ulik81 25.08.04, 21:47 Zgodzicie się? Czy macie ulubionych bohaterów (lub autorów) na cześć których chcecie nazwać dziecko? Wydaje mi się, że to dobry klucz w dobieraniu imienia, ciekawa jestem czy ktoś skorzystał. - ja mam zamiar nazwać synka Jeremi - po Jeremim Przyborze; - dla rodzeństwa brat-siostra podoba mi się Krzyś i Basia (po Baczyńskich); - po przeczytaniu "Lalki" Prusa wykluczyłam zupełnie imię Izabela; - no i wielką inspiracją jest Jeżycjada M. Musierowicz, że przypomnę rodzinę Borejków: Ignacy + Mila (Emilia) Gabriela, Ida, Natalia i Patrycja Róża i Laura, Józio i Łucja, reszty wnuków nie pamiętam... Napiszcie, czy wasze uwielbienie dla literatury wpłynęło na decyzję o imieniu dla dziecka, pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kubuspuchatek18 Re: Literatura - kopalnia pomysłów! 25.08.04, 21:54 koleka z klasy ma na imię Krzysztof Kamil właśnie na cześć Baczyńskiego inny znajomy to Adaś. jego mama będąc z nim w ciąży zaczytywałą się w Asnyku i stąd Adaś ma swoje imię. Podoba mi się to. Sama mam "książkowe" imię, które zostało po części wzięte właśnie z literatury a po części taka jest u nas tradycja rodzinna ze dziewczynka nosi imiona po prababciach Pozdrawiam, Jula Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: Literatura - kopalnia pomysłów! 25.08.04, 22:42 > Borejków: > Ignacy + Mila (Emilia) Nie Emilia, lecz Melania > Gabriela, Ida, Natalia i Patrycja > Róża i Laura, Józio i Łucja, reszty wnuków nie pamiętam... Oprócz Patrycji i Józia pokochałam te imiona chyba po przeczytaniu Jeżycjad...nie wiem czy właśnie nie ciekawy gust Musierowicz co do imion wpłynął na moje zainteresowanie imiennictwem. Wcześniej jakoś nie zwracałam uwagi na imiona w literaturze - tzn. dotąd aż pojawiła się Laura Pyziak urodzona w tym samym roku i miesiącu co ja. Szkoda, że pani Musierowicz pomyliła cos w ostatniej części i ją o rok odmłodziła (mimo że w kalendarzu na okładce data jest poprawna). Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Literatura - kopalnia pomysłów! 26.08.04, 10:27 ulik81 napisała: > Zgodzicie się? Czy macie ulubionych bohaterów (lub autorów) na cześć których > chcecie nazwać dziecko? Wydaje mi się, że to dobry klucz w dobieraniu > imienia, ciekawa jestem czy ktoś skorzystał. U mnie taka kopalnia sa tasiemcowe powiesci Margit Sandemo, zwlaszcza Saga o Ludziach Lodu. Na jej czesc chce dac corce na imie Hanna Sol (o ile USC mi zaakceptuje) a syn mial byc Nataniel (tez z Sagi). m. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Literatura - kopalnia pomysłów! 26.08.04, 10:38 Powiem szczerze - Sagi o ludziach lodu nie czytałam i hanna Sol kjarzy mi sie wyłącznie (od razu i bardzo mocno) z Hanem Solo... I prawdopodobnie nie tylko mnie tak się skojarzy . Weź to pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Literatura - kopalnia pomysłów! 28.08.04, 09:59 magia napisała: > ulik81 napisała: > > > Zgodzicie się? Czy macie ulubionych bohaterów (lub autorów) na cześć któr > ych > > chcecie nazwać dziecko? Wydaje mi się, że to dobry klucz w dobieraniu > > imienia, ciekawa jestem czy ktoś skorzystał. > > U mnie taka kopalnia sa tasiemcowe powiesci Margit Sandemo, zwlaszcza Saga o > Ludziach Lodu. > Na jej czesc chce dac corce na imie Hanna Sol (o ile USC mi zaakceptuje) a syn > mial byc Nataniel (tez z Sagi). > > m. Mój synek ma na imię Nataniel i to właśnie imię wzięte z Sagi o Ludziach Lodu. Pozdrawiam Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Literatura - kopalnia pomysłów! 26.08.04, 11:12 A mój Jeremi jest po części po Przyborze, po części po Wiśniowieckim (fascynacja tatusia Trylogią). Myślałam też o Helenie dla dziewczynki, ale mamy w rodzinie jedną taką ciocię o tym imieniu... Imiona z Jeżycjady są bardzo fajne, zobacznie Natalia i Patrycja urodziły się pod koniec lat dziedemdziesiątych, długo przed modą na te imiona. Róża, Laura i Łucja też bardzo mi się podobają, podobnie jak Ignacy, tylko trochę mniej Melania. Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Literatura - kopalnia pomysłów! 26.08.04, 14:07 Gdy mój Jeremi się przedstawia część osób reaguje: - Jeremi! Jak Przybora! Mały nie ruzumiał o co chodzi i teraz mówi: Mam na imię Jeremi, ale nie tak jak ten... Przyprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
ulik81 Re: Literatura - kopalnia pomysłów! 26.08.04, 14:41 milenium5 napisał: > nie ruzumiał o co chodzi i teraz mówi: Mam na imię Jeremi, ale nie tak jak > ten... Przyprawa. CUDNE! Mam wielki sentyment do pana "Przyprawy", i jestem zdecydowana tak nazwać synka, tylko... nie wiem jeszcze czy noszę dziewczynkę czy chłopca... A z imieniem dla dziewczynki ciągle mam kłopot (juz tu się o Józię rozpytywałam). w międzyczasie przypomniały mi się inne imiona z literatury: - mój anglista ma 2 dzieci: Julię i Romka (na razie z waleczny Romeo przekształcił się w Romisia a piękna Julia w Lisię, ale kiedy dorosną być może sprostają szekspirowskim pierwowzorom) - mam kolegę Juranda (a on ma tatę-wielbiciela Sienkiewicza) no i myślę, że nasi noblisci są niezłym wyzwaniem: Władysław, Czesław i Wisława... Odpowiedz Link Zgłoś
zlosia Re: Literatura - kopalnia pomysłów! 26.08.04, 16:08 Bardzo lubię ksiązki historyczne. Kiedys po przeczytaniu Historii Polski Daviesa spodobało mi sie imię Salomea. Kochałam sie w tym imieniu do momentu, aż babcia mi powiedziała, że skrót to Salcia. Teraz czytam "Królów przeklętych" Druona. Spodobało mi się imie jednej z synowych króla Filipa. Blanka. Jeszcze ładniej brzmi Bianka. Ale nie mogę męza przekonac do tego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Salomea - fajne zdrobnienie... 27.08.04, 17:12 zlosia napisała: > Daviesa spodobało mi sie imię Salomea. Kochałam sie w tym imieniu do momentu, > aż babcia mi powiedziała, że skrót to Salcia. Niestety. Chyba warto by wymyślic inne zdrobnienie, bo imie jest przepiękne. Niestety nic mi nie przychodzi do głowy... Odpowiedz Link Zgłoś
zlosia Re: Salomea - fajne zdrobnienie... 27.08.04, 17:31 Może Sali, jak z chińskiej bajki o dobrzej czarownicy Lub Mea. Brzmi to jak egipskie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Salomea - fajne zdrobnienie... 27.08.04, 17:37 zlosia napisała: Lub Mea. Brzmi to jak > > egipskie imię. Mea, Meja? Moze być, ale coś by się fajniejszego zdało Sali brzmi mi trochę zbyt z angielska. Pomyślę jeszcze, a może jeszcze komu co do głowy przyjdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Literatura - kopalnia pomysłów! 27.08.04, 18:34 kiedy myślę o imionach z Jezycjady, od razu widzę 'Kopiec Arleta, Kopiec Paskal', więcej imion potomstwa państwa Kopiec nie pamiętam. )) Teraz sobie uświadomiłam, że imiona, które wybrałam dla moich dzieci, też mają swoje pierwowzory literackie: Łucja z przepięknych 'Opowieści z Narni' i Mikołaj - jeśli będzie taki, jak mały Mikołajek 'i inne chłopaki', to nie wiem, co zrobię. Ale serię o Mikołajku uwielbiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Literatura - kopalnia pomysłów! 29.08.04, 01:06 kawka74 napisała: Mikoła > j - jeśli będzie taki, jak mały Mikołajek 'i inne chłopaki', to nie wiem, co zr > obię. Ale serię o Mikołajku uwielbiam Mikołaj jest z życia wzięty, tak właśnie myślą 6-7-letni chłopcy. Przekonałam się, kiedy mój młodszy brat osiągnał ten wiek ))) Masz prawie jak w banku, że Twój synek będzie właśnie taki Odpowiedz Link Zgłoś
fionna Re: Literatura - kopalnia pomysłów! 28.08.04, 00:59 Mój młody ma imię po Schulzu (to moja wersja) lub Jasieńskim (to wersja tatusia). Nieźle zakręconych ma patronów... Odpowiedz Link Zgłoś
kachnab Re: Literatura - kopalnia pomysłów! 06.09.04, 18:59 Znam dwie osoby (dorosle), ktore nosza imiona ze "Starej Basni": Sambor i Zywia (powinno byc oczywiscie "z" z kropka) oraz Danusie z "Krzyzakow"... Odpowiedz Link Zgłoś