Gość: cyberka IP: 92.13.115.* 07.07.08, 16:21 Co sadzicie? Osobiscie nigdy sie z osoba o takim imieniu nie spotkalam. Czy jest w ogole w Polsce uzywane? Cora sie niedlugo urodzi i jak na razie to imie najbardziej nam sie podoba. A drugie jakie by do tego pasowalo? Rebeka Helena, Rebeka Irena...? Pomozcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: A Rebeka? 07.07.08, 16:46 NIgdy jakoś za Rebeką nie przepadałam, ale właśnie przed momentem zdałam sobie sprawę, że mi się podoba. I to bardzo. Rebeka Irena. Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Re: A Rebeka? 07.07.08, 17:26 Niezłe imię, ale mnie osobiście bardziej podoba się Irena. Kiedyś jechałam pociągiem z mamą dziewczynki w wieku przedszkolnym. Dziewczynka miała na imię Irena i bardzo mi się podobało jak jej mama mówiła "Irenka to", "Irenka tamto" Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: A Rebeka? 07.07.08, 17:46 Może lepiej tego nie pisać...? ale przecież pytasz... Rebeka kojarzy mi sie z taką grubaśną, obleśną, zniedbaną babą. No, taka beka-rebeka, po prostu... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A Rebeka? 07.07.08, 18:05 Znalam Rebeke, ale ze zdeklarowanej rodziny polskich Zydow. Bardzo subtelne i delikatne mlode dziewcze. Imie tez mi sie bardzo podoba, wiec jesli nie macie nic przeciw narodowym konotacjom, nie widze przeciwwskazan. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: A Rebeka? 07.07.08, 18:16 Rebeka ,to była chyba przyjaciólka Ani z zielonego wzgórza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: A Rebeka? IP: *.cable.ubr03.bath.blueyonder.co.uk 07.07.08, 18:48 Podoba mi sie Rebeka , ale bardziej Rachelka. Rebeka Helena! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: A Rebeka? 07.07.08, 19:31 Tak, umarla na suchoty. Rebeka za bardzo w jezyku polskim sie z bekanim kojarzy (taki komentarz slyszalam). Ponadto nie podoba mi sie zdrobnienie Becky (badz Beki) Odpowiedz Link Zgłoś
1492007gazeta Re: A Rebeka? 07.07.08, 21:25 wg mnie imię przepiękne. tylko faktycznie w polskim języku skojarzenie z bekaniem (rebeka-beka) to problem ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyberka Re: A Rebeka? IP: 92.13.115.* 07.07.08, 22:36 No wlasnie mi tez sie nie podoba to brzydkie zdrobnienie Beka, dlatego wazne jest dla mnie drugie imie. Zawsze moze zaczac go uzywac. A, ze Rebeka jest zydowskie co z tego, tak samo jak Anna, Joanna... Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: A Rebeka? 07.07.08, 23:00 U Montgomery była np. Rebeka - ciotka Becky, właścicielka rodzinnego skarbu, dzbana praprababki. Moje pierwsze skojarzenie - piosenka Ewy Demarczyk. "Że biedna Rebeka, w utęsknieniu czeka, aż przyjedziesz po nią tam..." Pełna wersja całkiem mi się podoba, ale nie umiem znaleźć jakiegoś odpowiadającego mi zdrobnienia. A że imię "żydowskie" - mnie to nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: A Rebeka? IP: *.lublin.mm.pl 08.07.08, 10:28 Nieładnie brzmi i mi akurat źle się kojarzy. W "Ani z Zielonego.." była jakaś Rebeka Dew, podobna do pomidora. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: A Rebeka? 08.07.08, 10:38 Znam dwie Rebeki, poza Polską. Dla mnie zwyczajne imię, ale nie lubię zdrobnienia Becky. IMO Rebeka Irena zgrzyta. Helena bardziej pasuje, szukałabym jednak imienia niekończącego się na -na. Może Rebeka Klementyna Rebeka Konstancja Odpowiedz Link Zgłoś
lumja Re: A Rebeka? 08.07.08, 11:02 podobnie jak matylda1001 mam skojarzenia z gruba, halasliwa babą, nie wiem czemu. A co za tym idzie imie mi sie nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: A Rebeka? 10.07.08, 12:11 Niespecjalnie mi się podoba, kojarzy mi się z grubą, starą kobietą. Zresztą jest typowo semickie. Odpowiedz Link Zgłoś