Dodaj do ulubionych

cena baryłki ropy a cena benzyny

23.04.11, 12:23
od maja czekają nas poważne podwyżki benzyny. Już teraz 1 litr benzyny kosztuje 5,20 zł-5,30 zł.
Rząd tłumaczy, że ceny paliw to efekt wysokich cen baryłki (160l) ropy. Dziś cena wynosi około 124$ za baryłkę.
Powtarzają to niczym mantrę peowcy fanatycy, np. Snajper.
No to popatrzmy sobie na ten wykres:
tiny.pl/hdv4k

cóż widzimy? Ano widzimy, że kilka lat temu baryłka ropy kosztowała 145$, czyli 20$ więcej niż dziś. Ale cena benzyny kosztowała wtedy około 3,5 zł.

Widać jak na dłoni jak ta ryża menda robi nas w baryłkę właśnie.
Obserwuj wątek
    • pan.scan Ryża menda Perła powinna wytłumaczyć 23.04.11, 13:07
      jak to się dzieje, że w 2006 cena ropy = 45 dol, a benzyny średnio 3,60 zaś w 2011 cena ropy podrożała trzykrotnie a benzyny o 45 procent.
      • perla słuchaj ty specu od chamskich tekstów 23.04.11, 16:33
        w stosunku do premiera J. Kaczyńskiego i PP L. Kaczyńskiego.
        Ja bym tobie nie naublizał w obronie żadnego polityka.
        A teraz trząś portkami ze strachu przed Jarkiem i za to płać daninę ryżej kanalii właśnie.
        • pan.scan Pokaż mi kanalio 23.04.11, 16:37
          jakikolwiek chamski tekst, porównywalny z twoimi bluzgami, w stos. do kaczorów poza pRezydentem i Gnojarkiem.
          • perla wyluzuj 23.04.11, 16:39
            ja wiem, że dla was to i Tuskowe gó... smakuje.
            Ale ja mam inne upodobania właśnie.
            • snajper55 Re: wyluzuj 23.04.11, 16:50
              perla napisał:

> ja wiem, że dla was to i Tuskowe gó... smakuje.
              > Ale ja mam inne upodobania właśnie.

Ty się zajadasz kaczym gównem i myślisz, że inni też w gównach gustują.

S.
              • perla Re: wyluzuj 23.04.11, 16:55
                snajper55 zaszczekał:

> Ty się zajadasz kaczym gównem i myślisz, że inni też w gównach gustują.

ja nigdy nie głosowałem na Kaczyńskich. Natomiast zdarzyło mi się głosować na Tuska. Na szczęście przegrał.
                Kaczyńscy mało mnie obchodzą. Jeden nie żyje a drugi nie rządzi. Ale jak rządzili to ludzie w Polsce mieli więcej pieniędzy i niższe ceny właśnie.
                • dachs Perła, błagam po starej sympatii 23.04.11, 17:14
                  perla napisał:

> Ale jak rządzili to ludzie w Polsce mieli więcej pieniędzy i niższe ceny właśnie.

Powiedz, że ta głęboka analiza ekonomiczna nie spod Twojej ręki wyszła. sad
                  • perla Re: Perła, błagam po starej sympatii 23.04.11, 17:19
                    dachs napisał:

> Powiedz, że ta głęboka analiza ekonomiczna nie spod Twojej ręki wyszła. sad

ale to są fakty. Podatki były niższe, ceny były niższe. Tu nie trzeba żadnej analizy, zwłaszcza ekonomicznej. Wystarczy pamiętać.
                    Tusk obiecywał niższe podatki? Obiecywał. I jak się czujesz z tą obietnicą po podwyższeniu podatków właśnie?
                    • pan.scan Przeczytaj w wolnej chwili od robienia pieniędzy, 23.04.11, 17:27
                      jaki spadek objął Tusk, sieroto po socjaliźmie.

Motto:

" Mamy co najmniej 5 lat tłustych. W okolicach 2012-2013 możemy spotkać się z pewnym schłodzeniem tempa wzrostu — powiedziała na wtorkowej konferencji prasowej Zyta Gilowska. Wicepremier i minister finansów oceniła deficyt budżetowy. Podkreśliła, że Polskę stać na obniżenie klina podatkowego".

To niewiarygodne, co mówi Zyta Gilowska. Ktoś, kto zapewniał w wywiadach, że czeka nas siedem tłustych lat, nie może teraz twierdzić, iż wiedział o zbliżającym się kryzysie – uważa Janusz Jankowiak, główny ekonomista Polskiej Rady Biznesu.
                      (..)
                      Przecież wówczas wpływy budżetowe dzięki dobrej koniunkturze znacznie przekraczały plan, rząd PiS zaś wszystko rozdawał, zamiast ograniczać deficyt.

www.rp.pl/artykul/275222.html?print=tak
                      • perla długo to biadolenie nad spadkiem będzie trwało? 23.04.11, 17:36
                        bo mija 4 lata, a to kawał czasu.
                        Rok temu sam pisałeś, że jakby Tusk miał jaja to zrobił by reformę finansów nie oglądając się na wybory. Ale dla niego liczy się tylko stołek premiera, bo władza jest jego obsesją, i żadnej reformy nie zrobił.
                        A ty mu jeszcze przyklaskujesz, co nijak się ma do tego co pisałeś rok temu właśnie.
                    • dachs Re: Perła, błagam po starej sympatii 23.04.11, 17:29
                      perla napisał:

> Tusk obiecywał niższe podatki? Obiecywał. I jak się czujesz z tą obietnicą po p
                      > odwyższeniu podatków właśnie?

Ja się czuję świetnie, Ty też i chętnie z Toba pogadam na ten temat przy piwku, gdy nie będziesz szukał poklasku pań. smile
                      • perla Re: Perła, błagam po starej sympatii 23.04.11, 18:15
                        dachs napisał:

> Ja się czuję świetnie, Ty też i chętnie z Toba pogadam na ten temat przy piwku,
                        > gdy nie będziesz szukał poklasku pań. smile

przy piwku jak najbardziej, bo piwko to męska rzecz jest. A poklasku to ja szukam tylko u jednej pani właśnie.
                        smile
    • melord Re: cena baryłki ropy a cena benzyny 23.04.11, 13:43
      > od maja czekają nas poważne podwyżki benzyny.

u mnie caly czas cena beznyny idzie do gory choc nikt nie rozumie dlaczego skoro wartosc dolara US spadla dosc znacznie
      (obecnie ok $1.4 AU za litr x ok 3 Zl =...)
      w 2007 gdy cena barylki dochodzila do $150 za $1US placono $1.22 AU - litr $1.4
      w 2011(obecnie) barylka $124 US ..............za $1US placa $0.91AU - litr $1.4

to kompanie naftowe spekuluja,zaden rudy czy kartofel nic nie maja do gadania
      faktem jednak jest,ze panstwo zyskuje gdy cena wzrasta bo ma staly procent podatku od litra
      • wikul Re: cena baryłki ropy a cena benzyny 23.04.11, 14:40
        melord napisał:

> > od maja czekają nas poważne podwyżki benzyny.
        >
        > u mnie caly czas cena beznyny idzie do gory choc nikt nie rozumie dlaczego skor
        > o wartosc dolara US spadla dosc znacznie
        > (obecnie ok $1.4 AU za litr x ok 3 Zl =...)
        > w 2007 gdy cena barylki dochodzila do $150 za $1US placono $1.22 AU - litr $1.4
        > w 2011(obecnie) barylka $124 US ..............za $1US placa $0.91AU - litr
        > $1.4
        >
        > to kompanie naftowe spekuluja,zaden rudy czy kartofel nic nie maja do gadania
        > faktem jednak jest,ze panstwo zyskuje gdy cena wzrasta bo ma staly procent poda
        > tku od litra

Bezpośredni zyskuję, pośrednio wiele traci.
    • polski_francuz Podatek 23.04.11, 14:28
      od beznyny jest w kazdym panstwie. We Francji jest TIPP (taxe interièure produits pétroliers) i wynosi okolo 80 % ceny litra benzyny.

W Polsce, jak sadze jest podobnie.

Stad te niekonczace sie podwyzki pod byle pretekstem i rzadkie obnizki cen benzyny.

Zadziwia mnie, ze nick reklamujacy sie jako rzemieslnik nie zdaje sobie sprawy z wagi i wszechobecnosci podatkow.

PF
      • melord Re: Podatek 23.04.11, 14:37
        nick reklamujacy sie jako rzemieslnik...
        jest teraz mysliwym,poluje codziennie na rudego lisa....w kartoflisku
        • polski_francuz Mysliwy? 23.04.11, 15:31
          jesli juz to poluje na naiwnych. A tych, na tym forum, niewielu.

PF
      • perla Re: Podatek 23.04.11, 16:46
        polski_francuz napisał:

> Zadziwia mnie, ze nick reklamujacy sie jako rzemieslnik nie zdaje sobie sprawy
        > z wagi i wszechobecnosci podatkow.

jak kto sobie nie zdaję sprawy? Zdaję sobie doskonale, dlatego też nie płacę podatków. Oprócz oczywiście tych jak np. w benzynie.
        Za Tuska zostałem milionerem, czego w najśmielszych snach nie przypuszczałem, ze to się stanie w moim życiu. Dlatego prywatnie Donkowi jestem wdzięczny i mówię do znajomych o nim "morda ci ja moja".
        Natomiast tutaj piszemy o Polsce, a ta szuja niszczy ten kraj podatkami, długami i zamordyzmem właśnie.
        • snajper55 Re: Podatek 23.04.11, 16:53
          perla napisał:

> Za Tuska zostałem milionerem, czego w najśmielszych snach nie przypuszczałem, z
          > e to się stanie w moim życiu.

To cud, że się nie załamałeś. Przecież wcześniej byłeś miliarderem. Tak zbiednieć... Rozumiem już te twoje uczucia do ekipy Tuska i ubliżanie Premierowi.

S.
          • perla Re: Podatek 23.04.11, 16:57
            ja go punktuję bo Polskę stawiam ponad prywatę.
            A miliarderem nie bylem i nie chcę być właśnie.
            • melord Re: Podatek 24.04.11, 02:07
              perla napisał:

> A miliarderem nie bylem i nie chcę być właśnie.

etam...
              miliarderem juz byles kiedy przemytem i handele sie zajmowales pod koniec lat 80 tych
              chyba ,ze lgales wlasnie
        • polski_francuz Prywatnie wdzieczny 23.04.11, 17:20
          Jak to nie placisz podatkow? To w Polsce raj dla przesiebiorcow panuje.

Podatki sluza splacie dlugow. Nie mozna wiec i jednym i drugim Polski wyniszczac. Co do zamordyzmu, to sie nie wypowiem, ale sade, ze znalislmy gorsze czasy.

W koncu, demokracja polega na dogadzaniu wiekszosci. Jak piszesz premier Ci dogadza. A Ty ciagle nieszczesliwy. Czego Ty zatem chcesz?

PF
          • perla Re: Prywatnie wdzieczny 23.04.11, 17:23
            polski_francuz napisał:

> Podatki sluza splacie dlugow.

w Polsce Tuskowej głównie służą na płace coraz to większej armii urzędników właśnie.
            • pan.scan Re: Prywatnie wdzieczny 23.04.11, 17:32
              Sprawdź jeszcze na mądrych stronach kto to są "pracownicy administracji publicznej (samorządowej)", jaki stanowią procent zatrudnionych i jaki wpływ na ich zatrudnianie ma rząd.
          • snajper55 Re: Prywatnie wdzieczny 23.04.11, 17:27
            polski_francuz napisał:

> W koncu, demokracja polega na dogadzaniu wiekszosci.

Dlatego wolę ten system od takich, które dogadzają mniejszości.

> Jak piszesz premier Ci dogadza. A Ty ciagle nieszczesliwy. Czego Ty zatem chcesz?

On wziął sobie do serca słowa Wieszcza i cierpi za miliony. Miliony złotych polskich.

S.
          • qwardian Re: Prywatnie wdzieczny 23.04.11, 20:42
            polski_francuz napisał:

> Jak piszesz premier Ci dogadza.

Dogadza garstce, tym którzy na niskim kursie złotówki zarabiają więcej złotówek, na dużym bezrobociu, kiedy posiadają agencje pośrednictwa pracy i na aferach i korupcji, kiedy stoją po stronie aferałów. To tak trochę Francuzie, jak w japońskiej katastrofie. Zyskają ci, którzy odbudować ten kraj muszą po tsunami, trzęsieniu ziemii i promieniowaniu, ale generalnie wszyscy tracą merci beaucoup, nie wiedziałem, że to górnik tłumaczyć musi..
        • melord Re: Podatek 24.04.11, 02:02
          perla napisał:

> Za Tuska zostałem milionerem,

tym bardziej mnie dziwi,ze zawracasz sobie d.. cena litra benzyny
          prawdziwy milioner ma w nosie ile bezyna kosztuje..5,8 ...10 ZL,czesto nie ma bladego pojecia
          ile kosztuje
          milioner nalewa do dna,placi i odjezdza...nie marudzi
    • qwardian Perła... 23.04.11, 19:28

Oczywiście, że koalicja PiS, SO, Liga Polskich Rodzin podejmowała bardzo trafne decyzje ekonomiczne, które dzięki obniżce podatków dzisiaj procentują. Wiarygodność za czasów rządów koalicji była niezachwiana, nasz rynek był zalewany kapitałem bezpośrednim, a złotówka biła rekordy. Wyszliśmy z kryzysu suchą nogą.

Pytanie jedynie z kim Ty dyskutujesz? Scan i Snajper to nie Tusk, ani Rostowski. Gdyby ci pierwsi władzę w ręce dostali, nie zastanawialibyśmy się nad ceną benzyny, tylko spieprzali do dżungli jak za Pol Pota...
    • pistulka-1 Re: cena baryłki ropy a cena benzyny 24.04.11, 01:23
      Ceny paliw zatrzymaly sie na stacjach paliwowych w granicach kiedy barylka kosztowala 120$
      ceny za barylke spadly +/- 70$ teraz ropa skoczyla a paliwa jeszcze wyzej i szybciej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka