aequoreavictoria 05.07.24, 15:50 Jakie macie zdanie o tym imieniu? Zaczęło mi się podobać, ale nie wiem, czy nie byłoby odbierane jako zbyt pretensjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
remigia1 Re: Apollina 05.07.24, 18:27 Podoba mi się bardziej niż Apolonia, ale bez zachwytów. Ja nie odbieram go pretensjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Apollina 05.07.24, 22:03 Odbieram je neutralnie, na plus oryginalność i starożytne pochodzenie. Sama bym nie nadała. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Apollina 06.07.24, 04:09 Pretensjonaln to nie, ale nie podoba mi sie poniewaz nie lubie imienia Polina. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Apollina 06.07.24, 04:10 Pauliny tez nie lubie. To zgrupowanie liter nie brzmi dla mnie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
nokturnus Re: Apollina 06.07.24, 11:37 Wolę Apolinarię, ale coś mnie wzrusza w tej Apollinie - wolałbym ją niż, np. Apolonie, chociaż martwiłaby mnie kwestia zdrobnień bo Poliny nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Apollina 06.07.24, 11:39 Odbieram je jako bardzo oryginalne, pretensjonalności w nim nie widzę Mnie osobiście się podoba. Na plus mitologiczne pochodzenie - ale nie jestem obiektywna, bo lubię wiele imion mitologicznych Skojarzenia z Poliną mi nie przeszkadzają - w przeciwieństwie do kilku poprzedniczek, ja nawet lubię Polinę Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Apollina 11.11.24, 19:44 Bardzo mi się podoba. Ewentualnymi zarzutami dot. pretensjonalności nie przejmowałabym się - są ludzie, którym każde nieco rzadsze imię brzmi pretensjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Apollina 13.11.24, 08:23 Mi się nie podoba, ale ja z -lin lubię chyba tylko Karolinę, całej reszty nie. Czy byłoby odbierane jako pretensjonalne - pewnie przez część osób tak, ale to byłyby zapewne osoby, dla których każde imię spoza listy najpopularniejszych jest pretensjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Apollina 18.11.24, 11:05 Niezłe, choć bardziej podoba mi się Polina, Polona i różne inne formy na P. Natomiast nie bardzo przekonuje mnie początek apo- kojarzy mi się z apologią, 'apodyktykiem', aportem, apogeum, apokalipsą i.. apopleksją. Apollina - czy lepsza od Apolonii ? Obie ładnie brzmią czy wyglądają ale nie zachwycają mnie. Tak samo cięższa od nich, choć rzadsza, Apolinaria. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Apollina 18.11.24, 14:41 Dla mnie przekombinowane w brzmieniu. Poza tym zdrobnienia Polina lub Pola odpadają. Jestem na nie. Odpowiedz Link Zgłoś