Dodaj do ulubionych

Cieszę sie, że nie muszę sie za tego typa wstydzić

16.05.10, 13:10
Cytat"Nie może nam być obojętne naruszanie Jego autorytetu i dobrego
imienia. Z tej racji oczekujemy wstrzemięźliwości wypowiadanych sądów o naszym
Pasterzu" - napisali księża diecezji kieleckiej w specjalnym oświadczeniu. To
ich komentarz do kontrowersyjnego kazania biskupa wygłoszonego 3 maja.
Oświadczenie zostało przyjęte przez księży zgromadzonych na Konferencjach
Rejonowych, które gromadzą księży diecezji kieleckiej. W niedzielę zostanie
odczytane w kościołach.

To reakcja po wypowiedzi biskupa ordynariusza diecezji kieleckiej Kazimierza
Ryczana z 3 maja. Podczas mszy kieleckiej katedrze wygłosił kontrowersyjne
kazanie.

Tak więc hiena jest broniona przez inne hieny a wam, umiłowani, pozostała
jedynie sromota i wstyd.

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7888100,Ksieza__Badzcie_wstrzemiezliwi_mowiac_o_biskupie.html
Obserwuj wątek
    • t_ete Re: Cieszę sie, że nie muszę sie za tego typa wst 16.05.10, 13:26
      matelot napisał:

> Tak więc hiena jest broniona przez inne hieny a wam, umiłowani, pozostała
      > jedynie sromota i wstyd.

Kazanie biskupa Ryczana oburzylo mnie ; reakcja ksiezy typu 'jak tu wybrnac ?' -
      smuci ... Mysle sobie ze kosciol sie gubi sad

Masz satysfakcje - czy blednie odczytuje Twoj komentarz ?

tete
      • wikul Re: Cieszę sie, że nie muszę sie za tego typa wst 16.05.10, 13:50
        t_ete napisała:

> Kazanie biskupa Ryczana oburzylo mnie ; reakcja ksiezy typu 'jak
        tu wybrnac ?'
        > - smuci ... Mysle sobie ze kosciol sie gubi sad

> tete

A ja myslę żę Kosciół się nie gubi, Kosciół popełnia błąd.
        A to gorzej niż zbrodnia.
        • t_ete Re: Cieszę sie, że nie muszę sie za tego typa wst 16.05.10, 14:33
          wikul napisał:

> A ja myslę żę Kosciół się nie gubi, Kosciół popełnia błąd.
          > A to gorzej niż zbrodnia.

Czytalam wystapienia innych biskupow po tragedii w Smolensku - Nycza,
          Muszynskiego, Gadeckiego i innych. Nie znalazlam tam niedobrych slow. Problem ze
          kosciol nie mowi 'jednym glosem', ze w niektorych ksiezach (niezaleznie od tego
          czy to proboszcz czy biskup) - czlowiek wygrywa z pasterzem - i choc ma pewnie
          intencje jak najlepsze - cierpi jak kazdy czlowiek na omylnosc. Nie powinno tak
          byc - bo slowa ktore padaja z ambony sa dla wielu ludzi drogowskazem, sa swiete.
          Pojawia sie niebezpieczenstwo ... przekonanie ze 'nalezy maluczkim wskazac
          WLASCIWA droge' ; jasne ze tak - ale co jest "wlasciwa droga" dla osoby
          wierzacej ? Czy nie milosc blizniego ??? Czy nie ona jest podstawa ? Kto bliźnim
          gardzi - ten grzeszy, czyz nie ?

Mysle ze nawet ktos - z mocno krytycznym stosunkiem do kosciola (jako takiego)
          docenilby wielu ksiezy z ich cierpliwa praca nad tym by ludzie nie tracili z
          oczu tego co najwazniejsze.

tete

• matelot Re: Cieszę sie, że nie muszę sie za tego typa wst 16.05.10, 14:25
        To nie satysfakcja, to smutek i zal, ze instytucja, która tyle nas jako państwo
        tyle kosztuje tak niewiele wnosi w moralna postawe Polaków. Ja jestem ateistą i
        ktoś mógłby pomyslec, ze wojujacym a ja, jesli juz wojuję to tylko słowem to
        tylko dlatego, ze nie ma we mnie zgody na to by ktoś się "zbawiał" za pieniadze
        z podatków czyli równiez moje. Kosciół niech sobie istnieje, niech do ludzi
        przemawiaja ksiaża tacy jak Tischner. Rydzykom mówię - precz.
        A biskup, o którym mowa, jest biskupem dażącym do głebokich podziałów. Kosciół w
        Polsce otrzymał zbyt wiele i brakuje mu, jak to bogaczowi, zwykłej pokory. Nie
        dodam, że chrzescijańskiej bo nie jestem uprawniony. Niech postepowanie biskupów
        oceniają w sensie moralnym sami wierzacy. Ja ich oceniam głównie jako polityków,
        którymi byc nie powinni.
        • t_ete Tischner 16.05.10, 14:47
          cytat z Tischnera

"Za ateizmem przemawia wiele argumentów. Więcej niż za religią. W gruncie rzeczy
          to logiczne, żeby być ateistą. Tak jak logiczne i rozumne jest to, żeby się nie
          zakochać... A przecież ludzie nie są w tym przypadku logiczni. Na szczęście."

Napisano o nim ze "(...)Tischner potrafił wydobyć ze swego rozmówcy to, co w nim
          najszlachetniejsze. Przy nim po prostu ludzie chcieli być nie tymi, którymi
          byli, ale tymi, którymi mogli być, gdyby tylko „chcieli chcieć”."

Wspanialy dar - widziec w drugim czlowieku dobro i sprawic by ten czlowiek w to
          uwierzyl. Bardzo lubilam Tischnera. I czasami wracam do jego tekstow.

tete
          • manserek ___________jaki ma być KK ustali Środa z Senyszyn! 16.05.10, 14:53

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka