Gość: ola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 13:33 Mój synek ma na imię MARTYN! jak Wam się to imię podoba proszę o komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ola Re: MARTYN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 13:52 Tak to pochodna imiona Marcin! ale Martyn to też po polskiemu tak jak forma żeńska Martyna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makowa_panienka Re: MARTYN IP: *.nat.tvk.wroc.pl 13.08.07, 14:05 Marcin, Martin, Martyn, Marcjal i Martyniusz to formy tego samego imienia wywodzące się od łacińskiego Martiusa, czyli kogoś związanego z Marsem. Jest nawet św.Martyn, oraz pochodzące od jego imienia miasto San Marino. Najbardziej podoba mi się Marcin, ale być może jest to też kwestia osłuchania się Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: MARTYN 13.08.07, 21:35 Chwila, moment Martin to angielski odpowiednik Marcina, a Martyn to wtórne spolszczenie tego odpowiednika (po co go dokonywać, skoro mamy Marcina?). Marcjalis, nie Marcjal, to także jedno licznych z imion pochodzących od imienia boga Marsa, jak np. jeszcze Marcjan, Marcjusz, Mamert i Mamertyn. Martyna zaś po polsku mogłaby byc Marciną; jej funkcjonowanie IMO nie uzasadnia przenoszenia tego spolszczenia na męski odpowiednik imienia. San Marino pochodzi natomiast od imienia św. Maryna/Maryniusza. Św. Martyna nie bylo, bo wszyscy sw. Martynowie są św. Marcinami. Odpowiedz Link Zgłoś
kleo881 Re: MARTYN 13.08.07, 14:34 pierwszy raz słyszę to imię. osobiscie czegoś mi brakuje w tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: MARTYN 13.08.07, 14:56 Mój tata uczy (uczył?) Martyniana. Martyn nie jest taki zły. Lepiej (o wiele) niż Martin i ciekawiej niż Martyna. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: MARTYN 13.08.07, 15:18 Spotkałam się z Martynem na Krópówkach, gdy byłam na wakacjach Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: MARTYN 13.08.07, 23:36 Dla mnie to imię zawsze funkcjonowało jako słabo spolszczona forma Marcina, możliwe, że przez błędne skojarzenia z językiem litewskim, gdzie Martynas to po prostu Marcin W języku polskim o wiele bardziej wolę Marcina, ale Martyn mnie jakoś specjalnie nie razi. Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka87 Re: MARTYN 14.08.07, 00:50 Hmmmm....Mam znajomego Martyna, wiec juz sie przyzwyczailam do tego imienia.. Ale moi przyjaciele gdy slysza to imie nadstawiaja uszu i pytaja "Co?????" Szczerze mowiac nie bardzo podoba mi sie to imie. Martyś-bardziej dla dziewczyny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo1 Re: MARTYN IP: *.centertel.pl 14.08.07, 07:01 Jeżeli nie Marcin to wybrałabym Mamerta. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: MARTYN 14.08.07, 09:55 To z pewnością ciekawe imię, ale ja wolę Marcina. Odpowiedz Link Zgłoś
la-lavande Re: MARTYN 15.08.07, 16:42 Dla mnie troszkę takie "tworzone na siłę". Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: MARTYN 15.08.07, 16:50 Nie lubię żeńskiej formy "Martyna" i Martyn też mi się nie podoba. Wolę Marcina i Martę. Odpowiedz Link Zgłoś