Dodaj do ulubionych

Imię po dziadku

01.12.17, 14:57
Problem chyba błahy, ale mi ciążowe hormony buzują, a ematka ma zdanie w każdej kwestii, więc zapytam. Mieliśmy z mężem duży problem z wyborem imienia dla pierwszego synka, bo mamy zupełnie inne gusta w tej kwestii, w końcu stanęło na imieniu ojca męża, chociaż ten czynnik w zasadzie nie miał znaczenia, było to po prostu imię na które oboje się zgodziliśmy. Lada chwila urodzi nam się kolejny syn i czas najwyższy wybrać dla niego imię. Okazuje się, że części rodziny (ze strony męża, z mojej nikt się nie wypowiedział, nie wiem co uważają) jest oczywiste, że drugi syn dostanie imię po drugim dziadku. Nie planowałam imienia po moim ojcu, generalnie nadając poprzedniemu synkowi imię, nie planowałam imienia dla kolejnego dziecka. Imię mojego ojca, nie spełnia "wymagań" jakie miał mój mąż przy poprzednim dziecku, ale tym razem się z nich wycofał i powiedział, że mogę sama zdecydować. Imię ojca średnio mi się podoba (ale nie tak by było nie akceptowalne), z ojcem mam poprawne kontakty, ale nie bliskie, jego wkład w moje wychowanie był głównie finansowy. Z plusów jest to aktualnie bardzo rzadkie imię, podobnie jak imię pierwszego synka. Mam też jeszcze jeden pomysł na imię, bardziej mi się podobające i "pasujące" moim zdaniem lepiej do imienia starszego synka, ale ostatnio weszło do pierwszej dziesiątki najpopularniejszych imion w moim mieście, co mnie zniechęca. Czy mój ojciec może poczuć się urażony jak nie nadam synkowi jego imienia ? Znacie takie sytuacje, gdy dziecko nosi imię po jednym z dziadków, a pozostałe dzieci nie i nie ma to jakiegoś szczególnego uzasadnienia ? Powinnam w ogóle przejmować się tym, co uważają inni w takiej kwestii ? Generalnie powiedziałabym, że nie, ale jako, że jeden z dziadków już został wyróżniony to mam poczucie, że jednak sama ten proces nadawania imion po dziadkach zaczęłam...

Obserwuj wątek
    • mozambique Re: Imię po dziadku 01.12.17, 15:02
      myslimy ze wymyslasz sobei problemy ale wybaczamy ci smile
    • kk345 Re: Imię po dziadku 01.12.17, 15:06
      Nadaj na pierwsze wybrane przez siebie, a na drugie imię po dziadku.
    • fil.lo Re: Imię po dziadku 01.12.17, 15:07
      Myślę, że nie powinnaś się przejmować. Najlepiej nic nikomu nie mówić, tylko zarejestrować takie imię, jakie Wam obojgu się podoba i już. Z perspektywy czasu wiem, że to najlepsze rozwiązanie (ileż u mnie było dyskusji niepotrzebnych, ho ho, a ile moich nerwów...), nigdy nie dogodzisz wszystkim, najlepiej więc patrzeć tylko na swoje preferencje.
    • kochamruskieileniwe Re: Imię po dziadku 01.12.17, 15:08
      Wiesz - zawsze można dać dwa imiona...
      Moja siostra ma imiona po obu babciach.Obie jeszcze wtedy żyły.
      Ja mam imię po ????? No nie wiem - byłam pierwsza o takim imieniu w rodzinie - mamie się bardzo podobało...
      Brat nie ma imion po dziadkach. Dziadkowie się nie obrazili. smile No fakt - jeden nie żył już.

Moj syn ma imiona po obu dziadkach, a nawet jedno po pradziadach rodzinna tradycja). I sama teściowa zaproponowała, by imię po jej mężu, (a ojcu mojego męza było drugie), jako mniej używane obecnie. Mnie było wszystko jedno, bo to drugie imię też mi się podoba.

• kochamruskieileniwe Re: Imię po dziadku 01.12.17, 15:11
        żle nawiasy postawiłam... Wyjaśnię:
        Mam w rodzinie tradycyjne imię. Powtarza się w każdym pokoleniu od co najmniej 200 lat. Syn jest kontynuatorem tej tradycji. A imię w sumie dosyć "normalne"
        A drugie imię syn ma po dziadku ze strony ojca swojego.

• la_mujer75 Re: Imię po dziadku 01.12.17, 15:10
      Daj takie imię, jakie się Tobie podoba. Wszystkim nie dogodzisz smile
    • beataj1 Re: Imię po dziadku 01.12.17, 15:16
      Moja córka ma imię po mojej babci. Innej opcji nawet nie brałam pod uwagę. Na drugię ma imię po babci lubego.
      Jak syn był w drodze to padł pomysł by miał na imię po dziadku lubego. Od razu ten pomysł storpedowałam bo imię mi się po prostu nie podobało.
      Wybraliśmy imię kompromisowe. Nie jest najgorsze ale to nie moje wymarzone, na które z kolei chłop się nie chciał zgodzić.. Zgodziłam się by syn na drugie miał po dziadku. Mi nie ubyło a chłop zadowolony.
      Zdanie rodziny miałam głęboko gdzieś, wszelkie sugestie kwitowałam : jak se zrobisz swoje to możesz nazwać nawet Muchomor, od moich dzieci proszę się odstosunkować.
      • aguar Re: Imię po dziadku 01.12.17, 15:43
        A to jest dobry sposób. Jak chcesz dać dziecku imię po swoim ojcu, a nie chcesz następnemu dawać po teściu - to szybko temu pierwszemu dać imię teścia jako drugiesmile
      • genny1 Re: Imię po dziadku 01.12.17, 20:54
        Ojej, jak dobrze, że nie jesteśmy rodziną. Nie lubiłabym być gdzieś.
    • quesuerte Re: Imię po dziadku 01.12.17, 15:24
      Ale zwykle podkreslaliscie/podkreslacie, ze to imie po dziadku? Bo mozna miec to samo imie i odrebna "tozsamosc rodzinna". Co jest najbardziej zreszta logiczne. Wtedy nie czulabys zadnych zobowiazan wobec pozostalych osob.
      Wybierz imie, ktore podoba Ci sie dla Twojego dziecka. Oczekiwania innych zostaw z boku. Nawet jesli im sie to nie spodoba, chyba nie beda w tym trwali wiecznie. A imie na cale zycie.
    • czarniejszaalineczka Re: Imię po dziadku 01.12.17, 15:26
      daj mu imie po babci
    • stephanie.plum Re: Imię po dziadku 01.12.17, 15:26
      znam taki przypadek, brat nosi imię po dziadku (też nadane dlatego, że się podobało, nie zaś intencjonalnie),
      a ja imienia po dziadku nie noszę...
      • czarniejszaalineczka Re: Imię po dziadku 01.12.17, 15:27
        ja mam imie po pradziadku smile
    • nangaparbat3 Re: Imię po dziadku 01.12.17, 15:29
      W Bulgarii imie po dziadku to o ile wiem oczywistość. Rózne są zwyczaje.
      W mojej rodzinie zadowalają się nadawaniu drugiego imienia po zmarlych czlonkach rodziny.
      Na Twoim miejscu zrobilabym tak jak tu już radzono - pierwsze jakie chcesz, drugie po dziadku.
    • kkalipso Re: Imię po dziadku 01.12.17, 15:29
      W grę wchodziłaby taka opcja tylko i wyłącznie jeśli bardzo bym szanowała/ceniła/kochała tego człowieka. Zresztą nie podoba mi się prawie żadne z imion starszych ludzi więc tak czy siak nie brałabym pod uwagę.
    • bei Re: Imię po dziadku 01.12.17, 15:41
      smile
      Daj imię dziadka jako drugie imię, w mojej rodzinie i pośrod znajomych był kiedyś taki zwyczaj, ale od niego tez się już od dawna odeszło.
    • edelstein Re: Imię po dziadku 01.12.17, 15:44
      U nas na szczescie nie ma tradycji nadawania imion po przodkach.Bym wziela imie ojca na drugie i dobrze jest.
    • iwoniaw Ale ogólnie to macie jakieś imię dla tego dziecka? 01.12.17, 16:04
      Bo jeśli tak, to po prostu mu nadajcie imię, jakie wybraliście i koniec. To rodzice nadają imiona swoim dzieciom, a poprzednie pokolenia miały już swoją szansę wink
      Jeśli nie macie jeszcze imienia - to bym ewentualnie rozważyła, zwłaszcza że piszesz, że imię jest przyzwoite, a jednocześnie niezbyt popularne - ale bez ciśnienia.

Czy Twój ojciec może się obrazić, to nie wiem - znam takich, którzy by strzelili gigantycznego focha, ale i takich, którzy wcale by się nie poczuli dotknięci (a niektórzy nawet by swe imię dla wnuka odradzali, gdy tego imienia np. nie lubią).

Natomiast tak, znam sytuację, gdy jedno z dzieci ma imię jak jedno z dziadków, a pozostałe nie - bo jest to sytuacja w moim własnym domu. Z imion wszyscy zadowoleni. Prawda jest taka, że jak nadasz dziecku imię X, to wszyscy się przyzwyczają do X, bo nie będą mieć wyboru - i musieliby mieć naprawdę coś z głową, żeby drążyć miesiącami i latami temat, że X powinien mieć na imię Y.
    • paloma_blauwinder Re: Imię po dziadku 01.12.17, 16:34
      My nadaliśmy najstarszemu imię po śp. pradziadku, który był absolutnie wyjątkowym i cudownym człowiekiem, a do tego miał piękne imię, które świetnie pasuje do naszego nazwiska.
      Gdyby ktoś z rodziny oczekiwał, że od tej pory wyczerpywać zasoby imiennicze po kolejnych pradziadkach to bym, szczerze mówiąc, padła ze śmiechu.
      • raczek47 Re: Imię po dziadku 01.12.17, 16:52
        Mój syn dostał drugie imię po moim dziadku, ojcu mojego ojca.Dziadek był prawym,dobrym człowiekiem,dzielnym żołnierzem, b. wiele przeszedł.
        Imię po nim dałam synowi świadomie,by uczcić jego pamięć.
        O tym,by nadać synowi imię po moim ojcu nawet nie pomyślałam.Ojca nawet w połowie tak nie szanowałam jak dziadka. Szczerze mówiąc,do.pięt mu nie dorastał.
        Wszyscy wiedzieli,że syn drugie imię nosi po dziadku,podkreślałam ,że chcę w ten sposób okazać mu szacunek.Ojciec,nie wiem,czy miał żal czy nie.
        Nigdy tego nie okazał.
        Idź za głosem serca a nie za tym,co ludzie będą sobie myśleć .
        Gdy byłam w ciąży z córką ,moja matka podsuwała mi różne,ładne jej zdaniem imiona,które dla mnie były makabryczne,zwłaszcza że sama dała mi imię,którego nienawidzę i które obarczam winą za mojego życiowego pecha. Więc jej propozycje po prostu zbywałam ironicznie.Obrażona była oczywiście długi czas.Córka dostała dwa imiona,których w żadnej rodzinie nie było.Na szczęście jej się podobają.

• aj.riszka Re: Imię po dziadku 01.12.17, 17:01
      Wybrałabym imię według swojego widzimisię. Nie pytaj o zdanie innych, skup się i wybierz smile. Zbyt dużo opinii może jedynie zaszkodzić, namieszać Ci w głowie - a nie pomóc! To Twoja decyzja: zaufaj sobie.
      (p.s. mądra jest ta część rodziny, która nie wypowiada się wink)
    • juuuu7 Re: Imię po dziadku 01.12.17, 17:02
      Moj pierwszy syn nosi imie po moim tacie. Po prostu zarowno mi jak i mezowi to imie bardzo sie podobalo...a ze przy okazji to imie taty, z ktorym mam bardzo bliskie relacje-to plus. Drugi synek nie ma imienia po drugim dziadku-nikt sie nie obrazil.
    • aqua48 Re: Imię po dziadku 01.12.17, 17:14
      Nie ma żadnego obowiązku nadawania imion "po kimś". Zazwyczaj nadaje się takie imiona bo się kogoś bardzo lubi, albo imię jest ładne i pasuje do nazwiska. A jeśli z ojcem masz słaby kontakt, a jego imię Ci się nie podoba specjalnie to po co? Nadawaj takie jakie chcesz i niczyimi podpowiedziami się nie sugeruj.
    • aerra Re: Imię po dziadku 01.12.17, 17:25
      Daj dziecku na imię tak jak się Tobie i ojcu dziecka podoba, a wszystkie sugestie rodziny olej i już.
    • anorektycznazdzira Re: Imię po dziadku 01.12.17, 17:27
      "Powinnam w ogóle przejmować się tym, co uważają inni w takiej kwestii ?"
      zdecydowanie NIE
    • sanrio Re: Imię po dziadku 01.12.17, 19:38
      jakie rozkminy big_grin
      skoro imię po twoim ojcu się wam nie podoba to temat powinien być zamknięty, nie wyobrażam sobie wołania do syna np. "Czesław" bo jest to imię drugiego dziadka, helllooooo?!
    • mae224 Re: Imię po dziadku 01.12.17, 21:19
      Bez przesady, Twoje dziecko, Ty nadajesz imię, wybieracie z mężem, takie jakie chcecie. Osobiście uważam, że nadawanie tych samych imion w rodzinie (często o tych samych nazwiskach), to pozbawianie dziecka od urodzenia własnej indywidualności, ale ja to ja. Nadawania imion „po kimś” kompletnie nie rozumiem. Koleżanka dała imię dziecku po świętej pamięci dziadku, (po ojcu męża), ale go nie poznała. Niestety, ja tak, był moim sąsiadem i zapił się spektakularnie. Niech dziecko ma takie imię, jakie wy wybierzecie i będzie do niego pasować.
    • ichi51e Re: Imię po dziadku 01.12.17, 21:23
      W twojej sytaucji napewno nie dalabym po ojcu. Dawaj takie jakie ci sie podoba
    • damartyn Re: Imię po dziadku 01.12.17, 22:23
      leni6 napisała:

> Problem chyba błahy, ale mi ciążowe hormony buzują

-rozumiemy. Melisa, ciepły koc i powinno być dobrze.
      • czarna_kita Re: Imię po dziadku 01.12.17, 22:33
        Dziecku daj imię ktore Ci sie naprawdę podoba, bo to jest na cale jego życie. A ewentualnie na drugie po dziadku ale i to nie jest obowiazkowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.