polonica7 27.07.09, 22:18 ... funkcjonuje jako pełna forma imienia czy jest to tylko zwykłe przekształcenie od Remigiusza ? podoba wam się ? mnie taaak Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Remigian... 28.07.09, 00:13 Ja się na tym kompletnie nie znam, ale w internecie garstkę Remigianów mi znalazło. Aczkolwiek wiadomo, w internecie wszystko można znaleźć Mnie osobiście sie nie podoba. O wiele bardziej wolę Remigiusza Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Remigian... 28.07.09, 07:27 Nie lubię Remigiusza, Remigian też mi nie podchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Remigian... 28.07.09, 09:17 Brzmi jak nazwa swetra lub środka na niestrawność. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna-dalia Re: Remigian... 28.07.09, 15:52 Rymut nie podaje żadnego Remigiana, są za to Remigie. Mnie też kojarzy się z lekarstwem. Za to Remigiusza lubię bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Remigian... 02.08.09, 16:43 Wygląda na to, że forma Remigian ma całkiem długą i ugruntowaną historię w Polsce, choć występowała rzadko. O dziwo, była nadawana mimo braku świętych i mimo bycia - wszystko na to wskazuje - przekształceniem od Remigiusza. Od łacińskich nazwisk tworzono formy na -an, przykładem Juliusz i Julian. Remigiusz był przydomkiem, i to chyba dość późnym, i nie ma takiej formy. Wygląda na to, że to polska twórczość własna. Odpowiedz Link Zgłoś