17.05.24, 09:12
Czy naprawdę takie dziwne? Bardzo mi się podoba, obok Rocha i Sambora to mocny kandydat na imię dla trzeciego syna.
Obserwuj wątek
    • miaumia Re: Cedryk 17.05.24, 09:47
      W moim odczuciu zupełnie normalne, po prostu w Polsce jeszcze rzadsze smile
      Roch i Sambor to także szlachetni kandydaci smile

1. Roch 2. Sambor. 3. Cedryk - tak wygląda to na mojej liście smile
    • remigia1 Re: Cedryk 17.05.24, 13:39
      Hej, mi się akurat nie podoba. Wersja angielska brzmi lepiej (w warunkach zagraniczych), wersja polska jest dla mnie zbyt twarda i "kanciasta".
    • emnilda.wolna Re: Cedryk 17.05.24, 13:45
      Mnie się Cedryk podoba. Ewentualne wady: 1. brak zdrobnień przy jednocześnie dość trudnej wymowie -dr- (szkoda, żeby został Ceśkiem), 2. skojarzenie z cedrem (neutralne, ale zbyt narzucające się), 3. podobieństwo do Patryka (w razie wzrostu popularności mogłoby to być imię sezonowe i nienajszlachetniejsze wink).
    • paula.anna Re: Cedryk 17.05.24, 14:19
      Dziwne nie.
      Skąd ten pomysł? Dobra, domyślam się skąd 😉.
      Co prawda nie mogę znaleźć informacji o Cedryku: znaczenie itp, jednak nie nazwałabym go dziwnym.
      A Roch i Sambor podobają mi się bardziej niż Cedryk. Bardzo mi się podobają 🙂.
      • aequoreavictoria Re: Cedryk 17.05.24, 16:19
        Imię Cedryk (Cedric) nie ma znaczenia, wymyślił je Walter Scott w XIX w.
    • sulimira Re: Cedryk 17.05.24, 17:32
      Dziwne, nie. Dla niektorych imiona spoza pierwszej 20 sa dziwne. W Polsce jednak nigdy sie nie spotkalam.
      Brzmienie podoba mi sie znacznie mniej od Rocha i Sambora. Rzeczywiscie takie kanciaste.
    • annthonka Re: Cedryk 17.05.24, 18:12
      Cedryk jest w moim odczuciu bardzo surowy, zdecydowanie nie pasuje mi ani do małego chłopca, ani do nastoaltka.

Z imion na C wolę Cypriana lub Cyryla.
      • losninos Re: Cedryk 17.05.24, 20:45
        Lubię surowe imiona 😁
        • paula.anna Re: Cedryk 18.05.24, 07:23
          Ja też. Twarde i z charakterem.
          A ten chłopiec szybko wydorośleje.
          Cedryk imo nie wymaga zdrabniania, ja zapewne używałabym (nie tylko, ale przeważnie) pełnej formy.
          A do malucha też pewnie znajdą się formy, np Cedruś, prawie jak Czaruś 🤣.
        • annthonka Re: Cedryk 18.05.24, 12:15
          Ja lubię zdecydowane imiona, ale jakoś akurat Cedryk mi nie leży.

A wspomnianego przez Ciebie Sambora nie odbieram surowo, wręcz przeciwnie smile

• miaumia Re: Cedryk 18.05.24, 11:35
      Inne dostępne : Cezary, Derwan, Arsen, Roderyk, Andrzej, Jędrzej, Adrian, Hadrian, Alaryk, Fryderyk , Eryk, Ulryk, Kendrik, Alderyk, Tankred, Adalryk, Oskar, Kordian, Briok, Orlando, Ruben, Wiro, Kornel, Ernest, Dorian, Dezydery, Dariusz, Olgierd, Radomir, Radzimir, Dalmir, Dalwin, Andrian, Waldemar, Gerard, Roger, Taryk, Patryk, Morgan, Tristan, Torsten, Wiktor, Hektor, Artur, Ambroży, Henryk, Balbaryk, Emeryk, German, Wiridian, Cyprian, Cyryl, Cecyl, Arden, Celadon( imię orientalne), Cerulian ( nowo powstałe), Kastor, Mederyk, etc. wink

Imię ma się podobać Tobie najpierw, więc jeśli preferujesz surowe imiona dla Synka, to takie musi otrzymać smile
      Uważam, że chłopcu jak najbardziej pasuje twardość brzmienia. Cedryk jest oryginalny w Polsce, a za granicą traktowany jako porządne, normalne imię smile
      • miaumia Re: Cedryk 18.05.24, 11:57
        Dodam jeszcze Edgara, Cedmona, Izydora, Menandra, Melchiora, Makarego, Maurycego, Edmunda, Mirona, Celeryna, Norberta, Ryszarda, Ludwika, Barnima, Serafina, Chryzanta, Witolda, Sewera, Doriana, Gracjana, Cyryka, Czcirada, Hermana, Chwalimira, Dominika, Oriona, Oresta, Ildefonsa, Joachima, Odolana, Laurentego, Wincentego, Sewerian, Seweryna, Sylwestra, Tolbira, Teodora, Kacpra, Gaspara, Kaspra, Jaspra, Syriusza, Wawrzyńca, Cherubina, Sergiusza, Lotara, Dagoberta, Erwina, Romana, Romualda, Baltazara, Arkadiusza, Dawida, Bernarda, Bruno, Ferdynanda, Friska, Gabriela, Gniewomira, Cyda, Cyrusa, Celestyna, Choromana, Cyriaka, Cyrana, Cyncynata, Gwidona, Huberta, Grahama, Wilhelma, Jazona, Jerzego, Konrada, Ksawerego, Leonarda, Leopolda, Krystiana, Krystyna, Konstantego, Cieszmira ( średnio twardy ale na C i z R wink
    • katarzynkaa Re: Cedryk 22.05.24, 23:17
      Sambor i Roch to piękne imiona. Cedryk dla mnie odpada, brzmi jak spolszczona angielska Nikola.
    • wloczykijka55 Re: Cedryk 24.05.24, 08:35
      Po za Harrym Potterem oczywiście nigdy się nie spotkałam, ale to imię wg mnie ma coś w sobie!
      Pracuje w przedszkolu i rzadko zdrabniam imiona większość imion, gdyż pełne formy tak dostojnie brzmią. Dlatego Cedryk byłby po prostu Cedrykiem.
      Sambor był nawet kiedyś na liście ulubionych imion, Roch też nie jest zły, ale z tych trzech to Cedryk podoba mi się najbardziej 😉
    • kocynder Re: Cedryk 24.05.24, 09:26
      Mi się kojarzy głównie z "Małym Lordem". Samo imię bardzo lubię. Te trzy uszeregowałabym od najbardziej do najmniej podobającego się: Sambor, Cedryk, Roch. smile
      • emnilda.wolna Re: Cedryk 24.05.24, 10:55
        > Mi się kojarzy głównie z "Małym Lordem".

Mnie też. smile
    • 128ju Re: Cedryk 26.05.24, 22:08
      Mi się Cedryk bardzo podoba. Wydawało mi się, że mam go oswojonego przez gazetkę/bajkę Witch, ale tam był chyba Caleb.
      Przyjemny do wymówienia, nie odczuwam go jako udziwnionego, ma elegancki vibe jak Eryk.
      Zaskoczył mnie to, jak rzadkie jest to imię - 10 mężczyzn w bazie pesel O.O

Roch też jest spoko, chociaż mniej zachwyca.

Za to Sambor w ogóle do mnie nie przemawia. Odczuwam je jako imię niepolskie, bardziej ukraińskie. Tak w klimacie Timura, Artema, Ustyma.
      • remigia1 Re: Cedryk 26.05.24, 22:43
        128ju napisała:

> Mi się Cedryk bardzo podoba. Wydawało mi się, że mam go oswojonego przez gazetk
        > ę/bajkę Witch, ale tam był chyba Caleb.

Cedric też tam był smile
      • miaumia Re: Cedryk 27.05.24, 04:38
        Cedric również był wink
        • 128ju Re: Cedryk 28.05.24, 00:39
          O, rzeczywiście. I to całkiem mocna postać 😅

W ogóle dzięki tej bajce miałam kiedyś fazę na imię Irma/Irmina. A imię Kornelia wydaje mi się nie polskie do tej pory. Oj bardzo byłam zaskoczona gdy spotkałam pierwszą żywą Kornelię
          • miaumia Re: Cedryk 30.05.24, 12:28
            Bardzo lubię Kornelię, choć ostatnio staje się bardzo popularna. Była nadawana często wcześniej, na początku poprzedniego stulecia i troszkę później, także w Polsce. Jakkolwiek jest to imię nadawane najgęściej w zachodnich państwach, patrząc na całość nadań, wielowiekowych.
            Irmy i Irminy nie umiem oswoić do końca, nie są to też moje ulubione dźwięki ( ir-), jednak są to ciekawe imiona i używam ich czasem w zestawach.
            Wybierając pomiędzy dwiema, wybrałabym Irmine, mogłabym zdrobnić do Miny i byłaby mniej irytująca wink Są jeszcze łagodniejsze Irmelina i Irmela.
            I imiona pokrewne typu Irmgarda, z cząstką irm- ale zbyt ciężkie w konstrukcji.
            Podoba mi się za to Imma i Emma.
    • dalenia Re: Cedryk 30.05.24, 12:01
      Dla mnie dziwne nie, ale dla wielu ludzi oryginalne=dziwne. To nie jest imię z mojego kręgu, ale doceniam. I tworzy bardzo spójną całość z Rochem i Samborem.
    • gaudencja Re: Cedryk 28.10.24, 21:36
      Silnie kojarzy mi się z cedrem i faktycznie jest bardzo rzadkie. "-ryk" w drugiej części jest bardziej wyeksponowany niż np. w Emeryku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.