Dodaj do ulubionych

Igor i Ignacy- bracia...

02.03.06, 22:23
Dziś spotkałam w przychodni mamę z kilkuletnim Igorem i rocznym Ignasiem, co
myślicie o takim dobraniu imion rodzeństwa?

Dla mnie to połączenie jest conajmniej dziwne...
Obserwuj wątek
    • abiela Re: Igor i Ignacy- bracia... 02.03.06, 22:24
      Tez mi jakos zgrzyta....zlewaja sie brzmieniowo i nie pasuja stylistycznie.
    • gaudencja Re: Igor i Ignacy- bracia... 02.03.06, 22:29
      Ja też uwazam, ze to dziwne zestawienie (stylistycznie i brzmieniowo), ale mama
      widocznie zakochała się w imionach na "Ig". Trochę to rozumiem, bo też zaczęły
      mi się bardzo podobać imiona podobne do imienia mojego synka. Raczej jednak uda
      mi sie powstrzymać przed ich nadaniem wink

A jak się miewa Twój Ignaś, i jakie są teraz reakcje otoczenia?
      • agusiaa1_mama_ignasia do gaudencji 02.03.06, 22:48
        dzięki za pamięć
        Z Ignasia już wielkie chłopisko jest, ma już 7,5 miesiąca.
        Dla mnie Ignacy jest najpiękniejszym imieniem i już od dłuższego czsu nie
        zawracam sobie głowy tym co inni sobie myślą. Niektórzy pewnie już sie
        przyzwyczaili, inni nie powiedzą wprost, że im sie nie podoba (mojej koleżance
        Ignaś nie chce przez gardło przejść), są też tacy jak moja mama, która do tej
        pory nie może pogodzić się z naszym wyborem- ale jak tylko zaczyna komentować
        to mówię jej, że następny będzie Józek i wtedy potulnieje, twierdzi, że już
        woli Ignacego.

Pozdrawiam.

P.S. Bo nie wie, że ja z tym Józiem to tak na serio

• idaaa Re: do gaudencji 02.03.06, 23:26
          Brat Męża, kiedy dowiedział się o tym, że ich wspólna siostra zamierza nazwać
          jednego ze swoich synów Józio kupił nawet książkę o imionach co by siostrę od
          Józefa odwieść. Nie udało się. Na szczęście. Jest Józio smile
        • szczekuszka Re: do gaudencji 03.03.06, 13:09
          agusiaa1_mama_ignasia napisała:

> Niektórzy pewnie już sie
          > przyzwyczaili, inni nie powiedzą wprost, że im sie nie podoba (mojej koleżance
          > Ignaś nie chce przez gardło przejść), są też tacy jak moja mama, która do tej
          > pory nie może pogodzić się z naszym wyborem- ale jak tylko zaczyna komentować
          > to mówię jej, że następny będzie Józek i wtedy potulnieje, twierdzi, że już
          > woli Ignacego.

Niestety rodzice juz tacy sa. Ja to zauwazam po swojej mamie, ktora jak na razie
          nie moze zaakceptowac imienia swojej pierwszej wnuczki (corki mojej siostry).
          Gdyby to byl wnuk, moja mama by spiewala ze szczescia gdyby to byl Józef, a
          teraz chcialaby, zeby mala miala na imie Teresa- chodzi oczywiscie o kult św
          Teresy od Dzieciątka Jezus.

Ja mam siostrzenca, juz nastolatka o imieniu Ignacy i po pierwszym krotkotrwalym
          szoku, blizsza i dalsza rodzina w 100% zaakceptowala to imie, a pozniej uznala
          je za niezykle ladne i trafne.
    • idaaa Re: Igor i Ignacy- bracia... 02.03.06, 23:27
      Brzmi zbyt podobnie... Ale Ignacego pasjami uwielbiam smile
    • pepperann Re: Igor i Ignacy- bracia... 03.03.06, 10:58
      Nie podoba mi się takie zestawienie. Chociaż słyszałam o rodzicach, którzy mając
      syna Jana drugiemu chcieli dać na imię Iwan. Nie wiem, czy ten plan
      zrealizowali, ale wydawał mi się koszmarny.
    • xdagmarax Re: Igor i Ignacy- bracia... 03.03.06, 18:36
      ... to jak masło maślane
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.