juleczka4 25.09.05, 12:06 Właśnie przypadkiem znalazłam to imię i muszę powiedzieć , że mnie zauroczyło!! Porostu śliczne ))) Jeśli , ktoś ma informację ile osób o takim imieniu jest w Polsce, to bardzo proszę o wpis! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Cyria :))) 25.09.05, 12:39 Szczerze mówiąc, nie zetknęłam się nigdy z tym imieniem, przeszukałam też różne dostępne mi źródła i nie wiem, na jakiej podstawie oparł ksiądz redagujący imiona.net swoją notkę. Natomiast z całą pewnością są imiona Cyra i Cyriaka. Cyrie w Polsce są dwie, obie urodzone w latach 40. Odpowiedz Link Zgłoś
juleczka4 Re: Cyria :))) 25.09.05, 15:19 Znalażałam tylko tyle na temat tego imienia : "Św. Cyria jest wspominana w synaksariach i martyrologiach pod dniem 5 lub 6 czerwca razem ze św. Walerią i św. Marcją. Pochodziła prawdopodobnie z Cezarei Palestyńskiej, jednak nic więcej o niej nie wiemy. Jest to imię żeńskie utworzone od męskiego Cyrius, które z kolei pochodzi od imienia Cyrus. To zaś imię możemy wyprowadzić z perskiego imienia khuru – tron, hebrajskiego kôresh, hhâras – słońce lub z greckiego kyros – panowanie, władza, moc. " Jeśli znajdę troszkę czasu to poszperam w internecie , może coś znajdę więcej na jej temat! Co za niespodzinka tylko 2 są w Polsce może kiedyś będzie nosić je moja córeczka , w każdym razie dopisuję to imię do listy moich preferowanych imion )) Pozdrawiam i dziękuję za informacje Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cyria :))) 25.09.05, 15:36 Juleczko, znalazłam również i tę informację, ale jako że nie mam stuprocentowego zaufania do informacji z serwisu imiona.net (zwłaszcza do spolszczeń imion, które - bywa - są bardzo kiepskie albo żadne), więc szukałam czegoś więcej i o Cyrii, i o Cyriusie. Na razie nic nie znalazłam, ale na pewno jest Cyra i Cyrus. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cyria :))) 25.09.05, 15:37 ...oczywiście bardzo jestem ciekawa informacji, które Tobie sie uda odnaleźć! Pozdrawaim Odpowiedz Link Zgłoś
juleczka4 Re: Cyria :))) 25.09.05, 16:52 Gaudencjo , narazie nie znalazłam żadnej informacji Ale zdecydowanie wolałabym gdyby pełną wersją tego imienia była Cyriana , z zdrobnieniem Cyria ) Aha i jeszcze mam pytanie , jeśli w latach 40' imię to zostało nadane 2 razy , tzn. że do dnia dziejszego więcej nadań nie było?? Myślisz , że byłby problem w USC z nadaniem takiego imienia dziecku?? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cyria :))) 25.09.05, 17:17 Juleczko, tak naprawdę słownik jest z 1994 roku, więc nie można mieć pewności, ze imię to nie zostało nadane jeszcze później. Nowszych słowników z tak szczegółowymi danymi po prostu nie ma. Z całą pewnością można nadać imię Cyriaka (i potem zdrabniać je Cyria), bo jest ono w "Słowniku imion" Ossolineum, na który można się powolać w razie obstrukcji urzędniczej. Natomiast czy udałoby Ci się nadać samo Cyria lub Cyriana, to już zależy od konkretnego urzędu. Niektóre rejestrują nawet największe dziwolągi, a inne - odmawiają rejestracji nawet Tymona (widziałaś chyba ostatnio ten wątek). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
juleczka4 Podoba się komuś jeszcze to imię?? :)) 26.09.05, 19:10 Gaudencjo znalazłaś może coś więcej na temat tego imienia?? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Podoba się komuś jeszcze to imię?? :)) 26.09.05, 19:13 Przyznam, że skoro zdeklarowałaś się, że to Ty poszukasz, pozostawiłam działanie Tobie jako osobie najbardziej zainteresowanej Przeszukiwanie książek dało wyżej opisane rezultaty, a teraz pozostaje już tylko szukanie w internecie bądź w innej literaturze, niż posiadana przeze mnie w domu. Na razie wiadomo na pewno, ze jest Cyra i Cyriaka Odpowiedz Link Zgłoś
juleczka4 Re: Podoba się komuś jeszcze to imię?? :)) 26.09.05, 19:24 D Szukałam szukałam ale efekt równa się 0 :pp Ale tak jak pisłam wyżej imię to zdecydowanie wolałabym w wersji Cyriana a szanse na zapsanie w USC są naprawdę nikłe, jednak przez najbliższy rok nie muszę mieć wybranego imienia, ale że plany mają to do siebie , że lubią się zmieniać więc szperam sobie wśród imionek Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Podoba się komuś jeszcze to imię?? :)) 26.09.05, 19:29 Mnie niespecjalnie, nie lubie imion z "y" w srodku, pewnie dlatego. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Cyria :))) 22.10.05, 11:19 rzeczywiście ładne pozdrawiam Linna-Altair Odpowiedz Link Zgłoś