bonnie75 09.05.05, 22:12 To moje ostatnie odkrycie!!! Nie jestem pewna, ktora pisownia jest spopularyzowana: Margaryta czy Margeryta? Jednakowoz zdrobnienie Ritka bardzo mi pasuje No i ta Rita Hayworth.... Co sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: A moze Margarytka? 09.05.05, 22:27 A nie lepiej, bonnie, Małgosia zwana Margerytką? Odpowiedz Link Zgłoś
martynagrz Re: A moze Margarytka? 09.05.05, 22:48 Ritka brzmi przyjemknie, ale Margaryta jakos tak dziwnie... Margary-ta -> margary-na... Nie podoba mi sie, zdecydowanie. Juz lepiej Róza, Lilia, czy chociazby wspomniana wyzej Hiacynta. Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: A moze Margarytka? 10.05.05, 07:57 >A nie lepiej, bonnie, Małgosia zwana Margerytką? < Gaudencjo, jestem wielka zwolenniczka imion tzw. typowych (Basia jest u mnie niezmiennie w czolowce) Wiem, ze to imie jest pochodna od Malgorzaty, ale za chiny ludowe nie nazwe dziecka Malgosia (ot, taki uraz). I Rita sto razy bardziej podoba mi sie niz Lilla, Lilia, Liliana, Lilianna i inne takie Hiacynty. Co zrobic. Ten typ tak ma Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A moze Margarytka? 10.05.05, 14:28 No tak, bonnie, ale Margarita nie jest pochodną od Małgrzaty, tylko jej cudzoziemskim odpowiednikiem! Nie ma w PL takiego imienia, jak Margeryta, choć zapewne znajdą sie jakieś tak nazwane rodzynki. Rita zasadniczo jest zaś spolszczona jako Ryta... Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: A moze Margarytka? 10.05.05, 15:52 Tym "rodzynkiem" jest z pewnoscia pewna moja znajoma - Polka z krwi i kosci, ktora Margaryta (nie Margareta albo Margaret) ma wlasnie na imie (wiek ok. 40 lat). Naprawde nie ma w PL imienia pod tytulem Rita (nie Ryta)? W takim razie moj kalendarz klamie ... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A moze Margarytka? 10.05.05, 17:46 bonnie75 napisała: > Naprawde nie ma w PL imienia pod tytulem Rita (nie Ryta)? W takim razie moj > kalendarz klamie ... Tradycyjnym spolszczeniem jest Ryta, ale tu się chyba urzędy nie upierają zanadto (niektóre się w ogóle przy niczym nie upierają) i Rita raczej jest rejestrowana. Odpowiedz Link Zgłoś
kasja311 Re: A moze Margarytka? 10.05.05, 16:21 Ale Ryta to tak brzmi zgrubiale, jak Zoja dla Zoe, no ale o ile pierwsze funkcjonuje chyba jako samodzielne imie to drugie juz nijak z zasadami jezyka . A Rita brzmi mi fajnie, sama nie wiem dlaczego... Odpowiedz Link Zgłoś