mam6lat 19.04.06, 02:37 Atessa - tak ma na imię zyjąca córa Emila Zegadłowicza, dziś oglądałm program opowiadała jak to tatuś uparła się na to imię dodając na chrzcie "wspomozenie" Marii i franciszki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Atessa 19.04.06, 08:55 Ciekawe, skąd to imię się wzięło? Bo brzmi dość ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Atessa 19.04.06, 09:04 Jakby tego było mało, druga córka Emila Z. ma na imię Halszka Halszka i Atessa - hmmm, ciekawe... Ale znalazłam też coś takiego: Atessa to miejscowość i gmina we Włoszech, w regionie Abruzja, w prowincji Chieti. Wg danych na rok 2004 gminę zamieszkuje 10 388 osób, 93,6 os./km². Źródło danych: Istituto Nazionale di Statistica Więc może Emil Zegadłowicz nazwał swoją córkę na cześć włoskiej miejscowości ? Odpowiedz Link Zgłoś
mam6lat Re: Atessa 19.04.06, 17:14 wiesz ona opowiadała jak to imię zaistniało, ale akurat przyszedł listonosz........ - moża któras z forumowczek oglądała ten program? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Theodorka Re: Atessa IP: 80.51.33.* 08.09.06, 11:29 Jestem prawie pewna, że na cześć miejscowości . Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Atessa 08.09.06, 11:50 Może to wersja imienia ATOSSA? - Atossa była perską królową, córka Cyrusa, zoną Dariusza, matką Xerxesa. - Jest też aktorka Atossa Leoni, pochodzenia irańskiego. - Imię to występuje w którejś cześci cyklu "Ani" L.M. Montgomery. Może to byc także przeróbka imienia Tessa? Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Atessa 08.09.06, 12:12 Ciotka Atossa, o ile pamiętam, nie należała do najsympatyczniejszych osób... (Ania zdaje się przypisywała to okoliczności, że musiała spędzić kilkadziesiąt lat z imieniem Atossa... spędziłam kiedyś całe wakacje nie mając do czytania nic oprócz starego wydania "Ani") Tessa jest skrótem od Teresy, więc w sumie było prostsze wyjście... Behind the Name nie rozpoznaje Atessy. Atossy zresztą tez nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Atessa 08.09.06, 12:51 aniadm napisała: > Tessa jest skrótem od Teresy, więc w sumie było prostsze wyjście... Ale kilka dni temu przeglądałam jakaś książkę Tessy Capponi-Borawskiej, gdzie, o ile sie nie mylę, pisała ona że Tessa to bardzo stare florenckie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Atessa 08.09.06, 12:57 Hmm, pobieżne przeszukanie internetu (w pracy jestem...) wykazuje albo pochodzenie od Teresy, albo że jest to włoskie imię i oznacza "hrabina" (countess). To ostatnie wygląda mi na inspiracje włoskim słowem (nie imieniem) contessa (faktycznie hrabina). Może być tez lokalne florenckie, albo włoski skrót od czegoś... Odpowiedz Link Zgłoś