lemonstrawberry 17.02.25, 12:35 Hej, szukamy imienia dla drugiej corki, kolezanka poleciła mi to forum wiec zapytam. Pierwsza to Liliana (Lila). Chcieliśmy drugie imię tez „kwiatowe” wiec naszym pierwszym wyborem jest Róża i Rozalia. Jak odbieracie te imiona i które bardziej pasuje do Liliany? Drugim pomysłem była Laura ale jest nieziemsko popularna. Wiem, ze Lila tez ale mam wrażenie ze wokół same Laury. A Weronika? Co myślicie? Jakieś propozycje, pomysły? Mile widziane. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paula.anna Re: Dziewczynka 17.02.25, 15:45 Z podanych lubię Rozalię. Imo wadą Róży jest to, że to jednocześnie rzeczownik pospolity, a tego nie lubię. Do Liliany pasuje mi Kalina, której nawiasem mówiąc nie lubię. I Jaśmina- jw. A może Flora? Dalia? Malwina? Odpowiedz Link Zgłoś
lemonstrawberry Re: Dziewczynka 24.02.25, 18:30 Dzięki za odpowiedz. Kalinę mamy w bliskiej rodzinie,Jasmine w trochę dalszej ale tez, do tego Jasmina mnie się nie podoba. Malwina również. Podoba mi się za to Dalia! Zupełnie nie przyszło mi do imię do głowy! Na pewno do rozważenia.😊 Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Dziewczynka 17.02.25, 17:37 Kalina (w przeciwieństwie do przedmówczyni bardzo lubię to imię), Malina, Florentyna? Albo nawet Narcyza. Odpowiedz Link Zgłoś
lemonstrawberry Re: Dziewczynka 24.02.25, 18:30 Niestety żadne z nich nie wchodzi w grę ale dzięki za propozycje Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Dziewczynka 17.02.25, 18:50 Cześć, Róża i Rozalia pasują mi po równo do Liliany Inne propozycje: Kalina, Adela, Adrianna, Cecylia, Diana, Flora, Florencja, Florentyna, Gaja. Weronika kojarzy mi się za bardzo z dzisiejszymi 20-, 30-latkami. Odpowiedz Link Zgłoś
lemonstrawberry Re: Dziewczynka 24.02.25, 18:33 To prawda - Weroniki są w pokoleniu 20-i 30- latek ale jakoś wybitnie nam to nie przeszkadza chociaż mój mąż nie jest jakimś super fanem tego imienia. Co do pozostałych propozycji to może jeszcze Adela 🤔 ładne imię. Cecylia tez w sumie mi się podoba i tez o tym imieniu nie pomyślałam.Dodaje do listy! Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Dziewczynka 24.02.25, 21:53 Zarówno Cecylia, jak i Adela jest piękna (wolę Adelę), ale Cecylia do Liliany według mnie zbyt oryginalna. Adela jest też lepsza o tyle, że ma zdrobnienia analogiczne pod względem mocy, pieszczotliwości itd. Lila - Ada. Lilianka - Adelka. Lilcia - Adelcia. Zadna z córek nie czułaby, że jest traktowana z większym dystansem albo przeciwnie, pieszczotliwiej (a więc i dziecinniej). Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Dziewczynka 25.02.25, 09:11 Mi akurat Cecylia źle się kojarzy, ale napisałam ją tutaj, bo pasuje mi do tego zestawu imion Za to Adela to jedno z moich ulubionych imion, bardzo chętnie mogłabym tak swoje dziecko nazwać. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Dziewczynka 17.02.25, 23:36 Pierwszym skojarzeniem jest: Liliana zdrabniana do Lila i Malwina zdrabniana do Malwa. Malwinę zresztą bardzo lubię! Inne "roślinne" imiona, z wyłączeniem Róży, za którą nie przepadam: Rozalia (można zdrabniać do Róży), Hiacynta (bardzo lubię, być może dlatego, że uwielbiam hiacynty), Hortensja, Jaśmina, ewentualnie mniej kwiatowo, ale nadal "roślinnie" Kalina lub Jagoda. Odpowiedz Link Zgłoś
lemonstrawberry Re: Dziewczynka 24.02.25, 18:35 Jagoda nam się nie podoba, Hiacynta to już zbyt oryginalnie jak dla nas 🫢 Mwina tez do końca nie przekonuje ale dzięki zapropozycje 🤗 Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Dziewczynka 18.02.25, 06:21 Gdybyś chciała nieco bardziej zaszaleć to jest jeszcze Kamelia. Brzmi jak miks Kamili i Amelii, więc myślę, że można się z nią oswoić. Zwłaszcza, że w rejestrze PESEL figuruje aktualnie 276 Kamelii, więc nie jest to aż tak niszowy pomysł jak mogłoby się wydawać. Odpowiedz Link Zgłoś
lemonstrawberry Re: Dziewczynka 24.02.25, 18:36 Ładne brzmienie ale czy nie za oryginalnie przy Lilianie 🫣 jakie zdrobnienie Melka? Kama? Pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Dziewczynka 18.02.25, 18:56 Hej Liliana i Malina Liliana i Kamelia Liliana i Malwina/ Malwa Liliana i Kalina Liliana i Fabiola Liliana i Viola / Violetta Liliana i Jolenta/ Jolanta Liliana i Jaśmina Liliana i Ismena Liliana i Tilia Liliana i Dalia Liliana i Kalia Liliana i Alina Liliana i Różana Liliana i Rozeta Liliana i Rosa ( jak polska rosa) Liliana i Rozalia Liliana i Azalia Liliana i Laurencja Liliana i Maciejka Liliana i Gardenia Liliana i Hiacynta Liliana i Hortensja Liliana i Jagoda Liliana i Wanilia Liliana i Floriana/ Flora Liliana i Petunia/ Petula Liliana i Strelicja Liliana i Nasturcja Liliana i Gladiola Liliana i Pomona Liliana i Tilia Liliana i Balladyna Liliana i Wiosna Liliana i Wiwiana Liliana i Luna Liliana i Lawenda Liliana i Lawinia Liliana i Melania Liliana i Damroka Liliana i Miliana/ Milana/ Mila/ Milena Liliana i Konwalia Liliana i Aniela Liliana i Nila Liliana i Ilona Liliana i Lana Liliana i Alana Liliana i Linda Liliana i Linnea Liliana i Dalila Liliana i Kiliana Liliana i Karmela Liliana i Aurelia/ Aurora/ Aura/ Aurea Liliana i Ariela Liliana i Irelia/ Irelina Liliana i Silwana Liliana i Galla Liliana i Gemma Liliana i Liana Liliana i Lea Liliana i Leonilla/ Leonia Liliana i Anabelle Liliana i Izabella Liliana i Rozalia Liliana i Weronika Liliana i Viorika Liliana i Akacja Liliana i Graciella Liliana i Roksana Liliana i Koralia/ Koralina Liliana i Maura Liliana i Bazylia/ Bazylissa Liliana i Chryzanta Liliana i Kornelia Liliana i Adalia Liliana i Magnolia Liliana i Narcyza Liliana i Oliwia/ Oliwetta Liliana i Morelia Liliana i Margerita/ Małgorzata Liliana i Ruta Liliana i Jeżyna Liliana i Artemizja Liliana i Majola Odpowiedz Link Zgłoś
lemonstrawberry Re: Dziewczynka 24.02.25, 18:38 Oh wiele imion! Muszę przestudiować 🤓dzięki za wysiłek w stworzeniu takiej listy. Wiele zbyt odważnych jak dla nas ale kilka na pewno wybierzemy do rozważenia. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Dziewczynka 18.02.25, 20:39 > Jak odbieracie te imiona i które bardziej pasuje do Liliany? Oba na plus, oba pasują. Laura - rzeczywiście zbyt popularna i jakoś średnio z Lilianą. Rozalia i Róża lepsze. Weronika - bardzo ją lubię, ale już przebrzmiała. Odpowiedz Link Zgłoś
lemonstrawberry Re: Dziewczynka 24.02.25, 18:39 Dzięki. Róża i Rozalia na razie na szczycie naszego rankingu ale nie wykluczamy zmiany, jeszcze nie mamy faworyta na 100%.Nieznacznie wyżej jest Rozalia. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Dziewczynka 18.02.25, 21:48 Inne imiona: Słownik przekręcił, miało być oczywiście Anabella* nie Anabelle. Melissa Semiliana Celina Śnieżna, Śnieżana, Śnieżka Berenika Marcela, Marcelina Mariola Cecylia Poliana / Pollyanna Arcelia Emiliana Lara, Larysa/ Larissa Klara, Klarysa Dziewanna Rozalinda, Rozalina Rumiana Kornelia Natalia, Natalina Idalia Tatiana Iryda, Iris Begonia Joanna Petunia Sylwia Orchidea Szałwia Mięta Mariana Lipa Stokrotka Dandelia Daniela Amalia Amapola Lira Selena Florencja Niebianna Melodia Włoska Linnea Mannea Adalia Liwiana Gracja/na Ożanna Jeżyna Wiśnia Olcha Ariana Jesienia Elwira Eliza Damiana Marzanna Kalia Awelina Nelia Anella Ananja Moana Vaiana Eliana Dajana Fabiana Mariella Sienna I Róża i Rozalia pasują do Liliany ale bardziej Rozalia. Zamiast Laury można dać Laurencję lub Maurę. A Wiridianę, Berenikę, Werenę, Wiorikę, Wiolę lub Weronę, Wiwianę, Bibiannę zamiast Weroniki. Te propozycje są szerokie ale można znaleźć sporo imion. W niektórych urzędach można zarejestrować nietypowe imiona z natury, muszą tylko w niej występować. Moje typy poza wymienionymi w porównaniu to : Liliana i Melisa/Melissa Liliana i Magnolia Liliana i Azalia Liliana i Wiola/ Viola Liliana i Kamelia Liliana i Wiwiana Liliana i Lawinia Liliana i Konwalia Liliana i Fabiola Liliana i Laurencja Liliana i Lukrecja Liliana i Letycja Liliana i Tulia Liliana i Waleria Liliana i Emmelina Liliana i Mirella Liliana i Ariella Liliana i Maura Liliana i Aniela Liliana i Daniela Liliana i Malina Liliana i Adrianna Liliana i Adelina Liliana i Marcela/ Marcelina Liliana i Diana Liliana i Nina/ Ninella Liliana i Fiona Liliana i Klelia Liliana i Laila Liliana i Wiridiana Liliana i Liwiana Liliana i Noemi/ Naomi Liliana i Neonilla Liliana i Leonilla Liliana i Julian(n)a Liliana i Maksymiliana Liliana i Telimena Liliana i Natania/ Nataniela Liliana i Inanna Odpowiedz Link Zgłoś
lemonstrawberry Re: Dziewczynka 24.02.25, 18:41 Zapisuje Idalie i Kamelie. Dzięki za propozycje! Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Dziewczynka 08.03.25, 20:17 Podoba mi się zarówno Rozalia, jak i Róża. Nieco bardziej ta pierwsza, choć jest teraz mocno na czasie. Z Lilianą tworzą dość przewidywalny zestaw, ale czemu nie. Weronika trochę 'nieświeża', nigdy nie byłam jej fanką. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dziewczynka 08.03.25, 23:56 Bardzo pasuje MSZ Rozalia, też Cecylia. Popieram również Idalię i nie Adelę, a Adelajdę, czyli pierwotną długą wersję imienia. Ewentualnie jeszcze inną "długą" wersję Adeli, czyli Adalwinę. Może jeszcze Celestyna? Wanda? Apolonia (zdrobnienie to Pola)? Odpowiedz Link Zgłoś
vanilde Re: Dziewczynka 18.03.25, 11:56 Uważam, że wymieniona przez Ciebie Weronika dobrze pasuje do Liliany, zarówno brzmieniem, długością, jak i poziomem popularności. Laura i Róża też mi się podobają, choć w Laurze przeszkadzałaby mi jej popularność. Róża jest świetna, to moje ulubione z kwiatowych imion - jest krótka, konkretna, i brzmi dobrze w pełnej formie dla dorosłej kobiety. Rozalia mi się nie podoba, jest zbyt delikatna w brzmieniu. Ani zdrobnienie, ani pełna forma mi nie pasują. Widzę, że padła już propozycja Idalii, i popieram też ten pomysł. Bardzo pasuje do Liliany - Lila i Ida, piękny zestaw. Moje propozycje, niekoniecznie kwiatowe: Liliana i Alicja Liliana i Aniela Liliana i Helena Liliana i Idalia Liliana i Kornelia (Lila i Nela) Liliana i Natalia Liliana i Róża Liliana i Weronika Odpowiedz Link Zgłoś