asia9931 09.05.05, 15:10 co myślicie, zdrobniale Ada,Adusia -ładnie czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Adriana 09.05.05, 15:12 Nie przepadam za tym imieniem, ale jeśli już, to tylko Adrianna - przez dwa "n" (wiem, ze RJP tego nie lubi, ale cóż - przez jedno "n" to imię zupełnie mi nie leży). Zdrabnia sie rzeczywiście ładnie - ale z identycznie zdrabniających się imion wolałabym w tym przypadku Adelajdę. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Adriana 09.05.05, 19:24 Tylko jeśli podstawową wersją imienia będzie Ada (nawiasem mowiac Adriana/-nna i Ada to zupelnie rozne imiona) Odpowiedz Link Zgłoś
althea35 Re: Adriana 09.05.05, 21:27 Ladne imie. Mam kolezanke Adriane, i wiekszosc osob mowi Ada. Adusia, Adrianka, Adunia... i pewnie wiel innych zdrobnien da sie zrobic. Jak ja lubie jezyk polski i te wszystkie zrdobnienia! Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Adriana 10.05.05, 07:43 Lubię zdrobnienie Ada , ale sama raczej wybrałabym Adelę niż Adrianę. Odpowiedz Link Zgłoś
oda2 Re: Adriana 10.05.05, 12:14 jesli chodzi o zdrobnienia to sa jeszcze inne: adzik, apsik, adzisko, adzicho, adka... Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: Adriana 10.05.05, 12:58 Ogromny sentyment))))) Fajne zdrobnienie Ada Adriana podoba mi sie juz tak sobie ale i tak bym wolala Adriane niz Adele Odpowiedz Link Zgłoś
reynevan_a Re: Adriana 10.05.05, 14:29 Dla mnie brzmi okropnie, nie lubię tego imienia. A już męskiego odpowiednika Adrian wprost nie znoszę. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Adriana 10.05.05, 15:35 Jeśli już, to tylko Adrianna - podoba mi się dużo bardziej. Adriana natomiast to dla mnie taki niedorobiony Adrian, a tego imienia nie lubię. A może Ariadna? Te same literki, tylko "d" w innym miejscu . Bardzo mi się podoba - oryginalne, urocze . Odpowiedz Link Zgłoś
paq Re: Adriana 17.06.05, 21:33 pff...ja mam na imie Adriana i wszyscy sa zawsze pod wrazeniem imienia zalezy jeszcze komu dasz...bo imie jest dosc charakterystyczne i nie do kazdego pasuje..to imie włoskie i wlasnie do osob o ciemnych włosach mi [pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
polichymnia Re: Adriana 17.06.05, 23:35 Nie lubię.Kiczowate,niezależnie od koloru włosów. Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Adriana 11.04.06, 04:33 Znalam w dziecinstwie siostry Adrianna i Mariola, obydwie niemile i wyniosle ale na laski jak modelki wyrosly. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.s Re: Adriana 11.04.06, 20:40 Ja mam na imie Adriana...i świetnie się z tym czuje...nie lubie jak mówią Ada...czasem w rodzinie mówią Adika najczesciej Adusia...Adusia bardzo lubie choc teraz to juz tylko osoby ktore są mi bliskie tak mówia ze wzgledu na wiek... mam 30 pozdrawiam./..polecam to imie Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: Adriana 11.04.06, 21:29 A ja znam Adrianę sympatyczną, ale imienia i tak nie lubię (choć wolę od Adriana - brr, każdy z moich uczniów o tym imieniu to patologia ). Odpowiedz Link Zgłoś
dottoranda Re: Adriana 23.04.06, 13:47 Też jestem Adrianą, do tego jasną blondynką. Wszyscy się zawsze zachwycali moim imieniem, nie rozumiem skąd antypatia do tego imienia-podoba mi się bardziej niż wersja z dwoma "n". Tak, to imię włoskie, zakorzenione w ich kulturze i wszyscy Włosi, których znam zawsze mówili, że to śliczne imę i takie słodkie Chyba wiedzą, co mówią. A czy osoby, które się krytycznie wypowiadały na temat tego imienia czy przypadkiem nie mają na imię Kasia, Gosia albo Ania? Nie żebym coś miała do tych imion, ale są bardzo popularne, w przeciwieństwie do Adriany, może to po prostu zazdrość? A' propos zdrobnień najczęsćiej się do mnie zwracają Ada (za czym nie przepadam, ale się przyzwyczaiłam), Aduś, Adzia i Adrianka; ja sie jednak zawsze przedstawiam Adriana i tak też chcę być nazywana. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Adriana 23.04.06, 13:51 Mówię za siebie: nie mam na imię Kasia, Gosia albo Ania; moje imię ma podobną frekwencję, jak Adrianna i Adriana razem wzięte, niczego Adriannom ani Adrianom nie zazdroszczę Odpowiedz Link Zgłoś
megi79 Re: Adriana 23.04.06, 21:22 Dla mnie ładniej Adrianna albo AdelajdaPozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ag1978 Re: Adriana 28.08.06, 19:48 Ja też jestem Adriana. Nie jest to najpopularniejsze imię. Jak się przedstawiam przeważnie mówię "Ada" i w 9 przypadkach na 10 jeszcze raz proszą o powtórzenie imienia hi hi hi a zastrzegam że mówię wyraźnie. Czasami mnie pytają jak naprawdę mam na imię. I dlaczego przez 1 "n" a nie przez 2 co jest u nas w Polsce popularniejsze pewnie przez Biedrzyńką ha ha ha Najczęsciej mówią do mnie Ada, Adka, Aduś i Adusia, rzadko Adriana. Nigdy nie mówi nikt do mnie adelaja bo ci co mnie znają wiedzą że tego nie cierpię, tak samo jak nie cierpię jak mówią "Ada to nie wypada" >: Odpowiedz Link Zgłoś
eyka Re: Adriana 28.08.06, 19:57 Mojej przyjaciolki corka ma na imie Adriana, dla mnie bardzo ladne a z niej sliczna dziewczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Adriana 28.08.06, 20:08 Nie podoba mi się Adrianna, ale Adriana tak. Jednak wolę zwykłą Adę, albo najlepiej Adaminę lub Adelę. O. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Adriana 28.08.06, 20:29 Dla mnie to imię jest po prostu brzydkie. Zdecydowanie wolę Adelę. Odpowiedz Link Zgłoś
ewazak3 Re: Adriana 29.08.06, 23:42 a ja dalam corce na imie Adrianna ale mowimy do niej Ada, Adusia, Adka itp. i bardzo mi sie to imie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Adriana 30.08.06, 10:27 Bardzo ładne imię. Dla mnie osobiście za romantyczne, za słodkie, troszkę pretensjonalne. Adrianna przez dwa N jest dla mnie o wiele brzydsza, mniej zgrabna, mniej elegancka. To samo odnosi się do np. LiliaNNy. Ten dźwięk dwóch NN wszystko psuje (chociaż oczywiście w innych imionach, np. Hanna, Marianna itp., jest zupełnie OK). Adriana jest o wiele popularniejsza w Polsce niz Adrianna. Statystyki z 2001 r.: Adriana - 21 tys. Adrianna - 13,5 tys. Uwielbiam zdrobnienie Ada. W ogóle wolę Adę niz Adrian/nę jako samodzielne imię. (Ada to nie tylko zdrobnienie od Adrian/ny czy Adeli, ale także zupełnie niezależne imię pochodzenia herbrajskiego, występujące w Bibli.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ardiss Re: Adriana IP: *.portnet.pl 07.09.06, 15:55 ja mam na imię Adrianna i rocznik 79 I bardzo lubie moje imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikola Re: Adriana IP: *.covernet.pl 07.09.06, 17:22 Od jestem nianią 1,5 rocznej AdriaNNy. Na poczatku mi sie to imie wogole nie podobało ale teraz wlasnie tak do niej mówie Adusia albo Ada, bardzo zadko Adrianka. Ona sama na siebie mówi Adusia, Ada a czasami nawet Aduśka hehe Odpowiedz Link Zgłoś
bialczak Re: Adriana 07.09.06, 23:01 Rocznik 78 Adriana ja też zawsze spotykałam się z pozytywną reakcją na moje imie zdrobniale ada dusia adusia adka zdarza się adela ale nie cierpie tego i zaraz prostuje.Lubie swoje imie.To imie dla pewnej siebie osoby moja cioteczna siostra młotsza o 4 miesiące to Adrianna bardzo skromna i mało pewna siebie zdała mature na 5 i od kilku lat siedzi w domu bo boi się świata ja miałam 3 na maturze ale mam wymarzoną prace wyjechałam sama w siną dal i jestem szczęśliwa wybieraj . czekam na synka dziś mam termin porodu.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ad57 Re: Adriana 08.09.06, 21:12 mam na imię Adriana uważam że to imię bardzo do mnie pasuje mój mąż jest zachwycony moim imieniem mówi do mnie Adka,Adusia,Ada nigdy nie spotkałam się z negowaniem tego imienia a obracam się w szczerym towarzystwie,moja koleżanka dała tak na imię swojej córci,mówcie sobie co chcecie mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
dierde Re: Adriana 05.07.22, 11:30 W przeciwieństwie od męskiej wersji, Adriana bardzo podoba mi się. Chyba wolę przez jedno "n", bardziej wtedy odczuwam melodyjność imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Adriana 05.07.22, 14:45 Nie podoba mi się, zdrobnienia też nie. Kojarzy mi się też trochę z przejściową modą z lat 90, urodziło się wtedy wiele Adrian(n). Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Adriana 22.07.22, 23:03 Wolę Adriannę. Znałam Adrianę rocznik '89, która miała być Adrianną przez dwa n, ale urzędnik się nie zgodził. Miała nazwisko bez końcówki -ski i notorycznie była wyczytywana jako Adrian. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Adriana 23.07.22, 19:00 Nie podoba mi się to imię - w moim odczuciu brzmi strasznie ciężko i zbyt odmęsko. Adrianna przez dwa "n" też do mnie nie przemawia. U kogoś jednak mogłabym je docenić, że to nie kolejna Zosia, Oliwka czy Hania Zdrobnienia dla mnie takie sobie, choć Adusia brzmi całkiem uroczo. Osobiście z imion, które można zdrabniać do Ady zdecydowanie wolę Adelajdę i Adelę Odpowiedz Link Zgłoś