bezolek 14.05.09, 20:30 kiedy wkładają cewnik? podobno "na żywca" bardzo boli, liczę na to, że najpierw znieczulenie a potem cewnik?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
myshha1 Re: cewnik 14.05.09, 21:34 Miałam cesarkę z nagłych przyczyn. Cewnik założyli po podaniu znieczulenia więc nic nie czułam. Już po porodzie, kiedy musiałam pierwszy raz wstać, czułam się conajmniej dziwnie z cewnikiem. Ba, nawet trochę bolało przy poruszaniu się, więc poprosiłam o jak najszybsze pozbycie się tego urządzenia. Odpowiedz Link
matylda07_2007 Re: cewnik 14.05.09, 21:47 Ja miałam zakładany na żywca. Byłam po 10 godz. skurczy (skurczów?), więc mogłam nie tak odbierać rzeczywistość, ale mnie nie bolało specjalnie. Bardziej nieprzyjemne było raczej wyciąganie... Co ważne, chodź regularnie do wc. Ja po cc i cewniku miałam taką przypadłość, że nie odczuwałam pełności pęcherza. Szłam do toalety jak sobie przypomniałam i skończyłam na antybiotyku i scopolanie. Niefajnie Odpowiedz Link
paluszek11 Re: cewnik 14.05.09, 22:26 Cewnik miałam założony po znieczuleniu. Zdjęty tuż przed uruchomieniem mnie, czyli kilka godzin później - nic nie bolało. Faktycznie trzeba jednak później pamiętać o jak najczęstszych wizytach w ubikacji, bo mój pęcherz też "zapomniał" o przypominaniu i skończyło się chwilowym bardzo nieprzyjemnym bólem. Odpowiedz Link
akaksz Re: cewnik 15.05.09, 08:56 Mi zakładali cewnik bez znieczulenia. Spodziewałam się bólu ale nie było tak źle. Czujesz dyskomfort, po założeniu miałam wrażenie że musze siusiu i jak powiedziałam położnej to się uśmiechnęła i powiedziała że mogę siusiać do woli. Dla mnie było to dziwne uczucie, takie jakbyś miała ciągle pełny pęcherz. Podczas wyjmowania troszkę bolało ale najgorsze miałm jak chciałam skorzystać z toalety bo strasznie mnie piekło. Odpowiedz Link
smilodona Re: cewnik 15.05.09, 09:04 Cewnik miałam zakładany 3 razy (2 razy cc i 1 operacja gin.). We wszystkich przypadkach zakładany był po znieczuleniu, nawet nie wiem kiedy, bo nikt mnie nie informował, że teraz akurat zakładaja cewnik. Wyciąganie nie boli, ale jest nieprzyjemne - trwa to tylko chwile. Nie miałam tez potem problemów z pieczeniem, sikaniem itp. Odpowiedz Link
magdulka26 Re: cewnik 16.05.09, 13:20 2 razy miałam zakładany cewnik.Pierwszy raz po 8 h porodu a drugi raz przed planowanym cc.Nic nie bolało,nawet nie wiedziałam kiedy mi go załozono.Później czułam dyskomfort i też miałam wrażenie że chce mi się sikać.Na drugi dzień mi go wyciagnięto,trwało to 2 sekundy. Odpowiedz Link
deodyma Re: cewnik 17.05.09, 18:33 wedlug mnie zakladanie cewnika nie bylo bolesne, ale do przyjemnosci zaliczyc tego nie moge. Odpowiedz Link
naamahia Re: cewnik 19.05.09, 09:49 Nawet gdy cewnik zakładają na żywca to robią to przez znieczulenie miejscowe ( psikają takim preparatem )uczucia podczas zakładania - nazwę to tylko pewnym dyskomfortem - i chyba bardziej psychicznym niż fizycznym. ( 1 raz cewnik do badań związanych z nerkami, 2 raz przy cc) Odpowiedz Link
iwonagos Re: cewnik 19.05.09, 14:08 nic kompletnie mnie nie bolało. I ten komfort po cc.....Jak ściągneli cewnik, kazali wstawać, oooooo-to już gorzej Odpowiedz Link
alicja-15 Re: cewnik 02.06.09, 12:18 mnie cewnik zalozono w juz kiedy bylam znieczulona wiec sama dokladnie nie wiem kiedy.Wyjęto kiedy rzecz jasna znieczulenie ustapilo.Przy wyjmowaniu czulam raczej pieczenie nie bol... Odpowiedz Link
dzieciuszek Re: cewnik 09.06.09, 21:46 Mnie położna posmarowała cewnik lignokainą (żelik do miejscowego znieczulenia) i praktycznie nie czułam wkładania. Trudno mi więc powiedzieć, że bolało, bo tak nie było. Podobnie wyjmowanie - bez znieczulenia żadnego, czułam - ale nie bolało. Zresztą, przy tym jak napitalała mnie rana po cięciu, wyjęcie cewnika to prawie przyjemność Odpowiedz Link
anna_loyse Re: cewnik 11.06.09, 21:55 Oj cewnik to w sumie dziwna sprawa. Ja nie czułam kompletnie nic podczas zakładania(byłam po 12 h wywoływania porodu). Początkowo zastanawiałam się tylko jak powstrzymać się od sikania. Po otrzymaniu znieczulenia w kręgosłup przestałam się tym przejmować. CC miałam po 20 we wtorek, ale już po obchodzie z rana poprosiłam o wyjęcie cewnika i przy niedużej pomocy położnej pomknęłam do łazienki. Pierwsze sikanie bolało i to w sumie gorzej nawet niż miejsce cięcia. Następne sikanie bolało równie mocno, ale dało się znieść i wieczorem w środę nic już nie bolało. Odpowiedz Link
oli.nek Re: cewnik 13.06.09, 19:10 dwie cesarki i dwa razy zakladano na zywca. nic nie bolalo! Odpowiedz Link
balsamina-niecierpek Re: cewnik 16.06.09, 20:32 Raz miałam zakładany na żywca przed operacją, i nie, nie było to miłe, choć dało się wytrzymać. Do cc założyli mi już po znieczuleniu, więc było mi rybka. Wyjmowanie w obu przypadkach trwało sekundę, nie zdążyło zaboleć, ot, troszkę nieprzyjemnie było, ale zaraz minęło. Odpowiedz Link
makwalz Re: cewnik 27.06.09, 18:45 miałam nagłą cesarkę, mimo bóli porodowych czułam ból przy zakładaniu cewnika. Najpierw na sali porodowej założyli mi cewnik, a potem przewieźli na salę operacyjną. Odpowiedz Link
carollinka84 Re: cewnik 01.07.09, 10:39 wkładanie cewnika to nie jest straszny ból,faktycznie boli-nieprzyjemny moment.Ja po cesarce mialam zle załozony cewnik, myslalam ze umre z bólu jak pęcherz mi rósł a ja nie mogłam sie wysikac wołałam połozne i okazało sie cewnik był bez jakigos zacisku czy cos takiego i jak podniosłam pupe na łozku mocz leciał poza rurke. Z wielkim trudem i moimi prosbami sciagnieto mi ten felerny cewnik i załozono nowy, ale oczywiscie tamten pierwszy zdołał podraznic pecherz i sie meczyłam pozniej przy oddawaniu moczu i przez 10dni brałam antybiotyk Odpowiedz Link
mamminek Re: cewnik 15.07.09, 13:06 Dwa razy zakładany - nic nie bolało (byłam zaskoczona) wyciąganie też nie bolało. Pierwsze oddawanie moczu -piekło i bolało. Niestety po 2 tygodniach skończyło się na antybiotyku i tabletkach ziołowych. Odpowiedz Link
jowitaiczterykoty Re: cewnik 24.07.09, 08:43 dwie cc, cewnik dwa razy zakładany bez znieczulenia. Nic nie boli. Większy jest chyba dyskomfort psychiczny. Ja tylko u swojej ginekolog czuję się normalnie. Wyciąganie też nie boli. Pierwsze siusianie trochę piekło i to tyle Odpowiedz Link
moniaaak20 Re: cewnik 09.08.09, 23:57 ja miałam zakładany na żywca i bardzo bolało i przy sikaniu też.. Odpowiedz Link
ganetka4 Re: cewnik 01.08.09, 21:28 cewnikowana byłam na żywca przez stażystkę miała problem z trafieniem, ale kiedy już trafiła to tylko trochę zapiekło. Odpowiedz Link
ciemnanocka Re: cewnik 02.08.09, 22:18 ani wkładanie ani wyjmowanie nie boli. nic a nic. Fakt było to dla mnie zaskoczeniem. Odpowiedz Link
w_isienka Re: cewnik 04.08.09, 20:22 Ja miałam zakładany cewnik przy pełnym rozwarciu i skurczach partych "nieefektywnych" i w ogóle zakładania cewnika nie czułam. Odpowiedz Link