frap Re: Nadzieja... 04.11.04, 16:48 No własnie, takie imię chodzi mi po głowie, ale ostatnio nawiedzają mnie uporczywe myśli o ewentualnych złośliwcach i ich komentarzach, np. "Nadzieja jesteś beznadziejna", albo "Beznadzieja", albo salwy śmiechu przy odczytywaniu listy obecności - "Nie ma Nadziei". No i różne sytuacje typu "Idę z Nadzieją", "szukam Nadziei", "straciłem Nadzieję" (np. były chłopak). Ech, wyobraźnia... A Wy co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
claudia207 Re: Nadzieja... 04.11.04, 17:52 Piekne imie i nie oklepane.ilkakrotnie w mojej rodzinie. Mozna zdrobniac jako Ndzia, Ndia. A co do wysmiewania, nie spotkalam sie z wysmiewaniem osob o imieniu Roza (nie mam polskich znaczkow), wiec i do tego przyzwyczaja sie. Odpowiedz Link Zgłoś
claudia207 Re: Nadzieja... 04.11.04, 17:53 PS Zaczelam kiedys watek o tym imieniu. Poszukaj. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nadzieja... 04.11.04, 18:15 Miałam koleżankę Nadzieje i nikt, ale to nikt, nie wysmiewał się z niej. Wręcz przeciwnie, słyszała na temat swojego imenia same zachwyty. Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: Nadzieja... 04.11.04, 17:40 Nadzieja to rewelacyjne imię, nie rezygnuj z niego. I nie przejmuj się głupimi docinkami na jego temat. Nawet z najnormalniejszych w świecie imion typu Ania czy Krzyś można się wyśmiewać. Popularne imię wcale nie chroni przed przezwiskiem, a rzadkie niekoniecznie musi je zapewniać. Mam poza tym nadzieję (jak to fajnie zabrzmiało...) że nie masz na nazwisko Pociupany czy Pociupana, bo wtedy efekt byłby komiczny Z najlepszymi życzeniami, Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: Nadzieja... 04.11.04, 19:41 Mnie się to imię jakoś nie podoba.Nie brzmi dla mnie jak imię... Odpowiedz Link Zgłoś
lady Re: Nadzieja... 04.11.04, 22:12 Mnie też. Dla mnie to dobrze brzmiący... rzeczownik pospolity. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Nadzieja... 05.11.04, 09:17 Mam to samo zdanie. Zupełnie nie brzmi to jak imię Odpowiedz Link Zgłoś
frap Re: Nadzieja... 05.11.04, 12:08 Trudno się nie zgodzić, w końcu jest to rzeczownik pospolity. Czy takie odczucia macie w przypadku imion takich jak Róża, Jagoda, Malwina, Kalina, czy jest to kwestia popularności i "osłuchania się"? Myslę, że Nadzieja nie brmi jak imie, bo jest to imie rzadkie.(?) Odpowiedz Link Zgłoś
aneta157 Re: Nadzieja... 04.11.04, 23:18 Oczywiście imię mi się podoba - ale nie jestem obiektywna, bo kojarzy mi się z moją córeczką. Odpowiedz Link Zgłoś
grekaa a dla siostry proponuję... 05.11.04, 10:17 "...jest takie jedno imię dobre dla dziewczynki...TRADYCJA" Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: a dla siostry proponuję... 05.11.04, 12:05 O! Grekaa- to samo mi chodzi po głowie, kiedy czytam o imieniu Nadzieja. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a dla siostry proponuję... 05.11.04, 15:28 Ej, dziewczyny, przesadzacie Może poznajcie jakąś Nadzieję, rewelacyjnie się sprawdza to imię moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
frap Re: a dla siostry proponuję... 05.11.04, 12:10 Siostry Nadzieja i Tradycja to jak dwa przeciwstawne wektory - jeden mierzący w przyszłość, a drugi w przeszłość. Dobra kombinacja dla jakichś domorosłych filozofów Odpowiedz Link Zgłoś