kargullena2 18.04.07, 12:44 Moja córeczka ma na imię Malwina.Co o nim sądzicie? Różne są reakcje.Raz nawet powiedziano mi,że to imię jak dla starej babki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
panda74 Re: Malwina 18.04.07, 13:11 Co prawda nigdy nie brałam go pod uwagę, ale podoba mi się Niedawno poznałam przemiłą dziewczynę o tym imieniu, więc dodatkowo jestem pozytywnie do niego nastawiona Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Malwina 18.04.07, 14:57 Nie jest moim ulubionym, ale na pewno jest dziewczęce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klementynka Re: Malwina IP: *.acn.waw.pl 18.04.07, 15:02 Mnie się bardzo podoba. Nawet je rozważalam przy córci nr.2, ale ostatecznie została Matyldą. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiaw32 Re: Malwina 18.04.07, 16:51 jeszcze rok temu wydawało mi się dziwne ale odkąd nosi je córcia mojej przyjaciółki to osłuchałam się z nim i teraz bardzo mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Malwina 18.04.07, 17:54 Chodziłam z Malwiną do przedszkola . Moim zdaniem bardzo ładne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: Malwina 18.04.07, 18:51 Uważam, że to imię jest po prostu urocze. Ma taką wewnętrzną melodię i nieodparty urok. Ani nie znam żadnej starszej pani o tym imieniu, ani o żadnej nie słyszałam - odbieram to imię jako stosunkowo "młode". Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Malwina 18.04.07, 19:02 Mnie się to imię niestety nie podoba. Nie powiedziałabym, że to imię jak dla starej babki, ale dla mnie jest jakieś takie ciężkie i bez wdzięku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolmadakia Re: Malwina IP: *.interpc.pl 18.04.07, 19:21 Znam jedną Malwinę /20 lat/ jest b.ładna i miła.Na pewno się wyróżnia i urodą i imieniem.Może też dlatego to imię mi się spodobało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Malwina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 21:56 Też lubię to imię, kto wie może kiedyś anzwe tak córke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basiazimka Re: Malwina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 17:11 Witaj Ja także mam córcię Malwinkę ...ma 4 m-ce i jest przeurocza. Nie przejmuj się durnymi opiniami bo nie ma sensu Jak jeszcze byłam w ciąży i moja szwagierka spytała się jakie imię i jak usłyszała Malwina to powiedziala: to imię dla krowy :-o....nie wiem dlaczego u niej takie dziwne skojarzenie, ale nie przejełam się tym i bardzo się cieszę że właśnie tak nazwałam córcię Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: Malwina 12.06.07, 09:02 witam też mam małą Malwinę w domu od zawsze podobało mi się to imię i wiedziałam, że tak nazwę cókę 4letni brat woła na nią Maginka Odpowiedz Link Zgłoś
piastka Re: Malwina 12.06.07, 10:44 Malwinka = śliczna dzieczynka Malwina = piękna dziewczyna (tak mi się kojarzy , poza tym ma niezłe znaczenie z germańskiego: praworządna, strzegąca prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Malwina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 13:50 Noszę takie imię i dobrze mi się z nim żyje. Większości się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eliza T. Re: Malwina IP: *.chello.pl 13.06.07, 20:56 Jest ładne ale nie należy do moich ulubionych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nataloosia :) Re: Malwina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 16:42 Malwinka - łądnie. Kojarzy mi się ze słodkim owocem córeczce chyba jednak bym takiego imienia nie dała...mam za dużo jeszcze łądniejszych w głowie ale ogólnie jest OK Odpowiedz Link Zgłoś
mama_4 Re: Malwina 15.06.07, 20:13 Mnie się to imię nie podoba - nie mój styl. A to, że ktoś wykazał sie takim brakiem taktu i powiedział Ci, że dla starej babki - w ogóle się nie przejmuj. Co to w ogóle za opinia?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matijas77 Re: Malwina IP: *.chello.pl 11.11.07, 11:51 Moja córeczka to Malwina. Ja i żona jakoś oboje na nie wpadliśmy, przez ciążę tak się przyzwyczailiśmy, że było jasne, jak się będzie nazywać. A jak się ładnie zdrabnia! Malwinka, Malwa; ogólnie budzi bardzo miłe reakcje, na tyle nieoklepane imię, że jest dość oryginalne, ale z kolei "normalne" i nieudziwnione. Był jeszcze typ Marcelina lub Marianna, ale to może przy następnej córci . Odpowiedz Link Zgłoś
kk_1976 Re: Malwina 11.11.07, 11:54 mnie sie podoba - dziewczece i niebanalne, z wydzwiekiem kwiatowym, kk Odpowiedz Link Zgłoś
sylmaj Re: Malwina 15.11.07, 11:55 Moja córcia to Malwina. Ja bardzo chciałam ją nazwac Marcelina no ale w rezultacie jest Malwinka i jestem zadowolona bo to śliczne imię i bardzo pasuje do mojego małego łobuziaka Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Malwina 15.11.07, 14:07 Jeszcze ja się dopiszę jako użytkowniczka tego imienia już od dobrych dwudziestu paru lat... To imię nie zawsze mi pasuje, czasem irytuje i przeszkadza. Kiedyś w czasach nastoletnich bardzo sie przeciwko niemu buntowałam - że wydziwione, i że jak dla kota (zostałam postraszona, że pierwotny pomysł na moje imię brzmiał "Maciejka"!) Minusem jest to, że nie da się go krótko zdrobnić - zawsze jest długie: Malwinka, Malwisia, Malwinia, w desperacji sięgnęłam kiedyś po formę "zagramaniczną" Mally (poznałam kiedyś imienniczkę-Amerykankę która tak się zdrabniała) i po Maję (nie bardzo związana z imieniem, ale może być). Drugi minus to dość trudna dla małego dziecka wymowa (ja mówiłam na siebie Makaka). Imię w moim pokoleniu niespotykane i "wyróżniające" (chociaż ja miałam nieprawdopodobne [nie]szczeście chodzić z drugą Malwiną do klasy w szkole podstawowej - nie cierpiałyśmy się!), nikt nie miał problemów z zapamiętaniem mnie. No i w sumie brzmieniowo jest ładne. Po prostu nie zawsze je lubię Ale za to dzięki niemu przeczytałam sporo ciekawych książek - w poszukiwaniu literackich imienniczek. Jeśli ktoś jest chętny - to s'il vous plait: Malwinka - Zegarynka z "Bromby" M. Wojtyszki (bohaterka wstrząsającej historii miłosnej!) Malwinka - kotka syjamska małych Wańkowiczówien, "Ziele na kraterze" (pojawiło sie jeszcze kilka kotów o tym imieniu, ale nie pamiętam gdzie) "Malwina czyli domyślność serca" - pierwsza polska powieść psychologiczna, no niezbyt łatwo się czyta, bo napisana w okresie romantyzmu, akcja dość zawiklana, ale uwieńczona happy endem Malwina w "Pieśniach Osjana" McPhersona - narzeczona Oskara, zmarłego syna bohatera tytułowego, romantyczna i omdlewająca harfiarka no i jeszcze cała zgraja postaci z dalszego planu (np. u Sapkowskiego imię jakiejś królewny - tylko wspomniane). Kto dorzuci coś jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś