18_lipcowa1 23.04.08, 10:52 Ale mysle ze pasuje i tutaj. Wiem ze nie powinnam dyskutowac bo malo wiem o dzieciach wiec o ich imionach tez ale mam nadzieje ze osoby ktore bardzo razilam juz zdazyly mnie wygasic. Rozmawialam na ten temat z mezem i mamy podobne zdanie na temat imion dzieci ( od czasu do czasu wybieramy sobie imie dla naszego dziecka - lubie prostote wygrala Martynka i Michal) Ale nie podoba mi sie podazanie za moda - typu Kuba, Kacper, Julia, Wiktoria. Nie podoba mi sie jeszcze bardziej, nie znosze wrecz Angelik, Vaness, Nicoli,(ogolnie imiona ladne, szczegolnie Angela, ale na boga - za granica!!!!!) pol biedy u Polakow w UK gdzie jestem, ale w Polsce nie dosc ze sie je pisze tak jak sie mowi - to na dodatek fatalnie wspolgraja z polskimi nazwiskami - typu Wanesa Wisniewska bleeeeeeeee. No i te burde..... skojarzenia. Jakby malo bylo ladnych polskich imion. Juzto kiedys ktos pisal : te dziwne imiona najczesciej nadaja malolaty, wpady, ludzie z marginesu i patologia. Mysle ze im to pomaga poczuc sie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roksanaa22 Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 10:55 Jak rodził sie syn imię Marcel było niespotykane w moim miasteczku.Minęło 5 lat i prosze-co trzeci to Marcel Córa ma na imie Nina i też nie spotkałam jeszcze tego imienia u mnie ale zobaczymy... Odpowiedz Link Zgłoś
roksanaa22 Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 10:56 AAA... Jak rodziła sie córka mąż wymyślił NOEMI-delikatnie mówiąc wyśmiałam go... Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 13:00 pal licho marcla.....bo mój tez rodzony 5 lat temu..... ale zestaw marcel i nina...to magia... gdyby marcel nie był marcelem....byłby ninką.. niesamowite.. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 13:22 gdyby jedna nina nie rzuciła mojego faceta tuz przed studniówką tez bym chyba miała ninke Odpowiedz Link Zgłoś
jomamma Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 25.04.08, 21:47 Mam prawie 4-latkę Ninę, fajne imię, ciesze sie z niego, mała chyba też A potencjalny chłopak...... Marcel )) No proszę! Czy te imiona chodzą parami? Odpowiedz Link Zgłoś
majmajka Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 10:59 Nie dalabym dziecku na imie Xawery, Angelika, Sara...No i to te glowne sa chyba. Musialabym pomyslec i przypomniec sobie jak na imie maja dzieci pewnych osob...A! Luki dla chlopca jeszcze. Wszystko w Polsce ma miejsce. Podobaja mi sie proste imona typu: Ania, Maciek, Tomek, Kasia...itp. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 10:57 Wsadziłaś znów kij w mrowisko, lipcowa, bo zaraz się oburzą mamusie dzieci o nietypowych imionach.. Z jednym mogę się zgodzić - mnie też Roksany i Vanesse się z burdelami kojarzą. Typowe pseuda dziewczyn Przykro mi, jeśli obraziłam mamy Vaness i Roksan Odpowiedz Link Zgłoś
roksanaa22 Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 11:11 Roksana się z burdelem kojarzy?Nie wiedziałamChyba się przezuce na moje drugie:Emilia Odpowiedz Link Zgłoś
gardeniaa Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 12:17 roksanaa22 napisała: > Roksana się z burdelem kojarzy?Nie wiedziałamChyba się przezuce na > moje drugie:Emilia nie tylko ty, ja też nie wiedziałam, ale poprzedniczka widać musi tam bywać skoro wieP Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 12:23 > nie tylko ty, ja też nie wiedziałam, ale poprzedniczka widać musi tam bywać > skoro wieP Owszem, pracowałam, w dwóch nawet, za barem i biegałam z tacą. Praca jak każda inna, może trochę chwilami ciekawsza ale generalnie nie ma się czym podniecać. Złośliwości możesz sobie darować, nie rusza mnie to. I owszem, prostytutki lubią "egzotycznie" brzmiące imiona, pewnie czują się dzięki temu jak "artystki" (w końcu tańczą na rurce), dlatego mam skrzywienie zawodowe, można by rzec. Odpowiedz Link Zgłoś
aguskin Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 15:15 roksana z burdelem ale takim fajnym, jest nawet taka piosenka, ostatnio ja george michael odnawiał Odpowiedz Link Zgłoś
bullterierka Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 10:57 Zajrzałam na forum z imionami parę razy. Najdziwniejsze imię to było Oralia, ktoś skomentował, że druga córka powinna mieć na imię Analia... w naszych czasach jednoznaczne skojarzenia Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 11:05 moi chłopcy mają na imie Jakub i Kacper- jeden po moim dziadku, drugi po męża. I co mam zrobic z fantem, że teraz Kubusiów i Kacprów jak psów??? My z mężem taką opcje wymyślilismy jeszcze zanim zaszlam w pierwsza ciążę. Poczatkowo miały to być imiona ojców, ale Zygmunt i Karol jakos nam nie pasowali i padło na dziadków. W wypadku dziewczynki imię miało byc po jego mamie lub mojej babci- Jolanta lub Helena. Mody nie brałam pod uwagę i tyle a w ogole to o gustach sie nie dyskutuje;P Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 11:00 Moda jak moda - raz jest Wiktoria, raz Anna i Franciszek. Tez nie czuje nadawania dzieciom obcobrzmiących imion (typu Vanessa czy inna Jessica) i skojarzenia mam podobne. No ale o gustach sie nie dyskutuje. W przedszkolu mojego dziecka nie zauwazylam ani imion 'dziwnych', ani jakiegos wysypu dzieci o tych samych imionach. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 11:04 ja lubie polskie nie wymyslne imiona, moje maja Michal i Baska, na drugie troche pojechalam z baska bo ma Jozefina, ale to po moim dziadku, tez uwazam to imie za piekne staropolskie, wanesy nikole i inne "ulongi" odwiecznie mnie zadziwiaja i niestety w duzym odsetku imiona takie nadaja dzieciom ludzie prosci, tu lipcowa masz racje Odpowiedz Link Zgłoś
elske Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 11:15 Moja cora ma Wiktoria Jadwiga na imie (maz wybieral),obiecal ze dla drugiego dziecka ja wybiore imiona.No i wlasnie wybralam,na dniach syna rodze.Bedzie mial na imie Mateusz Miroslaw.Drugie imiona naszych dzieci , to imiona naszych mam. Moi znajomi troche sa zaskoczeni,ze syn bedzie mial polskie imiona,bo mieszkamy w norwegii i tutaj sie urodzi.Ale ja nie wyobrazam sobie zestawienia:norweskie imie + polskie nazwisko.Chociaz bralam pod uwage Krystian i Emil (wystepuje w kalendarzu polskim i norweskim).Tylko jakos te imiona do mnie nie "przemawialy". Odpowiedz Link Zgłoś
qunegunda nie ma to jak starosłowiańskie 23.04.08, 18:53 Krzesimir, Miłowit...... albo hebrajskie Sara, Miriam, Jonasz... nie cierpię plastikowych imion typu Jessica, Nicola, Roxana, Angelina itd. chyba więcej takich dziwolągów jest dla dziewczynek Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 11:09 ...Aleeee to juuuż byyyyyyłooooooooo <nuci> PS. Co do meritum, zgadzam się. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 11:12 mamo kotulo - jak to pisza inne mamy (a mi sie zdaje ze powinno mamo kotula zalezy kim jest KOTUL) tu sie wszystkie tematy powtarzaja ;- ))))) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 11:16 18_lipcowa1 napisała: > mamo kotulo - jak to pisza inne mamy (a mi sie zdaje ze powinno mamo kotula zalezy kim jest KOTUL) tu sie wszystkie tematy powtarzaja ;- > ))))) Nie istnieje "kotul". Istnieje "kotula". Się znaczy ja istnieję. Ale możesz mówić do mnie per "kota" "Mama" dodałam do nicka w chwilowym amoku macierzyńskim Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 11:27 Własnie miałam zamiar wytłumaczyc lipcowej skąd Twój nick Dla mnie nadawanie imion typu Brajanek i Dzesika(Jessicca??) to dramat..( Małolaty i patologia?Niestety też mi się to tak kojarzy niestety. Lubię jak ktoś nadaje imiona po dziadkach ,pradziadkach-może dlatego,że sama mam córkę,która ma imię po prababci :Emma. Niestety ostatnio poznałam kilka mam/babc małych Emek,mam nadzieje ze nie zrobi się to nagle popularne jak w innych krajach (Emma w 2004 roku w 7 krajach była w pierwszej trójce najczęściej nadawanych imion,w tym w większosci na pierwszym miejscu) Uwielbiam imiona typu Józefina,Antonina,Stanislaw,ale też Jagoda,Pola,Nina,Marcel,Iwo,Bruno,Hugo.. Stanowcze nie dla modnych imion typu Julia,Jakub,Natalia-choć sa bardzo ładne,niestety w piaskownicy 4 Julki na 6 dzieci to przesada)Dodam,że Julia i Jakub to były imiona,które chciałam w przyszłosci dac swoim dzieciom-podobały mi sie juz we wczesnej podstawówce,ale wtedy nie były modne wcale Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia prawdziwie słowiańskie imie: Brumścisław 23.04.08, 12:00 czasem strasze ze tak dam pierworodnemu na imie. ja jak ładnie zdrobnic mozna: Brumek, Ścisek Odpowiedz Link Zgłoś
gku25 Re: prawdziwie słowiańskie imie: Brumścisław 23.04.08, 21:01 A może Chlebosław? Może być i Chlebek i Sławek Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 11:19 wszystko zależy od tego, KTO powtarza już widzę sępy nad Twą głową odnośnie tematu - zgadzam się Tylko co ja, biedna, zrobię, jeśli moje hipotetyczne adoptowane dziecko przyjdzie jako Brajan albo Kewin? Wzbraniam się, szczerze mówiąc, przed zmianą imienia, ale Kewin nie przejdzie mi przez usta ani przez pióro, o klawiaturze nie wspominam. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 12:15 kawka74 napisała: > Wzbraniam się, szczerze mówiąc, przed zmianą > imienia, ale Kewin nie przejdzie mi przez usta ani przez pióro, o > klawiaturze nie wspominam. Kawka, mi przez usta nie chce przejść imię mojego faceta, mimo, że nie jest jakieś udziwnione P To po prostu nie jest imię do mówienia "po imieniu". Ja się boję że na przysiędze ślubnej się zakwiczę na śmierć, do tego dołóż brak panowania nad mimiką twarzy, i cudny materiał filmowy wyjdzie jako pokazówka na szkolenia dla psychiatrów. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula ROTFL 23.04.08, 12:25 Nie, ale Czesio też jest z tej kategorii. Podobnie Marian tudzież Wacław. Żeby nie było - nie wyśmiewam się z imion, tylko po prostu nie chcą mi przez usta przejść. Odkąd poznałam mojego faceta, ani razu nie zwróciłam się niego po imieniu , mówimy do siebie (poza standardowym: kochanie) zmodyfikowanymi nickami gazetowymi DDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Aaaauć 23.04.08, 13:40 Ja mu pokażę ten wątek Wtedy mnie przełoży przez kolano i zabije DDDD Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Aaaauć 23.04.08, 13:50 Kazimierz? Kajetan? Konstanty? Co ja z tym "K"? Ludwik? Bonifacy? ... Filemon? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula :P 23.04.08, 13:22 Pudło. I tak nie powiem <lol> Aaaaa... "Szczepan, kochanie, czy możesz mi podać szparagi?" Będę miała przez was traumę Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 12:31 Kotula, ja wszystko, wszystko zniosę, byle nie Kewin i te klimaty. Może być i Wacław (chociaż nie: "ona nie ma wacka! coo? sisiora (excuses le mot) a pani ma?"). Rączki opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 11:20 jej łapiemy sie chyba na wszystkie wymienione przez ciebie kategorie... dobrze ze mamy juz dziwne imie wybrane - bedzie bachor do nas pasował tez jestesmy dziwni Odpowiedz Link Zgłoś
ibelin26 Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 11:59 Jako posiadaczka nietypowego imienia się wypowiem. Tak gwoli przemyślenia rodzicom wybierającym imiona. Mam imię po prababci, obecnie staje się popularne, ale w moim wieku osób o tym imieniu nie spotkałam. Jako dziecko NIENAWIDZIŁAM swojego imienia – bo się wyróżniałam, a jako dziecko byłam bardzo nieśmiała. Chciałam się nazywać jakoś normalnie – bo ja wiem, Kasia czy Agnieszka. Nazwisko też mam długie i mało popularne, w dodatku często ludzie się w nim mylą. No i moje imię niejako automatycznie zdrabnia się w taki sposób jakiego też nie znoszę (Proszę mnie nie nazywać Andzią – pamiętacie Anię z Zielonego Wzgórza? - mniej więcej cos w tym stylu). Odgrażałam się, że jak skończę 18 lat, to imię zmienię. Teraz już się przyzwyczaiłam, ale nadal nie darzę sympatia swojego imienia. Całość czyli imię i nazwisko sprawia, że jestem brana za osobę starszą niż jestem. Kilkakrotnie zdarzyło się, ze ktoś kto rozmawiał ze mną przez telefon a potem mnie zobaczył to się dziwił, że na „żywo” jestem młodsza niż „przez telefon”. Nazwisko niedługo zmieniam, bo wychodzę za mąż. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia mnie imie nigdy nie przeszkadzalo 23.04.08, 12:04 a nalezy do najrzadszych w polskim kalendarzu... za to w połaczeniu z nazwiskiem sprawia ze musze sie kilka razy przedstawiac przez telefon co mnie wkurza strasznie. ale to raczej wina nazwiska... tez zawsze byłam chorobliwie niesmiała, ale imie moje lubie bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
igusiak Re: mnie imie nigdy nie przeszkadzalo 04.05.08, 01:40 ha, też się przedstawiam kilka razy.... -a to jest jakiś skrót? -inga? -ida? -iza? bleeeeeeeeeee....... Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: mnie imie nigdy nie przeszkadzalo 04.05.08, 20:08 > a nalezy do najrzadszych w polskim kalendarzu... Witaj, Kordula... ))))) Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Ibelin 24.04.08, 13:30 Ty nienawidziłas - ja kochałąm od zawsze - jaki z tego wniosek dlaprzyszłych rodziców? Odpowiedz Link Zgłoś
niya Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 11:56 a ja od zawsze marzyłam ( tzn. gdzieś od 10-tego roku życia), że nazwę moje dziecko Julia jeśli dziewczynka i Julek jeśli chłopak , a co ja zrobię, że rodziłam w 2004 roku kiedy imię Julia osiągnęło apogeum popularności? jeszcze przed porodem jakoś się z tym nie spotykałam , ale odkąd moje dziecko skończyło rok, to co drugie imię to Julia Odpowiedz Link Zgłoś
agucha12 Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 05.05.08, 10:05 No właśnie. Ja też tak miałam. Odkąd pamiętam podobało mi się imię Weronika. Od zawsze, kiedy myślałam o dzieciach wiedziałam, że jeśli będę miała córkę będzie tak właśnie miała na imię.(nie chciałam, żeby tak jak ja miała w swojej klasie 7! imienniczek) I co? Weroniki też teraz popularne ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 12:03 > Juzto kiedys ktos pisal : te dziwne imiona najczesciej nadaja > malolaty, wpady, ludzie z marginesu i patologia. Mysle ze im to > pomaga poczuc sie lepiej. Całkiem niedawno był w wyborczej artykuł pani pprofesor polonistki całkowicie potwierdzający twoje przypuszczenia. I faktycznie ludzie którym jakoś sie nie powodzi nadaja dzieciom wydziwione imona, które w ich mniemaniu maja im zapewnić lepsza pozycję( chciaż nie wiem jak) Po osiedlu krąży dziewczynka, z rodziny tzw. patologicznej, ale ma na imię Inez... Odpowiedz Link Zgłoś
orgovana Re: Patologia nazwalabym brak tolerancji. 23.04.08, 12:19 Lipcowa , czlowiek o takich szerokich horyzontach , baa nawet emigrant eksponuje tak razacy brak tolerancji? Siedzisz w UK i krzywisz sie na dzwiek Briana albo Jessiki lub innego Johna? To po cholere jestesmy w Unii, jak ta nasza polska zasciankowosc zzera nas do szpiku kosci , a moze to jest patologia? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Patologia nazwalabym brak tolerancji. 23.04.08, 12:26 eee.. no to ci nie wyszło za bardzo, ale ćwicz, ćwicz Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Patologia nazwalabym brak tolerancji. 23.04.08, 12:28 orgovana napisała: > Lipcowa , czlowiek o takich szerokich horyzontach , baa nawet > emigrant eksponuje tak razacy brak tolerancji? Siedzisz w UK i > krzywisz sie na dzwiek Briana albo Jessiki lub innego Johna? To po > cholere jestesmy w Unii, jak ta nasza polska zasciankowosc zzera nas do szpiku kosci , a moze to jest patologia? To nie jest brak tolerancji. Po prostu typowo polskie nazwisko, zwłaszcza nazwisko typu nazwa rzeczownikowa ("Ogórek", "Kiszka", "Baran") może dla kogoś groteskowo brzmieć z imieniem mającym obcy wydźwięk, bo powoduje spory kontrast. Vanessa Kiszka, Brajan Żurek i tak dalej. Co nie oznacza, że będzie się wyśmiewać ludzi noszących / nadających takie imiona. Ewentualna krytyka dotyczy trendu, a nie konkretnych osób. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Patologia nazwalabym brak tolerancji. 23.04.08, 12:35 "Dolores Miednica" no prosze morgen nie znasz tego przykladu hehehe jeny jak mozna byc takim skonczonym ignorantem zeby takie nazwisko z takim imieniem polaczyc Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Patologia nazwalabym brak tolerancji. 23.04.08, 12:36 boszz kotula, pomylilas mi sie z morgenem to znak ze czas zajac sie tym co mam teraz robic hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Patologia nazwalabym brak tolerancji. 23.04.08, 12:46 elza78 napisała: > boszz kotula, pomylilas mi sie z morgenem Nom, bo my przeważnie w tych samych wątkach występujemy Akurat ten nie należy do naszej ulubionej wspólnej kategorii, ale mimo wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Patologia nazwalabym brak tolerancji. 23.04.08, 12:53 >Nom, bo my przeważnie w tych samych wątkach występujemy I znów niepostrzeżenie się do ciebie zbliżyłam... ten dreszcz emocji Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Patologia nazwalabym brak tolerancji. 23.04.08, 13:09 orgovana napisała: > Lipcowa , czlowiek o takich szerokich horyzontach , baa nawet > emigrant eksponuje tak razacy brak tolerancji? Siedzisz w UK i > krzywisz sie na dzwiek Briana albo Jessiki lub innego Johna? To po > cholere jestesmy w Unii, jak ta nasza polska zasciankowosc zzera nas > do szpiku kosci , a moze to jest patologia? W pierwszym watku napisalam wyraznie ze nie mam nic do tego jesli imiona sa nadawane dzieciom za granica - obojetnie czy Anglikow czy Polakow. Nie umiesz czytac? Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 12:12 "te burze wlosow kazdy zna przy ustach dloni chwiejny gest tak to celyna celyna celyna jest" pewnie tez tak "gornolotnie" przez mame nazwana... celina generalnie imie ktore mi sie podoba na dzien dzisiejszy moglby umiescic Inez przykladowo w piosence mnie zabijaja dziecki wisniewskiego: Xavier Fabienne i Etienette i teraz co to tam ma? MROK.... Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Chyba pierwszy raz zgadzam się z Lipcową... 23.04.08, 12:29 Ja też nie cierpię takich imion, o których mowa w poście tytułowym. Ale czym dziecko sobie zawiniło? Staram się nie pokazywać, że mam taki czy inny stosunek do tego imienia. Natomiast Sara podoba mi się, choć traci dużo na swym uroku przez wciąż rosnącą popularność! Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 12:42 Jestem zdania, że każdy powinien nadawać takie imiona jakie mu się podobają, byle nie były one ośmieszające. Uważam, że Vanessa, czy Kewin zaliczają się do imion obciachowych. Jeśli chodzi o Twój żeński wybór, Martynkę, to czy to nie jest podążanie za modą? Jest to imię, które w ciągu lat znacznie wzrosło na popularności (zasługa Martyny Wojciechowskiej). Niepożądaniem za modą byłoby to jakbyście zdecydowali się na Martę. Michał też jest bardzo popularnym imieniem, chociaż ta jego popularność trwa już chyba kilkanaście lat, więc nie jest to jakiś nagły bum tak jak w przypadku Oliwii czy Amelii. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 12:45 Mój syn ma na imię Kuba. I nie przeszkadza mi że to modne (?) imię lipcowa. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 12:59 > Mój syn ma na imię Kuba. I nie przeszkadza mi że to modne (?) imię lipcowa No i dobrze. Najważniejsze jest to, aby dziecko nie musiało się wstydzić swojego imienia. Mam na imię Anna. W moim roczniku na 100% było to najczęściej nadawane imię żeńskie, ale przynajmniej obciachu nie miałam, jak je gdzieś podawałam. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 13:14 a poza tym nie podoba mi sie ze co drugi pies ma na imie Kuba, albo kot - Filip. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 13:30 nigdy nie spotkałam się z psem, który miałby na imię Kuba. Natomiast spotkałam się z psem, który ma na imię Michał. Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 14:21 No, kozo, może nie na żywo, ale na forum na pewno miałyśmy okazję się spotkać :o))) Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 14:55 )))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_007 Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 20:25 koza_w_rajtuzach napisała: > nigdy nie spotkałam się z psem, który miałby na imię Kuba. > Natomiast spotkałam się z psem, który ma na imię Michał. moi sąsiedzi maja 2 psy -jeden Kuba,drugi Kacper Odpowiedz Link Zgłoś
alex05012000 Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 13:27 wydaję mi się, że co innego moda na jakieś określone imiona, ale typowe dla polskiej/słowiańskiej kultury, np w pokoleniu mojego ojca co trzeci byl Andrzej... teraz to akurat nieczęste imię..., a w moim z kolei same Agnieszki były... a co innego dawanie dzieciom imion obcojęzycznych (Wanessa, Kewin, Alan i inne tam...), dziwnie brzmiących (Isaura... były, były ...) , o innej pisowni (Angelika, Andżelika, ???), pod wpływem amerykanizacji społeczeństwa, filmów czy innych programów tv.... imiom, które ośmieszają/mogą ośmieszać czy powodować u dzieci stres, nie pasujących do polskich nazwisk, zwłaszcza nie tych na ski czy cki... ktoś cytował Wanessa Wiśniewska, ale Wanessa Gwóźdź albo Kewin Cebula .... kiedyś w jednej orkiestrze na śląsku był: Napoleon Mucha czytałam też kiedyś o samobójstwie, które dziewczyna popełniła nie mogąc znieść swojego imienia, nie pamietam jakie to było imię... Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 13:13 Martynka podobala mi sie zanim M, Wojciechowska zrobila kariere w TVN. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 13:21 Ale wiesz lipcowa, czy to coś ma dla kogoś oznaczać że te imiona Ci się nie podobają? Imię dziecka to indywidualna sprawa jego rodziców. Maluszkowi dzięki imieniu nic nie ubędzie ani nie przedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 13:23 kropkacom napisała: > Ale wiesz lipcowa, czy to coś ma dla kogoś oznaczać że te imiona Ci się nie > podobają? Imię dziecka to indywidualna sprawa jego rodziców. Maluszkowi dzięki > imieniu nic nie ubędzie ani nie przedzie. Nie, no jasne, ja nikomu nic nie narzucam. Jednak dziecka nie nazwalabym Kuba bo mi sie kojarzy z sokiem kubus to raz, z psem to dwa, z moim rudym kuzynek to trzy i 4 jest mega banalne.Ale znam Kube ktorego lubie, wiec imie nie ma dla mnie znaczenia jesli kogos poznaje. Chodzi tylko o to ze ludzie czasem nie mysla jak nadaja dzieciom zagraniczne imiona - o to mi bardziej chodzilo. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 13:27 > Jednak dziecka nie nazwalabym Kuba bo mi sie kojarzy z sokiem kubus > to raz, z psem to dwa, z moim rudym kuzynek to trzy i 4 jest mega > banalne. Widzisz banalnie źle a ekstrawagancko nie dobrze? Jaki jest złoty środek? A skojarzenia fajne. W czeskim przedszkolu na syna mówią Kubik. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 13:32 > Martynka podobala mi sie zanim M, Wojciechowska zrobila kariere w > TVN. Ale wielu osobom imię Julia podobało się jeszcze zanim stało się ono bardzo popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 12:57 18_lipcowa1 napisała: > (...) fatalnie wspolgraja z polskimi > nazwiskami - typu Wanesa Wisniewska bleeeeeeeee. Albo taka na przyklad Elisabeth Duda, kretynsko brzmi, prawda? I jeszcze sie pcha do pierwszego rzedu, razi delikatne uszy telewidzow ... Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 13:16 jak_matrioszka napisała: > 18_lipcowa1 napisała: > > (...) fatalnie wspolgraja z polskimi > > nazwiskami - typu Wanesa Wisniewska bleeeeeeeee. > > Albo taka na przyklad Elisabeth Duda, kretynsko brzmi, prawda? I jeszcze sie > pcha do pierwszego rzedu, razi delikatne uszy telewidzow ... Czytamy ze zrozumieniem! To trzeci post powtarzajacy to samo. Elizabeth Duda urodzila sie we Francji zdaje sie. I ja napisalam ze co innego za granica- takie imiona, co innego w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 13:22 A jak ktoś wyjechał z Polski to już może? Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 13:40 Na GW nie ma imotikonek, inaczej wpisalabym taka duzy trojkat ze znakiem "uwaga - ironia" :p Gdyby nasi przodkowie nie zdecydowali sie na wprowadzanie takich fatalnie brzmiacych polaczen polskich nazwisk i obcojezycznych imion, to po dzis dzien powinnismy sie obracac w scislym gronie Msciwojow i Boleslawow, bez zadnego Jana (imie biblijne, a Polanie byli poganami), Grzegorza (bo z greckiego), czy Robertow (imie germanskie, tfuj!). Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 13:04 dzieci które znam..i które maja dosc nietypowe imiona to... Skarlet, Dżesika, Oktawiusz, Nic nie mam do Julek i Emilek...ale jest ich tyle Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 13:21 nasz ósmy bedzie Octawio urzekło mnie to imię Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 13:26 ja spotkalam sie z Sandrą i Anastazją - dziewczynki Gniewomir - typowo slowiańskie Tomir Wszyscy Polacy bez "nalotu" rosyjskiego Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 13:36 Tomir i Gniewomir to typowo słowiańskie imiona. Jeśli chodzi o Anastazję, to sama będę rozważać to imię jeśli będę miała drugą córkę. To po mojej praprababci . A Sandra niestety kojarzy się z burdelem. Odpowiedz Link Zgłoś
zales239 Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 13:43 Moje dzieciaczki mają na imię Rafał-mąż wybierał,Joanna po mojej babci i najmłodszy Igor po moim dziadku a ja mam na imię Małgorzata,Gośka,Małgosia,Gosia-może być.Oatatnio na placu zabaw słyszałam jak mama wołała do dziecka DALIA i jeszcze inny kwiatek- DAJANA hmm.... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 21:12 zales239 napisała: > Ostatnio na placu zabaw > słyszałam jak mama wołała do dziecka DALIA ) Ja mieszkałam kiedyś w sąsiedztwie rodziny romskiej. Mieli coś około 8 dzieci, a troje z nich nosiło imiona: Dalia Tulipan Irys Dalia jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 24.04.08, 09:57 > ) > Ja mieszkałam kiedyś w sąsiedztwie rodziny romskiej. > Mieli coś około 8 dzieci, a troje z nich nosiło imiona: > Dalia > Tulipan > Irys > > Dalia jest ok bardzo lubie kwiatowe imiona kobiece, sa romantyczne bardzo ale chlop tulipan czy irys juz jakos nie no Szparag jak cie moge, to brzmi dumnie albo Dąb ) Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 13:47 Po tym, jak skwiczałam się ze śmiechu usłyszawszy, jak o jednym kolesiu jego zagraniczni współpracownicy powiedzieli "Łizlał" (=Wiesław), powzięłam mocne postanowienie, że moje narodzone w czasach korporacji międzynarodowych dziecko będzie się musiało nazywać jakoś uniwersalnie, międzynarodowo. Coś w stylu Anna, Nina, Marta, bo ja wiem, Adam, Dawid, Filip... Odpowiedz Link Zgłoś
lucerka Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 14:09 chicarica napisała: > Po tym, jak skwiczałam się ze śmiechu usłyszawszy, jak o jednym kolesiu jego > zagraniczni współpracownicy powiedzieli "Łizlał" (=Wiesław), powzięłam mocne > postanowienie, że moje narodzone w czasach korporacji międzynarodowych dziecko > będzie się musiało nazywać jakoś uniwersalnie, międzynarodowo. Coś w stylu Anna > , > Nina, Marta, bo ja wiem, Adam, Dawid, Filip... Dobre, leze i kwicze!!! Znam jeszcze inne baaardzo medzynarodowe imiona. Np. Dzieci z przedszkola mojego syna (w Niemczech) nazywaja sie: turecki chlopczyk Baran i mala Chineczka- Tran. Odpowiedz Link Zgłoś
mamulinka2 Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 14:16 miałam kiedyś studenta na wymianie z Turcji - nazywał sie biedak Burak Tunca Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 uwazaj z Marta 23.04.08, 14:12 bo ja tez myslalam ze w UK bedzie latwo, - nie jest zawsze jak mowie swoje imie, przedstawiam sie, czy przez telefon to slysze jak ??? albo mozesz powtorzyc??? to ja im wtedy literuje EM EJ AR TI EJ Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: uwazaj z Marta 23.04.08, 14:13 aha i trzeba wyraznie pisac, bo jak nie to wszedzie jestem Maria Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: uwazaj z Marta 23.04.08, 14:30 18_lipcowa1 napisała: > aha i trzeba wyraznie pisac, bo jak nie to wszedzie jestem Maria Za granicą bywałam zarówno "Maria" jak i "Marla" To ostatnie jest ok, z jednym filmem mi się dobrze kojarzy, choć samo w sobie mi się nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: uwazaj z Marta 23.04.08, 15:29 a mnie zawsze pytają: "w środku jest "h" czy bez?" na dłuższą metę irytujące. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: uwazaj z Marta 23.04.08, 19:38 Ja w Stanach byłam zawsze Marija, chociaż chodziłam z plakietką z imieniem. Tego t jakoś nikt nie widział. Idzie przywyknąć Odpowiedz Link Zgłoś
jomamma Re: uwazaj z Marta 25.04.08, 21:53 A mnie zawsze dopytują się (też mieszkam w UK): Joanna, czy Joan, może Jo-jo? znajomi Włosi swoje: Giovanna, rodzina: Asia (którego to zdrobinienia szczerze nienawidzę), mąż: Joasia.... i tak mam festiwal swojego imienia na co dzień ) Odpowiedz Link Zgłoś
najeeli Re: uwazaj z Marta 04.05.08, 20:46 Jomamma a ja nie lubiłam do niedawna swojego imienia, a teraz chyba zmienię zdanie) ładnie zdrobnienia) Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Martyna - nie podoba mi się 23.04.08, 13:48 i to bardzo. Imona to kwestia gustu. Chociaz Brajanów, Kewinów i Nikolasków naprawdę mi żal. Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 13:54 polecę stereotypem, ale.. szłam przez park parę dni temu i usłyszałam za plecami radosne: "Nikolka, chodź do mamusi!" bez oglądania wiedziałam jak mamusia wygląda i rzeczywiście różowy dresik, oczojebny obów i chamski blond z przesadnym makijażem, bardzo pasowały do mojego wyobrażenia jacy rodzice na takie imiona się porywają Odpowiedz Link Zgłoś
patssi Nasza córka ma na imię Balbina :P 23.04.08, 14:18 co Wy na to ? Zaręczam że do nazwiska pasuje i wiem co oznacza to imię Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Nasza córka ma na imię Balbina :P 23.04.08, 15:10 Ładnie A co oznacza ? Odpowiedz Link Zgłoś
patssi Re: Nasza córka ma na imię Balbina :P 23.04.08, 17:32 jąkająca się (łac.) Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Nasza córka ma na imię Balbina :P 23.04.08, 21:47 No pacz pani, nie wiedziałam... I tak ładne A jak zdrabniacie ? Odpowiedz Link Zgłoś
patssi Re: Nasza córka ma na imię Balbina :P 23.04.08, 22:11 Bunia,Balbusia,Balbinka,ale sporadycznie Odpowiedz Link Zgłoś
rayon_de_soleil Re: Nasza córka ma na imię Balbina :P 04.05.08, 17:34 Klaudia znaczy kulawa, aż dziwne, że ludzie chcą nadawać takie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 14:24 ja slyszalam- nikolas, anabelle(!), i noemi. bez komentarza( moje dziecko ma staropolskie imie- bardzo rzadkie, dlugie ale podoba sie kazdemu, kto slyszy) Odpowiedz Link Zgłoś
freya81 Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 15:01 Z irytujących z mojego otoczenia to : Tatiana, Samanta i Dolores Wszystkie są po trzydziestce A i jeszcze Glorian. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 16:21 Znam Tatianę, ale ona jest z pochodzenia Rosjanką. Po polsku to imię brzmi Tacjana. Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 15:36 Zgadzam się z szanownymi przedmówczyniami, bo raczej wszystkie byłyście zgodne. Mnie też nie podobają się imiona typu Nikola, Brajan itd. niezależnie od pisowni, sama nie wiem, która gorsza ;P Natomiast ilu by Jakubów nie było, zawsze imię będzie mi się kojarzyło z inteligentnym, kulturalnym i sympatycznym facetem, chociaż swojemu dziecku dałam inaczej. Za to nie lubię nazywania zwierząt ludzkimi imionami - Kuba właśnie, czy Maciek, czy Baśka. Podoba mi się też nadawanie imion po przodkach, mam wrażenie, że taka tradycja nadaje imieniu więcej treści, jest jakimś symbolem. Syn ma drugie imię po swoich dziadkach, jeśli mi się kiedyś trafi córka chciałabym, żeby na drugie miała Adela, po mojej babci. Chociaż akurat babcia była ofiarą swoich czasów... Naprawdę miała na imię Adolfina (ur. 1920) co wyszło na jaw dopiero po jej śmierci przy okazji załatwiania spraw urzędowych. Babcia widać uznała swoje imię za tak obciachowe, że nawet zgłaszając dzieci w urzędzie go nie podała, więc wszystkie musiały prostować wszelkie akta stanu cywilnego i wymieniać dowody ) Mnie też się wydaje, że Adela ładniejsze Przepraszam, jeśli kogoś uraziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
beata7305 Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 16:27 Dzieci, które znam to: Gracjan, Dżesika, Sandra, Laura, Angelo (moje "ulubione"), Roland, Angelika (wszyscy zwracaja się do niej Angela brrr). Zauważyłam, obserwując swoją rodzinę, że na wsiach panuje moda na dziwne imiona. Przepraszam, jeżeli uraziłam mieszkanki wiosek. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 24.04.08, 14:15 Ale Laura to akurat normalne imię. Znam 5 małych Laurek . Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Kozo w rajtkach :) 24.04.08, 14:23 Też mam Klarę ... siostrzenicę (ma 2 miesiące) Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Kozo w rajtkach :) 25.04.08, 11:27 > Też mam Klarę ... siostrzenicę (ma 2 miesiące) Nie da się ukryć, że to ładne imię . W ogóle imiona na "K" są super . Odpowiedz Link Zgłoś
rayon_de_soleil Re: Kozo w rajtkach :) 04.05.08, 17:37 Klara znaczy jasna podobnie jak Blanca i Alba Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 18:04 Ja uwielbiam swoje nie typowe jak na tamte czasy imię Angela. Kasiek, Gosiek i Agnieszek w moim dzieciństwie było bardzo dużo, a ja tylko jedna. Nie pochodzę z marginesu społecznego jeśli o to chodzi, a z rodziny inteligenckiej i imię nadano mi na cześć murzyńskiej bojowniczki o wolność praw człowieka Angeli Davis, mając nadzieję, iż imię moje będzie choć po części "kierowało" moim charakterem. Muszę przyznać, że rodzice z nim trafili jak ulał Moje dzieci mają też nie typowe imiona jak na swój rocznik, choć później niestety zaczęły się pojawiać coraz częściej Mój syn Tycjan nie ma w okolicy swojego imiennika. Najmłodszy miał być Eliaszem, ale niestety, rodzina mi się zbuntowała i został Oliwerem, czego po dzień dzisiejszy bardzo żałuję. Imiona wybierałam na zasadzie wielkiej sympatii do "pierwowzoru" mając taką samą nadzieję na to, że po części charakter moich dzieci będzie przez nie "kształtowany". Gdyby chciała podtrzymać tradycje rodzinne, to moje dzieci miałyby wybór między imionami: Zyta, Izydor, Szczepan, Stefan czy Kazimiera - fajnie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 24.04.08, 10:01 > Zyta, Izydor, Szczepan, Stefan czy Kazimiera - fajnie ?? i zyta i kazimiera sa bardzo ok Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 24.04.08, 17:15 moofka napisała: > > Zyta, Izydor, Szczepan, Stefan czy Kazimiera - fajnie ?? > > i zyta i kazimiera sa bardzo ok Muszę to dać do przeczytania mojej Mamie Jak się dowiedziała kilkanaście lat temu, że ktoś dał swojej córce na imię Zyta, to ubolewała nad tą dziewczyną, że takie okropne imię jej dali. Moja Mama nienawidzi swojego imienia Zyta, mój Ojciec nienawidzi swojego imienia Izydor i wszystkim przedstawia się z drugiego imienia, a moja Babcia kazała nazywać siebie Zofią, choć na imię miała Kazimiera - ona też nienawidziła swojego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 25.04.08, 11:31 Ciotka męża, która jest Kazimierą również przedstawia się inaczej - Grażynka Odpowiedz Link Zgłoś
ez-aw Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 20:38 Kiedy wybierałam imię, to patrzyłam jak brzmi z nazwiskiem. Część odrzuciliśmy bo zlewały się i nie pasowały. Mam znajomych którzy nadali synom imiona: Bożydar i Dobromir - stare, słowiańskie. Tylko czy dziecko z takim imieniem nie będzie miało trudniej niż przykładowy Kacper? Może i jest Kacperków dużo, ale przynajmniej żadne dziecko nie będzie się wyśmiewało z jego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 21:19 hehe, ostatnio spotkalam dziewczynke o imieniu Martyna i sobie pomyslalam " co za rodzice nadaja takie brzydkie imie dziecku" No i juz wiem Jest to imie twarde, nieprzyjemne dla ucha i kojarzace mi sie bardzo zle, chociaz nie znam zadnej Martyny (procz wymieniana Wojciechowska) Wiec, jak widzisz, gust jest rzecza wzgledna. Znam duzo dziewczynek o imionach Vanessa, Nikola, itd. w kazdym przypadku pochodza one z rodzin patologicznych. Zreszta kiedys byly juz nt. badania, ktore to potwierdzily. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 24.04.08, 10:00 ez-aw napisała: > Kiedy wybierałam imię, to patrzyłam jak brzmi z nazwiskiem. Część odrzuciliśmy > bo zlewały się i nie pasowały. Mam znajomych którzy nadali synom imiona: Bożyda > r > i Dobromir - stare, słowiańskie. Tylko czy dziecko z takim imieniem nie będzie > miało trudniej niż przykładowy Kacper? Może i jest Kacperków dużo, ale > przynajmniej żadne dziecko nie będzie się wyśmiewało z jego imienia. ja sie bedzie wysmiewalo, moze dostac w pape i przestanie natomiast co do kacperka moje odczucia sa takie, ze o ile maly chlopczyk kacperek brzmi slodko, o tyle dorosly facet z brodą i stanowiskiem jakos nie, z tego imienia sie wyrasta jak z krotkich majteczek imiona slowianskie natomiast ktore przytoczylas nie sa papuśne, za to bardzo męskie Odpowiedz Link Zgłoś
winky2 Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 04.05.08, 02:38 No właśnie Moofka - mam ten problem z moim Kacprem Nie pomyślałam o tym wcześniej - teraz Kacper czy kacperek brzmią super. Ale jak to będzie w przyszłości - panie Kacprze?????? Kozo - pozdrawiam serdecznie. Co tam u Klary???? Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 wyśmiewanie się 24.04.08, 13:41 Co to za argument jest??? Jak się dzieciaki będą chciały powyśmiewać, to powód sobie zawsze znajdą - jak nie imię to coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Imiona dzieciece - temat z innego forum. 23.04.08, 21:12 A mi dokładnie zwisa kto jak daje swoim dzieciom na imię, moje mają tak jak mają i nic nikomu do tego Odpowiedz Link Zgłoś
nataliam2 A jakie imiona są polskie??!! 23.04.08, 21:21 Od razu uprzedzę nie czytałam całego wątku. Praktycznie nasze narodowe imiona to zupełnie inne niż mogłoby się wydawać. Np. Czesław, Mirosław i wszystkie zakończona na - sław nie są rodowitymi imionami jak również:Bogumił, Franciszek itd Nasze prawdziwe imiona są okropne, np. Niestanka, Biezdwuj, Wirciżyr, Bratomił itd. Chciałabyś żeby tak nazywało się Twoje dziecko? Mogę podać więcej przykładów. Kiedyś jak ja się urodziłam była moda na Anię, Magdę, Kasię i Karolinę a te imiona też nie są polskie i kiedyś również budziły mieszane uczucia. Mi też nie podobają się Wasesy, Angeliki, Dzejsony, Denisy itd. No ale cóż za kilka, albo kilkanaście lat to będą utarte imiona i nie będziemy widzieć w nich nic dziwacznego. Odpowiedz Link Zgłoś