Dodaj do ulubionych

Siostra dla Michaliny

20.08.16, 21:48
Witajcie (może ktoś mnie jeszcze pamięta wink) )

Michalina będzie miała siostrę. Dla brata miałam bezdyskusyjnego faworyta - Witolda, nawet męża udało mi się przekonać, choć oponował, "bo litewskie" i co środowisko (rycerskie) powie hehe. Okazało się jednak, że raczej dziedzica znów nie będzie i... nie mamy jakiegoś szczególnie ulubionego imienia (mąż proponował Rzepichę, ale zabiłam go śmiechem).
Mnie podoba się Felicja, ale odzew ludu jest taki, że jak Skoda wink) Specjalnie mnie to nie odstrasza, ale faktycznie tak bardzo kojarzy się ze Skodą?

Mąż bardzo chciałby po słowiańsku, ale większość z nich do mnie nie przemawia. Na pewno nie mogą być kończące się na -sława, i zaczynające od Dobro-. Całkiem niezłe jest Bogna (ale jak to zdrabniać poza Bogusią (nie cierpię tej formy)? Może Wanda?

Ważne też, żeby były krótkie zdrobnienia, z tego powodu odpadła Laura, ale teraz myślę, może zdrabniać Lusia, Luśka?

Mnie podobają się jeszcze Liliana (Lilka, Lila), Róża (Rózia), ale mąż nie lubi roślinnych imion.
No i jest jeszcze Urszula, ale też się na to krzywi.

W sumie do stycznia mamy trochę czasu, ale żeby urobić męża, muszę już teraz zacząć jakoś mówić do brzucha wink)

Doradzicie coś?
Obserwuj wątek
    • lily-beth Re: Siostra dla Michaliny 20.08.16, 22:12
      Felicja - mnie się nie kojarzy ze Skodą i bardzo mi się podoba.

Laurę też zdrabniałabym do Lusi. Z tym że ja salenie lubię zdrobnienie Lusia, Luśka i naprawdę wiele mion jestem w stanie tak zdrobnić, bo dla chcącego nic trudnego wink

Ze słowiańskich podoba mi się Dobrawa (zaczyna się od Dobra-, a nie Dobro- smile, zdrabniana do Duszki lub Dobrochny). Damroka, Nawojka, Mojmira, Żywia - trochę zbyt oryginalne przy Michalinie IMO. Może Ludmiła, też da się zdrobnić do Lusi? Milena przy Michalinie to byłoby masło maślane, może zdrobnieniowa Mira?
      Popieram Wandę.
      • erba Re: Siostra dla Michaliny 22.08.16, 10:24
        Generalnie nie musi pasować do Michaliny, teraz mąż ma głos (powiedzmy wink) ), bo pierwsze wybierałam ja. Damroka, Nawojka, Mojmira, Żywia- faktycznie bardzo oryginalne, chyba jednak odpadają, musiałabym się osłuchać.
        Ludmiła - jakoś kojarzy się z PRLem big_grin Milenę mamy u przyjaciół, Mira mi się podoba, ale Mirosław to mój ojciec, i chciałabym uniknąć nawet podejrzeń, że to mogłoby być "po nim".
    • dolcevita007 Re: Siostra dla Michaliny 21.08.16, 00:59
      Podobaja mi sie wlasciwie wszystkie Wasze typy.
      Ze slowianskich bardzo podoba mi sie Nadzieja.
      Na Bogne mozna Bonia wolac, ja Bogusi tez nie lubie i akurat do mojej znajomej zwracamy sie w pelnej formie.
      Inne slowianskie Dobrawa, Bozena, Bronislawa- Bronka, Slawa, Stanislawa.

Do Michaliny pasuja mi Barbara, Rozalia, Emilia, Helena, Gabriela, Kornelia, Salomea, Aurelia, Julianna, Jagoda, Jadwiga, Lucja, Adela.
    • paula.anna Re: Siostra dla Michaliny 21.08.16, 08:47
      Felicja to był mój mocny typ, gdyby Feliks był dziewczyną smile.
      Też mi tu pisano, że skoda- ja akurat jeździłam felicją i bardzo milo wspominam ten zwinny samochód.
      A poza tym wiesz- Kubuś to sok, a popatrz, co drugi chłopiec to Kubuś. Itp, itd.
      Niech się martwią ludzie o wyłącznie takich skojarzeniach.

Wanda też mi się podoba.
      A jeśli Wanda, to może Jadwiga?

Urszula w sumie również, choć nie lubię imion, których pełna forma jest bardzo rzadko lub wcale nie używana (podobnie jak Kasia, Gosia itp). No szkoda, że nadaje się Urszulę a potem 90% czasu używa się Uli.

Zamiast Laury i Liliany proponuję Łucję
      A zamiast Róży Rozalię.

A ze słowiańskich- np Tomira, Dobrawa lub Żywia.
      • erba Re: Siostra dla Michaliny 22.08.16, 10:31
        Jadwiga też mi się podoba, ale to imię mojej mamy, więc raczej mąż nie będzie chciał, poza tym to germańskie, więc już lepiej Wanda, co Niemca nie chciała big_grin
        Rozalia fajnie, dodam do ulubionych, myślę, że by pasowało.
        Tomira - ciekawe, pomyślę.
    • bo_gna Re: Siostra dla Michaliny 21.08.16, 09:33
      Ach kibicuję Bognie smile do małej bym mówiła Bogunia lub Bonia a potem po prostu Bogna - super imię wink a potem Wanda - też jest świetna. A na trzecim miejscu Urszula - takie fajne plastyczne imię.
      Laura ok ale już mnie nie zachwyca, jednak jeśli imię ma pasować do imienia siostry to chyba Laura właśnie wygrywa. Róża nie mój klimat, jakoś sama po prostu nie chciałabym być Różą czy Jagodą. Liliana też super, ale uwaga bo robi się niebezpiecznie popularna (chyba że Wam to nie przeszkadza). Felicja - mi się ze Skodą nie kojarzy, zresztą Leony i inne imiona też jeżdżą, piękne w pełnej formie, ale Fela już gorzej, ale co kto lubi. Trudny wybór przed Tobą smile nic od siebie nie dorzucam bo Twoje typy są świetne.
    • annthonka Re: Siostra dla Michaliny 21.08.16, 11:44
      Ja osobiście nie przepadam za Felicją, ale ze Skodą mi się nie kojarzy.
      Bogna jest super.
      A może Lucyna albo Ludmiła? Obydwa te imiona można zdrabniać do Lusi.
    • liliowewzgorze Re: Siostra dla Michaliny 21.08.16, 15:32
      Felicję kiedyś lubiłam, potem mi przeszło, niby nie jest złe ale też nie wzbudza we mnie większego zachwytu... Nie którym rzeczywiście może kojarzyć się ze Skodą, ale mi osobiście takie skojarzenia nie przeszkadzają. Z rozważanych przez Ciebie bardzo lubię Różę smile Liliana, Urszula również ładnie.
      Bogny nie lubię mało dziewczęce imię, za Wandą równiez nie przepadam - ja bym nie nadała, ALE skoro Tobię się podobają. Mój głos oddaje na Różę. Ze słowiańskich uwielbiam Nadzieję.
    • olianka Re: Siostra dla Michaliny 22.08.16, 09:38
      Szkoda, że "dobre" imiona odpadają, bo chciałam zaproponować Dobromirę. W środowisku rycerskim robi furorę wink
      Dla potencjalnej drugiej myślimy o Bognie i Wandzie, więc popieram pomysł!
      A Nawoja?
      • erba Re: Siostra dla Michaliny 22.08.16, 10:20
        No właśnie mąż mówi, że co druga to Dobromira lub Dobrawa. Mnie pełne imię jeszcze jako tako się podoba, ale zdrobnienie Dobrusia... takie rozmemłane jak dla mnie. Ja to muszę mieć fest dziewuche! big_grin
        Nawoja, chyba jednak zbyt ekstremalnie.
        • olianka Re: Siostra dla Michaliny 22.08.16, 10:33
          Co druga to raczej Dobrosława, ew. Dobromiła. Dobromir nie ma zbyt wielu wink I to imię cudnie zdrabnia się do Miry, Mirośki, Mirochny - dla mnie również zdrabnianie do Dobrosi/Dobrusi jest nieakceptowalne. Polecam!
          • erba Re: Siostra dla Michaliny 22.08.16, 10:40
            Pomyślę smile
        • lily-beth Re: Siostra dla Michaliny 22.08.16, 10:52
          Jak fest dziewucha, to Wanda smile Żadne tam Dobrusie-Bogusie-Milusie... Albo coś zdrabnianego do Miry, Dobromira lub Tomira wspomniane wyżej, reszta jest dla mnie niestrawna. A to musi być koniecznie słowiańskie? Nie może być np. imię występujące w Polsce w średniowieczu?
          • lily-beth Re: Siostra dla Michaliny 22.08.16, 10:57
            O, np. z imion Piastówien dobra byłoby Matylda smile
          • erba Re: Siostra dla Michaliny 22.08.16, 11:38
            Nie musi być słowiańskie, ale mąż bardzo chciałby, więc szukam czego strawnego też dla mnie smile
            • lily-beth Re: Siostra dla Michaliny 22.08.16, 12:00
              Chodziło mi o to, czy mąż w środowisku rycerskim chce lansować się koniecznie słowiańskim, czy wystarczy jakieś z epoki wink Ze słowiańskim męskim byłoby łatwiej, jest dużo ładnych IMO,a z żeńskimi marnie, nic dziwnego, ze Dobrusie same.
            • bo_gna Re: Siostra dla Michaliny 22.08.16, 12:14
              A może po prostu Sława? Znam jedną dziewczynkę o takim imieniu.
            • lily-beth Re: Siostra dla Michaliny 22.08.16, 21:39
              Tak mi przyszło do głowy w klimatach rycerskich: Danusia i Jagienka (z Krzyżaków big_grin) i Aldona (żona Kazimierza Wlk).
            • gaudencja Re: Siostra dla Michaliny 07.09.16, 22:42
              erba napisała:

> Nie musi być słowiańskie, ale mąż bardzo chciałby, więc szukam czego strawnego
              > też dla mnie smile

A Świętomira, Lubomira, Czcibora, Dalebora, Drogomira, Ludomiła, Małomira? Wszystkie są oryginalne, wiem, ale może któreś będzie bardziej strawne wink
              Z kolei tu są imiona Piastów, może coś da się wybrać z tej listy:
              pl.wikipedia.org/wiki/Piastowie#Imiona
              • gaudencja Re: Siostra dla Michaliny 07.09.16, 22:45
                Pomysły niesłowiańskie: Celestyna, Józefina, Teodozja.
    • slonecznynokturn Re: Siostra dla Michaliny 23.08.16, 19:36
      Ze słowiańskich lubię Mirę i Nadzieję. Wiem, że nie może być -sława i że nie lubi roślinnych, ale może akurat przypadnie Wam do gustu Kwiatosława smile albo Miłosława, zdrabniana do Miłki. Michalina to mi się kojarzy z taką pozytywną, uśmiechniętą od ucha do ucha łobuziarą big_grin tak samo jak Zuzia, Tośka (Antonina), Leośka (Leonia/Leontyna) i Marcyśka (Marcelina/Marcjanna). Dorzucam jeszcze Idalię, zdrabnianą do Dalijki, Malwinę, Adriannę, Cecylię i Tamarę/Dagmarę (zdrabniane do Marusi brzmią nawet trochę słowiańsko tongue_out). Debora, choć biblijna, dla mnie też tak brzmi. I ma fajne znaczenie - pszczoła. Popieram też Łucję (uwielbiam zarówno pełną wersję, jak i zdrobienie Lusia). Felicja też jest piękna.
    • lily-beth Re: Siostra dla Michaliny 23.08.16, 21:35
      Nie wiem, czemu Nadzieja pojawia się w tym wątku jako imię słowiańskie uncertain
      • gaudencja Re: Siostra dla Michaliny 07.09.16, 22:31
        lily-beth napisała:

> Nie wiem, czemu Nadzieja pojawia się w tym wątku jako imię słowiańskie uncertain

Właśnie. I Kwiatosława też nie jest słowiańskim imieniem, tylko neologizmem.
    • dalenia Re: Siostra dla Michaliny 23.08.16, 23:10
      Fajne imiona rozważacie.

Uwielbiam Felicję i nie sądzę, że jest kojarzona ze Skodą. W moim otoczeniu nie jest, pytałam kiedyś wink Za Bogną średnio przepadam. O ile pełna wersja okej, to właśnie Bogusia zupełnie mi nie pasuje. Ale może Bogunia, Bogienka? Nie polecam Liliany, bo teraz Lilek w przeróżnych formach jest od groma. Róża super, bardzo popieram też wspominaną gdzieś w wątku Rozalię.

• abiela Re: Siostra dla Michaliny 07.09.16, 22:45
      Mnie się Felicja bardzo podoba! Lilianę bym odrzuciła, bo moim zdaniem to przyszłe imię ze szczytu. Rozalia jest cudna, może mąż się przekona?
      Ze słowiańskim mnie się podobają wszelkie Miły ale nie wiem czy dla was niezbyt delikatne?
      Np. Miłosława, Przemiła. Bardzo lubię też Mirę, tylko Mirę, choć wiem, że zdrobnieniowa.
      Poza tym podoba mi sie Bogna, Nawojka, Tomira.
      A może z innej beczki - Roma?
    • erba Re: Siostra dla Michaliny 09.10.16, 09:09
      Jak to czasem bywa, stanęło na zupełnie innym imieniu wink) Raz rzuciłam do córki: "a może Janina, będę do was wołać Miśka, Jaśka na obiad" i tak jej się spodobało, że aktualnie w brzuchu siedzi Janinka smile
      • paula.anna Re: Siostra dla Michaliny 09.10.16, 09:12
        Myślisz, że imię się utrzyma?
        A kiedy Jaśka wychodzi?
        • erba Re: Siostra dla Michaliny 09.10.16, 15:21
          W połowie stycznia, myślę że już powinno zostać, bo nawet mąż zaakceptował.
          • paula.anna Re: Siostra dla Michaliny 09.10.16, 19:43
            To powodzenia Janino!
      • lidianek Re: Siostra dla Michaliny 09.10.16, 09:55
        Ooo, to kibicuję Janince bardzo!
      • liliowewzgorze Re: Siostra dla Michaliny 09.10.16, 18:16
        Super, Janina ostatnio zyskuje na popularności, osobiście średnio mi się podoba, ale doceniam u innych fajnie że imię powraca smile ja wołałabym Nina smile
        • aledziwok Re: Siostra dla Michaliny 09.10.16, 23:05
          Również nie jest to moje ulubione imię, ale u kogoś bardzo doceniam. Michalinka i Janinka to bardzo fajny duet! Szczęśliwego rozwiązania.
        • lidianek Re: Siostra dla Michaliny 10.10.16, 18:07
          Mnie bardzo podoba się Janina zdrabniana do Janinki i Ninki, ale jakby ktoś chciał wołać Jasia to zupełnie by mi to nie przeszkadzało smile Chociaż szczerze powiedziawszy chyba wolę Jaśminę, ale oba imiona dopiero gdzieś pośrodku mojej pierwszej dziesiątki tongue_out
      • dalenia Re: Siostra dla Michaliny 10.10.16, 14:15
        Super, bardzo lubię Jankę smile Powodzenia, czekamy na informację o narodzinach!
      • gaudencja Re: Siostra dla Michaliny 11.10.16, 21:25
        Ciekawe smile
        Będziecie zdrabniać do Janinki, czy do Jaśki, Janki, Janeczki? Od jakiegoś czasu zaobserwowałam, że jest moda na zdrobnienia typu Szymonek (zamiast Szymek), Stefanek zamiast Stefek itd.
        • lidianek Re: Siostra dla Michaliny 12.10.16, 11:47
          Może zależy od regionu, bo u nas te zdrobnienia występują w sumie równolegle, nie odebrałabym tego jako mody.
          • dalenia Re: Siostra dla Michaliny 12.10.16, 22:10
            Też mam takie odczucie. Jakoś nigdy nie odbierałam Szymonka, Janinki czy innej Karolinki jako dziwnych, czy "modnych". Dla mnie to zupełnie takie same zdrobnienia jak ten Szymek, Janka czy Karolcia.
            • gaudencja Re: Siostra dla Michaliny 12.10.16, 22:33
              Ja się z tym typem zdrobnień spotykam od niedawna, może od 10 lat, nie przypominam sobie tez takich zdrobnień z literatury międzywojennej czy wcześniejszej...
              • lidianek Re: Siostra dla Michaliny 13.10.16, 10:47
                U nas na wsi był pan Stefanek - nikt nie mówił do niego inaczej smile Miał kiosk, zawsze w weekendy było: "Idziemy do Stefanka na lody?" smile A i Szymonków zawsze pełno było, i Karolinek. Może po prostu zależy od regionu, jak już mówiłam.
        • erba Re: Siostra dla Michaliny 12.10.16, 14:11
          Myślę, że wszystkie te zdrobnienia będą używane, tak jak teraz z Michaliną, która bywa Misią, Miśką, Michaśką, Michalinką. Bardzo podoba mi się ta mnogość zdrobnień.
    • erba Re: Siostra dla Michaliny 24.01.17, 20:23
      No i jest Janina! smile W środę 18.01 urodziłam, a dziś oficjalnie zarejestrowana. Trochę się pochwalę, bo rodziłam w domu i w mojej gminie jest to pierwsze zarejestrowane w USC dziecko po wojnie! smilesmile
      • abiela Re: Siostra dla Michaliny 25.01.17, 00:23
        erba napisała:

> No i jest Janina! smile W środę 18.01 urodziłam, a dziś oficjalnie zarejestrowana.
        > Trochę się pochwalę, bo rodziłam w domu i w mojej gminie jest to pierwsze zare
        > jestrowane w USC dziecko po wojnie! smilesmile

Wspaniale, bardzo zazdroszczę porodu domowego! Wszystko poszło gładko? Imię piękne, gratulacje!!
        • erba Re: Siostra dla Michaliny 26.01.17, 15:19
          Dziękuję smile Wszystko się udało, zero komplikacji, Michalina też była przy porodzie, więc było bardzo domowo i rodzinnie.
          • abiela Re: Siostra dla Michaliny 27.01.17, 01:31
            erba napisała:

> Dziękuję smile Wszystko się udało, zero komplikacji, Michalina też była przy porod
            > zie, więc było bardzo domowo i rodzinnie.

Cudnie!
      • blaszany_dzwoneczek Re: Siostra dla Michaliny 25.01.17, 08:41
        Michasia i Janeczka, Misia i Janka - ślicznie smile Gratulacje! Mnie też się Janeczka marzy, ale trzeciej córki już mieć nie będę.
      • lily-beth Re: Siostra dla Michaliny 25.01.17, 11:16
        Gratulacje!
      • dalenia Re: Siostra dla Michaliny 25.01.17, 14:25
        Serdecznie gratuluję! Piękne imiona noszą teraz obie Wasze córki. Zdrowia dla całej rodziny! smile
      • gaudencja Re: Siostra dla Michaliny 28.01.17, 13:24
        Serdeczne gratulacje! Poród naprawdę wyjątkowy smile
      • lidianek Re: Siostra dla Michaliny 28.01.17, 16:53
        Witaj Janinko! Gratulacje! Równy miesiąc młodsza od mojego Witusia smile
      • liliowewzgorze Re: Siostra dla Michaliny 28.01.17, 22:44
        Gratulacje! smile
      • paula.anna Re: Siostra dla Michaliny 29.01.17, 09:42
        Gratulacje!
        Witaj Janino smile.

> w mojej gminie jest to pierwsze zarejestrowane w USC dziecko po wojnie!

Potrzebuję tłumaczenia z polskiego na mój wink
        Pierwszy poród domowy po wojnie???
        • gaudencja Re: Siostra dla Michaliny 29.01.17, 11:40
          Jeśli dobrze zrozumiałam, to w gminie nie ma szpitala, więc żadne dziecko się w niej nie urodziło od czasu wojny do czasu porodu domowego erby smile
          • erba Re: Siostra dla Michaliny 31.01.17, 21:25
            Właśnie tak, tzn podejrzewam, że może ktoś urodził w domu, bo nie zdążył do szpitala i zaraz wzywano karetkę. W każdym razie, pani w USC nie wiedziała, co ma zrobić, bo ona "ma tylko zgony" wink)
    • meggan79 Re: Siostra dla Michaliny 31.01.17, 16:59
      Gratulacje, fajny siostrzany duet😊

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.