metanira 20.02.07, 18:41 Dziewczyny, pomóżcie, proszę. Nie wiem, jakie imię wybrać dla synka, bo to mój mąż ma najładniejsze (według mnie) imię: Michał. No i mamy problem, bo nie uznajemy nadawania dzieciom imion rodziców. Generalnie lubię imiona mało popularne. Mam trzy typy: Roland (cudne, ale chyba za bardzo wydumane, nie chciałabym skrzywdzić dziecka), Konrad (nie podoba się nikomu oprócz nas) i Maksym (mąż nie zgadza się na rosyjskie imię, twierdząc, że jest "radzieckie"). Mam też sentyment do imion romantyczno-literackich (dlatego Konrad mi pasuje). Może macie jeszcze jakieś propozycje tego typu? Będę wdzięczna za podpowiedź. Przeglądałam różne spisy imion, ale nic ciekawego nie znalazłam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koza_w_rajtuzach Re: imię dla chłopca 20.02.07, 18:44 Zostałabym przy Konradzie . A ja proponuję Wam Tymoteusza, Kajetana, Juliana, Kornela.. Odpowiedz Link Zgłoś
metanira Re: imię dla chłopca 20.02.07, 18:53 Dzięki Z Twoich propozycji zdecydowanie nie podoba mi się tylko Kajetan-Kajtek, kojarzy mi się z psem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: imię dla chłopca 20.02.07, 21:03 > Kajetan-Kajtek, kojarzy mi się z psem Tylko głupki nazywają tak psy. Ale to już temat nie na ten wątek Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: imię dla chłopca 25.02.07, 14:55 Ale niestety przez tych glupkow niektore imiona sie zdewaluowaly(((. Z romantycznych: Gustaw))). Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: imię dla chłopca 20.02.07, 18:52 Podoba mi się Maksym i Konrad. Proponuję Kornela i Marcelego. Odpowiedz Link Zgłoś
metanira Re: imię dla chłopca 20.02.07, 18:54 Marceli jest fajne Tylko, że mój pies tak miał ma imię... Ale zapytam jeszcze męża. Pewnie powie, że jak Nowotko... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: imię dla chłopca 20.02.07, 18:59 Ładnie nazywał się Twój pies. Zaproponuję jeszcze Witolda, Mirona i Cypriana. Odpowiedz Link Zgłoś
metanira Re: imię dla chłopca 20.02.07, 19:01 Witold mi się podoba, ale tak ma na imię mój teść. Za to Miron... niezłe. Muszę pomyśleć Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: imię dla chłopca 20.02.07, 19:47 ja proponuję oprócz Konrada imię Juliusz Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: imię dla chłopca 20.02.07, 20:00 Ja jestem za Konradem i Cyprianem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: imię dla chłopca IP: *.devs.futuro.pl 20.02.07, 20:43 byle nie Roland Chyba wybrałabym Konrada.Od siebie dorzucam: Mikołaja,Wojciecha,Sergiusza,Rocha,Maćka. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię dla chłopca 20.02.07, 22:10 Witaj! Konrad - to bardzo romatyczne imię, ale jest trudne do zdrabniania i, co tu dużo ukrywać, podoba mi się tylko w literaturze (za to bardzo); może to też zależy, komu bywa nadawane, a przeciętnie spotykałam mało ciekawych małych Konradów, więc odradzałabym to imię przynajmniej w ciągu najbliższych 30-40 lat Maksym - imię jest łacińskie i popularne także we Francji (Maxime), ale ponieważ było szczególnie popularne wśród Słowian Wschodnich, calkowicie rozumiem Twojego męża. Roland - bardzo literackie, jak Konrad, ale może brzmieć w Polsce nieco kiczowato. A co powiesz na imię Micheasz? Jest bardzo podobne do Michała, a jednak inne. Gustaw to chyba dobry pomysł, a Juliusz? Kordian? Kirkora i Litawora nie proponuję, choć są całkiem niezłe w brzmieniu I jeszcze Roch, jak Roch Kowalski z jego szablą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monalajza Re: imię dla chłopca 25.02.07, 19:27 Roch to rewelacyjne imie szalenie mi sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lana Re: imię dla chłopca IP: *.chello.pl 20.02.07, 22:45 Z podanych przez Ciebie imion,najbardziej podoba mi się: Maksym. Zarówno pewnego Konrada jak i Rolanda znam - całkiem ok osoby,choć bez rewelacji.Mi zaś obydwa te imiona się zbytnio nie podobają. A o to moje propozycje/typy: Kornel Marcel (ewentualnie Marceli) Julian Nikodem Cyprian Co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imię dla chłopca 20.02.07, 23:42 Nie sądzę, żeby Roland był zbyt wydumany, choć mnie ciągle myli się z Ronaldem. A może zamiast Maksyma Maksymian a Konrada Kordian? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manarai Re: imię dla chłopca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 23:46 Szkoda, że Witold nie przejdzie - chciałam go zaproponować w pierwszym odruchu. Jeśli chodzi o twoje propozycje. Osobiście uważam, że bardziej niż Rolandem skrzywdziłabyś dziecko Ronaldem Roland właściwie mógłby być. W końcu to nie Lancelot. Konrad kojarzy mi się bardzo germańsko, wręcz z jakimiś Jungingenami, a Maksym barrrdzo rosyjsko. Ciekawe te imiona na twojej krótkiej liście - każde z innej parafii... Roland taki miękki i romantyczny (zresztą podobne odczucia mam w stosunku do Michała, też ulubionego), a Konrad i Maksym jak dla mnie z ultramęskich... Idąc tropem Rolanda - przychodzą mi do głowy Ewald, Leopold, Romuald (jeśli nie Witold...). Może Gwidon? Edwin? Wiktor, Artur, Aleksander, Karol, Bruno. Albin, Kaspian, Jurand, Edmund, Gilbert. Witalis, Sambor, Tristan. A może Tadeusz? I literacki, i romantyczny, i dość męski, i ładnie się zdrabnia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jowa80 Re: imię dla chłopca IP: *.smsnet.pl 21.02.07, 12:08 Mi bardzo podoba się Konrad - piękne, męskie imię! Dobre i dla małego chłopca i dla dorosłego mężczyzny. Zdrobnienia też nie są złe i nie jest ich mało: Konradek, Kondzio, Kondek, Radek, Raduś. Z Twoich propozycji zdecydowanie "obstawiam" to imię. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: imię dla chłopca IP: *.devs.futuro.pl 21.02.07, 15:48 a może Melchior albo Stoigniew?)) Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: imię dla chłopca 21.02.07, 17:35 Jeszcze mi przyszedł do głowy Seweryn - taki romantyczny autor powieści gotyckich. I Hugo - gdyby nie skojarzenia z telewizyjnym potworkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: imię dla chłopca 25.02.07, 14:23 Proponuje Kordiana, moja kolezanka uwielbia to imie Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli Re: imię dla chłopca 25.02.07, 15:15 Konrad - podoba mi sie :0 ale MAKSYM jest mrruczasne i wcale nie "radzieckie" ok no ok - kojarzy sie z Gorkim ale bardzo mi sie podoba [ moze jestem nieobiektywna bo znam extra faceta o tym imieniu ] Choc na pewno imie nacechowane dosyc - wiadomo - maxymalny, najwiekszy (najlepszy) duzy , naj naj naj itp i co jak nasz Maksym wyrosnie na watłego niskiego facecika z dwiema lewymi rekami do wszystkiego?> ale i tak mi sie bardzo podoba 9co dziwne zupelnie nie podoba mi sie Maksymilian Odpowiedz Link Zgłoś
gabriel51 Re: imię dla chłopca 25.02.07, 17:06 jeśli imię konrad ci odpowiada, nie patrz na innych, uważam że jest bardzo ładne Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: imię dla chłopca 25.02.07, 17:12 Z twoich propozycji wybrałabym jedynie Konrada. Natomiast z propozycji dziewczyn podoba mi się Juliusz albo ewentualnie Julian. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek urodził się Konrad! 23.07.07, 13:03 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=43618&w=66319952 serdeczne gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makowa_panienka Re: urodził się Konrad! IP: *.nat.tvk.wroc.pl 23.07.07, 17:43 Nie wiem co złego jest w imieniu Roland. Mój syn ma tak na imię, jest juz dorosłym facetem i ani razu nie miał z powodu imienia najmniejszych przykrości, wręcz odwrotnie - zawsze był odbierany bardzo pozytywnie. Zresztą jak sam stwierdził nie wyobraża sobie innego imienia i jest ze swojego bardzo zadowolony Odpowiedz Link Zgłoś
kleo881 Re: imię dla chłopca 24.07.07, 11:42 znam 14 letniego Rolanda - nie 'wyglada na pokrzywdzonego' imie nie jest jednak w moim guscie z tych trzech wybrałabym Maksyma Odpowiedz Link Zgłoś