kartoflanka 22.01.06, 21:44 Jestem w 6 tyg. ciazy zaczynam juz teraz myslec o imionach dla potomka lub potomkini, bo to najprzyjemniejsza rzecz na swiecie i nie umiem sobie tego odmowic. licze na wasza pomoc. Warunek 1: imie musi pasowac do dlugiego nazwiska, kore brzmi bardzo podobnie do Marcinkiewicz Warunek 2:Musi miec cieplo brzmiace zdrobnienia. Niestety w zwiazku z tym, z bolem odrzucilam moja ukochana Walerie, bo zdrobnienie Wala jednak mi przez usta przejsc nie chce. podaje moje wstepne typy jesli komus sie chce to prosze dopisywac. Melania Krystyna Gustaw Joachim Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shilla01 Re: Mam czas do wrzesnia:) 22.01.06, 21:54 Przejrzyj forum na pewno znajdziesz mase propozycji. Nie wiem jak byś zdrabniała Melanie?? Pomysle i sie odezwę. Czy mogą byc trochę bardziej wymyslne? Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Mam czas do wrzesnia:) 22.01.06, 22:31 oto co wymysliłam. Kierowałam się jak prosiłaś po pierwsze : zdrobnieniami, po drugie dopasowaniem do nazwiska "marcinkiewicz" mam nadzieję , ze Twoje nazwisko nie odbiega bardzo od niego. A jesli możesz przeslij mi na gazetowy adres swoje nazwisko to dopiero do niego. anastazja, nastazja - nastka , nastusia Nina - ninka Marcelina - Marcysia Oktawia - Okcia, Oktusia, Tunia, Tusia Otylia - Ocia, otolka, otylcia, Tola, Tolka i ostatni mój hit - Noemi - niestety nie wymyśliłam jeszcze zdrobnienia, moze Nosia, Nomka ?? Cyprian - Cyprianek, Cypek, Cypryś Gabriel - Gabryś Nikodem - Nikoś Seweryn- Sewek, Sewuś, Sewciu Tymon - Tymek, Tymus, Tymonek i jak ?? Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflanka Re: Mam czas do wrzesnia:) 22.01.06, 23:23 Dzieki, ze Ci sie chcialo. Podobaja mi sie Seweryn i Tymon. Dziewczynki niestety nie moja bajka.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Mam czas do wrzesnia:) 22.01.06, 23:45 om to pomyślę jeszcze. na szczęscie jeszcze sporo czasu Cieszę się , że podoba Ci się Seweryn Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mam czas do wrzesnia:) 22.01.06, 23:16 Gratuluję Ci, kartoflanko )))))) Proponuję Wandzię, Manię (Mariannę), Helenkę oraz Henryka, Zbigniewa, Tadeusza Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflanka Re: Mam czas do wrzesnia:) 22.01.06, 23:21 Gaudencjo! trafilas 100% w gusta mojego małzaaz sie zdziwilam. moje typy sa dla niego zbyt dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mam czas do wrzesnia:) 22.01.06, 23:29 A myślałam, że podaję typy z tej samej bajki, co Twoje Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflanka Re: Mam czas do wrzesnia:) 22.01.06, 23:46 bo wlasciwie to tak jest, musze przyznac, ze wyczucie stylu masz bezbledne nie wiem dlaczego dla mojego slubnego Joachim jest dziwniejszy niz Zbigniew... Btw, pierworodna ma na imie Maria, wiec Marianna, mimo, ze super - odpada. Reszte wpisuje na moja liste. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mam czas do wrzesnia:) 22.01.06, 23:56 kartoflanka napisała: > Btw, pierworodna ma na imie Maria, wiec Marianna, mimo, ze super - odpada. Oj, dziś zupełnie nie kojarzę, a nawet pisząc ten post myślałam o Twojej Marysi Odpowiedz Link Zgłoś
llora Re: Mam czas do wrzesnia:) 23.01.06, 00:06 a może Julianna,Gabriela,Hanna,Felicja,Jagna,Leonia.Pasuje mi jeszcze Konstancja ale nie ma ciepłego zdrobnienia. z męskich Fryderyk,Kajetan,Antoni Ale Gustaw i tak najlepszy. A jak byś zdrabniała Joachima?Joaś? Fajnie,ze założyłaś ten wątek.Przynajmniej miałam pretekst,żeby odłożyć na bok książki(sesja) Odpowiedz Link Zgłoś
llora Re: Mam czas do wrzesnia:) 23.01.06, 00:08 moze jeszcze Apolonia,Józefina... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Mam czas do wrzesnia:) 25.01.06, 17:46 Gratuluje i proponuje jeszcze Klare, Ludwike, Wande. Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflanka lista 25.01.06, 21:53 Dziewczeta i Kobiety! z imion, ktore mi podesłałyscie powstała taka lista: Melania Krystyna Wanda Helena Hanna Felicja Józefina (zdr. Fifi Ludwika Gustaw Joachim Seweryn- Sewek, Sewuś, Sewciu Tymon - Tymek, Tymus, Tymonek Henryk Zbigniew Tadeusz Fryderyk Niektore imiona odpadly z roznych powodow, najczesciej dlatego, ze ktos znajomy je nosi a niezbyt dobrze mi sie kojarzy, albo dziecko bliskich znajomych tak sie nazywa, niektore imiona mi po prostu nie pasowaly wszystkim, ktorym sie chcialo wpisac do watku bardzo dziekuje Bede teraz sie nad ta lista mocno zastanawiac, co jakis czas pewnie cos "sie" do niej dopisze, mam nadzieje, ze do wrzesnia uda mi sie podjac decyzje. A ha, no i oczywiscie bardzo prosze o komentarze do imion z listy. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: lista 25.01.06, 22:28 Mamy baaaardzo podobne upodobania imiennicze. Z imion dziewczęcych podobają mi się wszystkie, więc tu Ci nie pomogę. Natomiast zdecydowanie wybrałabym inne zdrobnienia od Józefiny, np. Józia lub Finka. Fifi niestety kojarzy mi się z pewnym średnio rozgarniętym pudelkiem (płci męskiej zresztą). Jeżeli chodzi o chłopaków: małego Tadzia sama mam w domu, Seweryn (tylko nie Sewciu!), Henryk i Zbigniew są na liście imion dla ewentualnego kolejnego potomka. Tymon i Joachim też ładne. Nie zdecydowałabym się na Gustawa ani na Fryderyka. Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflanka Re: lista 26.01.06, 11:58 dodaje do mojej listy Lucyne i wyrzucam Melanie, bo jednak glupio brzmi z nazwiskiem. > Lucyna > Krystyna > Wanda > Helena > Hanna > Felicja > Józefina (zdr. Fifi > Ludwika > > Gustaw > Joachim > Seweryn- Sewek, Sewuś, Sewciu > Tymon - Tymek, Tymus, Tymonek > Henryk > Zbigniew > Tadeusz > Fryderyk A moj maz powiedzial, ze wszystkie mu sie bardzo podobaja. Chyba sie dzieki temu forum imienniczo wyrabiam Odpowiedz Link Zgłoś
anndelumester Re: lista 26.01.06, 12:52 to może jeszcze Konstancja Aniela Alina a dla chlopaka: Konstanty Leon Jarema/Jeremi pozdrawiam i gratuluje btw też mamy nazwisko dlugie , zakonczone na -icz Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: lista 26.01.06, 14:01 Z dziewczecych imion najbardziej podoba mi sie Jozefinka, Felicja, Helenka i Ludwika. Reszte bym odrzucila. Z meskich stawiam na Fryderyka badz Gustawa. Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: lista 26.01.06, 16:01 Lucyna-nie podoba mi się Krystyna - ładnie Wanda - ładnie Helena - pięknie, mój typ Hanna - ładne i ma sliczne zdrobnienia, ale robi sie popularne Felicja - ładne, ale Fela mnie troche osdtrasza Józefina - fajnie, ale dla odwaznych rodzicó Ludwika - ładnie Dla chłopców napisze kiedy indziej bo Anielcia sie obudziła Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: lista 26.01.06, 19:29 kartoflanka napisała: > > Lucyna > > Krystyna > > Wanda > > Helena > > Hanna > > Felicja > > Józefina (zdr. Fifi > > Ludwika Wszystkie te imiona podobają mi się, ale jednak w takim towarzystwie nie wybrałabym Hanny (bo nieco zbyt obecnie popularna) i Lucyny (bo wydaje mi sie wypadać blado na tle innych). Także Krystyny, ale tym sie absolutnie nie sugeruj, bo mam w rodzinie ze trzy Krystyny i z tego powodu imię to jest dla mnie "niewidoczne", tzn. podoba mi się, ale jest poza moim horyzontem wyobrażeń jako imie dla dziecka i być może podswiadomie z tego powodu je odrzucam. Na ten moment wybrałabym między Józefiną, Ludwiką, a Wandą, przy czym cały czas czuję jakieś "to jest to", kiedy myślę w Twoim kontekście o Ludwini własnie. Mam wrażenie, że dobrze by grała z długim nazwiskiem na "M", choć oczywiście tylko Ty to jesteś w stanie ocenić. > > Gustaw > > Joachim > > Seweryn- Sewek, Sewuś, Sewciu > > Tymon - Tymek, Tymus, Tymonek > > Henryk > > Zbigniew > > Tadeusz > > Fryderyk Z tych imion najbardziej podobają mi się Fryderyk i Gustaw, ale jesli jest w Waszym nazwisku takie "r", jak w "Marcinkiewicz", to Fryderyka bym sobie odpuściła, bo robi się warcząco. Seweryn to jedyne imię, jakie bym sama odrzuciła z powodu jego urody, ale może się okazać, że będzie ono najlepiej dopasowane do nazwiska. Jeżeli nazwisko jest na "M", zastanawiałabym się mocno nad zamianą Tymona na Tymoteusza, bo "monm" na styku imienia i nazwiska może być nieładne. > A moj maz powiedzial, ze wszystkie mu sie bardzo podobaja. Chyba sie dzieki > temu forum imienniczo wyrabiam Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: lista 26.01.06, 19:54 > kartoflanka napisała: > > A moj maz powiedzial, ze wszystkie mu sie bardzo podobaja. Brawa dla męża Inni się zwykle ostro sprzeciwiają A imiona przepiękne, tylko Lucyny, Hanny, Krystyny, Seweryna i Tymona bym nie wybrała Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflanka Re: lista 26.01.06, 23:20 > Brawa dla męża Inni się zwykle ostro sprzeciwiają No tak ,ale mnie sie kiedys podobaly takie imiona jak: Dabora, Leonia albo Biruta, wiec teraz odetchnal... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: lista 26.01.06, 23:22 Nie ma to jak staranny proces wychowania męża - najpierw postawić go przed możliwoscią szoku, a potem stopniowo zelżyć napięcie A swoją drogą Biruta i Leonia są śliczne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflanka Re: lista 26.01.06, 23:25 tez uwazam, ze ladne, ale juz wole isc na taki kompromis jak teraz, bo pozniej mam Marysie i Piotrusia Oba imiona lubie, ale...Jako jedyna Irmina w szkole, uwazalam, ze stac mnie na wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflanka Re: lista 26.01.06, 23:04 Oj chodzi za mna ta Jozefina, chodzi...no i to zdrobnienie: Fifi, wiem, wiem troche pretensjonalne to to jest, ale dla mnie ma swoj urok i jest zabawne...poza tym i tak bym pewnie mowila Fisia. Tylko, ze to imie jest tak cholernie dlugie! Pozniej Ludwika, znalam kiedys jedna, mam niespecjalne wspomnienia, ale imie cudne. I mozecie mnie zamordowac ale zdrabnialabym to Ludka. Na trzecim miejscu plasuje sie Helena do spolki z Krystyna. Co do chlopakow to na razie ich zostawiam jak sa, bo nie wierze, ze bede miec syna. wielkie dzieki za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: lista 26.01.06, 23:16 Józefinka koniecznie )))) Uwielbiam ! Z chłopięcych Frycek lub Joachim . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: lista 26.01.06, 23:22 kartoflanka napisała: > Oj chodzi za mna ta Jozefina, chodzi...no i to zdrobnienie: Fifi, wiem, wiem > troche pretensjonalne to to jest, ale dla mnie ma swoj urok i jest > zabawne...poza tym i tak bym pewnie mowila Fisia. > Tylko, ze to imie jest tak cholernie dlugie! To nie przeszkadza, sama mam długie imię i nie narzekam > Pozniej Ludwika, znalam kiedys jedna, mam niespecjalne wspomnienia, ale imie > cudne. I mozecie mnie zamordowac ale zdrabnialabym to Ludka. Ludka też bardzo ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflanka Re: lista 26.01.06, 23:28 > > Tylko, ze to imie jest tak cholernie dlugie! > > To nie przeszkadza, sama mam długie imię i nie narzekam ale nie wiem jak Ty, my mamy tez bardzo dlugie nazwisko... zreszta, mam czas do wrzesnia, jesli dalej bedzie mi sie to imie tak podobalo to zostanie Jozia i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: lista 25.06.06, 20:53 kartoflanka napisała: > > > Tylko, ze to imie jest tak cholernie dlugie! > > > > To nie przeszkadza, sama mam długie imię i nie narzekam > ale nie wiem jak Ty, my mamy tez bardzo dlugie nazwisko... Ja też Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: lista 26.01.06, 15:33 Melania - bardzo ładne Krystyna - umiarkowanie, ale podoba mi się Wanda - śliczne Helena - śliczne Hanna - odpada Felicja - sama bym tak chętnie nazwała dziecko! Józefina (zdr. Fifi - jak wyżej Ludwika - jak wyżej Gustaw - ładne, dostojne imię tylko ten Gucio Joachim - bardzo ładne!!! Seweryn- odpada Tymon - odpada, wolę Tymoteusza Henryk - piękne Zbigniew - piękne, chociaż kojarzy mi się z piosenką o Zbyszku, który skoczył z wieżowca Tadeusz - trochę kojarzy mi się z Rydzykiem, ale jest bardzo ładne! Fryderyk - Chopin, ale bardzo piękne i klasyczne Bardzo trudna decyzja... Chociaż ja i tak wybrałabym Walerię! Szkoda, że z niej zrezygnowałaś. Takie piękne imię! Ale z chłopcem miałabym już trudności... Odpowiedz Link Zgłoś
imbirka Re: lista 26.01.06, 15:34 To ja jeszcze dorzucę Ludmiłę i Janinę, a dla chłopca Stanisław i Stefan. Z dziewczęcych imion na Twojej liście najbardziej podoba mi się Ludwika i Wanda, Helena i Hanna jak dla mnie są zbyt często obecnie nadawane. Z męskich - Henryk, Fryderyk i Tadeusz - piękne, natomiast Zbigniew i Seweryn nie sa w moim typie, głównie z powodu zdrobnień. Odpowiedz Link Zgłoś
tippi Re: lista 26.01.06, 19:11 >natomiast Zbigniew i Seweryn nie sa w moim > > typie, głównie z powodu zdrobnień. > mi się nie podoba zdrobnienie "Zbyszek", za to "Zbig"!- brzmi słodziutko Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: lista 26.01.06, 19:40 Dorzucam Cyryla - też ma dwa razy "r", ale sąsiadujące tylko ze spółgłoskami, więc przypuszczam, ze może się nadawać Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: lista 25.06.06, 21:20 Z Twoich typow rozważyłabym Helene,Felicje, Jozefne(Finkę)i Luwikę, oraz Fryderyka, Tadeusza i Gustawa, Hmmm... trudny wybór Odpowiedz Link Zgłoś