orisja 26.09.06, 14:44 Witam, co sadzicie o imieniu Orysja badz Orisja dla dziewczynki? Mnie bardziej podoba sie ta druga wersja. Znam to imie z literatury i z zycia (spotkalam jedna Orysje z Ukrainy i jedna Orisje z Syberii - jej dziadkowie trafili tam z Ukrainy). Czy sprawdziloby sie w polskich warunkach? Czy w Polsce zostalo ono kiedykolwiek nadane? Czy wiecie cos o jego znaczeniu/pochodzeniu/odpowiednikach w innych jezykach? Czy powyzsza pisownia jest dobra - wiem, ze ktos moglby zapisac imie jako Orisia/Orysia (na tej samej zasadzie co Nadia - mimo, ze czyta sie "nadja"), ale nie byloby by to chyba poprawne... Innymi slowy, jak postrzegacie to imie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Irenka 26.09.06, 17:59 Witaj! Z moich poszukiwań netowych wynika, że Orysia to Oryna, a Oryna to ukr. Irena. Zresztą prezeską Kongresu Kanadyjskich Ukraińcow jest niejaka pani Irene (Orysia) Sushko. Sama Orysia podoba mi się, ale w kontekście raczej ukraińskim; po polsku jest jak dla mnie trochę zbyt egzotyczne. Na pewno, jeśli już, trzeba by je zapisać tak, jak się je czyta, fonetycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Irenka 26.09.06, 18:39 A to ci checa! Pierwszy raz zetknęłam się z tym imieniem, a właściwie formą imienia, toteż wydała mi się bardzo egzotyczna. A tutaj patrzę - a to Irena ! Odpowiedz Link Zgłoś