ze calkiem fajne te imiona, mimo ze popularne. Bo wole takie jak Lea niz nie wiadomo jakie Calviny Annajustyna, mysmy kiedys juz dyskutowaly na ten temat...nie mam pojecia gdzie mieszkalas w Brandenburgii, ale moim zdaniem jestes uprzedzona, chyba tak ogolnie do wschodnich Niemiec. Ja mieszkalam pare lat na zachodzie i to tam spotkalam wieksze chamstwo, gorsze traktowanie w urzedach jak i banalnie...bardziej wymyslne imiona w przedszkolach. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: to teraz niemieckie przedszkole ;) 14.10.12, 21:39 To jestem zdziwiona, bo naprawde z moich obserwacji takich udziwnien jak w Brandenbugii (mam na mysli dzieci z niemieckich rodzin, nie mieszanych), to nie ma gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
tojger dzieci pierwszokomunijne - Bawaria 14.10.12, 14:28 No to skoro dyskutujemy zawzięcie o Bawarii, to pozwolę sobie podać imiona tegorocznych dzieci pierwszokomunijnych (rocznik ok. 2002/2003, nie wiem dokładnie) z naszej parafii. Przy czym pamiętać należy, że nie do końca daje to obraz przekroju społeczeństwa, bo Bawaria, choć katolicka, to jednak posiada też spory odsetek ludzi innych wyznań. No ale może właśnie przez to bliskie Polsce tradycyjne katolickie zabarwienie kulturowe może okazać się to ciekawe. Nie wszystkie nazwiska są typowo niemieckie, oprócz polskich pojawiają się głównie włoskie i chorwackie. Dziewczynki: Anna x 3 Jasmin x 2 Ana-Marija Melissa Maria-Paula (brat Jan) Celina Karolina (nazwisko polskie) Angelina Cassandra Fiona-Marie Christina Lisa Sophie Magdalena (brat Nicolas) Victoria Lena Marion Amelie Isabelle Jennifer Chłopcy: David x 3 Moritz x 2 Stefan x 2 Sebastiano Elias Tobias Samuel Maximilian Nicolas (siostra Magdalena) Jan-Lukas Josef Johny (uroda i nazwisko dalekowschodnie) Leon Kilian Nico Louis Marc Szymon (nazwisko polskie) Dominik Dennis Timo Jan (siostra Maria-Paula) Lorenzo Benno Peter Niklas Odpowiedz Link Zgłoś
sommer08 Re: dzieci pierwszokomunijne - Bawaria 17.10.12, 11:45 Siegnelam po album komunijny syna (rocznik 2003), tez Bawaria . U nas wygladalo to tak: Catalina Maximilian Matteo (Wloch) Vincent Ben Richard Jona-Elias Jana Jakob Benedikt Jonas Felix Fabio Michael Philipp Ann-Marie Carolin Celina Annika Jan (PL) Laura Finja Cassandra Patricia (pol-Wegierka) Anika Isabella (pol-Meksykanka) Jenny Dennis Tobias Luis Florian Nikolas Alexander Sophia Clarissa Oprocz zaznaczonych, pozostali to Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś