aneladgam 04.07.08, 07:57 Na razie pytanie jest teoretyczne, ale tylko na razie. Nasz synek ma dopiero dwa miesiące, ale za rok - maksymalnie dwa lata - będziemy chcieli postarać się dla niego o rodzeństwo. nad imionami dla córeczki jeszcze się nie zastanawiam, może będą te, które zostały nam z tej "akcji" (Barbara Ewa). Natomiast na 200% braciszek Dominika miałby na drugie Artur (nie, nie na cześć Boruca, ale na cześć człowieka, który w naszym małżeństwie i w naszej rodzinie odegrał wspaniałą rolę). A co byście do tego imienia zaproponowały na pierwsze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mal_art Re: na drugie Artur, a na pierwsze? 04.07.08, 10:21 Jeremi Artur Mikołaj Artur Marek Artur (imiona mojego M tylko w odwrotnej kolejności) Fryderyk Artur Franciszek Artur coś podpasowało? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: na drugie Artur, a na pierwsze? 04.07.08, 11:09 Marek Artur byłoby cudowne, ale pierwszy synek na drugie ma Marek - po tacie więc 3 Marków to już nadmiar szczęścia Podoba mi się bardzo Jeremi Artur i Fryderyk Artur Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: na drugie Artur, a na pierwsze? 04.07.08, 13:35 a jak zdrobnić Jeremiego i Fryderyka (poza Fryckiem)? są jakieś ładne formy? Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: na drugie Artur, a na pierwsze? 04.07.08, 10:42 Mikołaj Artur (pierwsza myśl) Nikodem Artur Seweryn Artur Bartosz Artur Joachim Artur Jeremiasz Artur Sebastian Artur Maksymilian Artur Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: na drugie Artur, a na pierwsze? 04.07.08, 10:45 ups pierwsze zdanie tam wyżej ukryło mi sie w sygnaturce Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: na drugie Artur, a na pierwsze? 04.07.08, 10:55 Porponuję takie zestawy: Miłosz Artur Błażej Artur Tymon Artur Konstanty Artur Ignacy Artur Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: na drugie Artur, a na pierwsze? 04.07.08, 11:11 Miłosz byłby ok, ale mamy w bliskim kręgu Miłosza. Z pozostałych mąż zaakceptowałby tylko Błażeja Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: na drugie Artur, a na pierwsze? 04.07.08, 13:38 A, no i był już Ignacy Potocki Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: na drugie Artur, a na pierwsze? 04.07.08, 14:01 Fryderyka można zdrabniać do Frycka np. Klemens Artur Baltazar Artur (ale pewnie za odwaźne) Witold Artur Walenty Artur Kazimierz Artur Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: na drugie Artur, a na pierwsze? 04.07.08, 15:20 abiela napisała: > Fryderyka można zdrabniać do Frycka np. to wiem, stąd moje pytanie jak oprócz Frycka > Klemens Artur mi pasuje > Baltazar Artur (ale pewnie za odwaźne) nawet nie że za odważne, ale nie przepadam, jeśli pierwsze imię kończy się a drugie zaczyna tą samą sylabą... > Witold Artur !!! super > Walenty Artur > Kazimierz Artur te dwa już mi subiektywnie nie brzmią Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: na drugie Artur, a na pierwsze? 04.07.08, 11:10 nie musi być chyba do Dominika tak podobne, raczej dopasowane do nazwiska, bo w końcu całego życia razem nie spędzą widzę, że Mikołaj Artur ma wzięcie u Was, to samo Jeremi/Jeremiasz... Maksymilian Artur też mi brzmi ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: na drugie Artur, a na pierwsze? 04.07.08, 11:12 Mamy Janów w rodzinie w tym jeden to chłopczyk o dokładnie takim samym nazwisku jak nasze Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: na drugie Artur, a na pierwsze? 04.07.08, 12:56 Ciezko jest cos dopasować do Artura. Artur Robert czy Artur Marek brzmi duuzo lepiej niż Robert Artur czy Marek Artur Powiem szczerze , że bardzo lubię to imię i nie sądziłam , że mogę mieć problem z dobraniem do niego pierwszego imienia. Może Tomasz ?? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: na drugie Artur, a na pierwsze? 04.07.08, 13:08 Tomasz to mój brat... Artura na pierwsze raczej nie będziemy mogli dać, ale kto wie? a wtedy co na drugie proponujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
krimhilda Re: na drugie Artur, a na pierwsze? 04.07.08, 15:34 Najlepiej pasuje mi wspomniany Jan Artur. Moze ktores z tych: Gustaw Artur Jeremi Artur Julian Artur Kamil Attur Leon Artur Ludwik Artur Nikodem Artur Szymon Artur Podobaja mi sie imiona z litera R, ale z Atrurem na drugie by sie gryzlo. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: na drugie Artur, a na pierwsze? 04.07.08, 16:38 Jeremi to jedno z moich ulubionych imion, ale czy ma jakieś ładne zdrobnienia? Kamil i Ludwik dały mi mocno do myślenia... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: na drugie Artur, a na pierwsze? 04.07.08, 20:53 aneladgam napisała: > Jeremi to jedno z moich ulubionych imion, ale czy ma jakieś ładne zdrobnienia? > Jeremek, Jeremiś, Jemiołek, Remek, Remiś, Jaremka Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: na drugie Artur, a na pierwsze? 04.07.08, 21:18 > > Jeremek, Jeremiś, Jemiołek, Remek, Remiś, Jaremka Śliczne! nie wpadłabym na nie. najbardziej podoba mi się Jemiołek, jest przeurocze tyle że mój mąż twierdzi że "ty jemiole" jest pejoratywne, spotkałaś się z czymś takim? ja pierwsze słyszę Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: na drugie Artur, a na pierwsze? 04.07.08, 21:26 Mąż wymyśla, znam przeuroczego Jemiołka Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: a Karol? 04.07.08, 18:12 Karol Artur brzmi całkiem całkiem A jesli Artur na pierwsze by przeszło to może Artur Jeremi lub Artur Jeremiasz Artur Sewerian Artur Karol Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 pamietaj , że ... 04.07.08, 18:13 drugie imię to tylko na papierze , więc nie musi idealnie pasować do pierwszego Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: pamietaj , że ... 04.07.08, 19:51 niby racja, ale zawsze to fajnie jeśli współbrzmią Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: a Karol? 04.07.08, 20:53 IMO tak, ale trudno mi być obiektywną, bo za Karolem nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: to może... 04.07.08, 21:27 aneladgam napisała: > ... Gabriel? Mnie się podoba, ale jakoś ostatnio coraz częściej słyszę.A co powiesz na Mirona? Juliusza? Radosława? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: to może... 04.07.08, 22:23 Juliusz pięknie Miron brzmi dla mnie zbyt ponuro, a Radosław ze względów osobistych nigdy i absolutnie nie Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: to może... 06.07.08, 19:27 A może Daniel ? Daniel Artur ... chociaż Artur Daniel lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: na drugie Artur, a na pierwsze? 07.07.08, 10:17 Daniel jak najbardziej! Dla mnie przynajmniej, bo mężul twierdzi, że to nazwa zwierzęcia... ale coś w tym jest, że Artur jest na tyle mocne, że na pierwsze bardziej pasuje. Ciekawi mnie jeszcze, czy nie należy to imię do tzw. "postarzających" dla obecnie rodzących się dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: na drugie Artur, a na pierwsze? 07.07.08, 11:48 aneladgam napisała: > Ciekawi mnie jeszcze, czy nie należy to imię do tzw. "postarzających" dla > obecnie rodzących się dzieci... Artur? W moim odczuciu nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: na drugie Artur, a na pierwsze? 07.07.08, 13:41 Artur właśnie. tak mi też zaczęło "chrobotać", bo jednak Arturów kojarzę z mojego pokolenia i trochę starszych Odpowiedz Link Zgłoś
beata77_77 Re: na drugie Artur, a na pierwsze? 09.07.08, 12:01 A może Kamil Artur? Albo Dawid Artur? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: na drugie Artur, a na pierwsze? 09.07.08, 14:35 Kamil już był tu wspomniany, podoba mi się Dawida mąż oprotestował jeszcze przed ślubem... Odpowiedz Link Zgłoś