guenon 24.06.05, 17:22 Właśnie znalazłam dziewczynkę, która ma tak na drugie (na szczęście) imię. Rocznik 92. Chyba rodzice nie mieli pomysłu jak przenieść Nicole na "rynek" polski. Służę linkiem, gdyby ktoś chciał zobaczyć na własne oczy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Nikoletta 24.06.05, 17:24 A jak ma na pierwsze? Dobra, strzelam. Paulina? Katarzyna? Natalia? Odpowiedz Link Zgłoś
guenon Re: Nikoletta 24.06.05, 17:29 Wanessa Nikoletta Kasza (tak dla przykładu) bardzo ciekawie by brzmiało Dziewczynka ma na imię Kalina. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Nikoletta 24.06.05, 17:31 Kalina Nikoletta brzmi akurat nie najgorzej, chociaz Nikoletta samo w sobie bardzo mi sie nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Nikoletta 24.06.05, 17:26 ja spotkalam mala kilkulatke na osiedlu. Brat mowil do niej Niki, spytalam czy Weronika. Okazalo sie, ze Nikolina ( A Nikoletta to skrzyzowanie Nikoli z Wioletta. Heheh Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nikoletta 24.06.05, 17:44 Nikolina to dla mnie imię z tej serii, co Paschalina i Witalina. Jakoś tak mi dziwnie pobrzemiewa, tylko że nie ma tego uroku, co Paschalina. Czy ktos rozumny mi wytłumaczy, co ludzi trafiło z tą Nikolą? Zupełnie nie rozumiem powodów tej mody Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Nikola 24.06.05, 17:47 No aktorka, imie nie tak strasznie brzmiace jak Dzesika, Wanessa, Zaklina itp. itd. Bardziej subtelne i delikatne. A i Mikolaj wraca do lask - moze to po prostu gust tego pokolenia? Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Nikoletta 24.06.05, 17:56 gaudencja napisała: > Nikolina to dla mnie imię z tej serii, co Paschalina i Witalina. Jakoś tak mi > dziwnie pobrzemiewa, tylko że nie ma tego uroku, co Paschalina. > > Czy ktos rozumny mi wytłumaczy, co ludzi trafiło z tą Nikolą? Zupełnie nie > rozumiem powodów tej mody Powody? Ślepe zapatrzenie w amerykańsko-telewizyjne wzorce, brak pamięci o tym, że zachowywanie tradycji i nadawanie tradycyjnych imion jest ważne... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nikoletta 23.11.05, 18:48 Wiesz, to nie chodzi nawet o zachowanie tradycji, tylko co sie w tej calej Nikoli moze ludziom podobac? Tego nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
guenon Re: Nikoletta 24.06.05, 17:46 I przy okazji przegląd listy tegożże rocznika: Dziewczęta: Ewa x4 Dominika x3 Joanna x3 Barbara x3 Paulina x2 Maria x2 Aleksandra x2 Alicja Małgorzata Sonia Weronika Gabriela Stefania Klaudia Magdalena Aneta Agnieszka Julia Marta Kalina Katarzyna Anita Zofia Anna Liliana Chłopcy: Bazyli Konrad Dominik Michał Marcel Maciej Janusz Wojciech Bartłomiej Oscar Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nikoletta 24.06.05, 17:58 No proszę, i można nazwać dziecko Bazyli, i nic się nie dzieje. A właśnie, a propos, czy masz z nimi, guenon, kontakt? Bo bardzo jestem ciekawa, co Bazyli mysli o swoim imieniu. Stefania też jest, a ostatnio czytałam wątek jakiegoś prymitywa, który pisał, że już się połakomil na jakąś Stefanię, a teraz co ma robić, bo wstydzi się ją kumplom przedstawić (bo co im powie? Że ona ma na imię Stefania?). W ogóle bardzo ciekawy i oryginalny zestaw, zaskakująco dużo Ew i Baś, Janusz... Co to są za dzieci, guenon? Czy nam zdradzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Nikoletta 24.06.05, 18:15 No,coz,znam jedna Nicolette i jedna Nicoline.Na szczescie nie mieszkaja w PolscePozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Nikoletta 24.06.05, 18:17 gaudencja napisała: > No proszę, i można nazwać dziecko Bazyli, i nic się nie dzieje. A właśnie, a > propos, czy masz z nimi, guenon, kontakt? Bo bardzo jestem ciekawa, co Bazyli > mysli o swoim imieniu. Stefania też jest, a ostatnio czytałam wątek jakiegoś > prymitywa, który pisał, że już się połakomil na jakąś Stefanię, a teraz co ma > robić, bo wstydzi się ją kumplom przedstawić (bo co im powie? Że ona ma na imię > > Stefania?). Też czytałam ten wątek. Ja na jego miejscu wstydziłabym się bardziej, gdyby owa Stefania miała na imię Dżesika Odpowiedz Link Zgłoś
guenon Re: Nikoletta 24.06.05, 20:12 Na razie nic o nich nie wiem. Być może poznam za jakiś czas. Jest to lista dzieci przyjętych do jednego z warszawskich gimnazjów. Odpowiedz Link Zgłoś
orinoko82 Re: Koletta 24.06.05, 19:24 Spoko dziewczyny... Moja mama na imię Koletta - tak właśnie pisane... I jest biedna.. jak podaje imię to wszyscy chcą pisac Wioletta,albo cos wymyslają.. niejednokrotnie ona wysyłała jakies pisma, druki itp. i pisała wyraźnie drukowanymi KOLETTA, a i tak przychodziły dokumenty, zaswiadczenia itp. nieważne,bo na inne imię.. Pojawia się tez kłopot,jak ktoś musi to imię odmieniać.. ehh... a swoją drogą większość mówi do niej Kasia.. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Koletta 24.06.05, 21:10 orinoko82 napisała: > Spoko dziewczyny... > Moja mama na imię Koletta - tak właśnie pisane... > > I jest biedna.. jak podaje imię to wszyscy chcą pisac Wioletta,albo cos > wymyslają.. niejednokrotnie ona wysyłała jakies pisma, druki itp. i pisała > wyraźnie drukowanymi KOLETTA, a i tak przychodziły dokumenty, zaswiadczenia > itp. nieważne,bo na inne imię.. To musi być męczące. Swoją drogą ciekawe, czy i na co przekręcano Kolet(t)ę w czasach przedwiolettowych? Odpowiedz Link Zgłoś
olkaroza Re: Koletta 24.06.05, 21:20 Koleta to moje imie z bierzmowania, i bardzo mi sie ono podoba, jest bardzo malo znane...niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
orinoko82 Re: Nikoletta 26.06.05, 18:25 hmm nie wiem Gaudencjo... a może juz Wioletta wtedy była? W każdym razie to jest pisane przez dwa "t" a odmienia się jakos tak: Koletta Koletty Koletcie Kolettę czy coś w tym rodzaju Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nikoletta 26.06.05, 19:50 orinoko82 napisała: > hmm nie wiem Gaudencjo... a może juz Wioletta wtedy była? W XVII wieku na pewno nie, a już wtedy były na pewno siostry koletki (koletanki) w Polsce, por. www.katolik.pl/index1.php?st=rozne&id=586&rodzaj=modlitwy&r=no Nie wiem, od kiedy nadawane jest imię Koleta; św. Koleta żyła na przełomie XIV i XV wieku. Co ciekawe, Koletta to skrócona Nikoletta. Odpowiedz Link Zgłoś
venilia Re: Nikoletta 23.11.05, 22:18 Ja znam dziewczynkę o imieniu Nikoletta (rocznik 91), tak ma na pierwsze, ale nie lubi go, żąda, by wołać na nią "Nikola". Znam również dorosłą kobietę o imieniu Colette (całkowicie polskie korzenie tej osoby), wymawiane "Kolet". A nazwisko rzeczownikowe. Ogólnie mało ciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
cataluna Re: Nikoletta 24.11.05, 09:50 Ja również znam dziewczynę o imieniu Nikoletta, nie powiem dokładnie ktory rocznik ale zdaje sie, ze w tym roku zaczęła liceum. Pewna pani chciala dać córce na imię Arnikoletta, ale poniewaz nie chcieli zarejstrowac została przy Arnice. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Nicorette 23.04.06, 23:34 Nikoletta - Nikoretta. Od jakiegoś czasu mam automatyczne takie właśnie skojarzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: Nicorette 24.04.06, 18:42 gaudencja napisała: > Nikoletta - Nikoretta. Od jakiegoś czasu mam automatyczne takie właśnie > skojarzenie. Czyżbyś rzucała palenie? Odpowiedz Link Zgłoś