webaholic Ta kradzież jest antypolska, poniewaz: 19.12.09, 02:11 1. W tym obozie zgładzono wielu Polaków 2. Nikt o tym teraz nie mówi 3. Obwinia się ich o to własnie Odpowiedz Link Zgłoś
cepekolodziej Re: skok stulecia jest 19.12.09, 07:24 Split, nie namawiaj mnie do myslenia, bo i tak łeb mi pęka a z nosa się leje. No, ja mam swoją teorię, jeśli idzie o kto to: To oni! A tak naprawdę, to chciałbym tylko wiedzieć, kiedy nalot na Iran --- Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: cepie 19.12.09, 09:37 albo ja slepa albo wczorajszy komentarz skwiecinskiego wyparowal z rzepy calkowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
cepekolodziej Re: cepie 19.12.09, 09:54 Nie, nadal jest, tylko już nie na czołowej stronie. Użyj podanego linku. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: cepie 19.12.09, 10:08 cepekolodziej napisał: > > Nie, nadal jest, tylko już nie na czołowej stronie. Użyj podanego > linku. wczoraj byl w opiniach dzis juz go nie ma, sa odnosniki do sprawy kradziezy, ale do tego nic. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: przypadek? 19.12.09, 10:18 Informacja o kradzieży napisu "Arbeit macht frei" z bramy obozu Auschwitz-Birkenau od razu stała się jedną z głównych wiadomości w izraelskich serwisach internetowych. O kradzieży piszą już też największe serwisy w całej Europie. Informując o kradzieży "Haarec" jak i "Jerusalem Post", opisują umieszczone na bramie obozu hasło jako "niesławne" i "cyniczne", przypominając o setkach tysięcy ludzi, głównie Żydów, którzy zginęli w kompleksie obozowym. Oba serwisy cytują też rzeczniczkę policji, która opowiada o szczegółach przestępstwa. Także BBC pisze, że policja wdrożyła już intensywne śledztwo, które ma szybko ujawnić sprawców zuchwałej Ukradli napis "Arbeit macht frei". "Czyn godny potępienia" "Czyn godny najwyższego potępienia", "akt zbezczeszczenia miejsca kaźni",... czytaj więcej »kradzieży. Również brytyjski "Guardian" donosi o determinacji policji w poszukiwaniu złodziei. O kradzieży donoszą również największe niemieckie i włoskie media. Dwa dni po niemieckiej pomocy Zagraniczne media przypominają, że kradzież napisu nastąpiła dwa dni po deklaracji niemieckiego rządu, który obiecał 60 mln euro na konserwację pozostałości po byłym hitlerowskim obozie koncentracyjnym. Do tej pory Państwowe Muzeum Auschwitz-Birkenau utrzymywało się głównie ze środków pochodzących z budżetu państwa polskiego oraz przychodów własnych. Pomoc zagraniczna stanowiła w roku 2008 ok. 5 procent budżetu Muzeum. Potrzeby finansowe na zabezpieczenie pozostałości KL Auschwitz szacuje się na ok. 120 mln euro. dwa dni po niemieckiej pomocy, zniknal napis. moge sie zalozyc, ze napis nigdy sie nie odnajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
aaki a kiedy godzina policyjna? 19.12.09, 18:21 www.haaretz.com/hasen/spages/1136084.html Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Dlaczego Polacy mają odpowiadać 20.12.09, 12:11 za coś, co się dzieje w niemieckim obozie koncentracyjnym ? Niech Niemcy ponoszą odpowiedzialność za niedopilnowanie napisu. S. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Dlaczego Polacy mają odpowiadać 20.12.09, 12:14 Sluszna uwaga. Zreszta niewykluczone,ze to Niemiaszki zabraly jako dlug wdziecznosci za te 60 milionow euro,ktore dzien przedtem ofiarowano muzeum w Oswiecimiu. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Dlaczego Polacy mają odpowiadać 20.12.09, 12:19 pozarski napisał: > Sluszna uwaga. Zreszta niewykluczone,ze to Niemiaszki zabraly jako dlug > wdziecznosci za te 60 milionow euro,ktore dzien przedtem ofiarowano muzeum w > Oswiecimiu. a ja zaczynam miec watpliwosci. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7383858,_Jestem_wstrzasniety___Netanjahu_wzywa_Polske_do_dzialan.html najwiecej krzyku podnosza zydzi, wiec to chyba ich oboz, wiec czemu to polski podatnik go utrzymuje i czemu pretensja do polski, ze nie upilnowala. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Dlaczego Polacy mają odpowiadać 20.12.09, 12:33 nie mam najmniejszych watpliwosci, ze niemcy powinni byc odpowiedzialni finansowo za wszystko, ale to za wszystko, co zwiazane jest z auschwitz i nie tylko.... powinni placic za utrzymanie kazdego obozu koncentracyjnego czy obozu zaglady, jak dzisiaj jest utrzymywany jako muzeum.... nie mam watpliwosci, ze niemcy powinni zaplacic za najlepsze urzadzenia ochronne, zeby zapobiec kradziezom i wandalizacji tych miejsc.... ale ja osobiscie nie chcialabym, zeby niemcy znajdowali sie na terenie auschwitz i pilnowali osobiscie bezpieczenstwa.... nie niemcy... jesli uwazacie, ze polacy sa do tego niezdolni, w co ja osobiscie nie wierze, to mozecie tam zaproscic kogo chcecie... ale nie niemcow.... niemcy tam "napilnowali sie" juz dostatecznie.... Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Dlaczego Polacy mają odpowiadać 20.12.09, 12:42 dana33 napisała: > nie mam najmniejszych watpliwosci, ze niemcy powinni byc odpowiedzialni > finansowo za wszystko, ale to za wszystko, co zwiazane jest z auschwitz i nie > tylko.... powinni placic za utrzymanie kazdego obozu koncentracyjnego czy obozu > zaglady, jak dzisiaj jest utrzymywany jako muzeum.... > nie mam watpliwosci, ze niemcy powinni zaplacic za najlepsze urzadzenia > ochronne, zeby zapobiec kradziezom i wandalizacji tych miejsc.... > > ale ja osobiscie nie chcialabym, zeby niemcy znajdowali sie na terenie auschwit > z > i pilnowali osobiscie bezpieczenstwa.... nie niemcy... jesli uwazacie, ze polac > y > sa do tego niezdolni, w co ja osobiscie nie wierze, to mozecie tam zaproscic > kogo chcecie... ale nie niemcow.... > niemcy tam "napilnowali sie" juz dostatecznie.... no widzisz tu sie zgadzam tyle, ze jak do tej pory wiekszosc kosztu utrzymywania obozow, pomnikow muzeow ,spoczywa na polakach,skoro zydom sa tak drogie te miejsca powinni wiec wylozyc kase na ich ochrone. komu wpadlo by do glowy wczesniej, ze mozna ukrasc napis? gdyby wpadlo pewnie by zabezpieczyli. z roznych muzeow na swiecie, ktore sa nad wyraz dobrze zabezpieczone gina rozne drogie eksponaty. banki rowniez maja systemy zabezpieczen, dosc dobre ale sa okradane,na calym swiecie nie tylko w polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Dlaczego Polacy mają odpowiadać 20.12.09, 12:50 pl.auschwitz.org.pl/m/index.php?option=com_content&task=view&id=697&Itemid=88 zobacz sobie danusiu jakimi srodkami dysponowalo muzeum, do ktorego roscicie pretensje, a na ktorego utrzymanie nie dajecie grosza. wiec skad zarzuty, ze polacy nie umioeja upilnowac? teraz gdy powstal fundusz ,gdy niemcy wylozyli 60 milionow euro, danusia sugeruje, ze powinien pilnowac ktos inny, no nie niemcy naturalnie, wiec kto? przyslecie idf? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Dlaczego Polacy mają odpowiadać 20.12.09, 12:54 dana33 napisała: > nie mam najmniejszych watpliwosci, ze niemcy powinni byc odpowiedzialni > finansowo za wszystko, ale to za wszystko, co zwiazane jest z auschwitz i nie > tylko.... powinni placic za utrzymanie kazdego obozu koncentracyjnego czy obozu > zaglady, jak dzisiaj jest utrzymywany jako muzeum.... W końcu to ich obozy. Swoich obozów trzeba pilnować i opiekować się nimi. > nie mam watpliwosci, ze niemcy powinni zaplacic za najlepsze urzadzenia > ochronne, zeby zapobiec kradziezom i wandalizacji tych miejsc.... Może by pilnowała ich Bundeswehra ? Jakieś puste koszary w pobliżu pewnie by się znalazły. > ale ja osobiscie nie chcialabym, zeby niemcy znajdowali sie na terenie auschwitz > i pilnowali osobiscie bezpieczenstwa.... nie niemcy... jesli uwazacie, ze polacy > sa do tego niezdolni, w co ja osobiscie nie wierze, to mozecie tam zaproscic > kogo chcecie... ale nie niemcow.... > niemcy tam "napilnowali sie" juz dostatecznie.... IDF ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Dlaczego Polacy mają odpowiadać 20.12.09, 13:02 snajper55 napisał: > dana33 napisała: > > > nie mam najmniejszych watpliwosci, ze niemcy powinni byc odpowiedzialni > > finansowo za wszystko, ale to za wszystko, co zwiazane jest z auschwitz i > nie > > tylko.... powinni placic za utrzymanie kazdego obozu koncentracyjnego czy > obozu > > zaglady, jak dzisiaj jest utrzymywany jako muzeum.... > > W końcu to ich obozy. Swoich obozów trzeba pilnować i opiekować się nimi. > > > nie mam watpliwosci, ze niemcy powinni zaplacic za najlepsze urzadzenia > > ochronne, zeby zapobiec kradziezom i wandalizacji tych miejsc.... > > Może by pilnowała ich Bundeswehra ? Jakieś puste koszary w pobliżu pewnie by si > ę > znalazły. > > > ale ja osobiscie nie chcialabym, zeby niemcy znajdowali sie na terenie au > schwitz > > i pilnowali osobiscie bezpieczenstwa.... nie niemcy... jesli uwazacie, ze > polacy > > sa do tego niezdolni, w co ja osobiscie nie wierze, to mozecie tam zapros > cic > > kogo chcecie... ale nie niemcow.... > > niemcy tam "napilnowali sie" juz dostatecznie.... > > IDF ? > > S. no wlasnie ,idf, do ochrony kazdego obozu, kazdego muzeum kazdej gminy ,wspanialy pomysl!!! trzeba zaczac juz robic zrzutke na budowanie koszar,hangary dla samolotow itd... co tam obnizy sie troche emerytom, szpitalom, utnie jeszcze troche muzeoml polskim i starczy. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Dlaczego Polacy mają odpowiadać 20.12.09, 13:07 nie wiem, dlaczego ironizujesz, snajper... napisalam wyzej, ze oni maja za to wszystko placic i to do ostaniego pfenniga... nie tylko, ze ich obozy.... przede wszystkim dlatego, ze to ich mordy... ich przestepstwa.... cale panstwo i nastepne pokolenia powinny placic, jako "dozywocie"... idf? nie moj drogi.... idf ma za zadanie bronic dzisiaj zydow, zeby taki auschwitz nie powtorzyl sie... cala europa ma dostatecznie duzo winy na sobie za zaglade, wiec jak wy polacy nie macie zaufania do wlasnych rodakow, ze moga z pomoca najlepszej aparatury, zaplaconej przez niemcow oczywiscie, upilnowac, to mozecie zaprosic np tzw sily zjednoczonej europy.... ale ja mysle, ze polacy tak samo maja swoich zamordowanych w tych obozach, jak i zydzi i ze cenia takie miejsce upamietnienia nie mniej niz zydzi i beda mogli sie doskonale sprawic z upilnowaniem tych swietych dla wszystkich miejsc... Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Dlaczego Polacy mają odpowiadać 20.12.09, 13:09 piszac o polakach snajper, nie mialam na mysli gini i jej podobnych... Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Dlaczego Polacy mają odpowiadać 20.12.09, 13:13 dana33 napisała: > piszac o polakach snajper, nie mialam na mysli gini i jej podobnych... tak sie sklada, ze jestem polka ,jak wielu innych, nie interesuje mnie kogo ty masz na mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Dlaczego Polacy mają odpowiadać 20.12.09, 13:22 dana33 napisała: > nie wiem, dlaczego ironizujesz, snajper... > > napisalam wyzej, ze oni maja za to wszystko placic i to do ostaniego pfenniga.. > . > nie tylko, ze ich obozy.... przede wszystkim dlatego, ze to ich mordy... ich > przestepstwa.... cale panstwo i nastepne pokolenia powinny placic, jako > "dozywocie"... odpowiedzialnosc zbiorowa za winy dziadka placi wnuczek ,prawnuczek itd... zapomnialas, ze niemcy wykanczali rownioez swoich ,wiec taki wnuczek niemca, ktory zginal w dachau bo sprzeciwial sie hitleryzmowi tez ma placic. > idf? nie moj drogi.... idf ma za zadanie bronic dzisiaj zydow, zeby taki > auschwitz nie powtorzyl sie... cala europa ma dostatecznie duzo winy na sobie z > a > zaglade, tak tylko zaglada sie liczy, a wiesz ilu europejczykow zginelo w tej wojnie?pewnie nie wiesz bo mame nie mowila, nie powiedziala, ze to byla wojna swiatowa, gineli amerykanie australijczycy, rosjanie i japonczycy, itd..itd... ale dla ciebie wazna jest tylko smierc zydow, los innych wcale cie nie obchodzi. wiec jak wy polacy nie macie zaufania do wlasnych rodakow, ze moga z > pomoca najlepszej aparatury, zaplaconej przez niemcow oczywiscie, upilnowac, to > mozecie zaprosic np tzw sily zjednoczonej europy.... ale ja mysle, ze polacy ta > k > samo maja swoich zamordowanych w tych obozach, jak i zydzi i ze cenia takie > miejsce upamietnienia nie mniej niz zydzi i beda mogli sie doskonale sprawic z > upilnowaniem tych swietych dla wszystkich miejsc... jak do tej pory niktr niczego nie fundowal ,za wszystko placili polacy, zydzi nie dali grosza ale pretensje to i owszem. najlepiej przyjedz z dziecmi do polski i pilnuj tej bramy 24 na 24 . Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Dlaczego Polacy mają odpowiadać 20.12.09, 14:07 dana33 napisała: > nie wiem, dlaczego ironizujesz, snajper... Bo ja wolę kisielem obrzucać się na wesoło. > ostaniego pfenniga... nie tylko, ze ich obozy.... przede wszystkim > dlatego, ze to ich mordy... ich przestepstwa.... Nie ich. Merkel kogoś zamordowała ? A może chociaż Steinbach ? > cale panstwo i nastepne pokolenia powinny placic, jako "dozywocie"... Ile tych pokoleń powinno, według Cibie płacić ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Dlaczego Polacy mają odpowiadać 20.12.09, 14:12 Poniewaz w tej materii zgadzam sie z Dana,wiec Snajper,tyle pokolen,ile zostalo zamordowanych przez tamtych mordercow. A wiec do sadu ostatecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Dlaczego Polacy mają odpowiadać 20.12.09, 14:17 pozarski napisał: > Poniewaz w tej materii zgadzam sie z Dana,wiec Snajper,tyle pokolen,ile zostalo > zamordowanych przez tamtych mordercow. A wiec do sadu ostatecznego. No to się różnimy, gdyż ja dziedziczenia odpowiedzialności za zbrodnie nie uznaję. S. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Dlaczego Polacy mają odpowiadać 20.12.09, 14:24 snajper55 napisał: > pozarski napisał: > > > Poniewaz w tej materii zgadzam sie z Dana,wiec Snajper,tyle pokolen,ile z > ostalo > > zamordowanych przez tamtych mordercow. A wiec do sadu ostatecznego. > > No to się różnimy, gdyż ja dziedziczenia odpowiedzialności za zbrodnie nie uzna > ję. > > S. To nie jest kwestia dziedziczenia odpowiedzialnosci za zbrodnie,ale dziedziczenia odpowiedzialnosci za historie. Nikt nie oskarza dzisiejszych Niemcow za zbrodnie dokonane wtedy,ale poniewaz zostaly popelnione przez Niemcow,wiec nic dziwnego,ze sami Niemcy nie widza nic zlego w dotowaniu opieki nad miejscami zbrodni. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Dlaczego Polacy mają odpowiadać 20.12.09, 14:30 pozarski napisał: > snajper55 napisał: > > > pozarski napisał: > > > > > Poniewaz w tej materii zgadzam sie z Dana,wiec Snajper,tyle pokolen > ,ile z > > ostalo > > > zamordowanych przez tamtych mordercow. A wiec do sadu ostatecznego. > > > > No to się różnimy, gdyż ja dziedziczenia odpowiedzialności za zbrodnie ni > e uzna > > ję. > > > > S. > To nie jest kwestia dziedziczenia odpowiedzialnosci za zbrodnie,ale > dziedziczenia odpowiedzialnosci za historie. Nikt nie oskarza dzisiejszych > Niemcow za zbrodnie dokonane wtedy,ale poniewaz zostaly popelnione przez > Niemcow,wiec nic dziwnego,ze sami Niemcy nie widza nic zlego w dotowaniu opieki > nad miejscami zbrodni. jak do tej pory niemcy zdecydowali sie kilka dni temu, i nie wyszli sami z ta inicjatywa,jak do tej pory placa polacy. www.majdanek.pl/articles.php?aid=139&acid=65 Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 nie rozumiem, 20.12.09, 14:36 jak to gini sie snuje za kazdym "jak smrod po gaciach" uzywajac ulubionego zwrotu rochellinskiej, chociaz nikt jej nie odpowiada... Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: nie rozumiem, 20.12.09, 14:42 dana33 napisała: > jak to gini sie snuje za kazdym "jak smrod po gaciach" uzywajac ulubionego > zwrotu rochellinskiej, chociaz nikt jej nie odpowiada... > to dobry znak,nie wiesz co odpowiedziec znaczy sie, ze rozumku nie starcza by odpowiedziec cokolwiek. klikanie za to dobrze wychodzi i wysilku umyslowego nie wymaga. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: nie rozumiem, 20.12.09, 14:49 poniewaz tuptasz za mna bez przerwy, to tez wyrazonko rochellinskiej, to powinnas zauwazyc, ze odpowiadam prawie wszystkim, tylko wlasnie ciebie staram sie omijac.... nie, ze nie wiem co ci odpowiedziec, mind you... tylko ze na tyle glupoty nie warto odpowiadac.... i chyba wszyscy tak mysla, bo nie widze, ze ktos ci odpowiada.... natomiast widze, ze wielu robi o tobie uwagi... klikanie za dobrze nie wychodzi, gini... bede musiala chyba napisac na forum abuse.... i to by bylo na dzisiaj.... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: nie rozumiem, 20.12.09, 21:46 dana33 napisała: > jak to gini sie snuje za kazdym "jak smrod po gaciach" uzywajac ulubionego > zwrotu rochellinskiej, chociaz nikt jej nie odpowiada... A niech się snuje. Liczy, że w końcu ktoś ją zaszczyci odpowiedzią. No i pewnie spotka w końcu ją to szczęście. S. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: nie rozumiem, 20.12.09, 21:53 snajper55 napisał: > dana33 napisała: > > > jak to gini sie snuje za kazdym "jak smrod po gaciach" uzywajac ulubioneg > o > > zwrotu rochellinskiej, chociaz nikt jej nie odpowiada... > > A niech się snuje. Liczy, że w końcu ktoś ją zaszczyci odpowiedzią. No i pewnie > spotka w końcu ją to szczęście. > > S. juz mnie spotkalo, moderator spoleczny snajper pisal cos o arabie ,tluczacym mnie po glowie, w ramach walki o netykiete i o lepsza jakosc forum. chamskie wyzwiska pozarskiego tez moderatora snajpera nie raza, bo sa lepsi, ktorzy netykiety przestrzegac nie musza. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: nie rozumiem, 20.12.09, 22:18 nie zabraniam jej..... tylko sie troche zdziwilam... Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: nie rozumiem, 20.12.09, 22:21 dana33 napisała: > nie zabraniam jej..... tylko sie troche zdziwilam... a co cie tak dziwi?Od tego jest forum by wypowiadac swoje zdanie, no ty lubisz sobie poklikac to inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
aaki nie przez niemców tylko przez nazistów 20.12.09, 14:50 ale poniewaz zostaly popelnione przez > Niemcow,wiec nic dziwnego,ze sami Niemcy nie widza nic zlego w dotowaniu opieki > nad miejscami zbrodni. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Dlaczego Polacy mają odpowiadać 20.12.09, 21:05 pozarski napisał: > To nie jest kwestia dziedziczenia odpowiedzialnosci za zbrodnie,ale > dziedziczenia odpowiedzialnosci za historie. Nikt nie oskarza dzisiejszych > Niemcow za zbrodnie dokonane wtedy,ale poniewaz zostaly popelnione przez > Niemcow,wiec nic dziwnego,ze sami Niemcy nie widza nic zlego w dotowaniu opieki > nad miejscami zbrodni. Dla mnie odpowiedzialność za historię polega na niezakłamywaniu historii, na nie ukrywaniu faktów niewygodnych dla swojej grupy, na nie usprawiedliwianiu za wszelką cenę czynów członków swojej grupy. To nie Niemcy powinni finansować utrzymanie tego muzeum ani Żydzi, tylko Polacy. Ponieważ jest to miejsce leżące na naszej ziemi i ważne dla wielu ludzi. Podobnie jak opiekę nad Katyniem nie powinni finansować Polacy, tylko Rosjanie. A opiekę nad Monte Cassino - Włosi. To nie IDF ani Bundeswehra powinna tego miejsca pilnować, tylko Polacy. Bo to jest polski obóz koncentracyjny, czyli obóz koncentracyjny leżący na polskiej ziemi. Dana chciała na poważnie i bez żartów - to ma. S. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Dlaczego Polacy mają odpowiadać 20.12.09, 21:09 Niemcy widza to inaczej. I dlatego doplacaja. I tak byc powinno,wg mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Dlaczego Polacy mają odpowiadać 20.12.09, 21:23 pozarski napisał: > Niemcy widza to inaczej. I dlatego doplacaja. I tak byc powinno,wg mnie. jeszcze nie doplacaja,dopiero maja doplacac.a muzeum istnieje juz tyle lat, nie jedno i ciezar utrzymania spoczywa tylko na barkach polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Dlaczego Polacy mają odpowiadać 20.12.09, 21:43 pozarski napisał: > Niemcy widza to inaczej. I dlatego doplacaja. I tak byc powinno,wg mnie. Niemcy dbają o swój wizerunek i dmuchają na zimne. Bo wielu Niemiec kojarzy się z hitlerowcem. A niektórzy znani politycy to są nawet dumni z tego, że żadnego Niemca nie znają i głośno o tym mówią. S. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Dlaczego Polacy mają odpowiadać 20.12.09, 21:53 Nie wydaje mi sie. Ten proces, przejmowania odpowiedzialnosci nad cala historia, nie tylko gloria przeszlosci, trwal bardzo dlugo,a do konca 60 lat probowano w Niemczech prowadzic historyczna polityke niepamieci. Dzis jest inaczej i dobrze,ze tak jest. Merkel pod tym wzgledem jest bardzo odpowiedzialnym i wiarygodnym politykiem. Niektore kraje, np Polska, moglyby brac z Niemcow przyklad. Odpowiedz Link Zgłoś
aaki Re: Dlaczego Polacy mają odpowiadać 20.12.09, 22:05 izrael też? ================================================================ Niektore kraje, np Polska, moglyby brac z Niemcow przyk > lad. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Dlaczego Polacy mają odpowiadać 20.12.09, 21:21 snajper55 napisał: > pozarski napisał: > > > To nie jest kwestia dziedziczenia odpowiedzialnosci za zbrodnie,ale > > dziedziczenia odpowiedzialnosci za historie. Nikt nie oskarza dzisiejszyc > h > > Niemcow za zbrodnie dokonane wtedy,ale poniewaz zostaly popelnione przez > > Niemcow,wiec nic dziwnego,ze sami Niemcy nie widza nic zlego w dotowaniu > opieki > > nad miejscami zbrodni. > > Dla mnie odpowiedzialność za historię polega na niezakłamywaniu historii, na ni > e > ukrywaniu faktów niewygodnych dla swojej grupy, na nie usprawiedliwianiu za > wszelką cenę czynów członków swojej grupy. > > To nie Niemcy powinni finansować utrzymanie tego muzeum ani Żydzi, tylko Polacy ciekawe rozumowanie,tylko dlatego, ze na terenach polski niemcy dokonywali ludobojstwa, polacy musza lozyc na utrzymanie tych miejsc, wielu miejsc.a juz przy tej sprawie widac, ze strona zydowska mowi, ze to miejsce to symbol zydowskiej zaglady. polski premier jak uczniak musi sie tlumaczyc, ale jak chodzi o finansowanie to juz tylko i wylacznie polacy, bo na terenie polski. jak tu podalam link nie starcza srodkow na polskie muzea. > Ponieważ jest to miejsce leżące na naszej ziemi i ważne dla wielu ludzi. zgoda skoro tak wazne dla wielu ludzi to wielu ludzi powinno o nie zadbac. > Podobnie jak opiekę nad Katyniem nie powinni finansować Polacy, tylko Rosjanie. a ja nie mam nic przeciwko finansowaniu opieki nad katyniem przez polske, uwazam, ze bedziemy sie lepiej troszczyc o swoich zmarlych niz rosjanie. A opiekę nad Monte Cassino - Włosi. > To nie IDF ani Bundeswehra powinna tego miejsca pilnować, tylko Polacy. Bo to > jest polski obóz koncentracyjny, czyli obóz koncentracyjny leżący na polskiej z > iemi. no wlasnie tylko czy polacy ,tylko dlatego, ze hitler tu umiescil te obozy maja teraz placic sami? > Dana chciała na poważnie i bez żartów - to ma. > > S. Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re: Dlaczego Polacy mają odpowiadać 20.12.09, 22:21 snajper55 napisał: > Dla mnie odpowiedzialność za historię polega na niezakłamywaniu historii, na ni > e > ukrywaniu faktów niewygodnych dla swojej grupy, na nie usprawiedliwianiu za > wszelką cenę czynów członków swojej grupy. > > To nie Niemcy powinni finansować utrzymanie tego muzeum ani Żydzi, tylko Polacy > . > S. dobrze prawisz trollu agorowy,problem z tym,ze jestes pierwszy,ktory przeklamuje historie dostajac histerii na punkcie przekretow historycznych wlasnie. po drugie jesli byl to oboz polski to dlaczego takie panstwo jak izrael nakazuje nam krzyze zen zdejmowac? co izrael ma do tego miejsca tego nie wiem,a juz zupelnie nie rozumiem dlaczego co rusz nakazuje nam co mozemy w nim robic a czego nie? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Dlaczego Polacy mają odpowiadać 20.12.09, 14:19 przez wszystkie snajper..... napisalam przeciez "dozywotnio"... mam inne podejscie do tego niz ty... maja placic dozywotnio, zeby nie zapomnieli... zebym w 40 lat po tych mordach nie uslyszala od mlodego niemca, ktory urodzil sie juz po wojnie i ktory napewno, ale to napewno tak samo jak merkel, nie zabil nikogo: co chcecie? 6 milionow za 6 milionow? dlatego snajper.... Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Dlaczego Polacy mają odpowiadać 20.12.09, 14:26 dana33 napisała: > przez wszystkie snajper..... napisalam przeciez "dozywotnio"... > > mam inne podejscie do tego niz ty... maja placic dozywotnio, zeby nie > zapomnieli... zebym w 40 lat po tych mordach nie uslyszala od mlodego niemca, > ktory urodzil sie juz po wojnie i ktory napewno, ale to napewno tak samo jak > merkel, nie zabil nikogo: co chcecie? 6 milionow za 6 milionow? > > dlatego snajper.... jak bedziesz zadala kasy to tym bardziej nie przyczynisz sie do wzbudzenia milosci. no i co proponujesz, by Niemcy zamienili sie w niewolnikow i pracowali na izrael i zydow z diaspory? a co z romami, co z innymi narodami, ktore ucierpialy w czasie wojny, dlaczego wciaz zapominasz o innych ofiarach o cierpirniach innych. czy chodzi tylko o kase?czy to zwroci komus zycie? Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: utwórzmy miedzynarodowe siły 20.12.09, 14:50 aaki napisała: > pilnujące obozu w auschwitz. > zacznijmy od zrzutki na ich utrzymanie ,w sklad sil powinna wchodzic idf by przy okazji bronic polskich zydow ,i wycieczki z izraela przed antysemitami polskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
sz0k IDF :-)))) 20.12.09, 13:13 Jeszcze jakiś pogromik trzeba zorganizować i będzie jak w '46. Bez sowie... tfu... oczywiście izraelskich wojsk na terenie Polski w celu wzięcia za mordę zwierzęcego, polskiego antysemityzmu, się nie obejdzie )) Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 "dowcipniasiu"...... 20.12.09, 13:18 caly swiat, ale to caly swiat pisze o tej historii... czytalam w kazdej mozliwej dla mnie zrozumialej prasie swiatowej... czytalam komentarze czytelnikow... tylko i wylacznie w polsce pierwsze, co wpadlo czytelnikom do glowyh na kazdych mozliwych forach, jesli chodzi o ewentualnych sprawcow, to byla zydowska instytucja... tyle co do "zwierzecego, polskiego antysemityzmu".... Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: "dowcipniasiu"...... 20.12.09, 13:25 dana33 napisała: > caly swiat, ale to caly swiat pisze o tej historii... czytalam w kazdej mozliwe > j > dla mnie zrozumialej prasie swiatowej... czytalam komentarze czytelnikow... > > tylko i wylacznie w polsce pierwsze, co wpadlo czytelnikom do glowyh na kazdych > mozliwych forach, jesli chodzi o ewentualnych sprawcow, to byla zydowska > instytucja... > > tyle co do "zwierzecego, polskiego antysemityzmu".... a dlaczego podejrzewanie instytucji izraelskiej czy zydow o kradziez to antysemityzm zwierzecy.Zaden zyd nikt nigdy niczego nie ukradl? nie slyszalas nigdy o prowokacjach politycznych w wykonaniu roznych instytucji? a instytucje izraelskie sa takie same jak inne swiatowe. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re:kradziez w muzeum 20.12.09, 13:35 Zuchwała kradzież obrazów z muzeum w Zurychu mz 11-02-2008, ostatnia aktualizacja 11-02-2008 16:27 Uzbrojeni złodzieje ukradli z muzeum w Zurychu cztery obrazy o wartości ponad 180 mln franków szwajcarskich (112 mln euro). źródło: Wikimedia Commons +zobacz więcej - To największa kradzież popełniona kiedykolwiek w Szwajcarii, a nawet w Europie - oświadczył na konferencji prasowej rzecznik policji w Zurychu Mario Cortesi. Łupem złodziei padły "Maki w Vetheuil" (1879) Claude'a Moneta, "Portret barona Lepica z córkami" (1871) Edgara Degasa, "Chłopiec w czerwonej kamizelce" (1888) Paula Cezanne'a i "Kwitnąca gałązka kasztanowca" (1890) Vincenta van Gogha. Policja potwierdziła wcześniejsze doniesienia mediów, że obrabowana została Fundacja E.G. Buehrlego, znana z kolekcji impresjonistów i postimpresjonistów. Dyrektor muzeum powiedział, że dzieła są praktycznie nie do sprzedania na oficjalnym rynku sztuki. Zuchwałej kradzieży dokonało w niedzielę po południu trzech zamaskowanych uzbrojonych mężczyzn, którzy zagrozili pracownikom muzeum bronią. Jeden z nich mówił po niemiecku ze słowiańskim akcentem. Bandyci wywieźli obrazy białym samochodem - poinformowano. Policjanci przybyli na miejsce napadu kilka minut po uruchomieniu alarmu; było jednak zbyt późno, by zatrzymać sprawców. Nikt z personelu ani 15 gości, którzy przebywali w muzeum, nie został ranny. W poniedziałek zajęli się nimi psychologowie. Za informacje mogące doprowadzić od sprawców wyznaczono 100 tys. franków nagrody (ok. 60 tys. euro). Zaledwie w środę z wystawy w szwajcarskim mieście Pfaeffikon, niedaleko Zurychu, ukradziono dwa olejne obrazy Pabla Picassa o wartości prawie 3 mln euro. jak widac jak zlodziej chce cos ukrasc nie mam mocnych, szwajcarzy sa duzo bogatsi, i tez nie potrafili ochronic muzeum,nikt sie jednak ich nie czepia tak jak danusia polakow, ze nie umieli upilnowac. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: "dowcipniasiu"...... 20.12.09, 14:03 dana33 napisała: > caly swiat, ale to caly swiat pisze o tej historii... To tylko kolejny dowód na to, kto tym światem rządzi. S. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: "dowcipniasiu"...... 20.12.09, 14:20 sa sprawy snajper, gdzie nie ma miejsca na ironie i zarty... przynajmniej ja tak uwazam... Odpowiedz Link Zgłoś
sz0k dana przeskanowała całą prasę światową i internet 20.12.09, 14:09 dana33 napisała: > tylko i wylacznie w polsce pierwsze, co wpadlo czytelnikom do glowyh na kazdych > mozliwych forach, jesli chodzi o ewentualnych sprawcow, to byla zydowska > instytucja... )))) Mossad jest z ciebie dumny. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr precedens jest 20.12.09, 14:50 buchnęliście freski z Drohobycza - mogliście buchnąć napis. Więc nie dziw się, w wypadku kradzieży zawsze złodzieje są pierwsi podejrzani. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: precedens jest 20.12.09, 14:52 wkkr napisał: > buchnęliście freski z Drohobycza - mogliście buchnąć napis. > Więc nie dziw się, w wypadku kradzieży zawsze złodzieje są pierwsi > podejrzani. komu ta kradziez dokonana na kilka dni po zadeklarowaniu przez niemcow kasy przynosi korzysci,napewno nie polsce.... Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: precedens jest 20.12.09, 14:53 wkkr napisał: > buchnęliście freski z Drohobycza - mogliście buchnąć napis. > Więc nie dziw się, w wypadku kradzieży zawsze złodzieje są pierwsi > podejrzani. Juz te "mysl" pare razy powieliles. Malo ci, ćwoku? Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: pewnie ukraincy je podarowałi izraelowi 20.12.09, 15:01 aaki napisała: > sami o tym nie wiedzac bo prowadzili pozniej sledztwo w sprawie kra dziezy.umorzyli bo freski wczesniej nie byly wspisane na liste zabytkow. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: precedens jest 20.12.09, 15:04 zauwazyles pozarski, ze jak sie pisze o polakach, to abstrakt natychmiast sie drze, ze nie wolno uogolniac? a tu mamy "buchneliscie".... nu, JA napewno nie buchnelam, ale jak abstrakt mi czarno na bialym udowodni, ze yad vashem buchnelo, to ja chetnie wezme na siebie tez ta wine... czekam teraz z niecierpliwoscia na dowody abstrakta, ze "buchnelismy"... bede sie napewno kajac, jak mi to udowodni... Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: precedens jest 20.12.09, 15:07 forum.gazeta.pl/forum/w,13,104530352,104620270,Re_precedens_jest.html?wv.x=2 Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Dana, ponieważ to ułomne mentalnie towarzycho 20.12.09, 15:29 wiedzę czerpie z prawd objawionych zaś do linków nie zagląda to warto byś podetkała im pod ich klupy to, co linkowałaś wczoraj - porozumienie IL- Ukraina z 2008 roku kończące sprawę fresków. O ile ci się chce, bo mnie by szkoda klawiatury było na to bydło. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Dana, ponieważ to ułomne mentalnie towarzycho 20.12.09, 15:45 mnie nie szkoda.... ja moge nawet dwa razy.... F po polsku: ....dobiegają końca rozmowy, w myśl których freski mają zostać przez Ukrainę oddane Izraelowi w długoletni depozyt. Zgodnie z umową państwo Izrael uznaje, że freski są własnością Ukrainy. I że Ukraina oddaje je w depozyt na 20 lat do Yad Vashem - relacjonuje "Gazecie" Berwetskyj. W jego opinii malowidła odrestaurowano "na najwyższym poziomie". Ukraińskie śledztwo w sprawie kradzieży umorzono pod koniec roku. - Nie stwierdzono przestępstwa, bo freski wcześniej nie były w rejestrach zabytków - wyjaśnia Berwetskyj. www.e-teatr.pl/pl/artykuly/49357.html po angielsku: Today, Israel and Ukraine signed an agreement relating to the Bruno Schulz works located at Yad Vashem. The agreement was signed by Pinchas Avivi, Deputy Director-General and head of the Division for Central Europe and Eurasia in the Israeli Foreign Ministry, and Ukraine’s Ambassador to Israel Ihor Tymofieiev, in the presence of Ukraine’s Vice Prime Minister Ivan Vasyunik. According to the agreement, the Schulz works, currently located at Yad Vashem, will be recognized as the property and cultural wealth of Ukraine, and will be on temporary loan at Yad Vashem for 20 years, after which the loan will be automatically renewed every five years. Some 60 years after they were made, the works were discovered in a state of neglect and disrepair. Yad Vashem acquired the works, with the agreement of the family, in whose home they were found, and the approval and blessing of the Mayor of Drohobycz www1.yadvashem.org/about_yad/press_room/press_releases/28.02.08.html ale to zdanko bardzo mi sie spodobalo: Nie rozmawiano o finansowym odszkodowaniu, jakie byłoby wkładem Izraela w stworzenie muzeum Schulza w Drohobyczu, na co liczył dyrektor Berwetskyj. przyjemnie poczytac, ze ukraincy, dokladnie jak zydzi, probuja z czego moga wyciagnac korzysci materialne.... Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Dana, ponieważ to ułomne mentalnie towarzycho 20.12.09, 15:45 pan.scan napisał: > wiedzę czerpie z prawd objawionych zaś do linków nie zagląda to warto byś > podetkała im pod ich klupy to, co linkowałaś wczoraj - porozumienie IL- > Ukraina z 2008 roku kończące sprawę fresków. O ile ci się chce, bo mnie by > szkoda klawiatury było na to bydło. nie masz nic ciekawego do powiedzenia wiec obrazasz, porozumienie zawarto a i owszem, ale juz jak frzski byly w izraelu. a jakie inne miala wyjscie ukraina? Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: mozna krasc wszystko!!! 20.12.09, 15:58 Ukraińskie śledztwo w sprawie kradzieży umorzono pod koniec roku. - Nie stwierdzono przestępstwa, bo freski wcześniej nie były w rejestrach zabytków - wyjaśnia Berwetskyj. pod warunkiem, ze nie jest wpisane w rejestr zabytkow . Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re:, to ułomne mentalnie towarzycho 20.12.09, 16:00 nie pôtrafi udowodnic swoich racji w normalny sposob, wiec albo ubliza albo klika. moje gratulacje ulomni mentalnie . Odpowiedz Link Zgłoś
aaki Re: Dana, ponieważ to ułomne mentalnie towarzycho 20.12.09, 16:06 porozumienie zostało zawarte po fakcie kiedy sie zrobił smród dookoła sprawy. a prawda jest taka ze najpierw freski zostały nielegalnie wywiezione do izraela. zostały po prostu skradzione Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Dana, ponieważ to ułomne mentalnie towarzycho 20.12.09, 16:17 nie felczerku prowincjonalny... jedyne, o co mozna oskarzyc yad vashem, i to jak sie taki jak ty uprze strasznie, ze wywieziono te freski bez oplat celnych i moze jeszcze jakichs innych... to wszystko... najprawdopodobniej, chociaz podkreslam po raz nie wiem ktory, yad vashem zaplacilo za te freski tej ukrainskiej rodzinie... i burmistrz drohobycza wiedzial o tym i nie zdziwilabym sie, jakby rowniez cusik z tego mial... najfajniejsze, ze te freski byly tam latami... nikt, ale to nikt sie nimi nie zainteresowal... ani polska, ani ukraina.... ale w momencie, jak sie zainteresowalo tym yad vashem..... nu, to i ukraina je chciala nagle i polska tez.... nu, zostalo tam troche i dla ukrainy i niech polska teraz z nich tez czesc dostanie... wtedy kazdy bedzie mial swoje freski... w yad vashem beda i tak najlepiej zachowane... i z coraz wiekszym zaciekawieniem czekam na rezultaty sledztwa w polsce w sprawie tej tablicy... to, ze sie tak pieklicie w watku o tablicy z powodu freskow z drohobycza mowi mnie przynajmniej dosc duzo... zobaczymy jak bedziecie wy, ci mentalni ulomni tutaj, wygladac, jak sie okaze, ze to nie nazisci, nie yad vashem, nie jakis kolekcjoner, tylko wlasnie polacy ukradli ta tablice... bede mogla wtedy tez napisac: raz zlodziej, zawsze zlodziej, nie? tak wygladacie wlasnie.... raz antysemici, zawsze antysemici... i to by bylo na dzisiaj do ciebie, felczerku prostacki.... Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Dana, ponieważ to ułomne mentalnie towarzycho 20.12.09, 16:24 dana33 napisała: > nie felczerku prowincjonalny... > jedyne, o co mozna oskarzyc yad vashem, i to jak sie taki jak ty uprze > strasznie, ze wywieziono te freski bez oplat celnych i moze jeszcze jakichs > innych... to wszystko... > najprawdopodobniej, chociaz podkreslam po raz nie wiem ktory, yad vashem > zaplacilo za te freski tej ukrainskiej rodzinie... > i burmistrz drohobycza wiedzial o tym i nie zdziwilabym sie, jakby rowniez cusi > k > z tego mial... > > najfajniejsze, ze te freski byly tam latami... nikt, ale to nikt sie nimi nie > zainteresowal... ani polska, ani ukraina.... ale w momencie, > jak sie zainteresowalo tym yad vashem..... nu, to i ukraina je chciala nagle i > polska tez.... nu, zostalo tam troche i dla ukrainy i niech polska teraz z nich > tez czesc dostanie... wtedy kazdy bedzie mial swoje freski... > w yad vashem beda i tak najlepiej zachowane... > > i z coraz wiekszym zaciekawieniem czekam na rezultaty sledztwa w polsce w > sprawie tej tablicy... > to, ze sie tak pieklicie w watku o tablicy z powodu freskow z drohobycza mowi > mnie przynajmniej dosc duzo... > > zobaczymy jak bedziecie wy, ci mentalni ulomni tutaj, wygladac, jak sie okaze, > ze to nie nazisci, nie yad vashem, nie jakis kolekcjoner, > tylko wlasnie polacy ukradli ta tablice... > bede mogla wtedy tez napisac: raz zlodziej, zawsze zlodziej, nie? > > tak wygladacie wlasnie.... raz antysemici, zawsze antysemici... > > i to by bylo na dzisiaj do ciebie, felczerku prostacki.... kozucha klamczucha, to yad vashem odkrylo te freski? yad vashem sie zainteresowal juz po ich odkryciu i je zwyczajnie ukradl. Odpowiedz Link Zgłoś
aaki Re: Dana, ponieważ to ułomne mentalnie towarzycho 20.12.09, 16:28 to ze izrael oplacił skorumpowanych lokalnych urzedników nie zmienia faktu iz freski zostały ukradzione. a swoją drogą czy naprawdę wydaje ci się ze głównym problemem swiata jest holocaust i odnalezienie ukradzionej tablicy? Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr To że Ukraina dogadała się ze złodziejami 20.12.09, 16:15 nie zmienia faktu że do kradzieży doszło. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Absrakt,naucz sie 20.12.09, 16:22 czytac i dopiero potem komentuj,ćwoku. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr "złodziej to złodziej" 20.12.09, 17:05 Pamiętasz dyskusję w której oskarżyłeś Muzeum Oświęcimskie o kradzież? PS Powtórzę raz jeszcze. Jesteś tak leniwym idiotą, że nie chciało ci się sprawdzić kto i dlaczego podjął taką decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re:absrakt to absrakt nawet 20.12.09, 17:10 jesli zmienia nicka na wkkr napisal: Ja pamietam,ale obrazy w Oswiecimiu sa ukradzione malarce,podczas gdy freski zostaly wywiezione za zgoda wlasciciela mieszkania i burmistrza miasta,ćwoku. Czy ty lapiesz te roznice? Watpie. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re:absrakt to absrakt nawet 20.12.09, 17:28 pozarski napisał: > jesli zmienia nicka na wkkr napisal: > > Ja pamietam,ale obrazy w Oswiecimiu sa ukradzione malarce, a to dobre ukradzione sa wiec wszystkie eksponaty, lacznie z tym napisem wykonanym przez jana litwacza. co gorsza malarke z obrazow okradli tez zydzi z rady muzeum. lec natychmiast do prokuratora z tym odkryciem. podczas gdy freski > zostaly wywiezione za zgoda wlasciciela mieszkania i burmistrza miasta,ćwoku. > Czy ty lapiesz te roznice? Watpie. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr jesli zastosować twoją logikę to 20.12.09, 20:43 napis z Oświecimia jest własnością twórcy czyli pana Jana Litwacza lub jego spadkobierców. Jak widzisz leniwy idioto, twoja "logika" prowadzi do kuriozalnych wniosków. Za chwilę trzeba bedzię obóz rozdać wszystkim którzy go budowali. PS Leniwy idioto zgoda właściciela mieszkania czy burmistra w takim wypadku jet nic nie warta. Wywóz tego typu dzieł musi się odbywac na postawie porozumień międzyrządowych. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr leniwy idioto 20.12.09, 20:56 nie mówi nic. Ośmieszyłeś sie zupełnie. Nie musiałeś iść w zaparte. Szkoda mi takich głupcow jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: nadpobudliwy ćwoku, 20.12.09, 21:01 no i prosze juz mamy wyzwiska ,jak ja dobrze znam te towarzystwo. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: jesli zastosować twoją logikę to 20.12.09, 20:53 wkkr napisał: > napis z Oświecimia jest własnością twórcy czyli pana Jana Litwacza > lub jego spadkobierców. Jak widzisz leniwy idioto, twoja "logika" > prowadzi do kuriozalnych wniosków. Za chwilę trzeba bedzię obóz > rozdać wszystkim którzy go budowali. > PS > Leniwy idioto zgoda właściciela mieszkania czy burmistra w takim > wypadku jet nic nie warta. Wywóz tego typu dzieł musi się odbywac na > postawie porozumień międzyrządowych. abstrakt, ja juz mu o tym pisalam nie raz,ale nie dociera i nie dotrze,u niego dany i reszty, obowiazuje zasada. punkt 1 mamy zawsze racje. punkt2jak nie mamy racji to patrz punkt 1. a reszta to wyzwiska plus klikanie. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Zwykłe ściemniactwo Pozarski 20.12.09, 20:53 Tak jak myślałem. Zwykła kradzież z dorabianą po fakcie legendą. PS Ciekawe ile dostali mieszkańcy za "darowiznę"? "Historia rozpoczyna się od 1942 roku. Wtedy to Bruno Schulz na rozkaz szefa gestapo w Drohobyczu Feliksa Landaua maluje postacie z bajek. Najprawdopodobniej są to ilustracje do „Królewny śnieżki”. Według przekazów zdobiły one pokój dzieci w willi Landaua. Ostatnia bajka Brunona Schulza 1965 rok – Jerzy Ficowski, najwybitniejszy znawca twórczości Schulza odwiedza dawną willę Landaua, po wojnie podzieloną na kilka mieszkań komunalnych i bezskutecznie poszukuje tam fresków. 9 lutego 2001 r. – Niemiecki dokumentalista Benjamin Geissler podczas kręcenia filmu „Odnaleźć obrazy” niespodziewanie odkrywa freski Schulza w mieszkaniu pracującej w milicji rodziny Kałużnych, w niewielkim, zagraconym pomieszczeniu używanym wówczas jako spiżarnia. 16 lutego 2001 r. – Konserwatorzy z Warszawy i Lwowa – Agnieszka Kijowska, Wojciech Chmurzyński i Borys Woźnicki w towarzystwie władz Drohobycza – potwierdzają autentyczność fresków. Wiadomość trafia do światowych mediów. Pomoc przy utworzenia w Drohobyczu muzeum Schulza deklarują m.in. polscy konserwatorzy, niemiecka Fundacja Kruppa obiecuje 300 tysięcy dolarów na przesiedlenie obecnych mieszkańców willi Landaua i stworzenie tam placówki muzealnej, zainteresowanie muzeum Schulza deklarują ministrowie kultury Ukrainy i Polski. 25 maja 2001 r. – Wiesław Budzyński zawiadamia „Rzeczpospolitą”, że trzej mężczyźni podający się za przedstawicieli Instytutu Yad Vashem dokonali kradzieży fresków w Drohobyczu i najprawdopodobniej wywieźli je z Ukrainy. 28 maja 2001 r. – Instytut Yad Vashem informuje „Rz”, że freski zostały ofiarowane Instytutowi aktem darowizny przez obecnych mieszkańców Willi Landaua, małżeństwo Kałużnych. Według rzeczniczki izraelskiego Instytutu, eksperci z Yad Vashem współpracowali z władzami ukraińskiego Drohobycza. Wyjaśnienie Instytutu spotyka się z jednoznaczną krytyką. 30 maja 2001 r. – Wiadomość o kradzieży pojawia się w mediach ukraińskich i wywołuje żywe reakcje. — To zwykła kontrabanda — określił operację Roman Łubkiwski, szef zarządu kultury w obwodzie lwowskim. Władze Drohobycza, Lwowa i Kijowa oskarżają siebie nawzajem. 1 czerwca 2001 r. – Dora Kacnelson, wiceprzewodnicząca reformowanej progresywnej gminy żydowskiej obwodu lwowskiego wysyła pismo do milicji w Drohobyczu i prosi o ustanowienie nadzoru nad willą, gdzie odkryto freski. Jest przekonana, że ktoś będzie próbował wywieźć pozostałą ich część. Malowidła na polecenie mera Drohobycza zostają zdjęte z willi Landaua i odtransportowane do Lwowa do konserwacji. Operacja zostaje przeprowadzona pospiesznie i wzbudza wiele wątpliwości. Ukraińscy konserwatorzy nie sporządzili dokumentacji całej ściany, nie wiadomo więc, czy w komórce Kałużnych zostało coś jeszcze. Lipiec 2002 r. – Pierwszy publiczny pokaz pozostałych w Drohobyczu fresków we Lwowskiej Galerii Sztuki. Styczeń 2003 r. — Freski na wystawie w Muzeum Teatralnym w Warszawie. 20 lutego 2009 r. – Część malowideł znajdująca się w Instytucie Yad Vashem zostaje zaprezentowana w Tel Awiwie po konserwacji. Wcześniej strona izraelska podpisała umowę z Ukrainą. Na jej mocy Ukraina jako prawowity właściciel malowideł przekazała je Yad Vashem w depozyt na 20 lat. Obie strony uzgadniają, że umowa może być po latach prolongowana." =================== W sumie Ukraińcy nie mieli innego wyjścia..... A dla Izraela to wstyd... Przyzwoite państwo nie firmuje tego typu akcji. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Ćwoku, nie widzisz,ze nie chce mi 20.12.09, 20:57 sie z toba gadac? Wiec nie pieprz bez sensu,zlodzieju. Idz do kosciolka sie wyspowiadac,bo to nieladnie krasc. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Chyba pozarski zagalopowałes sie w 20.12.09, 21:07 obelgach. Ja nikomu nieczego nie ukradłem. Nerwy tobie puszczają człowieku. Idź, przejdź sie i ochłoń. A potem zastanów się jakie to bzdury wypisujesz w sieci. Żegnam ciebie pozarski. Mam nadzieję że dotrzymasz słowa i już nigdy się do mnie nie odezwiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Chyba ćwoku nie zagalopowałem sie. 20.12.09, 21:11 Kradles z forum, wiec kradles. Idz sie wyspowiadaj i nie pieprz bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
perla Re: Chyba pozarski zagalopowałes sie w 20.12.09, 21:14 wkkr napisał: > Mam nadzieję że dotrzymasz słowa i już nigdy się do mnie nie > odezwiesz. odezwie się, odezwie. Tak mają forumowe śmiecie właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Chyba pozarski zagalopowałes sie w 20.12.09, 21:17 perla napisał: > wkkr napisał: > > > Mam nadzieję że dotrzymasz słowa i już nigdy się do mnie nie > > odezwiesz. > > odezwie się, odezwie. Tak mają forumowe śmiecie właśnie. Ty jestes smiec,ale to nie znaczy,ze kazdy jest smieciem. To absrakt sie wlecze za mna,nie ja za absraktem,ćwokiem gorszym od ciebie,pierdla. Odpowiedz Link Zgłoś
perla no widzisz wkkr 20.12.09, 21:43 ja śmiecia olewam, a on bez ambicji i godności lata za mną i jęczy błagalnie abym odezwał się do niego. Dlatego też, on będzie się do tych postów dopisywał właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aaki zapomniałeś dodać :chyłkiem i potajemnie 20.12.09, 21:15 podczas gdy freski > zostaly wywiezione za zgoda wlasciciela mieszkania i burmistrza miasta,ćwoku. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 dokladnie abstrakt.... 20.12.09, 18:15 zlodziej to zlodziej.... ty takim jestes.... Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: To że Ukraina dogadała się ze złodziejami 20.12.09, 16:29 ja bym na twoim miejscu tak nie szarzowala tym slowem, abstrakt... zdaje sie, ze policja niemiecka nie taka zdolna i nie doszla do dnia dzisiejszego z niesamowita ilosci polskich zlodzieji do porozumienia, nie????? fama polskich zlodzieji lata po europie od lat, abstrakt... i to udowodnione zlodziejstwa.... tak ze wiesz... tam gdzie udowodnic nie mozesz, to jak mowia twoi ulomni kolesie: ryj w wiadro... nie mowie juz o tobie, jako o zlodzieju, wykradajacym poufne informacje i przekazujacego je dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: To że Ukraina dogadała się ze złodziejami 20.12.09, 16:33 Aaaa,wlasnie, wiec to absrakt jest cr00tem? Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: To że Ukraina dogadała się ze złodziejami 20.12.09, 16:38 pozarski napisał: > Aaaa,wlasnie, wiec to absrakt jest cr00tem? no wreszcie pozarski dopadl winnego.marudny sie zmartwi to on byl odpowiedzialny za sledztwo. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: To że Ukraina dogadała się ze złodziejami 20.12.09, 16:44 nie..... ale abstrakt wynosil informacje... Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: To że Ukraina dogadała się ze złodziejami 20.12.09, 16:48 Kazdy jego wpis jest pisany jak donos do wyzszych wladz. Musi ma niezla praktyke. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: To że Ukraina dogadała się ze złodziejami 20.12.09, 16:55 paszol on.... zero moralne.... nie warto tracic sekundy na niego... Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 _____________Dana33 mam pytanka o IQ=?_______ 20.12.09, 16:57 forum.gazeta.pl/forum/w,13,104623852,104623953,fajnie_ze_dyskutujecie_z_Dana33_coraz_lepiej_.html Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: precedens jest 20.12.09, 15:01 taaaaaak..... juz byla mowa o tym w tym wlasnie watku... ci, ktorzy to twierdzili, jakos dowodow na to nie mieli... wiec moze ty masz? to daj... a jak nie masz, abstrakt, to nie drzyj sie.... Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: precedens jest 20.12.09, 15:05 To debil. Przeczytaj sobie ten watek: forum.gazeta.pl/forum/w,13,104574290,104574290,Muzeum_w_Oswiecimiu.html Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: precedens jest 20.12.09, 15:22 przeczytalam juz wczesniej.... a teraz jakos abstrakt milczy.... dowodow nie ma? nu, ale jak wiadomo: raz antysemita, zawsze antysemita, nie??? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: polska musi 20.12.09, 15:19 nu, felczerku..... to samo chyba powiedzieli politycy rzadzacy w polsce nie? zacytuj moze polska gazete????? albo przestan wrzeszczec..... Odpowiedz Link Zgłoś
aaki Re: polska musi 20.12.09, 16:14 fatonesso-a co bedzie jak się nie znajdą? nic i nie ma co wrzeszczeć Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: polska musi 20.12.09, 16:26 znajda felczerku, znajda.... nawet jak za 10 lat, to znajda... spokojna glowa... Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: polska musi 20.12.09, 16:31 dana33 napisała: > znajda felczerku, znajda.... nawet jak za 10 lat, to znajda... > spokojna glowa... bursztynowej komnaty do dzis szukaja))))) Odpowiedz Link Zgłoś
aaki Re: polska musi 20.12.09, 16:44 znajda felczerku, znajda.... nawet jak za 10 lat, to znajda... > spokojna glowa... myslisz? widocznie wiesz coś czego wiekszość jeszcze nie wie. nu, ale ty ostatecznie w izraelu więc lepiej poinformowana Odpowiedz Link Zgłoś
aaki a zresztą 20.12.09, 17:16 skoro holocaust i auschwitz jest kwintesencją historii współczesnego izraela, symbolem do którego stale się odwołujecie przy wszystkich mozliwych okazjach, miejscem drogim dla kazdego zyda, miejscem swietym do ktorego wysyłacie co roku tysiace młodych obywateli bo cierpienie jakie tam zadano zydom nie ma zadnego porównania w historii ludzkości z czymklolwiek i ma być zachowane po wszystkie czasy to.... ... dołózcie sie też trochę finansowo do interesu Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 felczerku durnowaty.... 20.12.09, 18:14 auschwitz jest kwintesencja hitleryzmu i zaglady przede wszystkim zydow, ale nie tylko... auschwitz jest symbolem swiatowym... odwoluje sie do niego nie tylko israel, ale caly swiat.... i polska tez... bo jak gdzies ktos napisze o "polskim" obozie auschwitz, to ty pierwszy morde drzesz... nu, ale dla ciebie przeciez ten symbol znaczenia nie ma... wiec nie pyszczyj tyle.... Odpowiedz Link Zgłoś
perla 2 kwestie są 20.12.09, 21:10 1. freski - to ewidentna kradzież była. Freski odkryto w lutym a już w maju potajemnie wywieziono do Israela, kiedy to nie zdążono ich wpisać do rejestru zabytków. Aby coś wpisać do takiego rejestru, należy wszystko dokładnie skatalogować, a no to potrzeba czasu. Dodatkowo Jad Waszem dopuścił się korupcji na tej rodzinie ukraińskiej. Porozumienie zawarto z pozycji siły, bo już były w Israelu. Ciekawe czy takie porozumienie byłoby możliwe gdyby freski nadal były w Drohobyczu. )) 2. Dana napisała w wątku tym, iż Niemcy mają płacić Żydom do końca świata. Ja rozumiem, że każdy chce sobie załatwić rentę po wsze czasy. Ale takie stanowisko jak dany to zwykłe naciąganie. No bo czemu dzisiejszy Hans ma płacić Ickowi, który zresztą nigdy nie był w Europie na przykład? Nie wiem ile Niemcy do dziś wypłacili, ale z pewnością to poważne sumy są. A chytry dwa razy traci. Myślę, że niemieckie przelewy wyschną w ciągu kilku lat. I nikt ich nie zmusi do płacenie więcej. Bo ileż można właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś