09.03.20, 13:06
Piękne, zwłaszcza zdrobnienie Teoś - jest urocze. A nastolatek Teo? Czy inaczej? Jak odbierane jest to imię?
Obserwuj wątek
    • meggan79 Re: Teodor 09.03.20, 13:11
      Dla mnie bardzo fajne imię
      Teoś,Teo,Teodor
    • paula.anna Re: Teodor 09.03.20, 13:54
      Ja bym pewnie mówiła po prostu, Teodor.
      Lubię używać pełnych form imion.
      A Teodor jest wg mnie wygodny w użyciu w tej formie i nie wymaga skracania/zdrabniania 🙂
    • angelina7-83 Re: Teodor 09.03.20, 19:46
      Piękne imię o pięknym znaczeniu, mam na liście ulubionych. Ja raczej używałabym pełnej formy, gdyż nie lubię zdrabniać.
    • mamaitwinsy Re: Teodor 09.03.20, 19:57
      Nasz Teodor jest najczęściej Teosiem. Ja bardzo lubię tez pełną formę i myśle, ze jest bardzo fajna dla nastolatka, a także dla dorosłego mężczyzny. Imię bardzo fajnie się nosi, spotykamy się z miłymi komentarzami. wink Nie mieliśmy jak do tej pory żadnych problemów związanych z imieniem.
      • mamaitwinsy Re: Teodor 09.03.20, 19:58
        Mam tylko nadzieje, ze imię się bardzo nie spopularyzuje...
    • dalenia Re: Teodor 09.03.20, 21:17
      Cudne imię. Mam je wysoko na mojej męskiej liście. Nastoletni Teodor to dla mnie Teo lub Teodor po prostu.
    • eleanor_tilney Re: Teodor 09.03.20, 22:36
      Podoba mi sie, i chyba nie tylko mnie: wygrało zeszłoroczny forumowy ranking.
      Mam Teodorow w bliskim otoczeniu, wiec jestem osłuchana. Trochę przez to straciło dla mnie powiew świeżości.
      Moim ulubionym Teosiem jest natomiast Teobald. Ale w realu chyba bym się nie odważyła.
    • annthonka Re: Teodor 10.03.20, 09:57
      Nie jestem fanką. Dla nastolatka spokojnie pasuje pełna forma Teodor. Teo jest jakiś taki niedokończony.
    • gaudencja Re: Teodor 10.03.20, 12:04
      Bardzo mi się podoba, brzmi melodyjnie i ucieszyłabym się z większej liczby Teodorów w otoczeniu.
    • agatonika Re: Teodor 10.03.20, 14:37
      Kiedyś nie lubiłam. Ale coraz bardziej mi się podoba! Ma fajne znaczenie i brzmi dumnie.
      A zdrobnienie Teoś przecudne- ja spotkałam Teofila zdrabnianego do Teosia. Dla nastolatka najlepszy Teo - dla kolegów i Teodor w innych, bardziej oficjalnych sytuacjach. Dla rodziny i tak pozostanie Teosiem...wink Oczywiście, jeśli rodzice lubią zdrabniać i od pieluch nie będzie Teodoremwink
      • adalwinka Re: Teodor 10.03.20, 16:53
        Teodor ładny, a zdrobnienie Teoś jest przesłodkie. Teofil jest jednym z moich ulubionych imion, ale żadnego jeszcze nie spotkałam. Ile on miał lat?
        • agatonika Re: Teodor 11.03.20, 15:05
          To było dosyć dawno. Teraz może mieć jakieś 18, 19 lat albo nawet więcej. Czyli już Teosiem być przestał...smile
    • chayah Re: Teodor 28.07.20, 10:32
      Ładne imię, ale sama nie nadałabym. Może dlatego, że, podobnie jak to wspomniała Dasza w innym wątku o tym imieniu, zaczynam powoli mieć skojarzenia z psem z serialu "Alternatywy 4"... tongue_out
      W przypadku nastolatka używałabym pewnie pełnej formy smile
      • chayah Re: Teodor 01.11.20, 15:25
        Już wyzbyłam się skojarzenia z serialem "Alternatywy 4", ale nadal bym nie nadała
    • remigia1 Re: Teodor 14.03.22, 18:47
      Bardzo podoba mi się pełna forma, ale nie lubię zdrobnień tego imienia.
    • emalia_z_brokatem Re: Teodor 15.03.22, 00:04
      Brzmieniowo i graficznie jedno z moich ulubionych imion męskich, trochę tylko odstrasza mnie teocentryczna etymologia
    • polik17 Re: Teodor 15.03.22, 12:23
      Podoba mi się zdrobnienie Teoś, ale Teo i Teodor zupełnie nie. Dla mnie to imię jest trochę zbyt "ciężkie". U kogoś doceniam, jednak sama bym nie nadała smile
    • sulimira Re: Teodor 16.03.22, 03:07
      Podoba mi sie. Ja pewnie wymyslilabym cos w stylu Todo, Todek, Todos. Jedynym zastrzezeniem u mnie jest to, ze imie jest zbyt powaznie brzmiace dla mlodych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.