nokturnus 11.05.25, 01:27 Dzień dobry forumowicze, szukałem wzdłuż i wszerz czy nie ma takiego wątku, ale nie napotkałem się na niego. Co sądzicie o Odolanie? Czy w ferworze Mieszków i Gniewków stanie się popularnym? Jak zdrabniać owe imię - Odo/Otto(?), Odek? Ja nie jestem za tym ale wiem jak to jest skoro ludzie skracają Polę lub Rocha, dlatego wolę spytać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sulimira Re: Odolan 11.05.25, 04:56 Jedno z moich ulubionych imion. Wedlug mnie nie ma szans na popularnosc. Zdrobnienia jak wymieniles powyzej i dodam, ze ja zdrabnialabym pewnie do Dolka Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Odolan 11.05.25, 07:48 Bardzo mi się podoba, chociaż trochę kojarzy mi się z ortolanem. Mogłabym nadać na drugie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
antonelli Re: Odolan 12.05.25, 09:32 Brzmieniowo kojarzy mi się dołem albo z nazwą ulicy w Warszawie. Do tego brak zdrobnień. Nie dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Odolan 18.05.25, 16:33 Bardziej lubię inne staropolskie imiona. Nie bardzo lubię formy na -an, poza tym Odolan kojarzy mi się z dolą, która najczęściej łączy się z przymiotnikami nacechowanymi pejoratywnie. Zdrabniać pewnie można do Oda czy Odka. Raczej nie ma szans na popularność, chyba że pojawi się jakaś nośna postać popkulturowa. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Odolan 19.05.25, 10:18 Bardzo ciekawe, faktycznie przyjemne i warte spopularyzowania. Odpowiedz Link Zgłoś