losninos 04.10.24, 11:16 Ktoś bardzo mi bliski chciałby poczytać Wasze komentarze na temat imion. Seweryn będzie miał brata. Rodzice nie są przekonani, rozważane są: Mieszko Sambor Leonard Makary Krzysztof Sergiusz Dziewczynka miała być Anastazją. Podrzucicie jeszcze jakieś inspiracje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
losninos Re: Brat Seweryna 04.10.24, 11:17 Ja zaproponowałam Leopolda, ale rodzicom nie odpowiada zdrobnienie Poldek. Odpowiedz Link Zgłoś
jiigsaw Re: Brat Seweryna 04.10.24, 12:27 Na myśl przyszedł mi Ernest. Z podanych pasuje Leonard. Mieszko brzmi bardzo miękko przy Sewerynie, a Sambor trochę się z nim zlewa. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Brat Seweryna 04.10.24, 14:07 Z podanych tylko Makary. Może Maurycy, Anatol, Wiktor, Artur, Ernest, Edward, Ludwik, Jeremi, Zachary Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Brat Seweryna 04.10.24, 17:30 Odrzuciłabym Krzysztofa - pomijając wujkowatość, w zestawie z Sewerynem zbyt natrętnie przywodzi na myśl Czerwone Gitary. Nad inspiracjami pomyślę. Odpowiedz Link Zgłoś
kaga9 Re: Brat Seweryna 05.10.24, 15:01 Też miałam skojarzenie z CzG 😉 Ale już przy Sewerynie i Bernardzie tego skojarzenia nie ma, a brzmią dobrze, uważam. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Brat Seweryna 04.10.24, 19:40 Krzysztofa odrzucilabym, bo jest ogromnie popularny w populacji, sprawdze pozniej i dopisze. Brzmieniowo mozna go pdmienic z Krzesimirem. Leonarda lubie, ale jezeli rodzice zdrabniaja, to bedzie jednym z wielu Leosiow. Pozostale imiona bardzo lubie. Makary pieknie komponuje sie z Sewerynem, ale obecnie jest wielu ukrainskich Makarow i trzeba to brac pod uwage Mieszka uwielbiam, wiadomo, ale jakos nie pasuje mi do Seweryna Sambor i Sergiusz pasuja fajnie pomimo tej samej pierwszej litery Narazie tyle i pomysle nad propozycjami Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Brat Seweryna 04.10.24, 22:53 Wszystkie propozycje rodziców są bardzo fajne. Oczywiście imiona rodzeństwa nie muszą idealnie współgrać, ale... Najpierw odrzuciłabym Mieszka - jest "staropolski", lepiej brzmiałby jako brat Ziemowita, Gniewosza albo Bożydara. Sambor dla mnie "z zupełnie innej bajki" - może dlatego, że jedyny Sambor jakiego znam jest półarabem i jakoś Sambor kojarzy mi się z jego egzotyczną urodą. Leonard - jest ryzyko, że będzie zdrabniany do szalenie popularnego obecnie Leona. Makary - może to drobiazg, ale mi się zbyt "zgrywa" MakaRY i SeweRYn. To niejako wspólne "ry" w końcówce sprawia, że się robi w moich uszach "rymowanka, coś jak Paweł i Gaweł, albo Hania i Mania. No, jednak nie. Krzysztof - jedynym "minusem" jest dużo większa popularność w populacji, choć w ostatnich latach mam wrażenie, że małych Krzyśków nie ma zupełnie, więc równolatka - imiennika małe szanse by spotkał. Dla mnie Sergiusz jest bezdyskusyjnie poza konkurencją, bo to jedno z moich ulubionych imion męskich... Także moim zdaniem do Seweryna najlepiej by pasowali Krzysztof lub Sergiusz. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Brat Seweryna 05.10.24, 07:38 Skoro Sulimira sprawdziła i Krzysztof nadal jest często nadawany a fakt że ja nie spotykam to zbieg okoliczności to Krzysztofa bym odrzuciła. I w ten sposób "jak dla mnie" z propozycji zostaje Sergiusz. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Brat Seweryna 05.10.24, 07:42 Wpisujac na listy imiona to odnosze wrazenie, ze jest jakas moda na Krzysztofa, w mojej rodzinie w ubieglym roku dolaczyl rowniez drugi. Troche mi szkoda, bo mialam sympatie do tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Brat Seweryna 05.10.24, 07:48 Też żałuję popularności, ale serio - nie pamiętam, kiedy spotkałam małego Krzysia (poza "Kubusiem Puchatkiem", którego uwielbia zaprzyjaźniony maluch (Leon) i którego w związku z tym czytam raz, dwa razy w tygodniu - wyłącznie w tłumaczeniu Ireny Tuwim, żadnych Fredziów!). Ale u mnie w tym przypadku popularność nie wpływa na sympatię. Natomiast jednak do rzadko nadawanego Seweryna - niezbyt. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Brat Seweryna 05.10.24, 18:55 Ja mam dwoch kuzynow o tym imieniu wiec slysze to imie czesto. Ja corce czytalam wiersze Tuwima, zeby mowila po polsku Ja niestety tak mam, ze wszystko mi sie po jakims czasie nudzi. Nawet sporty w jakie gralam lub ogladalam. Zylam koszykowka przez 7 lat, znudzila mi sie to siatkowka, znudzila mi sie to tenis i squash itd. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Brat Seweryna 04.10.24, 23:23 Krzysztof jest drugim co do popularnosci w Polsce imieniem meskim i caly czas czesto nadawanym wiec zrezygnowalabym z niego. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Brat Seweryna 04.10.24, 23:32 Propozycje: Apolinary, Ambrozy, Tytus, Ursyn, Cyprian, Barnim, Lucjan, Odolan, Dalwin, Agaton, Filemon, Damazy Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Brat Seweryna 05.10.24, 02:27 Seweryn i Makary( Makar). Pasuje jeszcze Sambor. Inne: Seweryn i Ksawery ( może być wersja bez Y ) Seweryn i Nestor Seweryn i Ryszard Seweryn i Serafin Seweryn i Józef Seweryn i Henryk Seweryn i Sven Seweryn i Oskar Seweryn i Kasjan Seweryn i Krystian Seweryn i Sebastian Seweryn i Norbert Seweryn i Wiktor Seweryn i Firmin Seweryn i Waldemar Seweryn i Werter Seweryn i Maverick Seweryn i Szymon Seweryn i Bernard Seweryn i Frisk Seweryn i Briok Seweryn i Walery Seweryn i Ruben Seweryn i Rainer Seweryn i Skamir Seweryn i Samuel Seweryn i Bastian Seweryn i Adrian Seweryn i Andrzej Seweryn i Dorian Seweryn i Dariusz Seweryn i Mariusz Seweryn i Hubert Seweryn i Stefan Seweryn i Nikifor Seweryn i Witalis Seweryn i Robert Seweryn i Miron Seweryn i Maurycy Seweryn i Maksymilian Seweryn i Lotar Seweryn i Kornel Seweryn i Kasper Seweryn i Kastor Seweryn i Karol Seweryn i Jerzy Seweryn i Kazimierz Seweryn i Arkadiusz Seweryn i Jeremi Seweryn i Joachim Seweryn i Igor Seweryn i Ireneusz Seweryn i Hieronim Seweryn i Herman/ German Seweryn i Hektor Seweryn i Gustaw Seweryn i Gracjan Seweryn i Gniewomir Seweryn i Gabriel Seweryn i Gabor Seweryn i Florian Seweryn i Gwidon Seweryn i Fabian Seweryn i Feliks Seweryn i Fryderyk Seweryn i Cyprian Seweryn i Roderyk Seweryn i Cedryk Seweryn i Ewaryst Seweryn i Ewald Seweryn i Edward Seweryn i Edgar Seweryn i Edwin Seweryn i Emilian Seweryn i Emanuel Seweryn i Ernest Seweryn i Eliasz Seweryn i Dalwin Seweryn i Derwan Seweryn i Damir Seweryn i Damian Seweryn i Dezydery Seweryn i Cezary Seweryn i Cyryl Seweryn i Bromir/ Bronimira Seweryn i Borys Seweryn i Ariel Seweryn i Barnaba Seweryn i Barnim Seweryn i Bazyl/i Seweryn i Marcel/i Seweryn i Kosma Seweryn i Beniamin Seweryn i Armin Seweryn i Armand Seweryn i Alfred Seweryn i Aleksander Seweryn i Ambroży Seweryn i Astor Seweryn i Arsen/ Arseniusz Seweryn i Artur Seweryn i Aurelian Seweryn i Dagobert Seweryn i Lambert Seweryn i Damazy Seweryn i Stanisław Seweryn i Anastazy Seweryn i Stelian Seweryn i Kryspin Seweryn i Kaspian Seweryn i Tytus Seweryn i Dionizy Seweryn i Zenon Seweryn i Dominik Seweryn i Edmund Seweryn i Albert Seweryn och Erwin Seweryn i Izydor Seweryn i Jaromir Seweryn i Sulimir Seweryn i Sławomir Seweryn i Roman Seweryn i Sylwester Seweryn i Teodor Seweryn i Syriusz Seweryn i Sebion Seweryn i Tolbir Seweryn i Tyberiusz Seweryn i Witold Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Brat Seweryna 05.10.24, 03:01 Bronimir*, nie Bronimira Seweryn i Zorian Seweryn i Zawisza Seweryn i Zachary Seweryn i Walenty Seweryn i Wincent/ Y Seweryn i Rafał Seweryn i Remigiusz Seweryn i Radosław Seweryn i Piotr Seweryn i Paweł Seweryn i Orion Seweryn i Odolan Seweryn i Olaf Seweryn i Oliwer/ Oliwier Seweryn i Oktawian Seweryn i Olgierd Seweryn i Orest Seweryn o Marek Seweryn i Marian Seweryn i Lucjan Seweryn i Dawid Seweryn i Lew Seweryn i Lesław Seweryn i Ludwik Seweryn i Konrad Seweryn o Kordian Seweryn i Kevin Seweryn i Kilian Seweryn i Klemens Seweryn i Krzesimir Seweryn i Denis Seweryn i Eryk Seweryn i Emil Seweryn i Iwo Seweryn i Jazon Seweryn i Jordan Seweryn i Roch Seweryn i Laurenty Seweryn i Artemiusz/ Artem Seweryn i Salwator Seweryn i Szabor Seweryn i Szczepan Seweryn i Szczęsny Seweryn i Sylwin Seweryn i Sylwerian/ Sylwety Seweryn i Sylwin Seweryn i Stomir Seweryn i Siemir Seweryn i Seren Seweryn i Sator Seweryn i Saturnin Seweryn i Dalwin Seweryn i Sebald Seweryn i Walerian Seweryn i Walery Seweryn i Wilhelm Seweryn i Wielislaw Seweryn i Wigbert Seweryn i Wiktorian Seweryn i Walwan Seweryn i Werner Seweryn i Wielebor Seweryn i Wielimir Seweryn o Nadar Seweryn i Namir Seweryn i Norman Seweryn i Nostrian Seweryn i Nemezy Seweryn i Nicefor Seweryn i Anzelm Seweryn i Nicetas Seweryn i Narcyz Seweryn i Roger Seweryn o Gerard Seweryn i Roland Seweryn i Rozmaryn Seweryn o Romaryk Odpowiedz Link Zgłoś
losninos Re: Brat Seweryna 05.10.24, 09:06 Teraz na topie również Melchior i Jordan, oprócz tych wymienionych w poście. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Brat Seweryna 05.10.24, 11:58 Jordana też wymieniłam. Melchiora zapomniałam ale też pasuje do Seweryna. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Brat Seweryna 05.10.24, 18:59 Ja nie jestem fanka tych imion chociaz Jordan brzmi ladnie. Przyznam, ze Melchior i Seweryn nie pasuja mi do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Brat Seweryna 11.10.24, 17:54 losninos napisała: > Teraz na topie również Melchior Czemu Melchior jest na topie? Coś mnie chyba ominęło Niezależnie od przyczyny - bardzo popieram. Czy zdradziłabyś choćby na priv nazwisko? Łatwiej byłoby coś zaproponować. Co do propozycji rodziców, odrzuciłabym Krzysztofa z uwagi na zbytni rozziew popularności obu imion braci. Nie przepadam także za Leonardem, który - jakkolwiek to stare imię - kilkadziesiąt lat temu, kiedy był częściej spotykany, uchodził za lekko pretensjonalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
kaga9 Re: Brat Seweryna 11.10.24, 20:39 Na topie u przyszłych rodziców chyba 😉 Tak to zinterpretowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Brat Seweryna 05.10.24, 21:12 Znam rodzeństwo gdzie jest Seweryn i Sergiusz. Moim zdaniem oba imiona do siebie pasują pod warunkiem, że Sergiusz pasuje do nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Brat Seweryna 10.10.24, 10:55 Niezły rozstrzał Mi do Seweryna najlepiej pasuje Leonard. Odpowiedz Link Zgłoś