Gość: anetta1975 IP: 81.219.49.* 04.11.06, 08:00 co sądzicie o tym imieniu ? moja siostra mysli tak nazwac córeczke ale się troche wacha proszę o opinie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koza_w_rajtuzach Re: Rozalia 04.11.06, 08:53 Rozalia? Waha się? Nie znam ładniejszego imienia . Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Rozalia 04.11.06, 08:53 Powtórzę po raz kilkunasty: przepiękne imię. Sama znam pewną nastoletnią Rozalię, która jest z niego zadowolona. Poszperaj na forum, a znajdziesz wiele zachwytów nt. tego imienia. Myślę, że powoli stanie się popularne i nikt się nie będzie wahał nad jego nadaniem, zresztą dobrze jest zapoczątkowywać nowe mody ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita.anita80 Re: Rozalia IP: 81.219.49.* 04.11.06, 09:34 imie jest piękne nosi je moja córeczka ,która otrzymała je po prababci ( córeczka ma 9 miesięcy ) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anetta 1975 Re: Rozalia IP: 81.219.49.* 04.11.06, 09:36 a moze podacie mi pare zdrobnień tego imienia z góry dziękuje pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Rozalia 04.11.06, 12:56 Gość portalu: anetta 1975 napisał(a): > a moze podacie mi pare zdrobnień tego imienia > z góry dziękuje > pozdrawiam Oczywiście Rozalka, Rozalcia, Róża. A z mniej typowych: Rozalinka Inka Alinka Lisia Isia Rósia Rosia Ala Lia Azalia Zysia Rossa Rozalita (w ten sposób mówi się czasem na znaną mi Rozalię) Rozalinda Linda Lunia Zalka Zalia Rosie (wymawiane po angielsku) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita.anita80 Re: Rozalia IP: 81.219.49.* 04.11.06, 14:51 my mówimy na nasza córeczke Rozi ,Rozaleczka ,Zalka (tak mówiła jej siostra na samym poczatku) Odpowiedz Link Zgłoś
corleinne Re: Rozalia 05.11.06, 23:17 Pozwolę sobie zgłosić głos na "nie"... nie podoba mi się Rozalia, ani trochę. Powody? Jest to jedno z nielicznych imion "prababcinych", które mi nijak nie pasują do wieku innego niż podeszły; to imię automatycznie kojarzy mi się z kozą (może to ten początek, Roza- koza...); zdrobnienie Rózia przyprawia mnie o mdłości; imię wydaje się być bardzo rozwlekłe i miękkie, najprawdopodobniej z powodu braku spółgłosek zwartych czy wybuchowych (Z jest szczelinowe, R i L - półotwarte, innych nie ma). Odpowiedz Link Zgłoś
corleinne Re: Rozalia 05.11.06, 23:24 Co nie znaczy oczywiście, że próbowałabym komuś Rozalię wyperswadować - po prostu, mnie nie zachwyca i ja bym nie nadała, ale to imię z historią i tradycją, obecne w Polsce od wieków i poza tym, że mi się nie podoba, wszystko jest z nim w porządku. A propos - mój Ojciec twierdzi, że nie ma takiego imienia jak "Róża" - a przynajmniej w Polsce nie powinno być, bo nie mamy tradycji nadawania imion kwiatowych, zamiast Róży mamy Rozalię właśnie, a w ogóle to Róża to dla niego automatycznie Luksemburg. Taki pokrętny argument na rzecz Rozalii Odpowiedz Link Zgłoś
anita.anita80 Re: Rozalia 06.11.06, 08:23 ALE własnie te babcine imiona wracają i stają się popularne jak , ktos nazwał tak 10 czy 20 lat temu to było dziwnie a teraz juz nie A tak na marginesie to ja miałam prababcie co nazywała sie AGNIESZA A najlepiej jak będą same JULKI i MAJKI ale oczywiscie kazdy ma swoje zdanie i gusta to tak tylko moja opinia pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Rozalia 06.11.06, 08:54 > (może to ten początek, Roza- koza...); Ale przecież koza brzmi ładnie . Odpowiedz Link Zgłoś