adziunia 09.09.08, 18:55 (Sorki, nie mogłam znaleźć odpowiedniego wątku do podpięcia) Jaka jest najpopularniejsza data imienin Aleksandra, nasz synek na 99% tak wlasnie bedzie miał na imię, osobiście zadnych Alków nie znam, a w każdym spisie imion jest mnóstwo dat podanych, chciałabym wiedzieć która jest najpowszechniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Imieniny Aleksandra 10.09.08, 10:22 Warto moźe przejrzeć żywoty świętych i dobrać tego, który wam najbardziej odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
emmelinkler Re: Imieniny Aleksandra 10.09.08, 12:50 Świetnie wybrałaś! Też rozważam na przyszłść dla ewentualnego synka (tzn za paręnaście lat) Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Imieniny Aleksandra 10.09.08, 13:24 Emmelinkler, nie mów hop, ja jeszcze niedawno myślałam że będę starą panną a tu pojutrze ślub a za miesiąc poród Nigdy nie wiadomo czym życie zaskoczy Wczoraj przejrzałam kilka kalendarzy, które znalazłam w domu i najczęściej powtarzające się daty imienin to 26 luty i 12 grudzień. Można ma ktoś znajomych Aleksandrów i wie kiedy obchodzą imieniny? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Imieniny Aleksandra 10.09.08, 13:38 Wujek 12 grudnia. Piekna data to tez 18 maja (urodziny JP II). Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Imieniny Aleksandra 10.09.08, 13:40 Aha, imienin nie dobiera sie przypadkowo: bierze sie date najblisze przypadajace po urodzinach (jesli jest paru patronow o tym samym imieniu, bo czasem wyboru nie ma). Zasada ta czasem nie znajduje zastosowania w przypadku imion o szczegolnie popularnych imieninach (tesciowa ur. 27 maja imieniny obchodzi 15 maja na Zofii, a nie we wrzesniu). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imieniny Aleksandra 10.09.08, 14:12 To jest tylko jeden ze zwyczajów dotyczących wyboru daty imienin - i nieobligatoryjny. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Imieniny Aleksandra 10.09.08, 18:04 No własnie slyszalam o tym zwyczaju, ale nie znajduje on uznania w moich oczach Wedlug niego powinnam miec imieniny 14 listopada, a kto wiedzialby o tym że wtedy jest Agaty, skoro mało ktory kalendarz tak podaje. Odpowiedz Link Zgłoś