ksiezna_pani1 08.12.13, 15:18 Humiliana jest imieniem żeńskim pochodzenie łacińskiego. Imię to zostało utworzone przez dodanie do formy podstawowej humilis, -e, ‚niski, mały, pokorny’ przyrostka ana, który jest charakterystyczny dla imion osób adoptowanych lub wyzwoleńców. W Polsce Humiliana występowała tylko w zakonach. Jej męskim odpowiednikiem jest Humilitas, a patronką Humiliana dei Cerchi. Odpowiedniki obcojęzyczne: łac. Humiliana, wł. Umiliana Co myślicie o Humilianie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rosynanta Re: Humiliana 08.12.13, 15:53 Humiliated ma ten sam źródłosłów, w związku z czym Humiliana zupełnie mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Humiliana 08.12.13, 17:28 O lwasnie, tez o tym pomyslalam. I jeszcze z Humana sie moze kojarzyc... Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Humiliana 08.12.13, 16:04 Lubię imiona na H, ale to mi nie leży. Jakieś mało wyraziste, zbyt miękkie. Na dodatek kojarzy mi się z hubą. Odpowiedz Link Zgłoś
eraz-lilipop Re: Humiliana 08.12.13, 17:06 Nawet fajne, Humilka , Milka , Mili, jednak nie aż tak fajne żeby nadać własnej córce. Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Humiliana 08.12.13, 17:32 Słyszę je po raz pierwszy, wcześniej go nie znałam. Na pierwszy rzut oka nie spodobało mi się. Ale gdy doczytałam, że włoska wersja to Umiliana, ta spodobała mi się od razu, to po parokrotnym powtórzeniu stwierdziłam, że Humiliana też niezgorsza. Podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Humiliana 08.12.13, 21:31 Zbyt podobne do angielskiego humiliation (i źródłosłów zapewne ten sam), więc dla mnie zdecydowanie nie. Odpowiedz Link Zgłoś