23.01.23, 16:17
Czytam teraz książkę Olgi Tokarczuk "Empuzjon". Akcja dzieje się w 1913 roku, kiedy główny bohater ma dwadzieścia kilka lat. Wspomina swoje dzieciństwo oraz ukochaną piastunkę o imieniu Gliceria. Jeśli na początku XX wieku Gliceria była już stara, to powiedzmy, że urodziła się w latach 30 lub 40 XIX wieku. Czy naprawdę jej imię było wtedy tak popularne w okolicach Lwowa czy Tokarczuk sobie to wymyśliła? Kto ma ochotę na śledztwo imiennicze? smile
Drugie pytanie brzmi, czy Gliceria Wam się podoba.

"Nagle zalała go fala wspomnień, bo ta martwa kobieta w jakiś sposób przypominała jego piastunkę. Oto bawił się z nią, widział na jej dłoniach pomarszczoną skórę. (...) Fantazjował nawet, że gdyby ją całą Glicerię, to dziwaczne imię było wtedy wielce popularne pośród chłopek spod Lwowa, jakoś naciągnąć, popracować nad całą jej zewnętrzną formą, to może udałoby się piastunkę uratować od starości."
Obserwuj wątek
    • katarzynkaa Re: Gliceria 23.01.23, 16:19
      Gliceria brzmi miękko i nawet przyjemnie. Piękna etymologia - 'słodycz ". Niestety, od razu narzuca się mocne skojarzenie z gliceryną...
    • katarzynkaa Re: Gliceria 23.01.23, 16:24
      * raczej pod koniec XIX wieku, bo jest mowa, że Gliceria przestała być opiekunką Mieczysia, gdy ten poszedł do szkoły, zatem około 1897 roku. Była jedno opiekunką od maleńkości, czyli od ok. 1890 roku. Gliceria urodziła się raczej w latach 30. XIX wieku, a może nawet w 20.
    • remigia1 Re: Gliceria 23.01.23, 16:43
      Nie podoba mi się to imię, również kojarzy mi się z gliceryną. Wolałabym podobną Licerię.
    • niii Re: Gliceria 23.01.23, 16:55
      Tak, podoba się bardzo smile Przy okazji - skoro jest Gliceria, dlaczego nie może być :
      Nivea, Lirena, a nawet Pollena w zastępstwie Poli i Leny? wink Pytam poważnie, bo wszystkie są urocze i lubię początek ' Gl' jak w Glorii.
    • emnilda.wolna Re: Gliceria 23.01.23, 16:58
      Podoba mi się jedynie źródłosłów. Początek kojarzy się z gliceryną, końcówka -eria nie pasuje mi do imion, kojarzy mi się ze słowami typu "cyganeria" lub "donkiszoteria".

Na śledztwo nie mam pomysłu, ale chętnie poczytam o cudzym. smile
    • n.ataleczk.aa Re: Gliceria 23.01.23, 17:56
      Kojarzy mi się z gliceryną i przez to skojarzenie mi się nie podoba.
    • paula.anna Re: Gliceria 23.01.23, 18:48
      Podoba mi się to, że imię brzmi dość "charakternie", jak lubię.
      Cała reszta mi się nie podoba.
      Końcówka -ria kojarzy mi się z nazwą choroby ( np dezynterią), całość z gliceryną 🤷.
    • barlavento Re: Gliceria 23.01.23, 22:58
      Jest swięta Gliceria (Glykeria) z Trajanopolis. Imię wywodzi się od greckiego glykeros - słodki.
      • katarzynkaa Re: Gliceria 23.01.23, 22:59
        Tak, to imię ma źródłosłów grecki.
    • katarzynkaa Re: Gliceria 23.01.23, 23:11
      Dane.gov.pl - nikt w Polsce (dane na styczeń 2022) nie nosi imion Gliceria, Glicery i Gliceriusz. (Dokładniej: 0, 1, 2 lub 3 osoby, gdyż statystyki są podawane od 4 osób).
      • gaudencja Re: Gliceria 24.01.23, 00:24
        Za to są dwie Likerije i trzy Lukerije, a to to samo imię, tylko w wersji wschodniosłowiańskiej. To imię typowe bardziej dla kultury prawosławnej, chyba popularniejsze w żeńskiej wersji (ale archaiczne w Rosji).
    • gaudencja Re: Gliceria 24.01.23, 00:28
      katarzynkaa napisał(a):

> Czytam teraz książkę Olgi Tokarczuk "Empuzjon". Akcja dzieje się w 1913 roku, k
      > iedy główny bohater ma dwadzieścia kilka lat. Wspomina swoje dzieciństwo oraz u
      > kochaną piastunkę o imieniu Gliceria. Jeśli na początku XX wieku Gliceria była
      > już stara, to powiedzmy, że urodziła się w latach 30 lub 40 XIX wieku. Czy napr
      > awdę jej imię było wtedy tak popularne w okolicach Lwowa czy Tokarczuk sobie to
      > wymyśliła?

Przypuszczam, że miało zauważalną popularność, a lokalnie mogło być też naprawdę częste. U Turgieniewa też występuje jako część kolorytu lokalnego.
      • katarzynkaa Re: Gliceria 24.01.23, 23:19
        Tokarczuk jednak nie skłamała. Dziękuję smile
        • emnilda.wolna Re: Gliceria 24.01.23, 23:43
          katarzynkaa napisał(a):

> Tokarczuk jednak nie skłamała.

Raczej: obserwacje i pamięć bohatera nie zawiodły. Z tego co widzę to narracja z jego punktu widzenia, prowadzona dla samego siebie - mógł tkwić w błędzie po prostu. wink
    • niii Re: Gliceria 24.01.23, 03:14
      Może być z tego Likiera albo Glikola czy Lukra wink Nie lubię śledztwa - wolę łososie we własnym sosie i to, jak płotki płyną z flądrami i strzelą se nagle karpia wink
    • niii Re: Gliceria 26.01.23, 01:20
      OT kiedyś wymyśliła bohaterkę o imieniu z natury wziętym - 'Kłoska'.
    • sulimira Re: Gliceria 26.01.23, 10:51
      Nie podoba mi sie brzmienie. Skojarzenie z gliceryna jest zbyt silne

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.