aniadm 05.11.05, 18:01 Mam właśnie w ręku spis wszystkich absolewntów LO Zamoyskiego i trochę czasu, więc postanowiłam zrobić statystykę. Nie całości (aż tyle czasu to ja znowu nie mam), ale tych dawniejszych roczników. Oto lata 1905-1919: Adam x3 Adolf x2 Aleksander x21 Alfons Alojzy x3 Antoni x15 Apolinary Arkadiusz August Bernard Bogdan x2 Bogusław Bolesław x15 Bronisław x9 Brunon Celestyn x2 Cyprian Czesław x8 Daniel Edmund x4 Edward x11 Emil Eugeniusz x6 Felicjan Feliks x6 Ferdynand Franciszek x3 Gustaw x5 Henryk x22 Hieronim x2 Hipolit Ignacy x10 Ignacy Jan Jan x55 January Janusz x8 Jerzy x26 Józef x23 Julian x4 Juliusz x3 Karol x10 Kazimierz x35 Kiejstut (Gaudencjo, czy to może Twój krewny?) Konrad x3 Konstanty x3 Lech Leon x6 Leopold Leszek x2 Lubomir Lucjan x5 Ludwik x12 Maksymilian Marceli Marek Marian x18 Mateusz Melchior (Wańkowicz, nawiasem mówiąc) Michał x4 Mieczysław x18 Mieczysław Dezyderiusz Norbert Olgierd Oskar Paweł x2 Piotr x4 Rene (nazwisko też obce) Robert Roman x12 Romuald x3 Ryszard Sławomir Stanisław x71 Stefan x32 Sylwin Tadeusz x44 Teofil Tomasz Tymoteusz Wacław x31 Walenty Walery x2 Wiesław x4 Wiktor x7 Wincenty x7 Witold x16 Witosław Władysław x28 Włodzimierz x9 Wojciech Zbigniew x7 Zdzisław x10 Zygmunt x39 Wnioski: - absolutnym przebojem epoki był Stanisław, na dość odległym drugim miejscu Jan - wyraźnie popularne były imiona słowiańskie bądź związane z historią Polski, ale nie imiona wieszczów - Adam i Juliusz nie są reprezentowane zbyt licznie - imiona tradycyjnie występowane w rodzinie carskiej są wyraźnie tabu, z wyjątkiem Aleksandra (ktoś ma pomysł, dlaczego?). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: lista absolwentów LO 05.11.05, 18:42 Świetna lista. Stanisław z izby, Stanisław do izby (czy jak to tam szło). Mnóstwo Wacławów. Reszta mniej mnie dziwi, z wyjątkiem śladowych ilości Piotrów i Pawłów - myślałam, że te imiona zawsze były bardzo popularne. No i Franciszków niewielu. Może liczniejsi byli w gminie? Absolwenci szkół w tamtym okresie mieli raczej lepsze pochodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: lista absolwentów LO 05.11.05, 19:26 Franciszek był chyba imieniem raczej wiejskim, to było gimnazjum w Warszawie. Mam wrażenie, że Paweł występował w rodzinie carskiej, co by tłumaczyło jego śladowe występowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: lista absolwentów LO 05.11.05, 21:47 Alez piekne imiona i swietna lista. Nie, ten Kiejstut to nie moj krewny, on raczej konczyl jakas szkole w Wilnie, i chyba nieco pozniej, mimo wszystko (ur. okolo 1900 roku). Gdyby tak sie pokusic o maly ranking najczesciej wystepujacych imion (od 10 razy wzwyz), to sa to: Stanisław x71 Jan x55 Tadeusz x44 Zygmunt x39 Kazimierz x35 Stefan x32 Wacław x31 Władysław x28 Jerzy x26 Józef x23 Henryk x22 Aleksander x21 Marian x18 Mieczysław x18 Bolesław x15 Ludwik x12 Roman x12 Edward x11 Ignacy x10 Karol x10 Zdzisław x10 Jak widac, do naszych czasow jako imie obecnie czesto nadawane dzieciom przetrwal tylko Aleksander i Karol, wrocil tez Stanislaw i Jan jako niesmiertelna klasyka. Wcale nie mam pewnosci, czy w tym okresie Franciszek byl jeszcze w dalszym ciagu czesto nadawanym imieniem, chocby wsrod chlopstwa. Rowniez co do Piotra i Pawla mam wrazenie, ze ich odwrot zaczal sie dlugo przed zaborami i nie ma zwiazku z rodzina carska. Pawel byl w pierwszej 10-tce najczesciej nadawanych imion w XV wieku, a Piotr - w XV i XVI, pozniej juz nie (podobnie, jak Mikolaj). To tylko zludzenie, ze pewne imiona pojawiaja sie i pojawialy zawsze rownie czesto. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: lista absolwentów LO 06.11.05, 00:36 Zgodnie z planem zrobiłam jeszcze 20-lecie (jakbym sie przyjrzała lepiej, to bym odpuściła, bo uczniów duzo więcej, ale jak już sią coś zaczęło...). Adam x8 Adolf Aleksander x10 Alfons Alfred x2 Anatol Andrzej x30 Antoni x17 Apolinary Arkadiusz x2 August Bogdan x3 Bogumił x2 Bogusław x3 Bohdan x8 Bolesław x14 Bożysław Bronisław Bruno Cezary x2 Cyprian Czesław x6 Daniel Dobrosław Edmund x2 Edward x14 Eugeniusz x14 Euzebiusz Feliks x5 Franciszek x8 Grzegorz Gustaw x2 Heliodor Henryk x20 Hieronim (z analizowanej już kiedyś na tym forum rodziny Kieniewiczów, bogatej w Hieronimów. Jego młodsi bracia, w tym Stefan, też się tu uczyli) Ignacy Ireneusz Jacek x3 Jan x63 Jan Damasceński (to dwa imiona, nazwisko ma inne) Janusz x32 Jarosław x2 Jerzy x88 Józef x29 Julian x7 Juliusz x4 Karol x5 Kazimierz x38 Konrad x2 Konstanty x3 Krzysztof Lech x5 Leon x5 Leonard x2 Leopold x2 Lesław Leszek x7 Lucjan x2 Ludomir x3 Ludwik x7 Maciej x6 Marek Marian x15 Michał x8 Mieczysław x26 Mikołaj x2 Mirosław Mścisław Oleg (nazwisko Kułyniak) Olgierd x2 Paweł Piotr Rajmund x2 Robert Roger (o pięknym nazwisku Światopełk-Czetwertyński) Roman x17 Romuald x4 Rudolf Ryszard x9 Seweryn Sławomir Sławosz Stanisław x76 Stefan x36 Sylwester Szymon Światopełk Świętosław Tadeusz x69 Teodor Tomasz Tytus x2 Wacław x26 Waldemar Walerian x2 Wandalin Wiesław x13 Wiktor x6 Wincenty x3 Witold x9 Witosław Władysław x28 Włodzimierz x12 Wojciech x8 Zbigniew x34 Zdzisław x20 Zenon x2 Zygmunt x26 Zasadnicza zmiana - hitem był dla odmiany Jerzy. W pierwszej dekadzie było tyleż Tadeuszów co Stanisławów, ale w drugiej już nie. Wyraźnie [podskoczył Józef i Janusz, wśród bardziej popularnych pojawił się Andrzej i Eugeniusz. Ubyło Aleksandrów, przybyło Zbigniewów. Na tym koniec, nie mam siły przedzierać się przez lata powojenne. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: lista absolwentów LO 06.11.05, 11:47 aniadm napisała: > Na tym koniec, nie mam siły przedzierać się przez lata powojenne. Szkooooda. 30 Andrzejów. Właśnie zdziwił mnie ich brak we wcześniejszych rocznikach. Odpowiedz Link Zgłoś
claudia207 Re: lista absolwentów LO 06.11.05, 15:22 Zastanawia mnie tylko jeden Teodor. Myslalam, ze w tamtych czasach byl dosyc popularny, ale nie mam zadnych zrodlel, aby to stwierdzic. Moze ktos wie, kiedy bylo najwiecej nadan? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Teodor 06.11.05, 15:26 Przypuszczam, ze jest to imie nadawane raczej wczesniej. Poza tym nie wiem, jak wygladalo zroznicowanie nadawalnosci imion terytorialnie, ale z mojej bazy wynika, ze o wiele popularniejszy od Teodora byl Teofil, ktory najczesciej trafial sie mniej wiecej w XVI-XVII wieku. Danych ogolnopolskich niestety nie mam; moze Marek Jerzy Minakowski umialby odpowiedziec na to pytanie, ale oczywiscie w odniesieniu tylko do szlachty (bo ma herbarz w postaci elektroincznej). MJM jest do zlokalizowania przez internet. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: lista absolwentów LO 06.11.05, 15:32 Tak jak poprzednio, zrobie miniranking 20-lecia: Jerzy x88 Stanisław x76 Tadeusz x69 Jan x63 Kazimierz x38 Stefan x36 Zbigniew x34 Janusz x32 Andrzej x30 Józef x29 Władysław x28 Mieczysław x26 Wacław x26 Zygmunt x26 Henryk x20 Zdzisław x20 Antoni x17 Roman x17 Marian x15 Bolesław x14 Edward x14 Eugeniusz x14 Aleksander x10 Odpowiedz Link Zgłoś
claudia207 Re: lista absolwentów LO 06.11.05, 15:24 Aniadm, bardzo bardzo ciekawa statystyka. Bardzo dziekuje za podanie. Jesli kiedys znajdziesz czas na podsumowanie innych lat, chetnie poczytam Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: lista absolwentów LO 07.11.05, 13:07 Okazało sie to bardziej fascynujące, niż myślałam... Chyba jednak będę kontynuować w wolnych chwilach. Na razie lista z lat 1940-1949, ze zrozumiałych względów niespecjalnie liczna. Za to pod koniec dekady zaczynają dochodzić imiona żeńskie. Adam x3 Adolf Albert Alfred Andrzej x18 Bogdan x4 Bohdan x2 Bogusław x3 Bolesław x2 Czesław Dariusz Edward Henryk x4 Ignacy Ireneusz Jacek x2 Jan x3 Janusz x12 Jerzy x19 Józef x3 Juliusz Karol Kazimierz x12 Krzysztof x4 Lech Leon Lesław Leszek x5 Lucjan x2 Maciej x4 Marek x2 Piotr Remigiusz Roman x2 Ryszard x5 Stanisław x12 Stefan x3 Tadeusz x14 Wacław Waldemar x2 Wiesław x5 Wiktor Wincenty Witold x7 Władysław x3 Włodzimierz x2 Wojciech x5 Zbigniew x11 Zdzisław x4 Zenon Zygmunt x5 Barbara x2 Blanka Danuta x2 Elżbieta x2 Halina x2 Hanna x3 Izabela Jadwiga Justyna Kamilla Krystyna Maria Teresa Zofia x2 Wnioski: Andrzej przebija się do czołówki. Jakby zaczynało ubywać słowiańskich, z wyjątkiem nieśmiertelnego Stanisława, trzyma się też Zbigniew i Kazimierz. Moim zdaniem skończył się boom na imiona słowiańskie powodowany patriotyzmem anty-zaborczym. Leszków nadal chyba przybywa (w tych latach było też chyba sporo nadań, sądząc z własnego doświadczenia i Grzeni). Krzysztof zaczyna pojawiać się w większych ilościach (w poprzedniej dekadzie był tylko jeden). Dziewczyn jest za mało, żeby wyciągać bardziej ogólne wnioski, chociaż zauważyłam, że są 3 Hanny, za to nie ma ani jednej Anny. Trochę mnie zastanowiły 2 Haliny, skoro mojej własnej mamy (w tym czasie urodzonej, czyli młodszej od wymienionych) ksiądz nie chciał tym imieniem ochrzcić, bo nie chrześcijańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: lista absolwentów LO 07.11.05, 17:43 Stwierdziłam, że moje dzieci powinny urodzić się w okresie międzywojennym Imienniczo by pasowały... Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: lista absolwentów LO 09.11.05, 17:16 Lata 1950-1959: Adam x4 Aleksander Aleksy Andrzej x73 Antoni x5 Bogdan x8 Bogumił Bogusław x3 Bogusz Bohdan x6 Bolesław Chrystian Daniel Edward x2 Eligiusz Eugeniusz Feliks Grzegorz x3 Henryk x2 Jacek x7 Jan x10 Janusz x18 Jerzy x36 Józef x2 Julian Juliusz Justyn Karol x2 Kazimierz x3 Krzysztof x23 Lech x4 Leopold Leszek x4 Ludwik x4 Maciej x9 Marcin x4 Marek x16 Marian Mariusz x3 Mieczysław x3 Michał x6 Mirosław x5 Paweł x2 Piotr x4 Radosław Robert x2 Roman x3 Romuald Ryszard x8 Sławomir x2 Stanisław x8 Stefan x2 Tadeusz x13 Tomasz Wacław Waldemar x5 Wiesław x3 Wiktor Witold x9 Władysław x2 Włodzimierz x6 Wojciech x26 Zbigniew x15 Zdzisław x2 Zygmunt x5 Agnieszka Aleksandra x2 Alicja x4 Alina x6 Anna x16 Barbara x25 Beata Bogusława Bożena x5 Cecylia Danuta x7 Elżbieta x24 Ewa x10 Felicja Halina x7 Hanna x18 Henryka x2 Irena x7 Iwona Izabela x2 Jadwiga x4 Janina x7 Joanna x5 Jolanta x7 Kamila Krystyna x19 Laura Lidia Liliana Lucyna Ludwika Magdalena x2 Małgorzata x2 Maria x18 Marta Mirosława Stanisława Sylwia Tamara Teresa x15 Urszula Wanda x9 Wiesława Zofia x9 Wnioski: Zdecydowany przyrost Andrzejów, za to Stanisław i Jan najwidoczniej wyszli z mody, Jerzych też wyraźnie mniej. Wyraźny przyrost Wojciechów i Krzysztofów, za to wyraźne odejście od imion słowiańskich. Pojawiają się Marek, Marcin, Maciej i Michał, wcześniej dość rzadcy. Jest też Mariusz. W damskich za wcześnie na zaobserwowanie zmian. Warto zauwazyć, że w początkach dekady Hanna zdecydowanie przeważała nad Anną, ale potem prawie się wyrównało. Ale i tak najpopularniejsza wydaje się być Barbara i Elżbieta. Nie oddaje to jeszcze powojennej zmiany wartości, bo maturzyści z lat 50. musieli urodzić się najpóźniej w czasie wojny. Zastanawiałam się za to, czy w wyniku powojennego przewrotu społecznego, migracji ludności itp. do Zamoyskiego nie trafiło trochę ludzi, którzy z pewnością nie trafialiby tam przedtem. To mogłobyb byc częściową przyczyną przewrotu w imiennictwie. Chociaz np. wzrost Andrzeja daje się zobserwować przez dekady. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: lista absolwentów LO 29.03.06, 20:47 Znalazłam w sieci inną ciekawą listę, absolwentów z Raciborza; polecam www.lo1.raciborz.com.pl/?id=1&lang=pl Odpowiedz Link Zgłoś