kinn26 30.12.04, 12:42 pomocy,przesoliłam bigos,czy da się cos z tym szybko zrobić ?? z góry dzięki za pomoc :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nina321 Re: POMOCY ! PRZESOLIŁAM BIGOS ! 30.12.04, 12:47 Niestety mnie się też czasami coś przesolić.Jedyna ratunek to włożyć surowy ziemniak.On wchłania sól. Póżniej wyjąć.Mnie się ten sposób sprawdził Odpowiedz Link Zgłoś
kinn26 Re: POMOCY ! PRZESOLIŁAM BIGOS ! 30.12.04, 12:49 ten ziemniak włożyć do bigosu i gotować bigos czy włożyć ziemniak i zostawić bez gotowania ?? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: POMOCY ! PRZESOLIŁAM BIGOS ! 30.12.04, 12:50 1. Najpierw musisz dodac wiecej skladnikow: wino, cukier, sliwki, grzyby suszone pokruszone i kapuste jak masz - swieża. Masło - NIE solone. NIE dawaj wedzonek i nie dawaj kwaszonej juz. 2. Teraz jak bedzie sie pichcić dodaj dwa obrane duuuze ziemniaki surowe. Mozesz jeszcze dodac jedna cebule obrana. Potem, po 1-2 godzinach wyjmij tę "wkłądkę" i wywal. Powinno pomóc spokojnie. A i "bogatszy" będzie...:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: argonia Re:A mój bardzo kwaśny!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 13:28 Nigdy nie odlewam wody z kapusty i nie gotuję powtórnie.Teraz nie sprawdziłam czy kapucha zbyt kwaśna i wrzuciłam "dodatki".Nie da sie jeść bo wykręca.Czy znacie jakiś sposób na odkwaszenie (chyba nie cukrem!)?Będę wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re:A mój bardzo kwaśny!!!! 30.12.04, 13:32 Wino czerwone, cukie :-) niestety niezbedny. Mozesz wczesniej olac ile sie da plynu z obecnego bigosu, tak jakby odcedzić. Potem zalej włąśnie winem z cukrem i korzeniami roznymi. Uzupelnij jak trzeba wodą... Może pomoże :-0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re:A mój bardzo kwaśny!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 16:47 dodaj gotowanej bez soli białej kapusty zawsze tak robie ,że gotuję bigos pół na pól z białą kapustą pycha polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: argonia Re:A mój bardzo kwaśny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 14:21 Bardzo dziękuję,lecę po wino (chyba czerwone wytrawne+cukier)! Odpowiedz Link Zgłoś
monikaklika Re: POMOCY ! PRZESOLIŁAM BIGOS ! 30.12.04, 20:41 ja bym wkroila jablko albo dwa i dodala powidel sliwkowych. Moj sie wlasnie pichci i choc nie przesolilam, to tez dalam jablko i sporo powidel domowej roboty a dobrze, ze przeczytalam watek, bo zapomnialam o winie...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
cat-lover Re: POMOCY ! PRZESOLIŁAM BIGOS ! 30.12.04, 20:46 Szczerze mowiac nigdy bigosu nie sole.....przeciez tam jest tyle slonych mies! Moze wrzuc troche surowej kapusty? Odpowiedz Link Zgłoś