linisko99 05.05.26, 09:10 W domu mamy już Kornelie która miała być Marceliną (typ męża) teraz znów jest za tym imieniem z kolei mi podoba się Łucja. Na liście jest jeszcze Liliana i Julia ale są zbyt popularne oraz Bianka, Adela i Melisa ale mąż mówi tylko o Mecelinie ewentualnie Michalina, co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
losninos Re: Łucja czy Marcelina 05.05.26, 11:09 Łucja podoba mi się bardziej, a jeszcze lepiej Lucja. Marcelina i Michalina nie są złe. Lilek i Julii nie lubię. Bianka, Adela super. Melisa trochę zbyt zielarsko dla mnie brzmi. Podsumowując: Łucja/Lucja Adela Bianka Michalina/Marcelina Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Łucja czy Marcelina 05.05.26, 11:35 Łucja jest przecudowna i z tych wszystkich wybrałabym ją. (W ogóle jest w mojej topce). Z tych dwóch męża wybrałabym Marcelinę, bardziej pasuje do Kornelii. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Łucja czy Marcelina 05.05.26, 12:11 Ranking popularnosci imion: 6- Julia 15- Liliana 16- Michalina 18- Marcelina 20- Lucja 29- Blanka Osobiscie nie lubie popularnych imion wiec te odpadaja. Wole Lucje w stosunku do Marceliny. A znacznie bardziej podoba mi sie Marcjanna. Lubie Adele szczegolnie jej oryginalna forme czyli Adelajde. Najbardziej podoba mi sie Melisa. Bardzo lubie to imie. Mam szczegolna sympatie do niej po tym jak wyczytalam gdzies, ze imie to bylo juz znane na Krecie w okresie minojskim. Imie ma wiec kilka tysiecy lat. Podoba mi sie rowniez znaczenie "pszczolka" Melisa Adela Lucja Liliana Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Łucja czy Marcelina 05.05.26, 14:03 Marcelina podoba mi się dużo bardziej od Michaliny. Inna opcja (moim zdaniem ładniejsza) - Marcjanna. Adela to ładne imię. Inne opcje - Adelina, Adelajda. Bianka nie bardzo mi się podoba, już wolę Blankę. Melisa budzi we mnie złe skojarzenia (koleżanka z liceum, która publicznie oznajmiła nauczycielom, że nie zamierza się niczego uczyć, bo zostanie sławną aktorką ) no i może kojarzyć się z herbatką na uspokojenie. Z wymienionych imion wybrałabym chyba Adelę. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Łucja czy Marcelina 05.05.26, 14:41 Łucja u mnie wygrywa ze względu na wygodę codziennego używania w pełnej formie 🙂 i brak oczywistych zdrobnień. Pasuje mi także znaczenie Łucji. Marcelina też jest ok, choć to dość długie imię. Pasuje imo do Kornelii. Znam siostry Kornelię i Michalinę, więc ten " zestaw" wydaje mi się dość oczywisty. Pozostałe propozycje z listy zupełnie nie w moim stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
antonelli Re: Łucja czy Marcelina 05.05.26, 15:17 Łucja - ładna i można używać na co dzień w pełnej formie. Michalina - uwielbiam to imię, wprawdzie zdrobnienia Misia czy Michasia są dobre dla małej dziewczynki, ale nastolatka może być po prostu Michaliną i też będzie ok. Marcelina - też bardzo ładne i w pełnej formie i daje dużo możliwości zdrobnień, u mnie na trzecim miejscu. Adela - jakaś mdła mi się wydaje przy Kornelii, ale plus za zdrobnienie Ada. Liliana, Julia, Bianka, Melisa - zupełnie nie w moim guście. Odpowiedz Link Zgłoś
kaga9 Re: Łucja czy Marcelina 06.05.26, 00:18 Zdecydowanie wolę Łucję, choć nie rwałabym szat z powodu Marceliny. Jest OK, jego urodę w moich oczach zabija popularność. Michalina i Melisa również dla mnie w porządku. Liliana, Julia, Bianka i Adela na nie. Odpowiedz Link Zgłoś