Dodaj do ulubionych

wynik amniopunkcji

04.09.06, 11:04
Witam wszystkie dziewczyny przed i po amniopunkcji. Właśnie dowiedziałam się
o dobrym wyniku mojego badania przeprowadzonego 1 sierpnia. Chcę opisać to co
miało miejsce w ostatnim czasie.
Przyczyną przeprowadzenia amniopunkcji był bardzo zły wynik testu pappa-
czytaj: ogromne ryzyko (1:50) zespołu downa. Pozostałe markery wykluczały tę
chorobę. Mam tu na myśli: przezierność karkową (1,5 mm przy ctl 66 mm),
obecność kości nosowej (2,1 mm), brak przepukliny pępkowej, prawidłowe
przeływy żylne. Jednak biochemiczne badanie z krwi wskazywało na duże
prawdopodobieństwo zespołu. Dodam zainteresowanym, że przed ciążą miłam sporą
anemię i bardzo gęstą krew, łykałam więc od samego początku żelazo. W związku
z przebiegiem pierwszej pomyślnej ciąży, obecna była podtrzymywana
duphastonem od szóstego tygocdnia (3x1 tab.). Test miałam w 13-tym tyg ciąży
i tak: stężenie PAPP-A - 0,82 mIU/ml - 35% normy, stężenie wolnej beta hCG -
120 ng/ml - 370% normy.
Po wielotygodniowym stresie o zdrowie dziecka, zaczynam cieszyć się pełnią
radości z faktu bycia w ciąży - gdyby nie to przodujące łożysko... Trzeba się
po prostu więcej oszczędzać. Pozdrawiam Was i życzę Wam tak samo dobrych
wiadomości.
Obserwuj wątek
    • karina.82 Re: wynik amniopunkcji 04.09.06, 21:09
      Witaj....
      Gratuluje...pewnie kamien spadl Ci z serca...super
      Ja wlasnie czekam na wynik...minelo 2 tyg od pobrania...i tez mam nadzieje, ze
      bede sie cieszyc tak jak Ty.
      Powiedz mi jedno: wynika z tego, ze czekalas na ten wynik ponad miesiac. Tak?

A z tym testem PAPPA to wogole jakas sciema chyba jest, wszedzie czytam o
      dziewczynach, ktorym wyszedl zle, a po amniopunkcji wychodzilo wszystko OK.

Pozdrawiam i trzymajcie jeszcze kciuki za nas...PLIS
      • dagusian Re: wynik amniopunkcji 05.09.06, 10:21
        Witaj,
        Obserwowałam wątki dotyczące wszystkiego, co jest związane z badaniami
        prenatalnymi, trafiłam także na Twoje wpisy. Trzymaj się mocno....
        Podejrzewam, że lada dzień w ośrodku w którym badają Twój płyn bądzie już wynik
        badania. Mi w ZCD powiedzieli, że trzeba czekać 4-6 tygodni, ale to przesada.
        Nas nie było jakiś czas w domu, a nie miałam na tyle odwagi, żeby wcześniej
        zadzwonić. Mój wynik nadali do wysłania 28 sierpnia, wczoraj dopiero otrzymałam
        pocztą. Faktycznie, wszędzie wyniki są szybciej. A co do PAPPa - kosztowało
        mnie to duuuuuuuuuuuużo zdrowia. Podobno w moim wieku więcej jest przypadków
        fałszywych pozytywnych wyników. To już raczej ostatnie moje Maleństwo, chociaż
        bardzo przypadkowe, jednak gdybym znowu była w ciąży miałabym ogromny dylemat
        przed podjęciem decyzji o zrobieniu tego testu.
        Pozdrawiam gorąco i oczywiście wysyłam mnóstwo pozytywnych fluidów - wszystko
        będzie dobrze!!!!!!!!!
        • karina.82 Re: wynik amniopunkcji 05.09.06, 11:32
          DZIEKI

Trzymajcie sie cieplo i rosnijcie zdrowo smile
          • misiek25 Re: wynik amniopunkcji 05.09.06, 13:20
            DZiewczyny,
            Wszystkie miałyśmy tą cholerną amino. przez ten cholerny test pappa. Boże! Tyle
            nerwów PO CO? Nie wiem ile macie lat, ale ja w chwili porodu 35. Te wyniki w
            tym wieku są nadzwyczaj często zafałaszowane. Ja nawet przez moment myślałam, o
            jakiejś kampanii uświadamiającej babki w moim wieku.No nic.
            Pozdrawaim
            M.
    • jomale Re: wynik amniopunkcji 06.09.06, 15:31
      Bardzo sie ciesze ze wszytko oki smile Suuper
      U mnei tez test pappa wyszedł okropnie ryzyko 1:102 jedna nie kazali mi isć
      robić amnioppunkcji...no i włąsńie wy jesteście juz szczęślwie a ja do końca
      ciązy bede sie bała. Mam tylko nadzieje ze rzeczywiscie ten pappa i w moim
      przypadku bedzie przekłamany. Modle sie o to codziennie.
      Byłam juz na połówkowym usg i bede miala synusia. Lekarz niby nic nie
      stwierdził...ale ja ciagle mało wierze lekarzom.
      Ale dagusian bardzo sie ciesze ze wszystko oki.
      • misiek25 Re: wynik amniopunkcji 07.09.06, 09:53
        Jomale, Myśle, że też była bym w stresie bez amino, ale te wyniki naprawde
        bardzo często są przekłamane. wczoraj jeszcze rozmaiałam z moim ukochanym i
        bardzo mądrym lekarzem pierwszego kontaktu. Powiedział, że pappa ze wzgledu na
        diagnostykę jest tak naprawdę g....o warty. Bo nawet jeśli jesteś poza grupą
        ryzyka to to i tak nie oznacza że masz na 100% zdrowe dziecko. Ja mam trochę
        żal do mojego gina, ze nie o tym nie poinformował.
        Mam ogromną nadzieję, jestem pewna, że będzie dobrze. Co do Dagusi też
        wiedziałamsmile
        Kiedy rodzisz?
        M.
        • jomale do Misiaczka 07.09.06, 10:05
          rodze w styczniu. Juz sie nie moge doczekać. To moje pierwsze maleństwo i to
          jeszcze po IVF - cud ze w ogóle sie udało. Dlatego jestem cała w strachu
          • misiek25 Re: do Misiaczka 07.09.06, 19:28
            Jomalkusmile No jak Ci pomóc? Wiem, że napewno się denerwujesz. Ale udało się
            zajśc w ciąże, to wyjdzie też ZDROWY syneczek. Tak jak pisała Dagusia, może
            pójdż do Roszkowskiego na połówkowe. To jest naprawdę świetny lekarz. Mi po tym
            cholernym pappa powiedział trzy razy, że mam zdrowe dziecko, cale badanie
            trwało z 30min. Całą dziecinkę dokładnie oglądał. pewności dać mi nie mógłbo
            to daje ponoć tylko amino. ale on jest naprawdę niezły. Jak chcesz mogę Ci dac
            namiary. Ja nie wiem skąd jesteś, on przyjmuje w wawie.
            Pozdrawaim
            M.
        • dagusian Re: wynik amniopunkcji 07.09.06, 10:19
          Mati,
          Mój lekarz pierwszego kontaktu, kiedy prosiłam go o skierowanie do poradni
          genetycznej, jak usłyszał o wyniku testu pappa w sensie empirycznym,
          odpowiedział - to prawie pewność. Tamtego dnia wracałam do pracy rycząc całą
          drogę. Kurczaczki, jak się cieszę to już za mną....
          Tak już na spokojnie, to skąd taka pewność w mojej sprawie. Chyba w dużej
          mierze to zasługa zdrowego rozsądku i kobiecej intuicjiwink. Mój kochany zwierzył
          mi się, że nawet przez chwilę nie miał wątpliwości o dobrych wynikach po
          amniopunkcji. Zbyt wiele świadczyło na rzecz błednej interpretacji wyników z
          badania krwi. Ja też sobie cały czas wmawiałam, że to przecież tylko
          statystyka, prawdopodobieństwo.
          Wszystkie tutaj rodzimy w styczniu - ja mam termin z OM na Dzień Babci.
          Pozdrawiam
          • misiek25 Do DAgusi 07.09.06, 19:36
            Dagusia,
            Ja dowiedziałam się w pracy o pappie, to był czwartek, trzeba było coś mądrego
            napisać, z kimś się spotkać, a ja nic z tego dnia nie pamiętam poza
            przerażeniem. Ale tak jak Ty tak naprawde cały czas byłam wiedziałam że moje
            dziecko jest zdrowe. Kobieca intuicja. Nie wiem jak Twoja Oleńka, ale moja
            Ninka widząc jak płaczę, przychodziła, głaskała mnie po ręce i mówiła, mamusiu
            nie płacz dzidziulek jest zdrowy...
            Mój mąż pociął metr (z Ikei wyniesiony kiedyssmile niechcący), aby mi pokazać
            emirycznie skrawek tego cholernego prawdopodobieństwa.
            Ale wiesz co, mnie to doświadczenie umocniło. Przetarłam oczy na świat. Nie
            zapomnę nigdy tego "chodzenia po ścianach", odgłosu kroków pani w laboratorium
            kiedy poszała po mój wynik, walenia serca, końca płaczu, po którym następował
            względny spokój z wycieńczenia psychicznego.
            Oj, rozpisałam się...
            Pozdrawaim Cię i Twoje Córeczki.
            Mati
      • dagusian Re: wynik amniopunkcji 07.09.06, 10:25
        Jomale,
        Dobre badanie Połówkowe USG, zwane także USG gentycznym, daje dużo. Wiele
        przecież z nas tym forum skorzystała z tego unikając amniopunkcji. Polecany
        Roszkowski wielu już pomógł podjąć decyzję w kwestji przeprowadzenia
        inwazyjnego badania. Jeśli Twój syneczek (fajnie!!!!!!!!!) dobrze się
        zaprezentował podczas tak szczegółowego podoglądania, to główa do góry!!!!!!!!
        Powodzenia!!!!!!!!
      • annajam Re: wynik amniopunkcji 11.09.06, 17:59
        Wlasnie dzisiaj zadzwonila do mnie pani z poradni gen. i powiedziala , ze test PAPPA wyszedl dobrze tzn.
        1
      • annajam Re: wynik amniopunkcji 11.09.06, 18:08
        Wlasnie dzisiaj zadzwonila do mnie pani z poradni gen. i powiedziala , ze test PAPPA wyszedl dobrze tzn.
        1:1000 a mam 36 lat,jestem bardzo zadowolona i nie wiem czy robic amninopunkcje,NT wyszlo >1.
        • dagusian Re: wynik amniopunkcji 11.09.06, 20:31
          GRATULUJĘ!!!!!
          Biorąc Twoje wyniki pod uwagę nie decydowałabym się na amnio, jednak wiek jest
          jednoznacznym wskazaniem.(sorry, ale to niechciana prawda). Przedyskutuj to ze
          swoim lekarzem.
          Pozdrawiam,
          Dasia
          • karina.82 Re: wynik amniopunkcji 12.09.06, 09:54
            A ja chyba osiwieje...
            Dzwonie do nich po ten wynik, a Oni mi mowia, ze nie maja jeszcze nawet wynikow
            z badan przeprowadzonych na poczatku sierpnia, a ja mialam 21
            sierpnia....minelo 3 tyg, a przyjdzie mi czekac pewnie z 5 tyg. Och...moze
            trafilam na jakies urlopy...
            jak to przetrwac...obiecalam sobie, ze i tak bede dzwonic we wtorki i
            piatki...no i teraz bede zyla od wtorku do piatku i od piatku do wtorku...nie
            moge juz o niczym innym myslec...jak tylko przestaje na chwile i zaczynam sie
            np. smiac lub z kims rozmawiac to zaraz znowu mi sie przypomina i tak jakby mi
            ktos kazal natychmiast przestac sie cieszyc, bo przeciez JA NADAL NIE WIEM CO I
            JAK....
            Ale mysli o tym, ze mogloby byc cos nie tak nie przyjmuje do siebie i juz...a
            Wy jak mialyscie? Czy zastanawialyscie sie moze co bedzie jesli sad
            • monawk Re: wynik amniopunkcji 12.09.06, 11:32
              >Czy zastanawialyscie sie moze co bedzie jesli sad

Będziesz kochała najbardziej na świecie, bo będzie to TWOJE dziecko!
              • karina.82 Re: wynik amniopunkcji 12.09.06, 11:58
                Nie mow tak! Nie bedzie! Bedzie
                zdrowe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • annajam Re: wynik amniopunkcji 12.09.06, 12:52
              Dwa tygodnie temu kiedy bylam na USG i tescie PAPP-A spotkalam kilka babeczek
              po 40-ce,odebraly wyniki aminopunkcji i wszystko bylo ok.Te wszystkie badania
              sa stresujacea tak naprawde wiele z nas rodzi zdrowe dzieci ,wiec wiecej
              pozytywnych mysli..
    • karina.82 Re: wynik amniopunkcji 14.09.06, 07:27
      Witajcie...
      Mam wynik...!!! Synek odziedziczył moja translokacje, tzn, ze jest zupelnie
      zdrowy...Nie ciesze sie jeszcze, bo nie moge w to uwierzyc...ale uff.
      Pozdrawiam
      • monia761 Re: wynik amniopunkcji 14.09.06, 08:54
        Gratuluję!!!!!Sledziłam Twoje losy w ukryciu,bo mój mąż ma translokację i
        ciekawi mnie ten temat.Mamy zdrową śliczna 16 miesięczną córeczkę,więc
        trzymałam kciuki za Ciebie bo wiem co to znaczy bol,strach i obawy o
        dziecko.Teraz mozesz odetchnąć i cieszyć się ciażą.Ale się cieszę!!!!!
        • karina.82 Re: wynik amniopunkcji 14.09.06, 10:18
          Hm... ja tez trafilam na Twoje posty niedawno, jak szuakalam informacji na
          temat translokacji, wiec nie jestes mi zupelnie obca...
          Pozdrawiam i zycze szczescia...
      • dagusian Re: wynik amniopunkcji 14.09.06, 10:20
        Karina,
        Cieszę się z tej wiadomości. Fajnie, że obawy o zdrowie malucha minęły i że
        można z ulgą odetchnąć.
        Trochę się zagubiłam i nie pamiętam, czy już miałaś połówkowe?
        Czy mogłabyś, tak dla mojej ciekawości, wyjaśnić o co chodzi z tą translokacją
        chromosomową?
        Życzę samych radosnych dni.
        • karina.82 Re: wynik amniopunkcji 14.09.06, 10:38
          Polowkowe bede miala w przyszly piatek czyli rowno w 20 tyg.
          A translokacja to obciazenie genetyczne. Nie mam tak jak normalny czlowiek 46
          chromosomow tylko 45, bo dwa sa ze soba polaczone, ale mam caly material
          genetyczny, czyli wszystko co potrzebne. Hm...to tak w skrocie. Ta wada wyszla
          mi na badaniach genetycznych, na ktore zostalam skierowana po 2 poronieniach.
          Nie mam dokladnie procentowo wyliczone jakie jest ryzyko poronien i urodzenia
          dziecka z wadami. Tylko tyle co mi mowi na biezaco genetyk. czyli jesli juz uda
          mi sie donosic ciaze tak dlugo jak teraz (wczesniejsze poronienia w 6-8 tyg) to
          w 95 % dziecko bedzie zdrowe. No chyba ze ma dla mnie jeszcze jakies
          niespodzianki, bo przed ta ciaza wiedzialam tyle, ze ryzykuje jedynie wczesne
          poronienie. Dopiero w 14 tyg dowiedzaialm sie o tym ryzyku 5%.
          Wybacz jesli nie wiele wyjasnilam, ale szczerze mowiac sama juz jestem glupia w
          tym temacie, caly czas cos nowego. Jedno wiem napewno, musze sie wyedukowac
          koniecznie u jakiegos dobrego genetyka.
          Pozdrawiam serdecznie.
          • dagusian Re: wynik amniopunkcji 14.09.06, 11:35
            Dzięki za obszerny wykład. Czy w opisie wyników badań po amniopunkcji opisali
            tą translokację?
            Pozdrawiam,
            • karina.82 Re: wynik amniopunkcji 14.09.06, 14:52
              Nie dostalam jeszcze wyniku na pismie, jedynie informacje telefoniczna.
    • gosiaczek73 Re: wynik amniopunkcji 14.09.06, 17:40
      A ja ciągle czekam. Amniopunkcję miałam robioną 28.08. Wczoraj jeszcze nie było
      wyników. Może jutro? Cały czas myślę. Wiem, że poza stresem niczego mi to nie
      da, ale nie umiem inaczej. I tylko to jedno pytanie - co zrobię, jeśli będzie
      naprawdę źle.
      • karina.82 Re: wynik amniopunkcji 14.09.06, 19:05
        Bedzie dobrze, bedzie dobrze...trzymaj sie...jeszcze tylko pare dni...
        • dezee Re: wynik amniopunkcji 14.09.06, 21:21
          i po raz kolejny:
          A NIE MÓWIŁAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          pozdrowionka tongue_out
    • viola67 Re: wynik amniopunkcji 09.10.06, 15:19
      Dla mnie wyszedel pozytywny wynik na zespol downa. I tez jestem po
      aminopunkcji. Tylko dopiero niecaly tydzien. Nie wiem jak dlugo mam czekac
      jeszcze na wyniki. Ja mieszkam w Stanach i jest troszke inaczej. A czuje sie
      tak samo jak to napisala ktoras z dziewczyn; zaczynam sie z czegos smiac i za
      chwile mysle: przeciez moze byc strasznie. Ale czytajac wasze posty czuje sie
      troche lepiej. Moze i u mnie test sie mylil.
      • jbar2 Re: wynik amniopunkcji 09.10.06, 22:20
        witam.
        Mam 32 lata. w lutym tego roku mialam robiony test podwojny. prawdopodobienstwo
        wyszlo - 1:220. pomimo dobrego usg w 11 tyg lekarz sugerowal aminopunkcje.
        Jednak prawdopodobienstwo poronienia po amino bylo wieksze niz urodzenia
        chorego dziecka.
        ja z amino zrezygnowalam. choc zanim podjelam ta decyzje przeplakalam wiele dni
        i bylam naprawde nie do zycia. to byl naprawde koszmar.
        zrobilam 2 dokladne usg. i tyle.
        w miare sie uspokoilam.

potem balam sie przed porodem. ale wmowilam sobie ze nawet jak jest cos nie tak
        to jest to drobiazg bo powazniejsze wady usg by wykrylo.

16 sierpnia urodzilam zdrowego FRanka.

dopiero wtedy mi ulzylo.

wiec naprawde was rozumiem.
        stres jest potworny.

trzymam kciuki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka