Dodaj do ulubionych

Pozdrowienia od Amigo :-)

17.05.11, 21:46
Amigo nasz już wakacjuje, stąd ja donoszę, że:

zameldował się w minioną sobotę po 8-mej rano pisząc - poza pozdrowieniami dla Was/nas - tak:
"Wylądowaliśmy w Bodrum. Słoneczko, dość ciepło ale wieje mocno i dość chłodnym wiaterkiem".

A dziś pod wieczór napisał:
"Stoimy dziś jeszcze w Didimie. Zwiedziliśmy świątynie Apollina w Didimie i Priene.
Miletu nie daliśmy rady i zostanie chyba na następny raz. Jutro jakaś zatoczka".

Tutaj słowo o Didymie:
pl.wikipedia.org/wiki/Didyma
Tutaj jeszcze słówko:
www.podroze.pl/wyprawa/relacja/didyma-wyrocznia-prawde-ci-powie,3729/
A tutaj - o Priene:
pl.wikipedia.org/wiki/Priene
Wrzucam dla poczytania - nie wiem jak Wy ale ja się lubię edukować jak ktoś z nas donosiwink
.. bo potem .. wiecie: zagadka jakaś na PZF albocowink
Obserwuj wątek
    • amigo50 Re: Pozdrowienia od Amigo :-) 19.05.11, 22:12
      Witajcie!
      Rzeczywiście, Miletu nie osiągnęliśmy sad
      Na relację "po kolei"pewnie przyjdzie czas po powrocie dlatego teraz na gorąco i w skrócie:
      1. Zwiedziliśmy oczywiście Bodrum- czyli Halikarnass.
      Po muzeum archeologii podwodnej - wg wielu najlepszego na świecie - spodziewałem się dużo więcej. Tymczasem zawód na całej linii - albo inaczej: wielki festyn na małym podwórku
      Amfiteatr - budowla duża, ciekawa i robiąca wrażenie, ale do jej zwiedzania trzeba się przygotować merytorycznie.
      Mauzoleum Mauzolosa - jeden z siedmiu cudów starożytnego świata. Niewiele z niego zostało, ale daje pojęcie i wyobrażenie wielkości budowli.
      2. Zwiedziliśmy Didimę - czyli 1 świątynię, ale zdecydowanie wartą odwiedzenia
      3. Priena - wyobrażałem sobie ją jednak zupoełnie inaczej. Kilka ciekawych obiektów godnych zobaczenia. Teren starożytnego miasta zdecydowanie ciekawy, ale dom Aleksandra Wielkiego... pozwólcie, że pominę milczeniem
      4. Efez.
      Wczoraj stanęliśmy w porcie Kusadasi i dzisiaj zrobiliśmy wycieczkę do Efezu. Rzecz bardzo ciekawa i bardzo godna uwagi, jednak tłumy tam wędrujące mogą zniechęcić do oglądania czegokolwiek.
      5. Artemizjon - czyli świątynia Artemidy
      Jeden z siedmiu cudów starożytnego świata dzisiaj robi żałosne wrażenie. Jedna kolumna, na której zbudowały gniazdo bociany i zarośnięty rzęsą staw, w którym podobno znajdują się pozostałe pozostałości świątyni. Pozostałe, bo sporą ich część użyto do budowy twierdzy, meczetu i rozwieziono po różnych muzeach świata
      ... a oprócz tego jeszcze kilka ciekawych miejsc.
      Z innych elementów warto wspomnieć o wrażeniach, dość dziwnych w odczuciach, kiedy przepływaliśmy tuż obok greckich wysp, ocierając się niemal o Samos, Agatonissi i wiedziałem, że wejść na nie nie mogę, choć Samos z kilku względów aż się prosiło...
      Pozdrawiam Was z Kusadasi.
      Jutro jeszcze na północ, do Sigacik aby jeszcze podłubać w starożytnej Grecji. Zobaczymy jednak jak będzie pogod, bo dzisiaj przeszła burza i zobaczymy co pozostawiła po sobie...
      • jacek1f no bomba, zzdroszcze i tyle tych ruin 19.05.11, 23:17
        no super, ale czy Wy jecie cos fajnego...? Nic o jedzeniu, smakowaniu, biesiadach..?

Same puszki z Polski czy co?smile)))

• amigo50 Re: no bomba, zzdroszcze i tyle tych ruin 21.05.11, 23:49
          Dzisiaj dotarliśmy do ruin, o których w żadnym przewodniku nie znaleźliśmy żadnej informacji. Były to ruiny starożytnego Teos. Nieco więcej o Teos zostawię chyba na później. Teraz tylko, gwoli zaspokojenia choćby częściowo ciekaswości powiem, że w Teos znajdowała się największa ze świątyń poświęconych Dionizosowi i właśnie elementy tej świątyni są dzisiaj najlepiej widoczne.
          ...czy jemy?
          Oj, jeszcze jak!
          Przed chwilą wróciliśmy z tureckiej knajpki,
          Zamówiliśmy mix zapiekankę, w której znalazły się kawałki baraniny, wołowiny, piersi drobiowej, kulki mięsne z baraniny, grzyby i pomidory a wszystko to w sosie własnym pod pierzynką serową zapieczone w ceramicznych kokilkach. Jako starter sałatka turecka - podobna do greckiej z tym, że serwowana z trzema rodzajami sosów nałożonymi na nią: jogurtowym, oliwkowym i paprykowym (te dwa ostatnie na bazie z gęstego jogurtu) do tego dwa rodzaje pieczywa tureckiego, podobnego do naszych podpłomyków. Na popitkęt tym razem piwo Efes,
          Był jeszcze "rozchodniaczek" : piramida składająca się z pięciu kondygnacji kielichów napełnionych rozmaitymi napojami, Na kielich nałożony był talerzyk z kawałkami owoców, na środku stał kielich z kolejnym napojem, na nim znów talerzyk z owocami.... i tak pięć razy smile
          ... więcej zmieścić nam się nie udało. smile
          • jacek1f oo, afto ine oreo! 22.05.11, 19:50
    • bebiak Re: Pozdrowienia od Amigo :-) 25.05.11, 18:56
      Wczorajszego popołudnia Amigo napisał tak:

Dotarliśmy do Iassos i byliśmy już na wędrówce. Bardzo pozytywne zaskoczenie. Aż dziw, że tego tak dużo i tak ciekawe. Wioska i porcik malutkie ale sympatyczne.

---------
      Ode mnie dla zainteresowanych link do Iassos:
      en.wikipedia.org/wiki/Iasos
    • amigo50 Re: Pozdrowienia od Amigo :-) 09.06.11, 21:25
      bebiak napisała:

> Wrzucam dla poczytania - nie wiem jak Wy ale ja się lubię edukować jak ktoś z n
      > as donosiwink
      > .. bo potem .. wiecie: zagadka jakaś na PZF albocowink

...a kto w tym roku układa pytania PZF? No kto?
      • amigo50 ...a teraz już pozdrowienia z kraju :-) 09.06.11, 21:46
        Wróciłem.
        Skończyła się piękna przygoda,
        więcej trwać przecież nie mogła...

Oj mogła, mogła smile
        Przynajmniej tak długo aż wszystkie wysłane kartki dojdą smile
        Wysyłałem kartki w trzech rzutach: nr 1, nr 2 i nr 3.
        Z rzutu nr 3 mam potwierdzenie, że doszły wszystkie
        Z rzutu nr 2 mam potwierdzenie dotarcia niektórych kartek.
        Z rzutu nr 1 nie mam żadnego potwierdzenia a nawet wiem, że niektóre na pewno nie doszły.

A jak to krótko podsumować?
        Jestem pod wrażeniem tureckich marin - greckie daleko z tyłu - ale to temat na inne forum, bo mnie tu zbanują wink
        Pozostałości po starożytnych Hellenach zachowane często lepiej niż w samej Grecji.
        Jestem pod wrażeniem Iassos, Efez - taki jak się spodziewałem, Priena - lekki zawód, Didima - myślałem, że coś więcej oprócz świątyni (no tak, jest! Wyrocznia wink)
        Egeo nie zawodzi: Błękit na tradycyjnie wysokim poziomie, wiatr w przedziale od 0 B do 4 B, burze mijały nas bokiem, woda w zatokach dość ciepła - kąpiołki: radocha.
        A szczegóły?
        Oj, redagowanie trochę potrwa, bo wrażeń moc. A poza tym: gdzie to umieścić? wink
        • bebiak Re: ...a teraz już pozdrowienia z kraju :-) 09.06.11, 21:55
          amigo50 napisał:

> Wróciłem.
          > Skończyła się piękna przygoda,
          > więcej trwać przecież nie mogła...

Hasta manana..... smile)))

> Przynajmniej tak długo aż wszystkie wysłane kartki dojdą smile

Nooo, ja za swoją podziękowałam w wątku kartkowych z tym, że za kartki z obcych państw dziękuję niejako przy okazji, coby mnie admin nie wywalił za brak związku z Grecją wink

> A poza tym: gdzie to umieścić? wink

Ba! Na Facebooku ... weweossmile)))))))))))

... ja już się martwiłam boś tak zamilkł jakoś, ale dobrze, że dobrzesmile
          • amigo50 Re: ...a teraz już pozdrowienia z kraju :-) 09.06.11, 22:04
            bebiak napisała:

> Nooo, ja za swoją podziękowałam w wątku kartkowych

...ależ wiem! czytałem! ale te kartki to nie tylko do Ciebie wysyłałem wink

z tym, że za kartki z obcych
            > państw dziękuję niejako przy okazji, coby mnie admin nie wywalił za brak zwią
            > zku z Grecją wink

Jaki brak związku?!
            Toż ja po Starożytnej Grecji pływałem!
            Brak związku z Grecją?! - Toż to tak jakby lwowiakowi z urodzenia powiedzieć, że się w ZSRR urodził!
            • barbelek Re: ...a teraz już pozdrowienia z kraju :-) 10.06.11, 08:54
              Spoko- nikt wątku ani wątkowiczów nie wywalismile Jeden z adminów to wprawdzie zwykły żandarm, ale historii troszkę liznął i wie, że Mr.Captain po terenach starożytnej Grecji się obracał. Wątek więc jak najbardziej na miejscusmile
              • bebiak Re: ...a teraz już pozdrowienia z kraju :-) 10.06.11, 09:28
                barbelek napisał:

> Spoko- nikt wątku ani wątkowiczów nie wywalismile Jeden z adminów to wprawdzie zwy
                > kły żandarm, ale historii troszkę liznął i wie, że Mr.Captain po terenach staro
                > żytnej Grecji się obracał. Wątek więc jak najbardziej na miejscusmile

A nie nie: mnie chodziło o coś innego przecież: o podziękowania same suche bez nawiązań za pocztówkę z Turcji, o! Tam musiałam nawiązać a tu?
                A niech allah chroni tego kto wyrzuciłby pozdrowienia/doniesienia/relację kogoś z nas, dostarczone choćby z Tasmanii czy innej Nowej Gwinei!!!!

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka