rosiederosalie 09.03.20, 13:06 Piękne, zwłaszcza zdrobnienie Teoś - jest urocze. A nastolatek Teo? Czy inaczej? Jak odbierane jest to imię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paula.anna Re: Teodor 09.03.20, 13:54 Ja bym pewnie mówiła po prostu, Teodor. Lubię używać pełnych form imion. A Teodor jest wg mnie wygodny w użyciu w tej formie i nie wymaga skracania/zdrabniania 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: Teodor 09.03.20, 19:46 Piękne imię o pięknym znaczeniu, mam na liście ulubionych. Ja raczej używałabym pełnej formy, gdyż nie lubię zdrabniać. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Teodor 09.03.20, 19:57 Nasz Teodor jest najczęściej Teosiem. Ja bardzo lubię tez pełną formę i myśle, ze jest bardzo fajna dla nastolatka, a także dla dorosłego mężczyzny. Imię bardzo fajnie się nosi, spotykamy się z miłymi komentarzami. Nie mieliśmy jak do tej pory żadnych problemów związanych z imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Teodor 09.03.20, 19:58 Mam tylko nadzieje, ze imię się bardzo nie spopularyzuje... Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Teodor 09.03.20, 21:17 Cudne imię. Mam je wysoko na mojej męskiej liście. Nastoletni Teodor to dla mnie Teo lub Teodor po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
eleanor_tilney Re: Teodor 09.03.20, 22:36 Podoba mi sie, i chyba nie tylko mnie: wygrało zeszłoroczny forumowy ranking. Mam Teodorow w bliskim otoczeniu, wiec jestem osłuchana. Trochę przez to straciło dla mnie powiew świeżości. Moim ulubionym Teosiem jest natomiast Teobald. Ale w realu chyba bym się nie odważyła. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Teodor 10.03.20, 09:57 Nie jestem fanką. Dla nastolatka spokojnie pasuje pełna forma Teodor. Teo jest jakiś taki niedokończony. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Teodor 10.03.20, 12:04 Bardzo mi się podoba, brzmi melodyjnie i ucieszyłabym się z większej liczby Teodorów w otoczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
agatonika Re: Teodor 10.03.20, 14:37 Kiedyś nie lubiłam. Ale coraz bardziej mi się podoba! Ma fajne znaczenie i brzmi dumnie. A zdrobnienie Teoś przecudne- ja spotkałam Teofila zdrabnianego do Teosia. Dla nastolatka najlepszy Teo - dla kolegów i Teodor w innych, bardziej oficjalnych sytuacjach. Dla rodziny i tak pozostanie Teosiem... Oczywiście, jeśli rodzice lubią zdrabniać i od pieluch nie będzie Teodorem Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Teodor 10.03.20, 16:53 Teodor ładny, a zdrobnienie Teoś jest przesłodkie. Teofil jest jednym z moich ulubionych imion, ale żadnego jeszcze nie spotkałam. Ile on miał lat? Odpowiedz Link Zgłoś
agatonika Re: Teodor 11.03.20, 15:05 To było dosyć dawno. Teraz może mieć jakieś 18, 19 lat albo nawet więcej. Czyli już Teosiem być przestał... Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Teodor 28.07.20, 10:32 Ładne imię, ale sama nie nadałabym. Może dlatego, że, podobnie jak to wspomniała Dasza w innym wątku o tym imieniu, zaczynam powoli mieć skojarzenia z psem z serialu "Alternatywy 4"... W przypadku nastolatka używałabym pewnie pełnej formy Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Teodor 01.11.20, 15:25 Już wyzbyłam się skojarzenia z serialem "Alternatywy 4", ale nadal bym nie nadała Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Teodor 14.03.22, 18:47 Bardzo podoba mi się pełna forma, ale nie lubię zdrobnień tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
emalia_z_brokatem Re: Teodor 15.03.22, 00:04 Brzmieniowo i graficznie jedno z moich ulubionych imion męskich, trochę tylko odstrasza mnie teocentryczna etymologia Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Teodor 15.03.22, 12:23 Podoba mi się zdrobnienie Teoś, ale Teo i Teodor zupełnie nie. Dla mnie to imię jest trochę zbyt "ciężkie". U kogoś doceniam, jednak sama bym nie nadała Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Teodor 16.03.22, 03:07 Podoba mi sie. Ja pewnie wymyslilabym cos w stylu Todo, Todek, Todos. Jedynym zastrzezeniem u mnie jest to, ze imie jest zbyt powaznie brzmiace dla mlodych. Odpowiedz Link Zgłoś