Dodaj do ulubionych

Ciężarówki z trójmiasta co u was?

03.01.05, 16:57
hej tu Agata!!!

Napiszcie dziewczyny co nowego u was. Jak tam wasze małe robaczki w
brzuszkach? Ja mam termin na 27 marca ale co wizyta to sie przybliza. Gdzie
rodzicie, co robicie trójmiasto odezwij się tak nas mało na tym forum!!!!
pozdrawiam agata i mała ala w brzuszkusmile
Obserwuj wątek
    • olanowak24 Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 03.01.05, 18:01
      Witam smile, co prawda jestem z wejherowa, ale...smiletermin na 14 luty, ale chyba
      bedzie szybciej, tak mowi lekarz, zobaczymy, w sumie to oby, bo juz mi bardzo
      cieżko, Synek zdrowy, duzy i wesoły -2600g, mama jeszcze większa, porodu boje
      sie niemiłosiernie, pokoik dla malutkiego gotowy, lada moment egzaminy na
      uczelni - ostatni rok (zaocznie w szczecinie) wiec nie wiem jak dam rade i
      pewnie nie dojade na 4lutego ale nie ja pierwsza i nie ostatnia studiująca
      mama, a do tego moja suczka lata po całym domu z urojoną ciążą - kosmos , istne
      szaleństwo, ale jest wesoło, w nocy spac nie moge, i sapie wchodzac po
      schodach, a łazienke mamy na dole wiec to cała wyprawa, no i oddechu złapac nie
      moge, wiec sobie wieczorami popłacze czasmi jak to mi zlesmiledobra uciekam, bo
      brakuje mi jeszcze komody i jade do ikei, moze trafie na jakas promocje
      pozdrawiamy cieplutko Ola i Mikołaj 35tc smile
      • jch6 Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 03.01.05, 19:59
        Fajnie macie, że poród już tak niedługo. Ja mam termin na 16.06, więc całe
        wieki przede mną. Będę rodzić w Redłowie. Trzymam za Was kciuki i życzę
        lekkiego porodu.
        • dziubaskowa do jch6 04.01.05, 11:20
          witam!!!
          Nie martw się tak tym czasem ani sie obejzysz minie ci strasznie szybciutko!!!
          Ja tez będe rodzić w Redłowie więc jak masz ochote to po wszystkim służę
          informacjami!!!
          pozdrawiam agata
          viagara@o2.pl
      • dziubaskowa do olanowak24 04.01.05, 11:19
        hej!!!
        To niezły galimatias masz w domkusmile
        Nie przejmuj się ja tez sapię strasznie i co chwila do siusiajkowa latam, moż
        się zemnie mieje, ale co tam trudno taka nasza dola.
        Ja tez jestem studentką, niestety mi zostało jeszcze półtora roku wiec jakos
        bedemusiała sobie poradzic, życze powodzenia na egazaminie
        agata i kuba z małą alą
    • lukolka Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 03.01.05, 20:09
      Cześć dziewczyny! Ja jestem z Trójmiasta, a dokładniej z Gdańskasmile). Termin mam
      na 30 marca i do niedawna wydawało mi się, że kupa czasu przede mną, ale
      ostatnio sobie uświadomiłam, że niewiele mi zostało na przygotowanie się do
      powitania dzidzi w domkusmile). Wyprawki jeszcze nie mam, ale dzisiaj zaczęłam
      kompletować i zamierzam to zrobić szybciutko, żeby nie zostawiać na ostatnie
      tygodnie łażenie po sklepach. Poza tym moja Majeczka czuje się bardzo dobrze, a
      mamusia zaczyna wyglądać jak wielorybwink) (kurczę, mam w czwartek wizytę u ginki
      i wtedy dowiem się ile po świętach przybyło... aż się boję tego momentuwink). Co
      do porodu, to jeszcze chyba do mnie nie dociera co to za wydarzenie w moim
      życiu się szykuje. Planowałam rodzić w wojewódzkim, ale różne opinie na ten
      temat słyszałam i jeszcze nie zdecydowałam się tak do końca gdzie przyjdzie na
      świat moje maleństwosmile).
      Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie, szczególnie te z Trójmiastasmile))
      Ola i Pszczółka Majasmile))
      • dziubaskowa do lukolka 04.01.05, 11:25
        hej!!!
        Aż miło czytać te nasze lisciki są takie wesołesmile
        Ja mamiałam terin na 27 marca ale wczoraj lekarz mi oznajmił ze bedzie to laska
        pryma prylisowasmilemoja mała ala w pryma aprylis się urodzi, nie mogę ze smiechusmile
        ja też zaczynam wyglądać ja wieloryb ( trafne okreslenie), ale taka nasza dola.
        Ja tez mieszkam w Gdańsku na zaspie a ty?
        pozdrawiam agata
        viagara@o2.pl jak byś miała ochote popisac?
        • jagodasoft2 Re: do lukolka 10.01.05, 23:17
          Ja tez jestem z Zaspy. Termin mam na 15 marca i bede rodzic na Zaspie bo o tym
          szpitalu slyszalam najepsze opinie. Pozdrawiam Asia i 31tc malenstwo
    • nordynka1 Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 04.01.05, 09:29
      ahoj tu Aga&Maleństwoz Gdańska
      mamy się dobrze, właśnie zaczynamy 32 tc, do rozwiązania niewiele czasu
      zostało, trzeba się organizować w mieszkanku. Powoli decydujemy się na szpital -
      celujemy w wojewódzki alternatywnie w kliniczną (jeśli nas odeślą z woj.).
      Byliśmy juz pooglądać oddział, jest fajnie, opinie koleżanek dobre o szpitalu i
      jest wanna..A jeśli miałoby faktycznie sie zdarzyć, że nas nie przyjmą to
      jedziemy na kliniczną - położna prowadząca szkołę rodzenia do której chodzimy
      tam pracuje i mam do niej spore zaufanie. Chodzimy do pracy i mam zamiar tak
      długo jak będę sie dobrze czuć, a na razie nie mam na co narzekać. Nawet
      wchodzenie na nasze 4 piętro mnie specjalnie nie męczy - przeciwnie, w sumie
      ciesze się, że choć na te minimum wysiłku codziennie muszę sie zdobyć. Dycha kg
      na plus, arbuzik pod swetrem a w arbuziku brzdąc który czasem wierci się
      niemiłosiernie - od pęcherza aż po żebra. No, za dwa meisiące się zacznie..
      pozdrawiam Was wszystkie
      A&Dzidzia
      • dziubaskowa Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 10.01.05, 09:09
        No ciężarówki z trójmiasta co z wami żadnych komentarzy napiszcie coś.
        Co u was dziewczyny?
        Jakie szkoły rodzenia polecacie chcę zacząć chodzić a nie wiem jaką wybrać,
        cholercia nie wiedziałam że to taki trudny wybór, co polecacie?
        Pozdrawiam
        Agata
        • lukolka Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 10.01.05, 10:49
          Wiesz co? Ja chyba zdecyduję się na tą szkołe rodzenia na Hallera... I
          obiecałam sobie, że w tym tygodniu skontaktuję się z nimi i dowiem się co i
          jak. Ma może któraś z Was namiary na położne wykładające w tej szkole?
          Pozdrawiam cieplutko!
          Ola i Pszczółka Maja smile
        • sylka75 Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 30.01.05, 18:57
          Jestem dopiero w 15tc, wiec jeszcze za wczesnie na szkole rodzenia, ale juz
          wiem gdzie pojde - jest szkola, do ktorej chodzilo wiele moich znajomych i
          wszystkie byly wniebowziete! urodzily cudowne, zdrowe dzieciaczki, sa swietnymi
          mamami, wiedza wszystko (a przynajmniej tak mi sie wydaje), rodzily naturalnie
          i twierdza, ze chyba by tego nie przezyly, gdyby nie ta wlasnie szkola
          rodzenia. Te szkole prowadzi dyplomowana polozna, Pani Maria Sokólska, kiedys
          wynajmowala pomieszczenie na zajecia na Lechii, a teraz podobno przy kosciele
          akademickim we Wrzeszczu. Zajecia sa dwa razy w tygodniu dla przyszlych mam (od
          6 miesiaca), a w soboty razem z tatusiami. Cwiczenia i wyklady, a nawet
          wycieczki po szpitalach. Ja w kazdym razie na pewno tam wlasnie sie wybiore.
    • dorothydorothy Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 10.01.05, 10:45
      Witam
      A my mamy 24 tygodnie. Dobrze, że to nie tylko ja poczułam,że mam coraz mniej
      czasu na przygotowania. Najgorzej, że nadal nie możemy się zdecydować na szptal
      i tym samym szkołę rodzenia. Zaspa czy Wojewódzki? jakie macie doświadczenia?
      Pozdrawiam gorąco i pogłaszczcie swoje brzuszki smile
      • lukolka Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 10.01.05, 10:54
        Dorothydorothy, u mnie jest tak: chyba wybiorę jednak szkołę rodzenia we
        Wrzeszczu na ul. Hallera. Prowadzą ją położne z Wojewódzkiego. Podobno jest
        bardzo fajnie i dużo rzeczy można się tam dowiedzieć (to jest zdanie koleżanki,
        która tam właśnie przygotowywała się do powitania swojego synkasmile). Co do
        porodu natomiast, to stwierdziłam, że jeśli dzidzia ułoży mi się prawidłowo,
        tzn. główką do dołu, to chyba jednak wybiorę szpital Wojewódzki. A w razie
        gdyby maleństwo chciało np. najpierw pupę nam pokazać, to od razu jadę na
        Zaspę. Stwierdziłam, że nie ma sensu narażać zdrowia córeczki, bo akurat w
        szpitalu promują naturalne metody porodu (a podobno nie jest najbezpieczniej
        jak dzidzia rodzi się naturalnie przy niedobrym ułożeniu, bo może dojść m.in.
        do niedotlenienia). Takie jest moje zdanie, które może mi się jeszcze odmieniwink
        Pozdrawiam cieplutko!!
        Ola i Pszczółka Maja (29tc)
        • dorothydorothy Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 11.01.05, 19:16
          Lukolka, chyba masz rację. Też slyszałam, że jak są komplikacje to lepiej na
          Zaspę. Ciagle się miotam. Chwilowo jesteśmy za Zaspą, ale zmienia nam się to co
          kilka godzin.
          Pozdrawiam
          Dorota
        • asbaj1 Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 28.01.05, 18:46
          Moja Mala byla ulozona posladkowo. Lekarze z Wojewodzkiego stwierdzili ze mimo
          to trzeba rodzic naturalnie. Troche sie tego balam wiec zdecydowalam sie rodzic
          na Zaspie i jak tylko sie zaczelo przyjechalam do szpitala i zrobili mi
          cesarke. Wszystko trwalo jakas godzine. Jestem bardzo zadowolona ze szpitala,
          Wam tez polecam. Zycze powodzenia smile
    • flara1 Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 10.01.05, 11:02
      Hej Wam, już myślałam że nikt z Trójmiasta nie odwiedza tego forum!! Termin
      porodu 28 marca i jestem zdecydowana na Wojewódzki. Od tygodnia chodzimy też z
      mężem do szkoły rodzenia na Hallera 17 "Dobry początek", jakby ktoś potrzebował
      namiary to proszę o kontakt, np na gg (5476267), narazie byliśmy na dwoch
      spotkaniach, ale juz jestem zadowolona, prowadzą położne z Wojewódzkiego. Ciąża
      (odpukać) przebiega bardzo dobrze, moja Malutka rośnie jak na drożdżach, w
      uboegłym tygodniu (27 i 5 dni) wazyła 1333 g i była dluga na 37 cmsmilesmile.
      Pozdr.
      Flara
      • olanowak24 Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 10.01.05, 12:41
        Witam, zaczęliśmy juz 36tc, brzuszek opadł dobry tydzien temu, bede rodziła w
        wejherowie, bardzo boje sie porodu, a z drugiej strony nie moge sie doczekac
        tego malutkiego szkrabika smile chodziłam do szkoły rodzenia w
        wejherowie=tragedia, no ale cóż, doczytałam dużo z poradników i dowiedziałam
        sie wiele z rozmów z koleżankami smileczytałam dzisiaj w gazecie o klinice
        Damiana, szkoda że nie wiedziałam o tym prędzej moze poszukałabym czegos
        takiego w trójmieśćie, o ile by mi funduszy starczyło, ale jest to fajna
        sprawa, przynajmniej dla tekiej panikary jak ja smile Pozdrawiamy cieplutko Ola i
        Mikołaj
    • emilap1 Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 10.01.05, 13:41
      Cześć.Miło że ktoś wkońcu założył forum dal mamusiek z trójmiasta.Szkoda jednak że tak póżno bo mójtermin juz jutro!!!!i nie wiem jak długo jeszcze będę w stanie tu zaglądać.A tak ogólnie to jestem z rumii i rodzić będę w wejherowie tam skończyłam też szkołę rodzenia także jak urodze to mogę pozniej przekazać opinie dla tych które będę też chciały tam rodzić.Podtrzymujcie nadal wasze pogaduszki bo to jest fajna spawa zawsze można się poradzić i dowiedzieć nowych rzeczy.
      pozdrawiam
      Emila i synuś
      • olanowak24 Re: Do Emilia 10.01.05, 14:07
        Emilio po pierwsze życzę Wam w miarę łatwego porodu i zdrowego Synusia, a jak
        już bedziecie po daj prosze znac jak było, bo ja sie panicznie bojęsmile kiedy
        konczyłas szkołe rodzenia??moze chodziłysmy razem, byłas zadowolona, bo ja nie
        bardzo pozdrawiamy cieplutko Ola i Mikołaj 36tcsmile
    • emilap1 Do Olanowak 10.01.05, 14:18
      Napewno napisze co i jak jak tylko bedzie to możliwe.Szkołe rodzenia kończyłam w listopadzie w pażdzierniku zaczynałam ale nie powiem że jestem zadowolona.Raczej wiekszość rzeczy już wiedziałam ale fajnie było raz w tyg spotkac sie z innymi ciezarówkamismile.Może faktycznie razem chodziłyśmy??Ale fajnie by było.Kurcze u mnie chyba sie coś zaczyna dziać byłam dziś u gin i miałam zrobiony masaż szyjki i mam coraz mocniejsze skurcze.I choc boli to ja się ciesze bo chcę już przytulić mojego kochanego synka no i mam dosyc bycia słonikiemsmile
      pozdrawiamy
      Emila i synuś(Dawidek)
      • olina77 Trójmiasto 10.01.05, 15:14
        Od 4 miesięcy szaleję na foru i faktycznie mało jest ciężarówek z okolicy.
        Cieszę się, że się w końcu odzywacie! Szkoda tylko, że większość z was zaraz
        odpadnie. Rodzące w Wejherowie - napiszcie koniecznie co i jak z porodem w tym
        szpitalu, bo też tam planuję kulminację(16 czerwiec).

Jestem z Redy, to moja pierwsza dzidzia (podobno chłopiec). Od początki jestem
        na zwolnieniu (choruję na zakrzepicę) i strasznie się nudzę. Jestem w 17 lub 18
        tc (różnie to wychodzi na usg).

Pierwsze 2 miesiące latałam na Zaspę do przychodni na Burzyńskiego, ale
        straszny tam galimatias z powodu macierzyńskiego mojej ginekolog i przeniosłam
        się do Gdyni do dr Maciejewskiego. Z Zaspy jest mój mąż i jakiś czas
        mieszkaliśmy u teściów - stąd gin z Zaspy. Z tego co tu czytałam jest parę
        Zaspianek, więc serdecznie je pozdrawiam. Całą resztę również!

Zapisaliśmy się już do prywatnej szkoły rodzenia "Bobas" w Gdyni. Zaczynamy 16
        lutego. Może z którąś z was się tam spotkam?

Mam nadzieję, że będziecie tu zaglądać i odzywać się. Jakoś tak w grupie
        raźniej smile
        • kiarka Re: Trójmiasto 23.02.05, 14:58
          czesc!ja tez chodze do dr Maciejewskiego,jestem bardzo zadowolona,a Ty?co z
          porodem?ja mam termin na koniec marca.
      • lukolka Re: Do Olanowak 10.01.05, 15:17
        Emila, życzę Wam szczęśliwego, szybciutkiego i jak najmniej bolesnego
        rozwiązania!!!!! Trzymaj się cieplutko i daj znać co i jak (jak już będzie po
        wszystkim i znajdziesz chwilkę czasu na forumsmile)).
        Pozdrawiam bardzo, bardzo cieplutko!!
    • emilap1 Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 10.01.05, 16:07
      dziękuję wszystkim za miłe słowa.Skurcze się nasilaja i mam nadzieje że dziś jeszcze bęedzie po wszystkim.Co do porodu w wejherowie to sama narazie wiem tyle że każdą rodzącą przyjmą,są porody rodzinne za opłatą 100zł a jeśli się kończyło w szpitalu szkołe rodzenia to 50zł.Jak lezałam w grudniu na patologii to stwierdziłam że są super położne bardzo miłe i pomocne.Ale lekarze nie wszyscy.Jest jeden bardzo niemiły i chamski ale nie będę nazwisk tu rzucać.Ordynator jest bardzo zyczliwy a jedzenie mhh?w miarę.Jak będę już po to napisze wiecej szczegułów acha i jeszcze wiem że odwiedziny są bez ograniczeń a mąż może zostać jak długo chce.
      A tak pozatym to na stronie www.rodzicpoludzku.pl znajdziecie dokładne opisy szpitali w całej polsce poszperajcie fajna strona
      Pozrawiam i ściskam trzymajcie kciuki
      Emila i synuś
      • dziubaskowa do emilap1 10.01.05, 17:56
        powodzenia, szybkiego i bezproblemowego porodu napisz do nas jak wrucisz ze szpitala
        pozdrawiam Agata
    • aaniagdynia Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 10.01.05, 18:27
      Witam
      Jestem z Gdyni, a termin porodu mam dopiero na 20-go czerwca,więc to początek
      18 tc.W domu mam już dwójke dzieciaczków (8 i 4 lata),więc na brak czasu nie
      nazekam.
      Pozdrawiam Wszystkie Mamusie i życze samych lekkich porodów.
    • ladylu Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 10.01.05, 18:37
      Witajcie Trójmiejskie Ciężaróweczki!
      jak miło poczytać o "swoich" smile))))))))))

Ja mam termin na 17 maja, w brzuszku buszującą Zuzankę, która ważyła w czwartek
      481 gram. Zuza jest juz z nami 23 tygodnie, i stwieradzmy, że ten czas bardzo
      szybko leci.
      Rodzić chcemy na Zaspie, ale do tamtejszej szkoły rodzenia jeszcze nie
      chodzimy. A czy może któraś z Was zna tą szkołę?

Wyprawką tylko interesujemy sie w necie, nic jeszcze nie mamy kupione, ani
      nawet mieszkanie nie jest gotowe... Mam nadzieję, ze zdążymy...
      Pozdrawiam Was bardzo ciepło, bo dziś w Gdańsku chwilami jest bardzo
      wiosennie...
      Lu i mała Zuzka
      • olina77 Do ladylu 10.01.05, 19:35
        Moja teściowa jest położną, mieszka na Zaspie i poleca tamtejszą szkołę
        rodzenia, którą prowadzi jakaś jej znajoma. Nie wiem czy prowadząca, czy szkoła
        nazywa się Grażyna. Jak jesteś zainteresowana daj znać - to zapytam teściowej.

Pozdrawiam wszystkie brzuszki!
        • ladylu Do Olina 77 11.01.05, 10:03
          Witaj!
          Bardzo proszę zapytaj Teściową o tą szkołę rodzenia. Czy ta szkoła to ta szkoła
          w szpitalu? (masło maślane)
          Dzięki!

A DZIŚ W GDAŃSKU WIOSNA!!!
          Pozdrawiamy więc cieplutko, cieplutklo!

Lu i mająca czkawkę Zuza
      • dziubaskowa do ladylu 11.01.05, 13:17
        witamy wsród swoich!!!
        ja własnie od przyszłego tygodnia zacznę chodzic do szkoły rodenia na Zaspie
        więc napewno cos napiszę jak tam jest!!!
        Pozdrawiam wszystkie brzuchatki
        Agata
        • magdyb Re: do ladylu 12.01.05, 12:32
          Witaj ladylu
          Ja też zaczynam szkołę rodzenia od przyszłego tygodnia na Zaspie,ja zaczynam 20
          na 16:00 a Ty?
          pozdrawiam,madzia 30tydz
          • ladylu Re: do magdyb 12.01.05, 14:32
            Witaj Madzia!
            Ja jeszcze nie wiem kiedy zaczynamy szkołę, ale pewnie za jakies 3 tygodnie
            (jestem w 23 tg, a szkoła na Zaspie jest od 26). Jeszcze nie mam nawet
            skierowania do szkoły... I nic nie wiem, kiedy są zajęcia, jak długo, co trzeba
            mieć ze sobą i czy mogę zabrać ze sobą Narzeczonego... Wiem że rosnę!
            Pozdrawiamy cieplutko!
            Lu i Zuzka
            • fasolka31 do magdyb i ladylu 12.01.05, 15:05
              Dziewczyny kochane, podajcie tel. do szkoły rodzenia na Zaspie w szpitalu.
              Mówicie że już od 26 tyg. sie chodzi...to ciekawe bo poprzednio jak chodziłam w
              Gdyni to dopiero od 30 tyg. można było.
              A trzeba miec skierowanie do szkoły (o braku przeciwskazań?)

Cieszę się również że potwierdzacie że nie trzeba mieć swojego gina z Zaspy aby
              być dobrze traktowanym. A położną to koniecznie sobie załatwię, ale to oźniej
              bo jeszcze czas.
              Pozd...F
              • ladylu Re: do fasolki 12.01.05, 15:15
                Fasolko Kochana,
                ja niestety nie mam nr do szkoły sad
                a skierowanie od lekarza (np. internisty) bierze się, żeby ta szkoła była za
                darmo. Nie wiem jak mi się uda przekonac ogólnego do tego skierowania, ale
                powalczę. Chodzę prywatnie do gina, więc od niego nie dostanę sad
                szkołę na Zaspie prowadzą położne ze szpitala, wiec liczę na to później może
                być mi raźniej widząc znajome osoby.
                Pozdrawiamy!
                Lu i Zuzia
                • fasolka31 Re: do ladylu 12.01.05, 17:29
                  Również i Tobie dziękuję za info. Telefon dała mi już Madzia.
                  To z tym skierowaniem może być problem....buuu...bo ja mam tez gina prywatnego.
                  W poprzedniej ciąży poszlam do gina w przychodni i dostałam, ale teraz nie wiem
                  czy mi się uda taki manewr, ale z drugiej strony jak nie spróbuję to się nie
                  przekonam..hihi....ryzyk fizyk. Obawiam się że ogólna lekarka mi takiego
                  skierowania nie da, bo im nie wolno. Ostanio jak chciała skierowanie na WR to
                  mi tez nie dała i pokazała mi wykaz otrzymany z NFZ, na co może wystawiac
                  skierowania...no i WR tam nie było...a szkoda, bo musiałam płacić za to badanie.

A orientujesz się może w jakich najczęsciej godzinach odbywają się te zajęcia?
                  Pozdr. F
              • magdyb do fasolki31 12.01.05, 16:22
                nr do szkoły rodzenia 7684446 na Zaspie przy szpitalu(od poniedziałku do piątku
                od 15:00 do 16:00) Ale można zapisywać się tylko osobiście!!! i zapisywać się
                trzeba 2 lub 3 tygodnie wcześniej bo są kolejki!!!
                pozdrawiam,madzia
                • fasolka31 Re: do fmagdyb 12.01.05, 17:23
                  Dziękuję za info. Czyli muszę tam specjalnie przyjechac o 15 aby się zapisać?
                  Szkoda, że nie można telefonicznie - zawsze to jedna droga mniej.
                  A trzeba mieć skierowanie od gina?
                  Czy ta szkoła jest płatna czy nie? (bo już zgłupiałam)
                  Czyli jeśli zajęcia odbywają sie od 26tc to powinnam w 23tc się zapisać, czy
                  tak?
                  Sorry za tyle pytań, ale musze się upewnić..hihi....czy wszystko dobrze
                  zrozumiałam i zapamiętałam smile)))))))))
                  F.
                  • magdyb Re: do fmagdyb 12.01.05, 19:05
                    Musisz tam sie pojawic osobiście (ze skierowaniem i kartą ciąży)od poniedzialku
                    do piatku miedzy 15:00 a 15:50 w tych godzinach zapisują.Zajęcia od 26tygodnia
                    (ale ja np.zaczynam od 31 tygodnia).Cały kurs trwa 20godzin,zajęcia odbywają
                    sie 3 razy w tygodniu (jeden dzień to wykłady a dwa dni to ćwiczenia).Trzeba
                    mieć skierowanie od lekarza (ja miałam od ginekologa) i szkoła jest
                    bezpłatna,jeśli chcesz chodzić z mężem to płaci się za niego symboliczne 50zł
                    za cały kurs lub za jednorazową wizytę męża 10zł.
                    pozdrawiam,madzia
                    ps ja zaczynam 20-tego stycznia
                • magdyb do fasolki31 12.01.05, 19:09
                  Musisz tam sie pojawic osobiście (ze skierowaniem i kartą ciąży)od poniedzialku
                  do piatku miedzy 15:00 a 15:50 w tych godzinach zapisują.Zajęcia od 26tygodnia
                  (ale ja np.zaczynam od 31 tygodnia).Cały kurs trwa 20godzin,zajęcia odbywają
                  sie 3 razy w tygodniu (jeden dzień to wykłady a dwa dni to ćwiczenia).Trzeba
                  mieć skierowanie od lekarza (ja miałam od ginekologa) i szkoła jest
                  bezpłatna,jeśli chcesz chodzić z mężem to płaci się za niego symboliczne 50zł
                  za cały kurs lub za jednorazową wizytę męża 10zł.
                  pozdrawiam,madzia
                  ps ja zaczynam 20-tego stycznia
                  • fasolka31 Re: do magdyb 13.01.05, 08:07
                    magdyb napisała:

> Musisz tam sie pojawic osobiście (ze skierowaniem i kartą ciąży)od
                    poniedzialku
                    >
                    > do piatku miedzy 15:00 a 15:50 w tych godzinach zapisują.Zajęcia od 26tygodnia
                    > (ale ja np.zaczynam od 31 tygodnia).Cały kurs trwa 20godzin,zajęcia odbywają
                    > sie 3 razy w tygodniu (jeden dzień to wykłady a dwa dni to ćwiczenia).Trzeba
                    > mieć skierowanie od lekarza (ja miałam od ginekologa) i szkoła jest
                    > bezpłatna,jeśli chcesz chodzić z mężem to płaci się za niego symboliczne 50zł
                    > za cały kurs lub za jednorazową wizytę męża 10zł.
                    > pozdrawiam,madzia
                    > ps ja zaczynam 20-tego stycznia

Dziękuję za info....bardzo przydatna.
                    Pozdr..F
    • aaniagdynia Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 10.01.05, 19:18
      Czy wiecie może jak jest w Redlowskim Szpitalu, interesuje mnie głownie czy za
      poród rodzinny i zzo pobierają jakies opłaty.Wczesniej rodzilam w Miejskim wiec
      nie wiem nic o Redlowie.Swoją drogą zaluje że nie ma porodówki w Miejskim.Bede
      wdzieczna za informacje.
      • olanowak24 Re:do aaniagdynia 10.01.05, 19:21
        Witaj, poszukaj starszych postów(z poczatku stycznia chyba) był jeden dłuuugi
        wątek na temat szpitala w Redłowie smile Pozdrawiam Ola i Mikołaj 36tcsmile
      • jagodasoft2 Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 10.01.05, 22:51
        Z tego co sie orietuje za porod rodzinny sie nie placi. Ja bede rodzic na
        Zaspie ale siostro rodzila w zeszlym roku w Redlowie i sobie chwalila. Nazekala
        tylko na mala ilosc wkladek dla mam i brak masci na brodawki. Jak by co to
        pytaj.
        • aaniagdynia Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 11.01.05, 10:54
          Bardzo dziękuje, jeszcze mam dużo czasu, ale sie denerwuje bardziej niz jak
          byłam pierwszy raz w ciąży.Ciesze się że wiele kobiet pozytywnie wypowiada się
          o szpitalu w Redłowie.Mam jeszcze pytanie: czy wiecie moze gdzie w Gdyni można
          zrobic USG nagrane na płyte lub kasete i ile to kosztuje?
          Pozdrawiam
          • jollyg Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 30.01.05, 20:36
            Dziewczyny co prawda ja juz rodzilam i to 10 miesiecy temu hihihi. Jestem z
            Gdanska i rodzilam w Pucku do wody. Bardzo polecam ten szpital smile Jak macie
            jakies pytania piszcie na jollyg@gazeta.pl albo gg:4977203

Pozdrawiam wraz z Haneczką!

Jolka
      • dziubaskowa do aaniagdynia 11.01.05, 13:20
        hej!!
        Wiem na temat Redłowa prawie wszystko bo tez chciałam tam rodzić ale juz
        zrezygnowałam z tego pomysłu.
        Po pierwsze kwalifikacja do porodu kosztuje 50 zł i mało kto to przechodzi,
        idzie sie tam z wynikami i ostatnim usg.
        Sam poród rodzinny kosztuje jeszcze 200 zł, koszulki daja do rodzenia swoje,
        ciuszki mozna miec dla dzidzi ale nie trzeba jak masz jakies pytania to wal jak
        w dym.
        Pozdrawiam Agata
        • jagodasoft2 Re: do aaniagdynia 11.01.05, 21:51
          Nie wiem jak to jest ale moja siostra rodzila w Redlowie w zeszlym roku i za
          porod rodzinny nic nie placila. Moze zalezy to od statusu majatkowego rodziny??
    • aga_78k Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 10.01.05, 19:32
      Czesc dziewczyny
      jestem z Gdyni, a w brzuszku od 29t mały rozrabiaka (narazie bez imienia).
      Fajnie że powstał wątek dla dziewczyn z Trójmiasta, naraszcie będzie można
      wymienić opinie. Ja chciałabym zapytać sie czy któraś z was uczęszczała do
      szkoły rodzenia w przychodni na legionów? Byłam tam dzisiaj dowiedzieć się co i
      jak i od nastepnego poniedziałku zaczynam.
      Rodzić zamierzam w Redłowie.

Pozdrawiam
      Aga
      • asiek31 Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 10.01.05, 19:49
        Witamy się z Wami, w brzuszku mieszka chłopczyksmile a ja mam na imię Asia,
        mieszkam w Rumi. Na dzień dzisiejszy chyba zdecydujemy się na poród w
        Wejherowie. Od 19 stycznia zaczynam szkołę rodzenia Bobas a o szkole rodzenia
        na Legionów słyszałam bardzo pozytywne opinie.
        Asia i Pływaczek
    • jagodasoft2 Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 10.01.05, 22:45
      Witam wszystkie mamusie. Ja mam termin na 15 marca, a wic jeszcze niecale 9
      tyg. Malenstwo rosnie jak na drozdzach, a ja razem z nim. Do 6 miesica jakos
      sie trzymalam, ale teraz wygladam jak maly slonik. Zdecydowalam ze z cala
      pewnoscia bede rodzic na Zaspie. Szkoly rodzenia polecam tym mamusia ktore nie
      maja kogos znajomego co ostatnio rodzil i moze wszystko opowiedziec. Po prostu
      dla mnie nic nowego tam nie powiedzieli.
      • dziubaskowa do jagodasofl2 11.01.05, 13:25
        witam!!!
        Mam prozbe napisz mi jak odbywają sie zajecia i gdzie to dokładnie jest ta
        szkoła rodzenia na zaspie bo ja tam dzwonie i dzwonie i nikt nie odbiera a juz
        powinnam zacząć chodzić? A i jescze mam pytanie czy ta szkoła jest darmowa czy
        cos cie płaciPozdrawiam agata
        • dorothydorothy Re: do jagodasofl2 11.01.05, 19:24
          Cześc
          Numer na Zaspę do szkoły rodzenia na terenie szpitala jest 768-44-46, ale
          informacji udzielają tylko od 15 do 16. Powodzenia Dorota
        • jagodasoft2 Re: do jagodasofl2 11.01.05, 21:53
          Nie wiem jak jest w szkole rodzenia w szpitalu, ale szkola jest tez przy
          szpitalu w tym samym budynku gdzie odbiera sie ksiazeczki RUM i jest bezplatna
          sponsorowana przez prezydenta Gdanska
    • zonka9 Witam !!! 10.01.05, 22:58
      Hej dziewczyny, my tez jestesmy z Gdanska, mamy juz 28 tc i mnie o 13 kg
      wieksza sad(, ale najwazniejsze, ze synus - Macius jest zdrowy...a troche
      przeszlismy (kordocenteza)Termin mamy na 30 marca i bedziemy na pewno rodzic na
      Zaspie, choc gin prowadzacy na Klinicznej...aaa i szkole rodzenia, zaczniemy za
      tydzien tez na Zaspie.
      Ogolnie czuje sie dobrze, ale coraz ciezej...a Macius fika w brzuszku w
      najlepsze.
      Co do wyprawki, to prawie mamy skompletowane, brakuje tylko lozeczka i
      poscieli, a to kupimy na poczatku lutego..wiec bedzie komplet.W domku juz tez
      widac, ze dzieciatko bedzie, bo pokoik przygotowujemy juz jakis czas, po
      malutku i jeszcze tez nie wszystko...hm...mam nadzieje, ze zdaze.
      Ale sie rozpisalamsmile)
      Pozdrawim Was , Emi i MAcius
      • lukolka Re: Witam !!! 11.01.05, 06:56
        Zonka, no to jak wszystko pójdzie z planem, to urodzimy tego samego
        dnia wink)))))))))))
        Pozdrawiam cieplutko!!
        Ola i Pszczółka Majasmile)
      • dziubaskowa do zonka9 11.01.05, 13:29
        witam!!!
        ja tez od będę rodzić na Zaspie 30 marca albo 1 kwietnia, a do szkoły tez się
        wybieram od przyszłego tygodnia, jak miło może się spotkamysmile
        Jak masz ochote pogadać i się poznać to napisz do mnie na meilla, lub gg 4007733
        ( viagara@o2-tu nie powinno tego być-. pl
        pozdrawiam
        Agata i mała Ala w brzuszku
    • jogaj Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 10.01.05, 23:08
      Tu Jola z Gdyni z prawie 2 letnim Szymonem i synkiem w brzuszku,termin na 18
      lutego,raczej zdecyduje sie na porod w Redlowie,tez zaluje,ze zamkneli
      porodowke w Miejskim.O Redlowie sa bardzo sprzeczne opinie,ale to bardzo blisko
      moich rodzicow,no i w Gdyni,co do Gdanska rozwazam jeszcze Kliniczna,ale sama
      nie wiem.
      Ja zaczelam przygotowania,wlasnie piore ubranka,bo to juz nie tak duzo czasu mi
      zostalo,musze poszukac jakies listy z wyprawka i zobaczyc czego mi brakuje.
      Pozdrawiam-Jola
    • kornelcia75 wita Was juz nie cięzarówka 10.01.05, 23:37
      Witajcie dziewczynki!tak sobie pomyslalm ze moze na cos sie Wam przydam.
      Urodziłam 23.09.2004 synka Maksa w szpitalu wojewódzkim.
      Moze macie jakies pytania odnosnie porodu,szpitala czy innych spraw.
      Byłysmy z dziewczynami na oczekiwaniu razem prawie całą ciaze,teraz spotykamy
      sie i mamy prywatne forum gdzie dzielimy sie radosciami i smutkami.
      Jak cos to zaglądac bede do Was a Wy pytajcie.
      Pozdrawiam i zycze zdrówka
      kornelcia z Gdańska
      • lukolka do Kornelcia75 11.01.05, 06:55
        Witaj Kornelciusmile))
        Ja mam pytanie: jakie wrażenia po porodzie w Wojewódzkim? Bo tam zamierzam
        rodzić...
        Pozdrawiam cieplutkosmile)
        Ola i Pszczółka Maja smile)
        • flara1 Re: do Kornelcia75 11.01.05, 07:27
          hej Kornelciu, ja też jestem już raczej zdecydowana na wojewódzki, ale chętnie
          usłyszę Twoją opinię, jeżeli wolisz to na gg 5476267. Lukolka, na kiedy masz
          termin, bo ja spodziewam się Maleństwa 28 marca.
          Pozdr.
          Flara 29tc
          • lukolka do Flara 11.01.05, 07:33
            Flara, a ja mam termin 2 dni później wink))))))))))) Także jak wszystko
            pójdzie "według planu", to może spotkamy się gdzieś w okolicach
            porodówki wink)))))
            Pozdrawiam cieplutko!
            Ola i Pszczółka Majasmile)
            • flara1 Re: do lukolka 11.01.05, 07:39
              z tymi terminami to nigdy nie wiadomosmilesmilesmile, ale fajnie byłoby się spotkaćsmilesmile
              Pozdrowienia ode mnie i mojej Córeczki, kt właśnie się obudziła i wypawia mi
              pod skórą dziwne rzeczy smilesmile
              Flara
    • emilap1 do asiek31 11.01.05, 08:44
      Miło usłyszeć że jest ktoś z rumii.Ja też mieszkam w rumii i zamierzam rodzic w wejherowie.No a tak ogólnie to mój termin dzisiaj wczoraj juz cos sie zaczynało ale pszeszłosad więc narazie jeszcze tu pobędę z wami i chętnie pogadam.
      Asiu a z jakiej dzielnicy rumii jesteś?Może się znamy z widzenia?Nawet nie wiesz jak sie cieszę.
      Pozdrawiam i ściskam
      Emila i synuś 40tc
      • asiek31 do: Emilki i Synusia w brzuszku 11.01.05, 12:03
        Witaj, nam też jest miło poznać koleżankę z Rumi - jesteśmy z Janowa. Nam
        zostało jeszcze trochę czasu do porodu - termin mam na 27.04. Będę za Ciebie
        trzymała kciuki na dniach. Może będziemy sie spotykały w parkusmile Mam nadzieję
        że napiszesz jak było w wejherowskim szpitalu. Ja niestety aktualnie muszę
        duuużo leżeć ale jeszcze tylko 3 m-ce i nasz chłopczyk będzie z nami. Możesz mi
        napisać na jaki wózek sie zdecydowałaś, aktualnie jestem na etapie wirtualnych
        wózków, niestety większości jeszcze na "żywo" nie oglądałam.
        Asia i Pływaczek
        • natkare Ciężarówki z Trójmiasta i okolic. 11.01.05, 12:17
          Witajciesmile
          Mieszkam w Gdyni, w marcu urodzie trzecie dziecko.
          Bardzo ubolewam nad tym ze zamkneli Szpital Miejskisad
          Teraz juz od jakiegos czasu interesuja mnie opinie o innych szpitalach.
          Podobnie jak dwa poprzednie porody i tym razem bedzie cesarka.
          Bardzo sie boje a to coraz blizej...termin mam na 26.03.2005.
          POZDRAWIAM
          Mama Maciusia 1999, Dominiki 2003 i Fasolki (?26.03.2005)
        • emilap1 Re:do Asi 11.01.05, 13:19
          Bardzo mi miło.Ja mieszkam na lotnisku ale do janowa przeciesz niedaleko a i do marca niedługo!Troche różnicy ale rocznikowo tak samo.Co do wózka to kupiłam w tej hurtowni na wybickiego "tygrysek".Bardzo elegancki głeboki i spacerówka w jednym no i wkład takie nosidło dla noworodka duze koła i zgrabny kolor mozna sobie wybrac firma corrado i kosztował 480zL i naprawde wg mnie jest super ale tam w tej hurtowni jest kilka firm wystawionych i mozna sobie obejrzec i zamówic jaki sie chce a ceny sa naprawde niskie no i tam jest ogólnie duzy asortyment polecam.Jeśli miałabys ochote pogadac na gg to mój numer 7654309 zapraszam.
          Pozdrawiam
          Emila i synuś
          • olanowak24 Re:Emilap 11.01.05, 18:58
            Emilo podaj prosze dokładniejszy namiar na ta hurtownie z wózkami, czy to jest
            w rumii?? I jak tam dojechac, jestem z wejherowa i szukam taniego, dobrego
            wózka no i koniecznie chce kupic w tym tygodniu, z góry dziekuje za odpowiedz
            pozdrawIkołaj 36tcsmile
            • dziubaskowa do Olanowak24 12.01.05, 09:46
              Hej Ola!!!
              Emilo chyba ci narazie nie odpisze ale zgadałam sie z nią wczoraj na gg. Może
              już urodziła bo wczoraj miała termin i skórcze i gadała zemna na GG, niezła
              aparatkasmile
              to nie jest hurtownia w Rumi tylko sklep o nazwie " TYgrysek" Podam ci nr GG jak
              masz ochote to pogadamy: 4007733
              pozdrawiam Agata
            • bianne Re:Emilap 27.01.05, 19:44
              witamsmile
              jestem z Janowa a tani i fajny wózek kupiłam sobie w Gdyni w takim maluśkim
              sklepie na przeciwko dworca w Głównej...polecam smile
              marzena
        • dorothydorothy Asia i Pływaczek 11.01.05, 19:29
          Cześć, my też mamy termin na 27.04 w porywach do 1.05, ale rodzimy w
          Wojewódzkim lub na Zaspie, ale i tak pozdrawiam
          Dorota
    • elza78 Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 11.01.05, 13:50
      hej, chcialam sie przywitac smile
      18 tydzien ciazy termin mam na 20 czerwca wg usg - takie letnie malenstwo
      bedzie, teraz z niecierpliwoscia czekam na usg po ktorym byc moze okaze sie czy
      dzidzius to dziewczynka czy chlopczyk smile

pozdrowionka
      elka
      • fasolka31 Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 11.01.05, 14:43
        Ja również sie przywitam.
        Jestem z Gdyni, to moja druga ciąża. Obecnie jestem w 17tc....i według OM
        termin mam na 24.06.2005 roku.......a na ostatnim USG na 19.06.2005 - jak
        będzie to zobaczymy...hihi.
        Pozdrawiam
        • fasolka31 Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 11.01.05, 14:46
          Jeszcze dodam, ze pierwsze dziecko rodziłam w Redłowie, drugie zamierzam na
          rodzić na Zaspie. Szkołę rodzenia juz chyba sobie daruję, bo chodziłam za
          pierwszym razem, a że teraz już nie finansują tego typu zabaw z NFZ...to muszę
          sobie przypomnieć jak to było smile))))))
          • olina77 Do ladylu 11.01.05, 16:26
            Hej! Zadzwonie do teściowej po 21, bo tak wraca z pracy. Postaram się jeszcze
            dziś wrzucić namiary na tą "Grażynę".
            Pozdrawiam wszystkie ciężarówki i trzymam kciuki za te co na ostatnich nogach!
          • dziubaskowa do fasolka31 12.01.05, 09:50
            witam!!!
            Mylisz się jestem w czasie sprawdzania ale są jeszcze szkoły finansowane i chyba
            ta na Zaspie też. Dam ci znac bo od poniedziałku bede tam chodzic!!
            Pozatym na stronie Rodzic Po ludzku jest lista darmowych szkół rodzenia.
            Pozdrawiam brzuchatki
            Agata
            • fasolka31 Re: do fasolka31 12.01.05, 10:05
              dziubaskowa napisała:

> witam!!!
              > Mylisz się jestem w czasie sprawdzania ale są jeszcze szkoły finansowane i
              chyb
              > a
              > ta na Zaspie też. Dam ci znac bo od poniedziałku bede tam chodzic!!
              > Pozatym na stronie Rodzic Po ludzku jest lista darmowych szkół rodzenia.
              > Pozdrawiam brzuchatki
              > Agata

Dobrze, czekam na info. Będziesz chodzić do szkoły rodzenia na Zaspie? Już mi
              się wszystko myslismile)))))))))))
    • dorothydorothy Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 11.01.05, 19:31
      Nie było mnie cały jeden dzień, a tu tyle wypowiedzi się pojawiło. Miło Was
      czytać. Miłegow ieczoru
      D.
    • kornelcia75 wojewódzki od kornelci :-) 11.01.05, 20:57
      Witam wszystkie trójmiejskie przyszłe mamuski!
      Wojewódzki bardzo polecam,miałam przed porodem rok wczesniej laparoskopie i
      poznałam tamtejszych lekarzy,zwłaszcza ordynatora.
      Miałam tam dobra opiekę i dobre słowo.
      Polecam odwiedzcie porodówke przed porodem, połozne pokaza Wam sale porodowe,są
      trzy w tym jedna z wanną.Ja rodziłam w zielonej.Do dyspozycji były
      piłki,drabinki i mozna korzystac z prysznica w czasie porodu.
      U mnie to wygladało tak-termin miałam na 24.09 miałam problemy z cukrzyca
      (przypałętała sie w ciązy)i chodziłam do przychodni przyszpitalnej a dodatkowo
      do mojego ginak na Przymorzu.
      23.09 o 12.00 odeszły mi wody,przy kompie hihi,pojechalismy do szpitala razem z
      męzem.Na dole mnie zbadali,lewatywka i golonko bo niestety nie zdazyłam w domku.
      Maz sie przebrał i poszlismy na porodówkę,tam połozna przeprowadziła krótki
      wywiad i na salę.Przebrałam się w koszule(polecam taka która mozna potem
      wyrzucic)Przyszedł pan doktor zbadał mnie ipowiedział ze dzis to ja raczej nie
      urodze :-0,zadnych skurczy,zero rozwarcia i główka bardzo wysoko.Trochę sie
      załamałam.Potem przyszedł ordynator wspaniały człowiek,którego wspominam bardzo
      ciepło.Powiedział ze podłącza mi oksytocynę jesli skurczy nie bedzie pójde na
      noc na patologię i rano znowu spróbujemy.Ok mysle sobie,oby dzis.
      O 16.00 mnie podłaczyli siedzielismy sobie,gadalismy nawet wcinałam ciastka
      bebe.Dobrze wziąsc wode niegazowana i np.takie ciastka.Choc moze sie okazac ze
      nie bedziecie miały ochoty na jedzonko ale na picie na pewno.Zaczełam cos czuc
      i Maz mierzył czas,skurcze były na poczatku jak zblizajacy sie okresik.
      Co jakis czas połozna przychodziła podłaczyc mnie pod ktg i zobaczyc co słychac.
      O 19.00 zaczeło sie na dobre,poszlismy pod prysznic,przynosi ulgę.Potem skoki
      na piłce(mi sie nie podobało,hihi)O 21.00 zaczelismy działac na łózku,tylko ja
      zamiast przec darlam się trochę ja taka panikara jestem.A !o 19.00 przy badaniu
      okazało się ze mam rozwarcie na 3 palce,czyli szybko.
      No i po kilku parciach pomocy lekarza i połoznej o 21.50 urodziłam Maksasmile)))
      O bólu juz wtedy zapomniałam zreszta da się przezyc i spoko nie martwcie
      się.Kazda kobieta rodzi inaczej.
      A!naciecia wogóle nie czułam tnie sie na partym skurczu dla mnie to ulga była.
      Potem pan doktor mnie zszywał,smialismy sie przy tym i zartowalismy-
      znieczulenie nic nie czułam.Mąz w tym czasie poszedł z Maksem,porobił mu troche
      fotek i podziwiał.
      Potem dostałam go na cycusia,posiedzielismy(znaczy ja lezałam,hihi)z godzinke w
      trójkę i maz poszedł do domku zmeczony,maks na 5h na noworodki a ja do sali.
      Sale sa dwuosobowe,no jest jakas płatna jednoosobowa.Ale mi było milej z
      kolezanka i zawsze zerknie Wam na bobaska jak bedziecie brały prysznic.
      Zamiast spac gadałysmy do 5.00 rano.Potem przywiezli mi Maksa i juz bylismy
      razem.Z odwiedzaniem nie ma problemu,dziecko zostawiacie w specjalnym wózeczku-
      łózeczku przed szyba a same idziecie do odwiedzających.
      Jedzenie jak w szpitalu ale da sie przezyc mnie dokarmiali troszkę.
      Pomocne były pielegniarki ja o wszystko pytałam i nikt nie robił zadnego
      problemu.
      Oddział jest po remoncie i jest porzadek.
      przychodzi pediatra i mówi wam o wszystkim,panie kapia małe dziciaczki tak
      sprawnie ze az dziw,hihi.
      Po 3 dobach dostajecie wypis plus prezenty dla dzieciaczków i do domciu.
      Co Wam moge polecic(ze szkoły rodzenia,ze słyszenia)
      5 opakowan(naprawde zuzyjecie)pieluch jednorazowych bella dla Was po połogu,mąz
      moze dowozic zebyscie tych 5 pak nie brały.Mozna kupic w akpolu,czasem w aptece.
      Wezcie sobie jedną butelkę małą z dziubkiem po wodzie i kilka saszetek tantum
      rosy,po umyciu sie mozecie polewac okolice po ranie.Naprawdę dobrze sie goi.
      Pieluch dla bobasa tez troszke bo dostaniecie przydział 5 sztuk,a dzieci
      wydaląją smułke i troche ich idzie.
      dla dziecka 3 pary kaftaników,spiochów.Czapeczka,skarpetki na nózki i raczki
      (dzieci mają długie paznokcie moga sie podrapac,a w szpitalu się ich nie obcina)
      Dla siebie-przybory toaletowe,reczniki,szlafrok,kapcie,laczki pod prysznic.
      Majtki jednorazowe-w akpolu.Koszule jak chcecie ja wziełam ale brudza sie
      szybko i szpitalne jak znalazł,hihi.
      A dla dziecka jeszcze chusteczki do pupci i z 3 pieluchy tetrowe.
      Dobrze tez miec krem bephanten do smarowania brodawek(jak popekają)sad
      Narazie to tyle co pamietam,jak macie pytania chętnie odpowiem.
      Polecam ten szpital,mi było tam dobrze.
      Serdecznie Was pozdrawiam,dbajcie o siebie i o Wasze dzidziusie w brzusiach.
      Trzynmam kciuki za szybkie i bezbolesne porody.
      Sorki za błedy ale pisze póki maks spi,hihi
      • lukolka do Kornelcia75 12.01.05, 07:29
        Dzięki za tak szczegółową relacjęsmile))). Chyba jednak zdecyduję się na ten
        wojewódzki...wink)
        Pozdrawiam cieplutko!!
        • kornelcia75 Re: do Kornelcia75 12.01.05, 13:53
          Witam!
          ciesze sie ze pomogłam,teraz widzę ile ja tam napisałam dobrze zescie nie
          zasneły hihi
          Trzymam za Wa kciuki!!!
      • flara1 Re: wojewódzki od kornelci :-) 12.01.05, 07:46
        Kornelcia, z nieba mi spadłaś!!!!!!!!! Wielkie dzięki za tak szczegółowy opis i
        rady!!! Mam termin na 28.03 i jestem zdecydowana wlasnie na wojewódzki.
        Pozdr.
        Flara 29tc
      • dziubaskowa witaj kornelcia75 12.01.05, 09:59
        Bardzo się cieszę, ze tak dokładnie i fajnie napisałaś myślę, że taka mała
        opowieść duzo każdej z nas dała. Ja dzięki tobie dowiedziałam się co mam wziąść
        do szpitala dla maluszka bo nie miałam pojęcia nawet sobie skopiowałam do kompasmile
        przyda się na ten dzieńsmile
        Pozdraiam serdecznie
        Agata
      • lenag Re: wojewódzki od kornelci :-) 12.01.05, 10:16
        Dzięki Ci dobra duszyczko! Właśnie takich informacji odnośnie szpitala
        wojewódzkiego poszukiwałam. Jednak informacje z pierwszej ręki to podstawa smile
        Dzięki Tobie jakoś mniej się boję porodu. Trzymaj się cieplutko i dużo zdrówka
        dla Ciebie i Maksa.
        • balbina16 Re: wojewódzki od kornelci :-) 12.01.05, 13:20
          Cześć!
          Nie zaglądałam na to forum już od 9,5 miesiąca, ale teraz jakoś tak z sentymentu...
          Ja też rodziłam w Wojewódzkim i tak jak Kornelcia szczerze i gorąco go polecam!
          Kornelcia opisała wam juz szczegółowo swój poródsmile i warunki panujące w
          szpitalu, więć nie będę się powtarzać. Dodam jeszcze tylko (myślę, że Kornelcia
          to potwierdzismile), że nie warto płacić za obecność swojej osobistej położnej.
          Naprawdę, wszystkie położne na porodówce są super i troskliwie się Wami zajmą. A
          jeśli przez przypadek traficie na Panią Ewę Lisius lub Dorotę Kawiak, to lepiej
          już być nie może...
          Pozdrawiam i w razie jaikichkolwiek pytań-chętnie służę pomocą,
          Gosia
          • kornelcia75 Re: wojewódzki od balbinki 12.01.05, 13:51
            Pozdrawiam Cie Balbinko!
            • balbina16 Re: wojewódzki- od balbinki do kornelci:) 12.01.05, 15:17
              Pozdrowienia dla Maksia śle Matiksmile
              Widziałam się ostatnio z Panią Dorotą-spotkania Noworocznego nie przewidują, ale
              za to będzie ognisko tak gdzieś maj-czerwiec. Mam nadzieję, że w końcu
              zobaczymy się w realu. A może wcześniej ajkiś wspólny spacerek z chłopcami?
              Gosia
              • kornelcia75 Re: wojewódzki- do balbinki od kornelci:) 12.01.05, 21:00
                Hej,fanie ze spotykacie sie z P.Dorotą,nasza grupa nie była zbyt zgrana,ledwo
                dziewczyny kilka słów zamieniły,ale moja kolezanka która urodziła w grudniu
                2003 tez była kiedys na ognisku.
                Jestem na forum prywatnym dzieci IX-X,zrobiłysmy sobie zamknięte.
                Zzyłysmy się wszystkie ze soba jesze z watku oczekiwanie.Byłam juz na dwóch
                spacerkach z mamami z Gdańska a latem planujemy zjazd w Warszawie.
                Co u Ciebie?Jak Matik?Z niego to juz duzy chłopak.
                My od niedzieli chodzimy na basen dla niemowlaków,Maks ma wielka radochę.
                Oczywiscie ze musimy koniecznie umówic sie na spacerek.A na jakiej dzielnicy
                mieszkasz?
                Mam nadzieje ze dziewczynki nie pogniewaja się ze popiszemy sobie tutaj czasem?
                Pozdrawiam Ciebie i Matiego
                kornelcia i Maks
                • balbina16 Re: wojewódzki- od balbinki do kornelci:) 12.01.05, 23:48
                  Hej!
                  Ja też mam nadzieję, że trójmiejskie ciężarówki nas stąd nie wyrzucąsmile
                  My już byliśmy z Matikiem na ognisku w Matemblewie w zeszłym roku, było bardzo
                  sympatycznie. Nasza grupa też nie była jakoś specjalnie zgrana, ale z kilkoma
                  osobami utrzymuję kontakty.
                  Matik rośnie na małego, słodkiego łobuziaka. Wszędzie go pełno i nie można z
                  niego spuścić oka choć na chwilę. Ale Ciebie też to już całkiem niedługo czeka,
                  sama zobaczyszsmile
                  Pozdrawiam,
                  Gosia
                  P.S.
                  Ja mieszkam w Oliwie, na osiedlu koło mecztu. Tak więc zapraszam na spacerek do
                  mnie do lasu lub może spotkamy się w Parku Oliwskim.
                  • kornelcia75 Re: wojewódzki- do balbinki od kornelci:) 13.01.05, 00:49
                    No to blisko bo ja niby z Przymorza ale tego blizej Oliwy,do parku mam 15 min
                    spacerkiem,własnie pierwsze spotkanie miałysmy z dziewczynami z forum własnie
                    tam.
                    pozdrawiam i do sklikania na tym wątku
      • dorothydorothy A może teraz ktoś coś o Zaspie... 12.01.05, 12:09
        Ja też dziękuję za relację. Ciągle się wahamy. Może ktoś teraz napisze coś
        takiego o Zaspie
        Pozdrawiam
        D.
      • duszka10 Re: wojewódzki od kornelci :-) 12.01.05, 21:31
        Kornelciu dzieki za szczegółowy opis i porady- podobno w wojewódzkim można
        rodzić w wodzie ??? moja szwagierka rodziła i poleca, ale ona jezdziła az do
        Pucka - dla mnie to zadaleko- czy wiesz coś na ten temat???
        • kornelcia75 Re: wojewódzki od duszki 13.01.05, 00:46
          Tak jest jedna sala z wanną,cena 200 zł była jeszcze taka 4 mc temu.Zadzwon
          albo najlepiej odwiedz porodówkę.
          Pozdrawiam serdecznie
    • aaniagdynia Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 12.01.05, 08:17
      Witam ponownie
      Wczoraj byłam na USG,wszystko jak na razie dobrze,dzidzia rośnie i macha
      nóżkami.Termin wyszedł tak jak według OM czyli na 20czerwca.Nagraliśmy na
      kasete,dzieci były zachwycone,chociaż za duzo z tego nie rozumiały.Kaseta
      ogólnie wyszła fajnie,ale lekarz mało rozmowny.Płci też nie widział,bo to
      ponoć? za szybko,ale to jest mało ważne bo w domu mamy parke.
      Zycze miłego dnia
      • fasolka31 Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 12.01.05, 09:19
        aaniagdynia napisała:

> Witam ponownie
        > Wczoraj byłam na USG,wszystko jak na razie dobrze,dzidzia rośnie i macha
        > nóżkami.Termin wyszedł tak jak według OM czyli na 20czerwca.Nagraliśmy na
        > kasete,dzieci były zachwycone,chociaż za duzo z tego nie rozumiały.Kaseta
        > ogólnie wyszła fajnie,ale lekarz mało rozmowny.Płci też nie widział,bo to
        > ponoć? za szybko,ale to jest mało ważne bo w domu mamy parke.
        > Zycze miłego dnia

To będziemy prawie razem rodzić smile...a gdzie zamierzasz? bo ja mam termin
        między 19-24.06.2005....może przypadkiem się spotkamy hihi

Fasolka
        • aaniagdynia Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 12.01.05, 14:50
          Chyba bede rodzić w Redlowie,chyba że tych ich kwalifikacji do rodzinnego nie
          przejde,a obawiam sie że tam może być bo już przy poprzednich ciazach miałam
          problemy(za duze dzieci-za waska miednica),zreszta musze pojechać i sie
          dowiedziec jak jest z tym zoo,bo słyszałam ze cieżko jest je dostać.Wczesniej
          rodziłam w Miejskim,wiec nie mam pojecia jak jest w Redłowie.
    • nordynka1 Re: Ahoj 12.01.05, 09:28
      ostatnio byłam tu 4 01 a tyle się Was zgromadizło..fajnie!

któraś Was na początku pisała, że jak Dzidzi ustawi się pośladkami to jedzie
      na Zspę bo w wojewódzkim preferują poród naturalny i się obawia o komplikacje.
      Otóż położna prowadząca szkołę rodzenia do której chodzę, jest jednoczesnie
      praktykującą połozną i wie co sie w jakich przypadkach robi w trójmiejskich
      szpitalach. Na lekcji o porodzie mówiła że ułożenie pośladkowe w KAZDYM
      TRÓJMIEJSKIM SZPITALU NATYCHMIAST KWALIFIKUJE DO CC i nikt nie usiłuje urodzic
      dziecka naturalnie. Dla informacji dodam też że żaden z naszych szpitali nie ma
      próżnociągu a kleszcze leżą sobie w szafkach ze sprzetem i ...zwykle tylko
      leżą.To taka ciekawostka

O szkołach rodzenia - nie wiem czy ta na zaspie jest na pewno bezpłatna, moja
      też była do końca 2004, ale miasto chyba już kasy na szkółki nie ma. Może po
      prostu rozdzielilo ją na inne szkoły...Teraz kosztuje 30 zł za miesiąc zajęć
      (2x w tyg po ok 2-2,5 h) + 3 zł za każde zajęcia męża. Szkoła na Hallera
      kosztuje 200 zł za miesiąc. Prowadzą ją babki z wojewódzkiego. Jeśli kogoś stać
      to świetnie, Jeśli nie - warto poszukać tańszej. Ja moją bardzo sobie chwalę.
      Najbliższa mojego miejsca zamieszkania. Kameralna, z ćwiczeniami (to wazne).
      Położna prowadząca pracuje na Klinicznej.

Ja wybrałam szpital wojewódzki. Byłam widziałam, rozmawiałam, koleżanka rodziła
      (opinia podobna do kornelci) , kornelcia napisała nam wszystkim jak było
      (dzięki!)...

A jeśli szukacie komisu z art dziecięcymi to jest na Słowackiego w pawilonie
      dwupiętrowym, blisko skrzyzowania z Chrzanowskiego, wchodzi sie z boku.
      Zamierzamy kupić tam fotelik do samochodu. Wózek dostaliśmy -w spadku od mojego
      brata ...
      Dzidzi ma coraz ciaśniej bo już nie wyczynia akrobacji tylko sie rozpycha
      kolanami i piętami smile, jestem w 33tc, niedługo już...
      pozdrowienia
      Aga&D

• dziubaskowa do nordynaka1 12.01.05, 10:05
        Hej!!
        Niestety nie chcę cię staraszyc ale ta twoja połozna to kłamczuszek, własnie na
        klinicznej moja kolezanka rodziła jakies 3 miesiace temu i wyciagali jej
        dzidiusia kleszczami bo nie chcieli jej robic cesarki, a od razu było wiadomo ze
        musi ja miec. Prubowali na siłę naturalnie i chłopak sie zaklinował i poszły w
        ruch kleszcze więc nie wierzyła bym tak do końca połoznej z tej szkoły. Pozatym
        one maja obowiązek NIE STRASZENIA nas w szkołach rodzenia. Więc nie wiezcie
        dziewczyny we wszystko co wam mówią, bo ja tez juz różne zeczy słyszałamsmile
        pozdrawiam
        Agata
        • fasolka31 Re: do nordynaka1 12.01.05, 10:09
          dziubaskowa napisała:

> Hej!!
          > Niestety nie chcę cię staraszyc ale ta twoja połozna to kłamczuszek, własnie
          na
          > klinicznej moja kolezanka rodziła jakies 3 miesiace temu i wyciagali jej
          > dzidiusia kleszczami bo nie chcieli jej robic cesarki, a od razu było wiadomo
          z
          > e
          > musi ja miec. Prubowali na siłę naturalnie i chłopak sie zaklinował i poszły w
          > ruch kleszcze więc nie wierzyła bym tak do końca połoznej z tej szkoły.
          Pozatym
          > one maja obowiązek NIE STRASZENIA nas w szkołach rodzenia. Więc nie wiezcie
          > dziewczyny we wszystko co wam mówią, bo ja tez juz różne zeczy słyszałamsmile
          > pozdrawiam
          > Agata

A już myślałam ze Nordynka miała taką dobrą nowinę. Mam jednak nadzieję że jest
          w tym sporo prawdy, szczególnie jeśli chodzi o porody posladkowe i szpital na
          Zaspie smile)))))))))))

Dziewczyny, a jak myślicie, powinnam mieć lekarza prowadzącego z Zaspy (a nie
          mam) jesli zamierzam tam rodzić? ale za to zamierzam wykupic sobie położną +
          poród rodzinny??

Fasolka
          • dziubaskowa hej fasolka31 12.01.05, 10:43
            niestety to prawda co napisałam, widomosc z pierwszej ręki!!
            Ja też zamierzam rodzic na Zaspie i to juz pod koniec marca do 1.kwietnia bo
            taki mam termin ( ale wszyscy mówia ze będzie wczesniej)
            Z tego co wiem to lekarze na Zaspie są wporządku, i nie musisz miec lekarza z
            tamtąd, a jeśli chodzi o połozną to sama mam dylemat czy jakąś wziąść? Masz
            jkies namiary na dobrą połozną z Zaspy?
            Agata
    • lenag Re: Ciężarówki z trójmiasta co u was? 12.01.05, 10:25
      Hej. Dołączam do Was kochane mamusie z Trójmiasta. Jestem z Gdańska, a moja
      dzidzia ma zamiar przyjść na świat (według doktorka) 26 czerwca, czyli jestem w
      17 tygodniu. Bardzo się cieszę, że powstał osobny trójmiejski wątek.
      Pozdrawiam wszystkie mamy i dzieciaczki.
      Magda i Niespodzianka (póki co)wink
    • nordynka1 Pośladki, kleszcze i położne 12.01.05, 12:40

dziubaskowa nie widzę powodu by nie wierzyć babce z mojej szkoły. Mówiąc o
      kleszczach powiedziała dokładnie to co napisałam - że zwykle leżą sobie w
      szafie. Zwykle nie oznacza zawsze. Babka która tygodniowo przyjmuje kilkanaście
      czy kilkadzisiąt porodów ma chyba jakieś pojęcie o statystyce w używaniu tego
      sprzętu.
      A co do cesarki przy ułożeniu pośladkowym - powtórze raz jeszcze - że jest
      wykonywana w 3mieście obligatoryjnie. Bo nie widzę powodów dla których słuszne
      byłoby mówienie nam tego w ramach "nie straszenia".
      Poza tym...Kliniczna wciąż ma niesety najgorszą opinię wśród szpitali z
      porodówką w Gdańsku.

Nie straszmy się wzajemnie proszę
      na razie
      Aga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka