Dodaj do ulubionych

test PAPP-A

30.08.04, 14:49
tak mnie kłuło i kłuło że w końcu wylądowałam na USG i mam małego kierowce w
brzuchu. Noga na gaziewink, ręce na kierownicywinknawet podobno płeć było widać
(w 12 tygodniu!!) ale pani doktor nie chciała mi powiedzieć, bo za wcześniesmile
Wszystko ok, nerki ok, badanie moczu ok. Nie wiadomo skąd kłucia.

Mam zrobić test PAPP-A, czy któraś może miała robiony. Jeżeli tak to gdzie i
jak to wygląda? Nie chce robić amnopunkcji, zresztą moja ginka się ze mną
zgadza, mam wykonać test.
Obserwuj wątek
    • kura17 Re: test PAPP-A 30.08.04, 14:58
      czy to jest ten test robiony z krwi na wady wrodzone (zespol downa i jeszcze
      jeden?)? ja jestem w niemczech, wiec poprawnych nazw polskich raczej nie znam...
      jesli to ten test, to mialam go robionego i moge Ci troche napisac.
      • malomi Re: test PAPP-A 30.08.04, 15:25
        chyba tak, tak przynajmniej przypuszczam, jakbyś mogła kilka słów mi napisać na
        ten temat
        • kura17 Re: test PAPP-A 30.08.04, 15:51
          Agape ponizej napisala Ci "teorie", teraz ja praktyke wink
          mi lekarz powiedzial, ze to wazne badanie i warto go zrobic, zwlaszcza, ze
          jestem po 30-tce... ale *nie* jest to badanie zbyt pewne, tzn jesli rezult
          bedzie, ze masz podwyzszone prawdopodobienstwo jakiejs choroby genetycznej u
          plodu, to nie musi to byc prawda (ale moze, oczywiscie). jesli chcesz, to moge w
          domu poszukac w ksiazce szczegolow (o tej dokladnosci itp), teraz nie pamietam.
          tylko napisz, czy chcesz, dobrze?
          powinno sie (wg mojego gina) zrobic tego samego dnia przeziernosc karczku i
          badanie krwi. o przeziernosci byl juz moj watek "mierzenie karczku", tam sa
          detale. norma to (w roznych krajach rozna) do 2.5-3 mm. u mnie mierzylismy dosc
          dlugo (ponad pol godziny... usg brzuszne), bo maluszek byl bardzo aktywny i
          podskakiwal ciagle, lekarz az sie spocil wink
          pobrali mi tez krew i wyniki mialam za 2 dni. moje wyniki (niemcy) lekarz podal
          w ten sposob: najpier powiedzial mi, jakie jest prawdopodobienstwo konkretnej
          choroby genetycznej ze wzgledu na moj wiek - zespol downa 1/460 i ta druga (nie
          pamietam nazwy, pewnie to, co napisala Agape) - 1/890. to *sam* wiek. potem
          podal mi prawdopodobienstwa, ktore wyszly z testu krwi. i sa 10 razy mniejsze,
          niz te statystyczne pokazywane przez wiek smile czyli wynik b. dobry, mamy ok 0.3
          promila szansy na ktoras z tych chorob smile

te badania w niemczech nie sa pokrywane przez ubezpieczenie (zaloze sie, ze w
          polsce tez nie...), ale gin mi je doradzal. ja sie wahalam, z zalozenia nie
          chcialam ich robic, bo 1) malo wiarygodne, 2) nic by to nie zmienilo, nawej
          jesli wynik zly; ale w koncu mnie przekonal, bo mozna sie uspokoic, gdy wynik
          ok, lub przygotowac, gdy wynik gorszy...

jak chcesz jeszcze o cos pytac - pisz smile
    • agape76 Re: test PAPP-A 30.08.04, 15:31
      Witaj. Własnie na ostatniej wizycie wzielam ulotke z kliniki do ktorej chodze o
      diagnostyce prenatalnej. U mnie jeszcze za wcześnie, ale jeśli do tego czasu
      będzie ok to na pewno go zrobie.
      test PAPP-A - (test pierwszego trymestru) - w skrócie: wykonuje sie go miedzy
      10 a 13 tygodniem ciązy. Polega na pobraniu małej ilości krwi matki, w której
      oznacza się białko ciażowe A (PAPP-A) i wolną podjednostkę beta gonadotropiny
      kosmówkowej (f beta - HCG) oraz oznaczeniu parametrów ultrasonograficznych
      płodu (przeziernosci karkowej). Służy jako badanie przesiewowe w kierunku
      zespołu Downa, Edwardsa i zespołu Patau u płodu.
      Pozdrawiam Agnieszka.
    • malomi Re: test PAPP-A 30.08.04, 15:57
      dzięki dziewczyny, wyjaśniłyście mi wiele. Idę 7 września do Novum na USg i
      test. Strasznie to drogie, ale co się nie robi na dzidzismile
      Jeszcze raz bardzo dziękuję za info.
      • kura17 Re: test PAPP-A 30.08.04, 16:03
        Malomi, a ile masz lat? czy jesli wynik bylby "zly", to mialoby to w jakis
        sposob decydowac o Twojej ciazy?
        jesli to rzeczywiscie takie drogie, to ja bym sie powstrzymala (moze). ja
        wiedzialam, ze jesli wynik mi wyjdzie zly, a lekarz nie NAKAZE, to nie bede
        robila dalszych testow (amniopunkcji itp). zrobila w sumie "dla swietego
        spokoju" i to bardziej lekarza, niz naszego. no i moglam sobie na to pozwolic,
        co nie jest bez znaczenia.
        • malomi Re: test PAPP-A 30.08.04, 16:23
          mam 25 lat, ale mój pierwszy dzidziuś miał wytrzewienie brzuszka i serduszka i
          stąd powinnam być pod opieką zakładu genetyki, stąd ten test, bo amniopunkcji
          nie chce robić.
          USG+test to 650 zł. mnie na to stać, ale tak pomyślałam o dziewczynach, które
          by chciały ale dla nich jest za drogo.
          Jeżeli wynik byłby "zły" to....nie wiem, ale chyba nic dalej bym nie robiła.
          Już raz przeszłam piekło, teraz zdałabym się na los.
          Dzięki Kurko za zainteresowaniesmile
          • kura17 Re: test PAPP-A 30.08.04, 16:41
            no tak, masz powody, aby test zrobic, biedaczku sad
            ja tez niby mam, ze wzgledu na wiek, ale zdecydowalismy z mezem, ze co bedzie,
            to bedzie smile cieszymy sie, ze test wyszedl dobrze, ale gdyby wyszedl zle -
            modlilibysmy sie o zdrowie dziecka, i czekali.
            popatrze jeszcze do swojej ksiazki o tych testach, moze cos pomylilam, nazw jest
            duzo, a ja nie jestem w polsce i na ogol lekarz mowi mi o testach opisowo, a nie
            nazwami.
            3maj sie, mam nadzieje, ze wszystko bedzie dobrze smile
            oczywiscie badanie nie boli wink
            • malomi do kura17 30.08.04, 17:09
              a jeżeli można zapytać to gdzie w tych Niemczech mieszkasz?Pytam się bo często
              jestem u znajomych w okolicach Frankfurtu i jakiś mam taki sentyment do Niemiec.
              jeżeli zbyt osobiste pytanie, to przepraszam i wycofuje.
              • kura17 do Malomi :) 30.08.04, 17:18
                zadne osobiste smile mieszkam w hamburgu, czyli dosc daleko (cale niemcy...) od
                frankfurtu
                we frankfurcie bylam tylko na lotnisku, kilka razy gdy musialam sie przesiasc w
                swoich podrozach samolotowych (z hamburga malo co lata...). bede tez w
                pazdzierniku (ten sam powod), wlasnie dzwonilam do swojego gina, aby zapytac,
                czy latanie jest bezpieczne (twierdzi, ze jest smile
                • malomi Re: do Malomi :) 30.08.04, 17:24
                  to już drugi trymestr, więc latanie nie powinno być groźne.
                  ja to się tak boje latać, że zbyt dużą dawkę nerwów zaserwowałabym dzidzismile
                  • kura17 Re: do Malomi :) 30.08.04, 17:35
                    ja sie nie boje, lubie patrzec na swiat z gory. poza tym samolotem duzo
                    szybciej, musze sie dostac do padwy, do wloch, a pociagiem straasznie dlugo...
      • k1w0 Re: test PAPP-A 30.08.04, 16:21
        Test PAPP-A ma ok.92% wiarygodności co jest wynikiem bardzo dobrym jesli chodzi
        o testy przesiewowe (w odróznieniu od testu potrójnego, któryma tylko ok. 60%).
        Nie musisz robić pomiaru NT (przezierność karkowa) koniecznie w tym samym dziu
        w którym pobieraja Ci krew do badania. A i jeszcze jedno nie musisz robić tego
        testu w Warszawie. Ja robiłam test PAPP-A w Łodzi (wysyłkowo) mimo, że mieszkam
        w Krakowie. Łódź jak wiadomo jest "polskim centrum badań prenatalnych" i skupia
        najlepszych fachowców w tej dziedzinie. Jak będziesz chciała to podam ci
        namiar. I jeszcze jedna ważna sprawa : musisz zwrócić uwagę na leki jakie
        bierzesz gdyż niektóre z nich ( zwłaszcza te podtrzymujące ciążę) mogą
        zafałszować wyniki krwi.

Pozdrawiam Ania
        • kura17 Re: test PAPP-A 30.08.04, 16:23
          k1w0 napisała:

> Test PAPP-A ma ok.92% wiarygodności co jest wynikiem bardzo dobrym jesli
          > chodzi o testy przesiewowe (w odróznieniu od testu potrójnego, któryma tylko
          > ok. 60%).

ten test, o ktorym moja ksiazka mowil "malo wiarygodny" to chyba byl test
          potrojny! wiec moze naopowiadalam Malomi bzdur! sprawdze w ksiazce i napisze smile
          tak to jest, jak sie podaje niesprawdzone wiadomosci... wink
        • malomi Re: test PAPP-A 30.08.04, 16:27
          Dzięki wielkie, nie biorę nic oprócz nospy i materny.
          Już się zapisałam na wszystko razem w jednym dniu, bo już najwyższy czassmile
    • kura17 Re: test PAPP-A 31.08.04, 10:11
      Malomi, sprawdzilam o tych testach... to co czytalam w ksiazce (o males
      skutecznosci) to rzeczywiscie bylo o tescie potrojnym (jak wspomniala Agape).
      ksiazka nic nie wspominala o tescie papp-a sad ale uwazam (z opisu), ze ten
      wlasnie test mialam robiony! sorry za zamieszanie...
      ... zycze powodzenia i daj znac o (dobrych! smile wynikach smile
      • alicja11 Re: test PAPP-A 01.09.04, 11:13
        Kuro, ja tak trochę obok tematu wink Pozdrów ode mnie Hamburg smile Bardzo lubię to
        miasto i kiedyś dość często tam jeździłam (mój brat tam mieszkał ).
    • makowka Re: test PAPP-A 02.09.04, 11:10
      A ja wracam do wątku testu PAPP-A, sama robiłam ten test. Jego wynikiem jest
      wartość prawdopodobieństwa, że dziecko ma wadę genetyczną, bada trzy choroby:
      zespół Downa, zespół Turnera i jeszcze jeden, ale nie pamietam jaki. Najlepiej
      robić go w 13 tygodniu ciąży. Ja ten test robiłam we Wrocławiu, USG zrobił mi
      lekarz prowadzący, wydał kartę z opisem wszystkich parametrów, zwłaszcza
      przezierności karkowej. Następnego dnia w laboratorium pobrali mi krew, całe
      badanie kosztowało mnie 40 zł wizyta u lekarza i 82 zł badanie laboratoryjne ze
      statystyką (badanie robiłam w laboratorium DIAGNOSTYKA, ma swoje oddziały na
      terenie całej Polski). Aha, no i ten test jest bardzo wiarygodny 90-96%.
      Pozdrawiam
      • iwka901 Re: test PAPP-A 02.09.04, 17:57
        No właśnie dziewczyny, nie przepłacajcie za test Pappa, ja zapłaciłam tak jak
        Makówka -128 zł łącznie z wizytą u gina, który zmierzył też przezierność
        karkową. Również test robiłam w Diagnostyce.
        Wiem, że w różnych klinikach wołają 400-600 zł. Sama bym tyle zapłaciła, ale
        dowiedziałam się w porę od życzliwych forumowiczek , że można o wiele, wiele
        taniej!
    • aniao3 Re: test PAPP-A 02.09.04, 23:10
      Kochana Malomi smile
      no musialam ci napisac bo ja Test Pappa przerabialam w poprzedniej ciazy
      (wyszedl rewelacyjnie). Wszytko o tym tescie + co on wykazuje znajdziesz na
      stronie
      www.genetyka.hg.pl
      w miare prosto i przystepnie napisane. Z tego co wiem, to z Warszawy wszystkie
      testy sa wysylane do Lodzi tam robione. U mojego lekarza wraz z wizyta i USG
      kosztowalo to 400 zl. Jakbys potrzebowala namiarow to kontakt do dr Dariusza
      Gozdzia wpisalam na biala liste ginow - W-wa.
      Trzymam kciuki za maluszka
      anka
      • j0204 Re: test PAPP-A-do Malomi 03.09.04, 08:50
        Kochana Malomi,
        ta data(dzień wykonania testu) to szczególny dla mnie dzień, Ty wiesz....
        Więc nie pozostaje mi nic innego napisać, jak tylko, że będzie dobrze - gorąco
        w to wierzę i razem z Sylwunią trzymamy kciuki za kierowcę i Jego wspaniałą
        Mamuśkę!!!!!
        • malomi Re: test PAPP-A-do Malomi 03.09.04, 09:33
          Joluś, wiem, pamiętam i wierze z całego serca w to, że wiadomości będą dobresmile
          Aniu, dzięki z info, wiem, że niezależnie jak byśmy sprawdzały nasze Maleństwa
          to i tak życie może nas zaskoczyć, dlatego nie nastawiam się na nic, żyję dniem
          dzisiejszym i poprotu wierze w lepsze jutrosmile
          Już pójdę do tego Novum, chociaż drogie cholerycznie, ale chce już być po.
          • aniao3 Re: test PAPP-A-do Malomi 03.09.04, 15:07
            Kochana!
            spokoju w sercu, milosci wokol i pieknej,
            duzej, rozowej zabki za kilka miesiecy smile))
            bede bardzo myslec w tym dniu o TOBIE i Maluszku
            Anka
      • magia Re: test PAPP-A 03.09.04, 21:07
        aniao3 napisała:

Z tego co wiem, to z Warszawy wszystkie
        > testy sa wysylane do Lodzi tam robione.

Nie masz racji. Test Pappa robiony w nOvum jest wysylany do Niemiec do
        Oberhausen do kliniki Institut fur Klinische Genetik und Zyrtologie Nordrheim.
        Na wynika czeka sie ok. 2 tygodni.
        Badaja ryzyko wystapienia zespolu Downa, Trisomii 13+18 i Triplodii.

m.
    • malomi wyniki 16.09.04, 14:05
      orginał wyników dopiero w przyszłym tygodniu, ale dzwoniłam już do Novum,
      dostali faxem i wyniki są dobre. Oczywiście to o niczym tak do końca nie
      świadczy. Ale wiem teraz na pewno że nie będę robiła amnipunkcji.
      • bei a jak płeć było widac..... 16.09.04, 14:19
        tzn, że chłopczyksmile...bo mężczyznę to można szybciej zidentyfikować!smilesmile...a
        dziewczynki to b. późno....
        ciesze sie, ze wyniki są dobre! SUPER!
      • agape76 Re: wyniki 16.09.04, 14:25
        ja też sie cieszę, super!! Sama właśnie sie zastanawiam PAPPA czy zintegrowany.
        Pozdrawiam. Agnieszka.
      • anuteczek Re: wyniki 16.09.04, 14:33
        No to uff,
        Cieszę się ogromnie
        a.
      • sunrise3 Re: wyniki 16.09.04, 16:47
        Witaj Gosiu,
        super, super, super :0)
        Bardzo sie ciesze (bardzo Ci dopinguje - jesli tak to wypada ujac, no i
        oczywiscie innym kolezankom z forum rowniez), dlatego zagladam na to forum,
        mimo ze ja jeszcze nie odwazylam sie na druga probe.

Pozdrowionka serdeczne
        Asia
        • malomi do sunrise 16.09.04, 17:25
          Asiu, napisz mi co u Ciebie, bo co u mnie to już wieszsmile))
          Szkoda żeby się urwał kontakt.
          • sunrise3 Re: do sunrise 17.09.04, 10:28
            Hej Gosia,
            skrobne z domku z priva. W robolu zablokowali logowanie na prywatna poczte :0(
            Jak chce cosik napisac musze jechac do mamy bo tam stoi podlaczony komputerek a
            u nas w mieszkanku nie ma jeszcze telefonu stacjonarnego, czyli zero mozliwosci
            podlaczenia do internetu przez modem ....
            Jutro napisze.
            Pozdrowienia dla Ciebie i Maluszka :0)

Asia
            • sunrise3 Wyzej mialo byc - do Malomi :0) 17.09.04, 10:36
              ale sie mi zapomnialo zmienic :0)
    • zielona24 Re: test PAPP-A 07.10.04, 21:09
      Witam!
      Odebralam dzis wynuiki testu Papp-a i okazalo sie ze jestem w grupie podwyzszonego ryzyka- przerazilam sie,panikuje, nie weim co robic!
      Dodoatkowo zazywam ciagle duphaston 2 razy dziennie od poczatu ciazy i dostaje zastrzyki hormonu ACTH bo jest on wciaz niski - ponizej 5.Powiedzcie co mam robic?
      Test mialam wykonany w 8 tygodniu co mi sie nie zgadza z tym ze powinien byc od 10-14. NT nie dalo sie jeszcze zrobic bo jestem w 8 tyg i 5 dniu.Co ja mam myslec na tem temat? Mam byc u lekarza z 2 tyg pewnie na usg i NT.Mam zrobic badanie w 20 tyg ( test pappa).Czy u ktorajs z Was wyszlo podwyzszone ryzyko a okazalo sie ze dzidzia jest zdrwoa- ja oszaleje.Mam 24 lata i w rodzinie nie bylo takich schorzen.Czekam na posty.Pomocy!!!
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka