miaumia 19.06.26, 19:29 Wiem, że imię nie jest spotykane, a jego międzynarodowa forma jest zbyt powszechna, choć dla mnie i tak piękna. Czy ktoś poznał kiedyś Mikołaje, Mikołajki? Urzekła mnie na tyle, żeby móc nadać dziecku w takim właśnie zapisie - 'Mikołajka'. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czerwcowy_wieniec_laurowy Re: Mikołaja/Mikołajka 20.06.26, 13:37 Spotkałam jedynie 2 Nikole i jednego Mikołaja, jednak żadnej Mikołai. Pewnie wielu osobom będzie się kojarzyła jako męski Mikołaj, ale np. zdrobnienia Mikołajka, czy Mika są nawet całkiem fajne Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Mikołaja/Mikołajka 20.06.26, 19:02 Wolę formę Mikołajka. Analogicznie, jest też samodzielna Nawojka. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwcowy_wieniec_laurowy Re: Mikołaja/Mikołajka 20.06.26, 21:38 Wiem, że są samodzielne formy i cieszę się, że Mikołajka Ci się podoba 😅. Sama jednak zazwyczaj niezbyt lubię, gdy imiona żeńskie kończą się na -ka, ponieważ brzmią dla mnie jak zdrobnienia, nawet jeśli są to pełne formy np. AgnieszKA, BlanKA, NawojKA. To samo tyczy się przyrostków -ek w imionach męskich, jak np. LeszEK, MarEK, JacEK itp. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Mikołaja/Mikołajka 21.06.26, 09:11 Rozumiem, to rzeczywiście brzmi zdrobnieniowo ale mam dwa imiona, które właśnie kończą się na -ka. Poza tym, jeszcze sporo imion może przyjść na myśl. Byłam zwyczajnie ciekawa, czy są nadania tego imienia jako Mikołajki. Mikołaja natomiast brzmi już odmęsko. Nicole uwielbiam ale jest kilka dekad po szczycie w Europie, a w Polsce mocno spopularyzowana jako Nikola m.in, rzadsze są formy Nika, Nikolina, Nikoletta oraz Nike. Wiem, że na forum jest to pogardzane czy kontrowersyjne imię ale dla mnie to wybór poza modą, tak samo przyjemny teraz, także z uwagi na znaczenie zwycięstwa i melodię per se Odpowiedz Link Zgłoś
czerwcowy_wieniec_laurowy Re: Mikołaja/Mikołajka 24.06.26, 15:15 To było tylko moje odczucie, to że imię brzmi jak zdrobnienie, nie musi pozbawiać go uroku Co do nadań, to w PESEL na 2026 nie ma tam zarejestrowanej ani Mikołai, ani Mikołajki, więc w Polsce może być 0 lub 1. W sumie jestem ciekawa, czy Mikołajka przeszłaby w USC, ale zapewne tak I bardzo dobrze, że masz własne zdanie 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Mikołaja/Mikołajka 25.06.26, 14:42 Dzięki za odpowiedź ) Mam i rozumiem też odczucia innych Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Mikołaja/Mikołajka 24.06.26, 11:49 Mikołaja mi się nie podoba. Może to dlatego, że przez dodanie "a" na końcu powstaje łajająca Miko Ale Mikołajka i Mika są super jako zdrobnienia. Szkoda, że ta pełna forma jest taka niezbyt fajnie brzmiąca. Niestety muszę przyznać, że pomimo mojej antypatii do Nikoli brzmi ona o wiele lepiej od Mikołai. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Mikołaja/Mikołajka 25.06.26, 14:55 No niezbyt fajnie, gdyby to była Mikołaja, mam takie same skojarzenia z łajaniem xd Gdybym miała nadać, to tylko Mikołajkę i raczej jako drugie imię. Nikola rzeczywiście jest o wiele zgrabniejsza i podoba mi się, że zaczyna się na N. Tutaj zgadzam się z Tobą odnośnie wybrzmienia. Rozumiem Twoją antypatię przez to, że wprowadzono to imię jako masowe, generyczne, serialowe, dzikozachodnie, całkiem niezgodne zapisem i akcentem z naszymi zasadami. Moja sympatia do tego czy innych imion nie kieruje się boomem na imię, tylko jest przemyślana znaczeniowo czy wywołana melodią Poza tym Nicole z różnych źródeł od dawna jest niemodna w nadaniach za granicą, pojawiają się tylko pierwsze próby powrotu. W Polsce wciąż chętnie wybierana, prawdopodobnie po 40 latach od startu, a około 30 -20 umasowienia. Odpowiedz Link Zgłoś