emnilda.wolna 10.02.24, 14:16 Pytanie do osób, które unikałyby przy nadawaniu imienia inicjałów typu SS czy WC. Czy unikałybyście również podobnych inicjałów z polskimi znakami? Świętożyźń Sawicka i Wanda Ćwiklińska mogą być, czy wykluczone? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
remigia1 Re: Inicjały typu WĆ lub SŚ 10.02.24, 16:01 Raczej tak, bo w dobie globalizacji bardzo wiele osób pracuje w firmach z zagranicznym kapitałem i ma kontakt w pracy z obcokrajowcami. A obcokrajowcy pomijają polskie znaki, więc "WĆ" czytaliby jako "WC". Nie można też wykluczyć, że nasze dziecko wyemigruje. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Inicjały typu WĆ lub SŚ 10.02.24, 18:42 WC bym unikała i WĆ również, bo i tak przez wiele osób będzie odbierana jako WC. Nie wiem w czym miałyby przeszkadzać inicjały SS albo SŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Inicjały typu WĆ lub SŚ 10.02.24, 19:05 annthonka napisała: > WC bym unikała i WĆ również, bo i tak przez wiele osób będzie odbierana jako W > C. Nie wiem w czym miałyby przeszkadzać inicjały SS albo SŚ. Ciekawe. Ja bym nie chciała mieć inicjałów SS, SB, UB, ale może dla młodszych pokoleń to już będzie obojętne. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Inicjały typu WĆ lub SŚ 11.02.24, 10:46 Na prawdę nie wiesz co to Schutzstaffel, w skrócie SS (ᛋᛋ)? A ad rem: raczej wolałabym uniknąć, ale i bez przesady - moje panieńskie nazwisko zaczynało się na "S", a jednym z imion, które bardzo lubię i rozważałabym nadanie jest Sergiusz. No, miałby inicjały SS. Nie przywiązywałabym do tego jakiejś ogromnej wagi, inicjałów nie używa się aż tak często, by był to realny problem. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Inicjały typu WĆ lub SŚ 11.02.24, 15:53 kocynder napisała: > Na prawdę nie wiesz co to Schutzstaffel, w skrócie SS (ᛋᛋ)? To pytanie to tak na serio? Rozumiem, że takie inicjały mogły stanowić problem w czasach powojennych, chociaż nie przypominam sobie, żeby mój starszy krewny miał jakiekolwiek przykrości ze względu na takie inicjały. Nie sądzę, żeby w pokoleniu obecnych dzieci miało to jakiekolwiek znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Inicjały typu WĆ lub SŚ 12.10.24, 20:45 Nie mam negatywnych odczuć wobec takich inicjałów. A w praktyce to przecież one raczej w życiu nie przeszkadzają, każdy wie, jaka jest różnica między inicjałami a skrótem, który budzi złe skojarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś