05.07.24, 15:50
Jakie macie zdanie o tym imieniu? Zaczęło mi się podobać, ale nie wiem, czy nie byłoby odbierane jako zbyt pretensjonalne.
Obserwuj wątek
    • remigia1 Re: Apollina 05.07.24, 18:27
      Podoba mi się bardziej niż Apolonia, ale bez zachwytów.
      Ja nie odbieram go pretensjonalnie.
    • emnilda.wolna Re: Apollina 05.07.24, 22:03
      Odbieram je neutralnie, na plus oryginalność i starożytne pochodzenie. Sama bym nie nadała.
    • sulimira Re: Apollina 06.07.24, 04:09
      Pretensjonaln to nie, ale nie podoba mi sie poniewaz nie lubie imienia Polina.
      • sulimira Re: Apollina 06.07.24, 04:10
        Pauliny tez nie lubie. To zgrupowanie liter nie brzmi dla mnie dobrze.
    • nokturnus Re: Apollina 06.07.24, 11:37
      Wolę Apolinarię, ale coś mnie wzrusza w tej Apollinie - wolałbym ją niż, np. Apolonie, chociaż martwiłaby mnie kwestia zdrobnień bo Poliny nie lubię.
    • misha.parajanov Re: Apollina 06.07.24, 11:39
      Odbieram je jako bardzo oryginalne, pretensjonalności w nim nie widzę wink Mnie osobiście się podoba. Na plus mitologiczne pochodzenie - ale nie jestem obiektywna, bo lubię wiele imion mitologicznych wink Skojarzenia z Poliną mi nie przeszkadzają - w przeciwieństwie do kilku poprzedniczek, ja nawet lubię Polinę wink
    • dalenia Re: Apollina 07.07.24, 09:28
      Dla mnie trochę faktycznie pretensjonalne.
    • gaudencja Re: Apollina 11.11.24, 19:44
      Bardzo mi się podoba. Ewentualnymi zarzutami dot. pretensjonalności nie przejmowałabym się - są ludzie, którym każde nieco rzadsze imię brzmi pretensjonalnie.
    • niwius Re: Apollina 13.11.24, 08:23
      Mi się nie podoba, ale ja z -lin lubię chyba tylko Karolinę, całej reszty nie. Czy byłoby odbierane jako pretensjonalne - pewnie przez część osób tak, ale to byłyby zapewne osoby, dla których każde imię spoza listy najpopularniejszych jest pretensjonalne.
    • miaumia Re: Apollina 18.11.24, 11:05
      Niezłe, choć bardziej podoba mi się Polina, Polona i różne inne formy na P.
      Natomiast nie bardzo przekonuje mnie początek apo- kojarzy mi się z apologią, 'apodyktykiem', aportem, apogeum, apokalipsą i.. apopleksją.
      wink

Apollina - czy lepsza od Apolonii ? Obie ładnie brzmią czy wyglądają ale nie zachwycają mnie. Tak samo cięższa od nich, choć rzadsza, Apolinaria.
    • annthonka Re: Apollina 18.11.24, 14:41
      Dla mnie przekombinowane w brzmieniu. Poza tym zdrobnienia Polina lub Pola odpadają.
      Jestem na nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.